Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Bolile sibienilor: inima si diabetul

 

Diabetul, afecţiunile cardiologice, bolile dermato-venerice, diferite tipuri de cancer şi bolile pulmonare au fost desemnate afecţiunile care au afectat cei mai mulţi sibieni în 2012, ducând la un număr semnificativ de decese.
 
Medicii spun că în ultimii trei ani, cauza creşterii numărului de îmbolnăviri se datorează în special obezităţii. Obezitatea, atât la copii, cât şi la adulţi duce la apariţia sau agravarea unor afecţiuni precum diabetul zaharat de tip II, bolile aparatului circulator şi hipertensiune arterială.
Diabetul – cea mai răspândită afecţiune 
 
Creştere cazurilor de diabet din ultimii zece ani este alarmată. Faptul că sibienii ajung tot mai des în cabinetele medicilor de familie şi ale diabetologilor, o dovedeşte şi raportul Casei de Asigurari de Sănătate Sibiu, potrivit căruia anul acesta medicii au efectuat 24.366 de controale sibienilor diabetici sau suspecţi de diabet.
“Dacă în 2002 în Sibiu erau înregistrate 9.893 cazuri, numărul lor a crescut în 2011 la 18.868de bolnavi, creşterea anuală fiind de aproximativ 1.500 de cazuri noi. Dacă în 2011 s-au îmbolnăvit 1.556 de sibieni, în prima jumătatea a anului 2012 acestora li s-au mai adăugat încă 800-850 de cazuri”, spune Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.
Chiar dacă principala cauză a deceselor din România este reprezentată în continuare de bolile aparatului circulator - bolile cerebro-vasculare şi boala ischemică a inimii, medicii spun că nu trebuie pierdut din vedere faptul că hipertensiunea arterială este în strânsă corelaţie şi cu diabetul, iar aproximativ 20% din pacienţii cu hipertensiune arterială au diabet.
 
Măsuri concrete – se redeschide Secţia de diabet 
 
Managerul Spitalului Județean, Liviu Cotârlă, a anunțat la sfârşitul lunii noiembrie că a depus un memoriu la Ministerul Sănătății în care solicita redeschiderea Secției clinice de diabet și boli de nutriție.
”Până în urmă cu trei ani această secție clinică exista. Nu vreau să discut motivele care au dus la închiderea ei, însă în urmă cu o lună, am luat hotărârea, cu sprijinul Consiliului Județean și al Prefecturii, să trimitem un memoriu la Ministerul Sănătății pentru reînființarea secției de diabet. În fiecare an înregistrăm câteva mii de cazuri noi. Avem o creștere de circa 10% de la an la an. Acesta este mersul patologiei nu numai în țara noastră, ci în toată lumea”, a declarat Liviu Cotârlă.
Diabetul zaharat, în special cel de tip II, bazat pe obezitate, creşte alarmant în întreaga lume, inclusiv în Sibiu. 
Diabetul zaharat tip I apare la orice vârstă, însă predomină la copii şi la adulţii tineri. Acesta mai este denumit şi diabet zaharat insulino-dependent. O formă de diabetul zaharat tip 1 este diabetul latent autoimun al adultului, cu debut la vârsta adultă, adesea confundat cu diabetul zaharat tip II. Cea mai frecventă formă de diabet este diabetul zaharat tip II (diabet insulino-independent). Alte forme de diabet zaharat includ diabetul gestaţional şi diabetul secundar. 
 
“Am diabet de tip II de trei ani şi viaţa mea s-a schimbat din mai multe puncte de vedere de când am fost diagnosticată. Acum am un regim alimentar destul de strict, am slăbit 13 kilograme şi mai trebuie să slăbesc cel puţin încă atât, pentru că ştiu că faptul că m-am îngrăşat foarte mult a dus la apariţia bolii. Nu este uşor să trăieşti cu diabetul, dar tot ce poţi să faci e să urmezi sfatul medicului şi să iei fiecare zi aşa cum vine, cu bune şi cu rele”, spune Dana Munteanu, o sibiancă de 54 de ani, diagnosticată cu diabet.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus