Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Lucrari remarcabile, semnate de Incze Ferenc la Muzeului Brukenthal

Festivalul Ars Hungarica aduce la Sibiu o expoziţie a controversatului pictor Incze Ferenc, un artist care a devenit cunoscut după vârsta de 60 şi a realizat peste 600 de lucrări până la moartea sa în 1988.

Organizarea unei expoziţii Incze Ferenc la Sibiu nu este întâmplătoare, căci artistul născut la Gheorgheni, şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Sibiu, oraşul rămânând mereu relaţionat în sensibilitatea sa cu „un posibil loc al fericirii”.

Expoziţia de la Sibiu, a doua organizată de Muzeul Brukenthal, după cea din 1985, prezintă lucrări din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal, ale Muzeului Tarisznyás Márton, din Gheorgheni, ale Muzeului Haáz Rezső, din Odorheiu Secuiesc şi din colecţia particulară a familiei Polonyi din Cluj-Napoca, oferind o imagine generală asupra creaţiei artistului maghiar, cu accent pe ultima perioadă de creaţie, cea mai interesantă şi provocatoare a operei sale.

„Numele pictorului Incze Ferenc este menţionat întotdeauna însoţit de caracterizarea: „artist controversat”. Într-adevăr, atât biografia artistului, cât şi creaţia sa îndreptăţesc folosirea acestei sintagme. După parcurgerea studiilor de artă la Budapesta, la Şcoala de Arte Decorative, Incze Ferencz s-a stabilit la Cluj, în 1939, unde şi-a desfăşurat cea mai mare parte a activităţii. Creaţia artistului parcurge câteva etape marcate de trăsături stilistice distincte, iniţial în limitele naturalismului, realismului, apoi al unei picturi cu accentuate tendinţe decorative”, spune Iulia Mesea, curatorul expoziţiei.

Marginalizat în perioada regimului comunist, artistul a reuşit să se facă remarcat în mod surprinzător cu premiul obţinut la Salonul din Paris din 1973, la care participase cu două lucrări. Acest moment a impulsionat activitatea pictorului care, deşi împlinise 63 de ani, evoluează spectaculos pe direcţia unei reinterpretări în cheie personală a unui limbaj alegoric, caracterizat de unii critici drept suprarealism, în maniera lui Dali.

„Arta acestei perioade este o imagine a felului în care artistul interacţionează cu lumea. În universul pe care îl construieşte, artistul se plasează central, ridicând întrebări dramatice, profunde, asupra existenţei, fiind deseori însoţit de Muza inspiratoare şi de implacabilul Destin”, mai spune Iulia Mesea.

Vernisajul va avea loc joi, 8 noiembrie, de la ora 15:00, la Muzeul Naţional Brukenthal / Casa Albastră / Sala Multimedia, Piaţa Mare, nr. 5. Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 8 – 28 noiembrie.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

2 comentarii

ioi ioi

Acum 11 ani

imaginea cam in felul asta se traduce , Vulturul prindea cate un hun si -l scapa in sibiu ,hunul in amnezie spunea ca aicea s-a nascut si ca ei au facut totul . SI acuma sant amnezici si continua sa fie belicosi in mijlocul civilizatiei
Raspunde

pitbul

Acum 11 ani

boring
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus