Vineri,
24.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Zeci de evenimente la Ars Hungarica in acest weekend

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului culturii maghiare – Ars Hungarica a început în 7 noiembrie la Sibiu, iar în acest weekend continuă cu numeroase evenimente, de la concerte până la cursuri de dans, expoziţii şi film.

Cel mai aşteptat moment al zilei de vineri se anunţă concertul formaţiei Flauto Dolce Ensamble din Cluj Napoca. „Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său, în acest colţ al Europei, care a luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentişti şi o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică", spun organizatorii.

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie.

„Ansamblului Flauto Dolce foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale - turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti - sau de altă natură, dar inspirându-se în egală masură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească”, mai spun organizatorii.

Ziua de sâmbătă aduce la Ars Hungarica, pe lângă un film despre palatale baronului Brukenthal şi concerte, şi o expoziţie extraordinară – „Simbolul inimii în Secuime”.

Expoziţia de fotografie cuprinde lucrări selectate în aprilie 2012, în urma unui concurs de fotografie cu tema detaliilor în formă de inimă din arhitectură, iniţiată de Compartimentul pentru protecţia monumentelor istorice al Consiliului Judeţean Harghita. Fotografiile expoziţiei au fost selectate de artistul fotograf Ádám Gyula şi arhitectul Tövissi Zsolt din lucrarile trimise de fotografi profesionişti şi amatori. Rolul proiectului este de a atrage atenţia asupra acestor elemente de arhitectură ”pe cale de dispariţie”.

Ultima zi din weekend nu este mai puţin bogată în evenimente, iar în cadru festivalului de la Sibiu, comunitatea maghiară şi sibienii se vor putea bucura de un concert al binecunoscutei formaţii „Yesterdays”. Yesterdays cânta de 12 ani rock progresiv. "Colours Caffé" este titlul celui mai nou album a lor botezat după cafeaua consumată în timpul nopţilor de înregistrare. Publicul sibian se va putea bucura de câteva piese de pe acest album, dar şi de melodii mai vechi.

„Dupa parerea lor, muzica Yesterdays este puţin mai melancolică, mai aproape de pop şi mai acustică, dar se mai poate spune şi că muzica pop a formaţiei este mai aproape de rock, mai progresivă. Fiecare variantă şi inversul ei este valabilă”, mai spun organizatorii Ars Hungarica.

PROGRAM Ars Hungarica 2012:

Vineri, 9 noiembrie

Thalia sala mica – ora: 13,00

• Koboz si kubyz Instrumente muzicale si cântece pentru copii Invitati: Demeter Miklós si Petrova Anastasia Galeria Habitus Ora 18,00

• Vernisajul expozitiei de arta si sculpturi din lemn si os KIS DÁNIEL, sculptor(Sfântu Gheorghe) NAGY GÁBOR, pictor (Sfântu Gheorghe) ora 19,00

• Seara baroc

• Spectacol de dans în trei acte SZÉCHY MÁRIA Formatia RENESSAINCE(Deva) ora 20,00 Muzica barocului european

• Concert - FLAUTO DOLCE Ensamble (Cluj Napoca) Atrium Classic Cafe – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

• Concert – KALAPOS BAND

Sâmbata, 10 noiembrie Thalia, sala mica – ora 13,00

• Concert pentru copii – CIRÁDA (Hu) Centrul Cultural Maghiar - ora: 16,00

• Vernisaj expozitie - Simbolul inimii în Secuime Thalia, sala mica– ora 17,00

• Film – RETROPOLISZ – monumente arhitectonice transilvanene Palatele lui Samuel von Brukenthal Invitati: Keresztes Péter si Guttmann Szabolcs Sala Thalia – ora 19,00 (Intrare: 10 RON )

• Concert – CIRÁDA (Hu) Atrium Classic Cafe – ora 22.00 (Intrare: 5 RON)

• Concert – YESTERDAYS

Duminica, 11 noiembrie Galeria Bisericii Reformate (strada Mitropoliei nr 11) – ora: 10,45

• Vernisaj de expozitie fotografica: Localitatea Pasareni (BACKAMADARAS) în imagini Invitati: Ádám Gyula, Arany Ferenc, Márton Ildikó Biserica Romano – Catolica Sfânta Treime (Piata Mare) – ora: 12.30

• Concert - FLAUTO DOLCE Noi si Europa – muzica bisericeasca baroca Sala Thalia – ora 19,00 (Intrare: 10 RON )

• Închiderea evenimentului

• Concert – Un buchet de flori... KOÓS ÉVA si Ansamblul de muzica populara din Madaras (Csíkmadaras) Un buchet de flori... melodii populare maghiare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus