Unul dintre cei mai vechi directori de instituții publice din Sibiu, Emil Citrea, contactează diferiți șefi de instituții publice pentru ”a le reaminti” faptul că și fiica lui deține un hotel, care merită luat în considerare în cazul în care se organizează diferite festivaluri la care vin invitați din țară și din lume. Directorul Camerei de Conturi Sibiu a sunat pentru a transmite această informație și lui Ioan Hămbășan, președintele CSU Voința: adversarele echipei aveau nevoie de cazare, dar nu foarte multe au acceptat invitația la Hotel Roberts. Acum, CSU a dispărut și după ce Camera de conturi a obligat Primăria să recupereze o parte din banii publici alocați echipei CSU Voința.
Istoria acestor ”mici intervenții” a ieșit la iveală în timpul unui eveniment cultural de amploare, derulat anul trecut. Organizatorul acestui eveniment este o instituție publică, a cărui conducere a cerut să nu îi fie făcute publice datele. Directorul respectivei instituții de cultură a fost contactat, înainte de evenimentul cu mulți invitați care aveau nevoie de cazare. ”A sunat domnul director Citrea și a amintit de faptul că și fiica lui are un hotel. Pe care nu ar strica să îl iau în considerare”. Urmarea acestui telefon: directorul de instituție publică de cultură a anulat o parte din rezervările făcute la alte hoteluri și le-a ”mutat” la Hotelul Roberts, la care unicul acționar este Ianina Mihaela Roberts, fiica directorului Emil Citrea.
Poate merită amintit că instituția pe care o conduce Emil Citrea are drept (și obligația, de altfel) de control la toate instituțiile publice, inclusiv cele de cultură.
Unii da, alții ba
Turnul Sfatului a luat legătura și cu alți conducători de instituții publice de cultură, care de-a lungul anului organizează diferite evenimente culturale de amploare, evenimente la care inevitabil este nevoie de contractarea unor servicii de cazare pentru invitați. Trebuie spus că niciunul dintre ei nu a dorit să își facă public numele. ”Pe mine nu m-a sunat niciodată. Dar eu am făcut cazări la Hotel Roberts și am fost mulțumiți”, este una dintre declarațiile primite. Dar au mai fost și alte variante care au confirmat scenariul de mai sus. ”Nu știu dacă să le numesc intervenții sau... Ni s-a transmis despre acest hotel din partea celor de la Camera de Conturi, dar cu mai mult timp în urmă. Acum, continuăm așa-zisa tradiție”, a declarat un șef de instituție de cultură, care organizează peste an mai multe evenimente la care vin invitați ce trebuie cazați.
”Am fost contactat de domnul director”
Singurul care a acceptat să își declare identitatea este Ioan Hămbășan, cel care a condus din postura de președinte CSU Voința. Cât timp a evoluat echipa, la Sibiu au venit multe echipe care, evident, aveau nevoie de cazare. ”Am fost contactat de domnul director Citrea, pentru a trimite echipele care veneau în deplasare să se cazeze la Hotel Roberts. Au fost câteva care s-au cazat acolo, din divizia B, dar nu au fost mulțumite. Oricum, eu nu puteam să le spun celor care veneau să joace aici unde să se cazeze. Dar am fost contactat”, a declarat Ioan Hămbășan sau nu.
Discuțiile din Primărie
Între Ioan Hămbășan și conducerea Camerei de conturi de la Sibiu există o tensiune deja făcută publică: în urma unui control efectuat la Primăria municipiului Sibiu, inspectorii Camerei de Conturi au stabilit că administrația locală trebuie să recupereze 500.000 de lei de la echipa finanțată de Hămbășan. Motivul? Camera de conturi a calculat că sprijinul financiar acordat din bugetul local fotbalului sibian reprezentat de CSU nu a fost unul legal, din moment ce banii au fost acordaţi pentru ca echipa să evolueze în prima Ligă, iar între timp aceasta a retrogradat. Mai mult, inspectorii Curții de conturi au mai cerut Primăriei să recupereze de la ATCOM (condusă tot de Hămbășan) și de la CSU Voința peste două milioane de lei, reprezentând chiria pentru baza sportivă din Ștrand, chiar dacă administrația locală a arătat că respectivul teren este în folosința gratuită a celor două entități.
Interesant este, însă, ceea ce se discută despre acel control al Camerei de conturi. ”Unul dintre inspectori s-a exprimat cam așa: «dacă n-a știut Ionică Hămbășan să se comporte cu domnul director»”, susțin mai mulți angajați din Primăria Sibiu.
Emil Citrea: ”nu”
Cu un zâmbet degajat, directorul Camerei de Conturi Sibiu a respins toate aceste ipoteze. ”Eu nu am sunat și nici nu am intervenit vreodată. Este o firmă serioasă (SC Reddison SRL – n.r.), conducătorii firmei știu ce au de făcut, nu trebuie să intervină nimeni pentru ei”, a declarat Emil Citrea, care conduce Camera de conturi de la Sibiu de la înființarea acesteia, în 1992.
Potrivit declarației de avere a directorului Camerei de conturi, în fiecare din ultimii șase ani acesta a împrumutat firma care gestionează hotelul deschis în 2008. În total, împrumuturile se ridică la suma de 573.305 lei, dintre care cea mai mare a fost acordată în 2007 – aproape 300.000 de lei. În anii care au urmat, sumele împrumutate de Citrea către firma fiicei lui au început să scadă: 101.000 de lei în 2008, 38.000 de lei în 2009, 7.000 de lei în 2010, 28.000 de lei în 2011, până la 1.429 de lei până în aprilie 2012, data completării ultimei declarații de avere. Cât privește rezultatele financiare ale firmei împrumutate, cu excepția lui 2008, anul deschiderii, firma avut bilanțuri pozitive: între 7.600 de lei profit în 2008 și 110.978 de lei profit în 2010.
O istorie cu procese
Ridicarea Hotelului Roberts de către fiica lui Emil Citrea și soțul acesteia, cetățean american, a cunoscut o serie de discuții aprinse: vecinii din zona străzii Charles Darwin, unde a fost ridicat hotelul, au protestat împotriva deciziei administrației locale de a oferi spre folosință investitorilor o suprafață de 483 de mp din cei 1833 de mp ai părculețului de pe strada amintită. S-a ajuns chiar și la proces: la Tribunalul Sibiu, proprietarii imobilelor din zona parcului Darwin au câștigat, însă, după cum relatează presa vremii, sentința de la Sibiu a fost anulată la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde familia Roberts a fost reprezentată de Ion Rus, fost prefect al județului Alba. Interesantă este și declarația Ianinei Roberts, dată atunci ziarului Sibianul. ”Eu vreau să-mi construiesc pe pământul meu o pensiune, cu regim lacto-vegetarian. Nu va fi hotel, cum am tot auzit că se spune, ci o pensiune cu parter, două etaje și mansardă, deoarece am renunțat la planul inițial, pentru că depășea ca înălțime casa de vizavi și nu era legal. Nu se va fuma, nu se va bea, va fi totul liniștit. Era normal să cer acel loc, pentru că altfel nimeni nu ar putea ajunge la pensiune. Nu am cumpărat pământul, ci l-am solicitat, doar pentru a face aleea. Parcul rămâne în continuare al Primăriei și îl voi amenaja pe banii mei. Nu vreau să încurc pe nimeni! Dacă am fi fost o familie obișnuită de americani cred că era ok, dar acum am probleme doar pentru că sunt fiica tatălui meu”, declara Ianina Roberts la începutul lui 2006. În locul pensiunii discutate atunci, acum este un hotel cu șase niveluri, 27 de camere, două apartamente, restaurant, bar și o sală de conferințe.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ioan Hămbășan , Primăria Sibiu , Turnul Sfatului , Apel Alba Iulia , Emil Citrea , avion rus doborât , Tribunalul Sibiu , Hotelul Roberts , Ianina Roberts , Conturi Sibiu , Directorul Camerei , Hotel Roberts , Ianina Mihaela Roberts , Ianinei Roberts , Ionică Hămbășan , Între Ioan Hămbășan , Ridicarea Hotelului Roberts , Charles Darwin
Vizualizari: 2608
Ultimele comentarii
Acum 12 ore
Gastronomul
Acum 12 ore
Sibian
Acum 12 ore
Muresan
Acum 13 ore
Till Eulenspiegel
Acum 14 ore
Micu Klein