Sâmbătă,
25.09.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Functionarii publici, chemati la datorie de Ziua Nationala. Programul evenimentelor

Angajații instituțiilor de stat din Sibiu sunt invitați să fie mândri de Ziua Națională a României și să răspundă chemării oficiale de a participa la evenimentele pregătite pentru ziua aniversară. ”Toți funcționarii publici au fost invitați. Cred că 1 Decembrie este o zi pe care trebuie să o respectăm, dar stâlpii statului, e vorba de cei care au atribuții în slujba cetățeanului – dascălii, medicii, medicii veterinari, primari, viceprimari, secretari de primărie – toți au fost invitați”, spune președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, cel care a determinat Junii Sibiului să organizeze un spectacol gratuit cu ocazia Zilei Naționale a Românilor.
Cindrea promite de 1 Decembrie și o paradă militară cum n-a mai văzut Sibiul până acum, dar nu a putut da elementele inedite ale acestui eveniment. ”Așa mi-a spus comandantul Garnizoanei. Este mai mult decât o trecere în revistă. Este o paradă. La care participă peste 500 de militari. Toate armele și toate unitățile militare din Sibiu”.


Programul manifestărilor de 1 Decembrie

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie, de la ora 8.30, prefectul judeţului Sibiu, preşedintele şi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, consilierii judeţeni şi directorii instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean vor lua parte la o şedinţă solemnă de 30 de minute, în cadrul căreia se va rosti rugăciunea Tatăl Nostru, se va intona imnul naţional, iar Alexiu Tatu, directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Sibiu, va prezenta o scurtă comunicare intitulată „Sibiul şi Marea Unire”.

Între orele 9.15 – 10.15, oficialităţile sibiene se vor afla în faţa fostului Consiliu Dirigent, de pe strada Nicolae Bălcescu (actuala Agenţie CFR), unde se va desfăşura ceremonia de depuneri de coroane. Consiliul Dirigent a fost guvernul Transilvaniei, organism desemnat pe 2 decembrie 1918, de Marele Sfat Naţional, ales la rândul său de Adunarea de la Alba Iulia. Atât Consiliul Dirigent, al cărui preşedinte a fost Iuliu Maniu, cât şi Marele Sfat (adunarea legislativă a Transilvaniei), au avut sediul la Sibiu.

Un alt moment special va avea loc pe platoul din faţa Sălii Transilvania, unde, de la ora 10.30 va începe festivitatea de acordare a gradelor militare celor 206 de absolvenţi ai Academiei Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu, promoţia 2012 „Neagoie Basarab – 500”, eveniment urmat la ora 11.30 de o paradă militară fără tehnică, organizată pentru prima dată în Sibiu. Peste 500 de militari aparţinând unităţilor Ministerului Apărării Naţionale, precum şi subunităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” Sibiu, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu, Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu) vor defila de la intersecţia Calea Dumbrăvii-Mihai Viteazul spre Hotel Parc. Pe acest tronson, circulaţia autovehiculelor va fi închisă între orele 10-12.

La ora 12:00, în Sala Transilvania va avea loc Spectacolul „Noi suntem români”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, cu concursul Şcolii Populare de Arte şi Meserii „Ilie Micu” Sibiu. Sibienii care vor intra în sala polivalentă vor fi întâmpinaţi de junii Sibiului care le vor înmâna câte un steguleţ tricolor, astfel încât, atunci când Nicolae Furdui Iancu va deschide spectacolul cu Imnul Naţional, toţi cei prezenţi să aibă un steguleţ în mână şi să cânte şi ei imnul României. Spectacolul va fi prezentat de Alina Pinca şi va include piese vocale şi instrumentale, precum şi jocuri din diferite zone folclorice, oferite de dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii”, Ansamblului Folcloric „Ceata Junilor” şi de soliştii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Alina Pinca, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Daniel Rosalim, iar invitaţii: Veta Biriş, Mariana Anghel şi Nicolae Furdui-Iancu vor interpreta cântece patriotice.
Cei care nu vor mai găsi loc în Sala Transilvania sau care sunt doar în trecere prin zonă, la Piaţa Transilvania, vor putea urmări spectacolul pe un ecran mare montat în parcare. Totodată, organizatorii spectacolului s-au îngrijit ca acesta să poată fi urmărit de o ţară întreagă, fiind transmis în direct de postul de televiziune Etno TV.

De la ora 13.45, la Cercul Militar vor avea loc o serie de manifestări organizate de Garnizoana Sibiu: lansarea numărului 100 al Revistei Rapsodia, lansarea volumului „Piramida Sufletului”, precum şi câteva expoziţii fotodocumentare.


Manifestările de 1 Decembrie se vor încheia cu un concert simfonic extraordinar dedicat Zilei Naţionale a României, care va începe la ora 19:00, intrarea fiind liberă. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Cristian Lupeş, a pregătit un program special cu lucrări aparţinând compozitorilor români precum Tiberiu Olah – Suita simfonică „Mihai Viteazul”, Paul Constantinescu – Concert pentru pian şi orchestră, solist Horia Maxim, şi George Enescu -  Rapsodia română în La major op.11 nr.1.

Sursa: Consiliul Județean Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

hopa

Acum 8 ani

fraierilor 1 decembrie e zii de doliu pt. ardeal.cat de freieri pot fii gainile.sa aveti noroc cu secuii pt autonomie....
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

In sfarsit si SIBIUL a iesit din carapace si face ce trebuie si cum trebuie de 1 decembrie este ZIUA TUTUROR ROMANILOR SIBIUL ESTE EXEMPLUL ROMANILOR A FACUT PT ROMANIA CE NICI UN ORAS NU A FACUT A ADUS ROMANIA MAI SUS DE LOCUL 2!SIBIU MERITA ARE A DOUA GARNIZOANA CA SI MARIME DUPA BUCURESTI MERITA O ASA MARE AMPLOARE FELICITARI TUTUROR ORGANIZATORILOR SUNT MANDRU DE VOI!
Raspunde

Odin

Acum 8 ani

@hopa (192.109.190.88) Sunt sigur ca e un cartus pe aici cu numele tau pe el ... stai un pic sa-l caut ...
Raspunde

@ 1

Acum 8 ani

Ba sas infect din Munchen, poate pentru voi sasalaii a fost zi de doliu ca s-au dus pe piuLa privilegiile voastre. Se vede si de aici ca-i urati pe romani la fel de mult ca si ungurii cu care ati fost tot timpul pe o felie!!! Pardoxul est ca voi urati romanii, dar astia va voteaza cu incapatanare, din prostie si lipsa de realism.
Raspunde

siby

Acum 8 ani

Cred ca o sarbatoare nationala ar trebui sa fie vara pentru ca sa fie sarbatorita asa cum se cuvine! Cu manifestari cultural-artistice, dar si traditional adica la iarba verde cu tot ceea ce trebuie! (9 mai este o zi potrivita-ziua victoriei)
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

pt. 4: Sasii si-au pierdut privilegiile de pe timpul lui Iosip II (Josef II). Dar tu de unde sa stii ...
Raspunde

rosu

Acum 8 ani

pt. 4: Sasii si-au pierdut privilegiile de pe timpul lui Iosip II (Josef II). Dar tu de unde sa stii ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus