Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Uniunea Europeana nu este Europa!

A mai trecut un an… Cel în care, cu lipsa de imaginație devenită cronică, majoritatea necreștină anunța sfârșitul lumii (pentru că nu le-a ieșit în 2000!). Am reamintit asta pentru că această uniune politică-economică, ce s-a întins pe o parte a continentului european, tinde tot mai mult spre o făcătură fără Dumnezeu, unde norme pritocite de un grup relativ mic de oameni se doresc a fi înlocuitoarele învățăturilor creștine – tocmai cele care au fundamentat Europa.
Până să nu rămână doar în mintea unor bătrâni sau în niște arhive digitale (gata să dispară la orice scurt-circuit, ori la un lung – scurt - circuit de valori…) e bine să facem minimele exerciții de stabilizare a reperelor ! EUROPA este, după câteva mii de ani de istorie, CREUZETUL CULTURII ȘI CIVILIZAȚIEI UMANE, care a primit evident darurile spirituale ale întregului bazin mediteranean, dar le-a ridicat pe cel mai înalt piedestal civilizațional! Pe acest continent al nostru avem cea mai mare densitate de istorie, rămasă în construcții (unele îngropate, deci nedescoperite marelui public), în peisajele culturale, în patrimoniul imaterial (tradiții, legi nescrise, repere comunitare-morale) și chiar în moaștele Sfinților – știuți sau neștiuți!
Ca dovadă a inegalității valorilor culturale-civilizaționale  (deși „corecții politic-politruci” ne tot bat la cap cu egalitarismul lor pe toate planurile…), modelele europene, chiar în forme construite, sau în manifestări comportamentale de fațadă, sunt reluate/ imitate/ copiate pe scară largă în alte continente, de niște societăți semi-dezvoltate sau retardate moral (vezi făcăturile din SUA – Las Vegas, castele duse cu vapoarele și reasamblate, colecții de-a valma de obiecte de artă // China – orașe întregi copiate după modele din Țările de Jos, Italia, Franța // Emiratele Arabe // America de Sud  // Africa – unele construcții copiate de dictatori cu studenția făcută în Europa ).
Dacă ar fi numai astea, am rămâne doar cu surâsuri amare despre imposibilitatea săriturilor peste etape istorice… Dar există și celălalt aspect – împânzirea Europei cu făcături (construcții, grupuri sociale ad-hoc, implanturi globaliste de toate tipurile), care își doresc la modul explicit și imperativ să atenueze (ca să nu spunem să șteargă) specificul european din cât mai multe locuri ale continentului !! Aici trebuie discutat despre CE NU ESTE EUROPA: nu pot fi considerate a face parte din Europa construcțiile străine de Spiritul Locului (Genius Loci, cum îl denumeau strămoșii latini), legile artificiale ale „corectitudinii politice” care se impun forțat unei populații băștinașe, pentru a o atomiza, infantiliza, a o face să accepte inacceptabilul! Nu putem înțelege de ce popoarele europene trebuie să accepte permanent integrarea unor grupuri tot mai mari de imigranți, străine de cultura tradițională a Europei, și care dovedesc o tot mai îndârjită rezistență la integrarea culturală și socială! Când, în fond, un asemenea continent poate să-și activeze mecanisme de autoreglare (inclusiv prin migrare internă) față de noile sfidări economice și demografice, fără a copia politici falimentare de imigrație specifice Americii de Nord…
Rezultatul acestor politici, impuse dinafara Europei sau de către birocrați europeni iresponsabili, este ștergerea identității locale, a specificității, tocmai a istoricității amprentei europene, care înseamnă întruparea unei MONUMENTALE SINTEZE ÎNTRE CULTURA GRECO-ROMANĂ ȘI CREȘTINISM !!
Chiar dacă pare, în iureșul specific epocii contemporane, că moștenirea nu trebuie să interfereze cu cerințele prezentului, se vădește la tot pasul că tocmai eliminând tradițiile, morala creștină, contextualismul și spiritul locului, facem mereu greșeli fundamentale, ne erodăm stabilitatea economică, socială și culturală!  Tocmai așa începem să ne scufundăm ca civilizație europeană!
Nu este o eroare, ci o crimă - să amestecăm americanisme, arabisme, chinezisme și culturi tropicale în comunitățile europene tradiționale !! Ni se tot aruncă în față pericolul pierderii nu știu căror nuanțe culturale din zone exotice sau ale unor religii non-europene… Dar pericolele, mult mai evidente, ale pierderii tradițiilor și specificului civilizației Europei nu sunt importante?

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 9 ani

Dar nici Europa nu este despre ceea ce vorbiti dumneavoastra! Imaginea pura a unei virtuti morale nascute dintro ciudata alaturare intre o cultura politeista si o religie de import este sublima si nerealista! Ceea ce sugerati dumneavoastra nu e nou, de sute de anii conservatorii de toate gradele incearca sa isi legitimeze pozitia prin gasirea unei legaturi cu un trecut glorios si idealizat. Europa de astazi nu este numai rezultatul unei sinteze intre cultura greco-romana si crestinism este si rezultatul unui mileniu de confruntari sangeroase, invazii asiatice, colonialism, bigotism si ignoranta. Iar pagubele pe care popoarele din Europa le-au adus lumii nu sunt mici de loc si cu siguranta cantaresc mai greu decat un castel, o catedrala sau o poezie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus