Marţi,
27.10.2020
Ceata
Acum
6°C

Sibianul Radu Ștefan Ciocănea, geniu la numai șase ani

03 Februarie 2020 18:48

Sibianul Radu Ștefan Ciocănea, geniu la numai șase ani

La șase ani și opt luni Radu Ștefan Ciocănea este unul dintre copiii geniali ai României. Cu un IQ de 149 băiatul și-a uimit părinții încă de la un an, când curiozitatea și entuziasmul său de a învăța lucruri noi le-a dat acestora de gândit. Evoluția lui a fost uimitoare. Astăzi este elev în clasa I, la Școala Finlandeză din Sibiu studiază trei limbi, printre care și chineza, face programare și este pasionat de soroban și geografie. Pentru a realiza cât de dotat este Radu, trebuie menționat că majoritatea oamenilor inteligenți de pe planetă au un IQ de 100, iar genii celebre care au un IQ apropiat de cel a lui Radu sunt fizicianul Albert Einstein cu un IQ de 160, inventatorul Tomas Edison cu un IQ de 145, omul de afaceri Bill Gates cu un IQ de 160 și împăratul Napolen cu un IQ de 140.

Radu Ciocanea 2Se spune despre genii că se nasc, nu devin. Radu s-a născut la Sibiu, în 20 mai 2013, fiind un copil foarte dorit. La un an și câteva luni părinții lui și-au dat seama că este deosebit. Avea o curiozitate fără margini și acumula necontenit informația pe care o primea. La un an și opt luni știa formele geometrice în română și engleză, cifrele și culorile. La doi ani a învățat singur alfabetul, de asemenea în română și engleză. Părinții spun că acumula tot felul de informații de pe Youtube, vizionând diverse filmulețe pe teme de geografie sau anatomie. Nu i-au îngădit niciodată accesul la informație. Radu avea și un hobby din a „explora” planetele, sistemul solar și galaxiile. La trei ani citea deja cursiv, citind mici povestioare pentru Rareș, fratele mai mic, iar de la patru ani joacă șah. Un astfel de copil însă, poate fi o adevărată provocare pentru părinții care trebuie să-i valorifice potențialul. „Când am realizat ce copil avem, am realizat și ce misiune dificilă ne așteaptă. Ne-am gândit cum și de unde să începem această misiune. Să fii părinte de copil cu abilități înalte este frumos dar, în același timp, este o mare provocare. Ca mamă îmi pun permanent întrebări cu privire la ceea ce ar trebui să fac pentru el, dacă e îndeajuns, dacă aș putea face mai mult și încotro să ne îndreptăm pentru a-i maximiza potențialul dar și să-I protejăm copilăria. Apoi mă mă gândesc mereu că ar trebui să fac aceleași lucruri și șă-i ofer la fel și celui mic”, spune Bianca Cristina Ciocănea, mama băiatului. Primul care i-a îndrumat în acest parcurs dificil a fost antrenorul de genii prof. Florian Colceag. El a fost cel care le-a confirmat părinților că Radu este „special”, că are nevoi educaționale speciale, că are potențial ce poate fi valorificat, că trebuie susținut pentru a nu se pierde acest potential, că Radu este ”gâsca cu ouă de aur”, după cum spune mama lui. A fost momentul în care băiatul a sustinut testul SON-R , test prin care i-a fost măsurat IQ-ul, valoarea acestuia fiind stabilită la 149, o valoare ce poate crește considerabil dacă Radu este susținut.

Radu Ciocanea 4România îl cunoaște

Un copil ca Radu nu avea cum să rămână în umbra. În urmă cu doi ani, când băiatul avea doar cinci anișori a fost invitat special al emisiunii Next Star și nu numai, iar în scurt timp a devenit cel mai mic membru al Clubului de excelență al Fundației Dan Voiculescu pentru dezvoltarea României, fundația acordându-i lui Radu sprijin financiar lui Radu pentru educație. În present, micuțul este elev în clasa I, la Școala Finlandeză din Sibiu și părinții spun că este foarte încântat de școală. Programul after-school pe care îl urmează este în limba engleză, iar ca activități etracuriculare Radu face soroban (matematica mentală japoneză) și limba germană. „Sorobanul este deja o pasiune pentru Radu, el însușindu-și foarte ușor tehnicile de calcul și începând chiar să facă exerciții de calcul mental după trei luni de la începerea cursurilor. Toate acestea se datorează efortului și răbdării unui mentor de excepție, Ioana, cea care îl îndumă atât pe el cât și pe mine. Soroban facem și împreună, acestea fiind unele dintre momentele pe care Radu le adoră, uneori corectându-mi greșelile”, povestește mama băiatului. Dar activitățile lui Radu nu se opresc aici. La școală studiază și limba chineză și arată un interes deosebit pentru tehnologie și calculator. În acest sens, părinții l-au înscris din toamna anului trecut la școala de programare și robotică Logiscool. „O surpriză extrem de plăcută a fost faptul că cei de acolo îi oferă lui Radu cursuri gratuite, arătând interes pentru dezvoltarea copiilor supradotați. Radu și fratele lui vor prezenta sâmbătă, 8 februarie, un proiect realizat la cursurile de programare. Este vorba despre realizarea unui joc funcțional care să poată fi jucat, utilizând cunoștințele acumulate într-un semestru”, spune Bianca Ciocănea.

Radu Ciocanea 7Sistemul educațional din țara noastră nu este pregătit pentru Radu

Părinții lui Radu spun că este greu în România să ai un copil supradodat. „Sistemul educațional nu este pregătit pentru asta și ca atare nu investește nimic în acești copii. Avem diamante, dar nu știm cum să le șlefuim. Nu punem preț pe inteligența nativă. Nu investim, dar avem așteptări. Sunt lacune care se răsfrâng asupra copiilor geniali și asupra viitorului nostru. În astfel de copii trebuie investită muncă, răbdare, timp, interes și bani, desigur. Pentru cei fără posibilități materiale orizontul se îngustează dramatic. Sistemul de învățământ de stat nu face față, centre de excelență nu există decât pe hârtie, iar genialii rămân ai nimănui”, mai spune mama lui Radu. Așa au ajuns la școala Finlandeză, variantă oferită de profesorul Colceag. Sistemul de învățământ finlandez este recunoscut ca unul dintre cele mai eficiente punând accent pe valorile individuale, pe talente. Totodată, părinții lui Radu au trebuit să țină cont de faptul că băiatul avea nevoie de un mediu în care să se dezvolte emoțional, fiind mai mic cu aproape doi ani ca mulți dintre colegii lui. De asemenea, copiii cu astfel de abilități, se integrează mai greu în collective și pot fi marginalizați, pentru că sunt altfel. Cu Radu însă, nu au fost probleme. S-a integrat foarte bine, a fost observat periodic de psihologul școlii și de cadrele didactice. Mama lui spune că are mulți prieteni și este încântat de școala pe care o frecventează.

Radu Ciocanea 6Învață totul din proprie inițiativă

Tot ceea ce știe și face Radu la oara actuală este din proprie inițiativă. Unul dintre hobby-urile lui este geografia, pe care, mama lui spune că a învățat-o absolut singur. Își amintește că, într-o seară când s-a întor de la serviciu, Radu a început efectiv să-i recite steagurile din toată lumea, indicându-le pe un atlas. „Tot ce a învățat, a învățat din proprie inițiativă, de cele mai multe ori, urmărind filmulețe pe youtube, în limba engleză. Îi place să anagrameze cuvinte, pe tabletă sau să se joace scrabble. Îi place să facă teste de cultură generală și soroban, în special dacă stă mami lângă el. Îi plac cărțile și jocurile „deștepte” așa cum le numește el. Desigur, acum preferă tableta de care cu greu se desparte”, povestește mama băiatului. Lui Radu îi mai plac călătoriile și înnotul, iar momentele lui preferate sunt acelea în care merge alături de familie la bazin sau când merg cu toții la un fresh și o prăjitură. Ca orice copil, Radu adora să adoarmă seara în brațele mamei sale cu capul pe mana ei dreaptă spunându-i „Te iubesc mami”.

Radu Ciocanea 3„Pentru copii avem vise mari”

Radu are un frățior mai mic cu un an și trei luni, Rareș. Despre celălalt copil Bianca Ciocănea spune că este un băiețel vesel și neastâmpărat ca toți copiii de vârsta lui. Cei doi frați se atrag reciproc în diferite șotii, se joacă mult împreună și își lipsesc unul altuia atunci când nu sunt împreună. Se iubesc foarte mult deși uneori mai au și divergente. Rareș este foarte mândru de frățiorul lui. Viața alături de Rareș îl ajută pe Radu să se bucure de copilărie. Părinții celor doi spun că vor face tot ce le stă în putere pentru a le asigura viitorul. „Pentru copii avem vise mari, chiar dacă în ziua de azi parcurgem drumul cu pași mici, cu siguranță le vom înfăptui. Vrem educație de calitate, vrem să găsim modele. Ne dorim să îi învățăm ce înseamnă valorile, munca și caracterul. Ca mamă mi-aș dori să îi am cât mai aproape, în România, pe amândoi, deși sunt convinsă că vor găsi afară mai multă deschidere pentru potențialul lor. Îmi doresc să crească ambițioși dar modești și în același timp conștienți de valoarea lor și de faptul că pot schimba ceva și în țara noastră„ spune Bianca, mama lui Radu.

Radu Ciocanra 5

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

11 comentarii

Atentie

Acum 8 luni

Cuvantul "geniu" trebuie folosit, la modul serios, cu extrem de multa circumspectie, iar un rezultat excelent la un test IQ nu justifica folosirea unui astfel de termen. Titlul este un clickbait. Genialitatea, daca intr-adevar exista, se probeaza mai tarziu si altfel: Individul genial, prin originalitate creativa, are realizari importante intr-un anumit domeniu. Comparatiile cu genii precum Albert Einstein sunt inadecvate si premature. Articolul isi pierde astfel din credibilitate si pare neserios. Pentru binele lui Radu, nu mai folositi aceasta eticheta. Un copil foarte inteligent are un drum complicat de parcurs pana sa confirme si succesul nu ii este garantat de IQ-ul mare. Ramane de vazut daca parintii inteleg cat de periculoasa este graba de a iti eticheta copilul cu cuvinte prea mari. Din pacate, am dubii ca scoala finlandeza pe stil sibian e deosebit de competenta pe asemenea cazuri. Desi articolul pacatuieste prin naivitatea sa (sau prin dorinta de a atrage click-uri), este clar ca acesti copii au potentialul de a reusi lucruri deosebite in viata.
Raspunde

Urban12

Acum 8 luni

Haoleoo ce naspa, se vede ca nu-i facut din h'alocatie. Asta e dujman pentru partid....gandeste!!!
Raspunde

noi2

Acum 8 luni

nu-i "furati" copilului cel mai de pret lucru pamantesc....COPILARIA!
Raspunde

K.Samuel

Acum 8 luni

Oamenii inteligenti nu au IQ de 100. Ala e un IQ mediu. Inteligent poti spune ca esti peste 115. Peste 130 te afli intr-un club format din 2% din populatia lumii si te poti considera foarte inteligent.
Raspunde

Ronny

Acum 8 luni

Și nu moare de plictiseala la Scoala? Finlandeza promovează uniformizarea. Al meu copil se plictisești de multe ori și caută diverse activități acasa și nu l-am învățat nimic acasa tocmai ca sa injectează sa învețe in propriul stil ...
Raspunde

Gabriela Tamache

Acum 8 luni

In anul in care copilul meu a mers la Scoala in clasa pregătitoare am constat cu surprindere ca toți știau alfabetul. Citeau. Se descurcau cu numere pana la 100. Unui cunoșteau mașini, detalii despre motoare. Copilul meu vb foarte bine o limba straina doar pentru ca a fost expus ... Cred ca nu toți părinții sunt dornici de a excela prin copiii lor.
Raspunde

Gabriela Tamache

Acum 8 luni

Am uitat sa întreb? Nu se plictisești la aceasta Scoala. Prin definiție Scoala nu va valoriza niciodată geniile. Acest tip de învățământ merge pe normalizare...
Raspunde

Gigel

Acum 8 luni

Eu zic ca de fapt e o reclamă mascată pentru școala Finlandeză și Logischool, unde platesti mult și degeaba.
Raspunde

Ciorapel

Acum 8 luni

Reclama pentru unii părinți care și hrănesc promiscuitatea printr un copil. Daca erau doar inițialele trecute, blurata imaginea lui și nu era trecută și o anumită școala, as fi luat în serios articolul. In rest...
Raspunde

Realitatea trista

Acum 8 luni

Un alt hipster in devenire ,in 2033 o sa #văvadă in fața la PSD, in tacere asa cum le place lor, ca asa-i cool. Ii prevad un viitor nașpa.
Raspunde

Einstein Papuc

Acum 8 luni

Hai zau asa... voi habar n-aveti ca IQ-ul la copii nu e acelasi cu IQ-ul de la adulti, ca testele sunt diferite. Iq-ul poate fi masurat corect, cam dupa varsta de 20 de ani, pana atunci e total haos, ce poti observa e o evolutie de la an la an a dezvoltarii inteligentei, pana la varsta aia, dar cam atat. Ideea e ca, indivizii mai putini inteligenti se opresc din dezvoltare la varste mai fragede, iar ceilalti mai tarziu sau deloc, asta face diferenta. Ca de-aia cand intalnesti un prost, il faci retardat..adica innapoiat, adica, ramas in urma, copil etc. Comparati un copil cu Einstein... bravo, mare minune. E ca si cum ai compara un ciuaua cu un lup si ai spune ca ciuaua are blana mai lucioasa.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus