Miercuri,
09.10.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Numarul adoptiilor in scadere, la Sibiu

După mai mult de zece ani de când România a interzis adopțiile internaționale, anul acesta, pe 7 aprilie, a intrat în vigoarea Noua Lege a adopțiilor, care teoretic trebuia să crescă numărul adopțiilor în România. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat și la Sibiu, unde potrivit Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, numărul copiilor adoptați a scăzut.

Noua Lege a adopției, 233/2011, a modificat vechea Lege 273/2004 privind regimul juridic al adopției, precizând că părinții sunt obligați să-și informeze gradual copilul că este adoptat, românii care locuiesc în afara țării pot începe procedurile de atestare ca familii adoptatoare, pentru înfierea unui copil din țară, și pot face adopţii din România persoanele care sunt rude de până la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne.

Astfel, în județul Sibiu, în 2010 au fost declarați adoptabili 31 de copii, în 2011 numărul a scăzut la 19 copii, iar în 2012 doar 21 de copii. În ceea ce privește adopțiile încuviințate, în ultimii doi ani au fost 15, respectiv 19, iar anul acesta doar 4. Până la sfârșitul anului 2012, patru copii din centrele de plasament au fost încredinţaţi în vederea adopţiei, spre deosebire de anii anteriori, când câte cinci-șase copii reușeau să își găsească locul în cadrul unor familii.

Cauza scăderii: lipsa personalului DGASPC

”La nivelul DGASPC Sibiu ne confruntăm însă cu o scădere a numărului de angajați, avem multe posturi vacante și blocate conform legislației în domeniu, ceea ce face ca numărul copiilor declarați adoptabili să nu fie foarte mare deoarece nu are cine să facă evaluarea tuturor copiilor care sunt actualmente în sistemul de protecție special al județului Sibiu. Avem însă o buna colaborare cu Serviciile Publice de Asistență Socială locale, cu Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Sibiu care ne sprijină în identificarea părinților sau rudelor copiilor care intră în sistemul de protecție specială. Deși termenele au fost scurtate și clarificate, răbdarea este cuvântul cheie cu care ar trebui să vină fiecare familie care își dorește să adopte un copil, deoarece este un proces în care nu trebuie să greșim pentru că acest lucru trebuie bine facut, de modul în care se realizează adopția depinzând atât dezvoltarea ulterioară a copilului și modul său de viață dar și modul de viață viitor al familiei care adoptă copilul” a declarat directorul executiv al DGASPC Sibiu, Mihaela Tolciu.

Potrivit noii legi, pot adopta persoanele rude de până la gradul al IV-lea cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne, familiile în care cel puţin unul dintre soţi este şi cetăţean român sau cetăţenii străini, dacă au statutul de soţ al părintelui natural al copilului a cărui adopţie se solicită.

”După cum am precizat legea deși a adus multe elemente bune, de noutate, mai sunt însa probleme în acest demers al adopției care trebuiesc reanalizate și regândite, găsite soluții de simplificare în procesul de adopție, astfel încât atât familiile care își doresc să adopte un copil și nu pot să-l aibă din cauze ce nu depind de ele, cât și copiii care stau ani de zile în centrele de plasament să fie tot mai puțini ca număr. Spun asta pentru că astăzi sunt înca mulți copii care așteaptă să-i viziteze cineva în centre, să fie luați acasă sau să aibă o familie a lor cu care acum în timpul minunatelor sărbători de iarnă să se bucure de dragostea părintească și să trăiasca miracolul Crăciunului”, a mai declarat Mihaela Tolciu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

kok

Acum 11 ani

multumim nazistului de boc pt minunatele infaptuiri
Raspunde

gigi

Acum 11 ani

Dna Tolciu, vorbe ca \"miracolul Craciunului\" si dragoste parinteasca (de unde stii ca nu esti parinte cum e cu asta?)apartin noii limbi de lemn, asta daca intelegi la ce ma refer...Nu-ti mai da cu parerea ca nu esti jurist, conduci Directia cu delegatie... Stai pana la concurs!!!
Raspunde

referent

Acum 11 ani

Ce-ti mai place sa dai interviuri, argesanco! Da-ti place si saorma!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus