Vineri,
20.09.2024
Partial Noros
Acum
11°C

Directorul Camerei de Conturi, agent de vanzari la hotelul fiicei

 

Unul dintre cei mai vechi directori de instituții publice din Sibiu, Emil Citrea, contactează diferiți șefi de instituții publice pentru ”a le reaminti” faptul că și fiica lui deține un hotel, care merită luat în considerare în cazul în care se organizează diferite festivaluri la care vin invitați din țară și din lume. Directorul Camerei de Conturi Sibiu a sunat pentru a transmite această informație și lui Ioan Hămbășan, președintele CSU Voința: adversarele echipei aveau nevoie de cazare, dar nu foarte multe au acceptat invitația la Hotel Roberts. Acum, CSU a dispărut și după ce Camera de conturi a obligat Primăria să recupereze o parte din banii publici alocați echipei CSU Voința.

Istoria acestor ”mici intervenții” a ieșit la iveală în timpul unui eveniment cultural de amploare, derulat anul trecut. Organizatorul acestui eveniment este o instituție publică, a cărui conducere a cerut să nu îi fie făcute publice datele. Directorul respectivei instituții de cultură a fost contactat, înainte de evenimentul cu mulți invitați care aveau nevoie de cazare. ”A sunat domnul director Citrea și a amintit de faptul că și fiica lui are un hotel. Pe care nu ar strica să îl iau în considerare”. Urmarea acestui telefon: directorul de instituție publică de cultură a anulat o parte din rezervările făcute la alte hoteluri și le-a ”mutat” la Hotelul Roberts, la care unicul acționar este Ianina Mihaela Roberts, fiica directorului Emil Citrea.

Poate merită amintit că instituția pe care o conduce Emil Citrea are drept (și obligația, de altfel) de control la toate instituțiile publice, inclusiv cele de cultură.

Unii da, alții ba

Turnul Sfatului a luat legătura și cu alți conducători de instituții publice de cultură, care de-a lungul anului organizează diferite evenimente culturale de amploare, evenimente la care inevitabil este nevoie de contractarea unor servicii de cazare pentru invitați. Trebuie spus că niciunul dintre ei nu a dorit să își facă public numele. ”Pe mine nu m-a sunat niciodată. Dar eu am făcut cazări la Hotel Roberts și am fost mulțumiți”, este una dintre declarațiile primite. Dar au mai fost și alte variante care au confirmat scenariul de mai sus. ”Nu știu dacă să le numesc intervenții sau... Ni s-a transmis despre acest hotel din partea celor de la Camera de Conturi, dar cu mai mult timp în urmă. Acum, continuăm așa-zisa tradiție”, a declarat un șef de instituție de cultură, care organizează peste an mai multe evenimente la care vin invitați ce trebuie cazați.

”Am fost contactat de domnul director”

Singurul care a acceptat să își declare identitatea este Ioan Hămbășan, cel care a condus din postura de președinte CSU Voința. Cât timp a evoluat echipa, la Sibiu au venit multe echipe care, evident, aveau nevoie de cazare. ”Am fost contactat de domnul director Citrea, pentru a trimite echipele care veneau în deplasare să se cazeze la Hotel Roberts. Au fost câteva care s-au cazat acolo, din divizia B, dar nu au fost mulțumite. Oricum, eu nu puteam să le spun celor care veneau să joace aici unde să se cazeze. Dar am fost contactat”, a declarat Ioan Hămbășan sau nu.

Discuțiile din Primărie

Între Ioan Hămbășan și conducerea Camerei de conturi de la Sibiu există o tensiune deja făcută publică: în urma unui control efectuat la Primăria municipiului Sibiu, inspectorii Camerei de Conturi au stabilit că administrația locală trebuie să recupereze 500.000 de lei de la echipa finanțată de Hămbășan. Motivul? Camera de conturi a calculat că sprijinul financiar acordat din bugetul local fotbalului sibian reprezentat de CSU nu a fost unul legal, din moment ce banii au fost acordaţi pentru ca echipa să evolueze în prima Ligă, iar între timp aceasta a retrogradat. Mai mult, inspectorii Curții de conturi au mai cerut Primăriei să recupereze de la ATCOM (condusă tot de Hămbășan) și de la CSU Voința peste două milioane de lei, reprezentând chiria pentru baza sportivă din Ștrand, chiar dacă administrația locală a arătat că respectivul teren este în folosința gratuită a celor două entități.

Interesant este, însă, ceea ce se discută despre acel control al Camerei de conturi. ”Unul dintre inspectori s-a exprimat cam așa: «dacă n-a știut Ionică Hămbășan să se comporte cu domnul director»”, susțin mai mulți angajați din Primăria Sibiu.

Emil Citrea: ”nu”

Cu un zâmbet degajat, directorul Camerei de Conturi Sibiu a respins toate aceste ipoteze. ”Eu nu am sunat și nici nu am intervenit vreodată. Este o firmă serioasă (SC Reddison SRL – n.r.), conducătorii firmei știu ce au de făcut, nu trebuie să intervină nimeni pentru ei”, a declarat Emil Citrea, care conduce Camera de conturi de la Sibiu de la înființarea acesteia, în 1992.

Potrivit declarației de avere a directorului Camerei de conturi, în fiecare din ultimii șase ani acesta a împrumutat firma care gestionează hotelul deschis în 2008. În total, împrumuturile se ridică la suma de 573.305 lei, dintre care cea mai mare a fost acordată în 2007 – aproape 300.000 de lei. În anii care au urmat, sumele împrumutate de Citrea către firma fiicei lui au început să scadă: 101.000 de lei în 2008,  38.000 de lei în 2009, 7.000 de lei în 2010, 28.000 de lei în 2011, până la 1.429 de lei până în aprilie 2012, data completării ultimei declarații de avere. Cât privește rezultatele financiare ale firmei împrumutate, cu excepția lui 2008, anul deschiderii, firma avut bilanțuri pozitive: între 7.600 de lei profit în 2008 și 110.978 de lei profit în 2010.

O istorie cu procese

Ridicarea Hotelului Roberts de către fiica lui Emil Citrea și soțul acesteia, cetățean american, a cunoscut o serie de discuții aprinse: vecinii din zona străzii Charles Darwin, unde a fost ridicat hotelul, au protestat împotriva deciziei administrației locale de a oferi spre folosință investitorilor o suprafață de 483 de mp din cei 1833 de mp ai părculețului de pe strada amintită. S-a ajuns chiar și la proces: la Tribunalul Sibiu, proprietarii imobilelor din zona parcului Darwin au câștigat, însă, după cum relatează presa vremii, sentința de la Sibiu a fost anulată la Curtea de Apel Alba Iulia. Unde familia Roberts a fost reprezentată de Ion Rus, fost prefect al județului Alba. Interesantă este și declarația Ianinei Roberts, dată atunci ziarului Sibianul. ”Eu vreau să-mi construiesc pe pământul meu o pensiune, cu regim lacto-vegetarian. Nu va fi hotel, cum am tot auzit că se spune, ci o pensiune cu parter, două etaje și mansardă, deoarece am renunțat la planul inițial, pentru că depășea ca înălțime casa de vizavi și nu era legal. Nu se va fuma, nu se va bea, va fi totul liniștit. Era normal să cer acel loc, pentru că altfel nimeni nu ar putea ajunge la pensiune. Nu am cumpărat pământul, ci l-am solicitat, doar pentru a face aleea. Parcul rămâne în continuare al Primăriei și îl voi amenaja pe banii mei. Nu vreau să încurc pe nimeni! Dacă am fi fost o familie obișnuită de americani cred că era ok, dar acum am probleme doar pentru că sunt fiica tatălui meu”, declara Ianina Roberts la începutul lui 2006. În locul pensiunii discutate atunci, acum este un hotel cu șase niveluri, 27 de camere, două apartamente, restaurant, bar și o sală de conferințe. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

23 comentarii

citrea pe o mana cu iohannis

Acum 11 ani

Vânătoarea pen­tru însuşirea domeniului public a fost declanşată de Emil Citrea din anul 2004, având concursul proaspătului primar, la vremea aceea, Klaus Iohannis. Acesta din urmă a pregătit terenul pentru ,,mânăria imobiliară” ce urma să vină prin emiterea Hotărârii Con­siliului Local nr. 103/ 25.03.2004, iniţiată chiar de el, al cărei articol unic prevede: „Se aprobă scoate­rea din inventarul public al muni­cipiului Sibiu şi trecerea în dome­niul privat al municipiului Sibiu a unui imobil-teren cu destinaţia zonă verde, în suparafaţă de 1133 m.p., situat în Sibiu, la intersecţia străzilor Onisifor Ghibu şi C. Dar­win”. De remarcat că, premeditat, nu s-a făcut o identificare precisă a terenului, s-a eludat faptul că terenul are destinaţia parc (aşa cum apare în Monitorul Oficial nr. 689 bis/19.09.2002 la Anexa nr. 2 – „Inventarul bunurilor care apar­ţin domeniului public al munici­piului Sibiu”, poziţia 161 : „parc C. Darwin”) şi fără să existe o justifi­care reală a acestei măsuri. Rolul acestei „hotărâri” era crearea con­diţiilor pentru ocolirea legii! Hotelul Roberts a fost inaugu­rat, bineînţeles că în prezenţa lui Iohannis, în martie 2008.
Raspunde

sib

Acum 11 ani

si chiar nu ai reusit sa gasesti legatura de \"rudenie\" dintre primar si proprietarii Rogers? mai ancheteaza ...
Raspunde

pt. sib

Acum 11 ani

Esti lighioana de serviciu pe serverul primariei cu IP dinamic? Ieri aveai IP de Harghita, azi de Piatra Neamt, maine?
Raspunde

sib

Acum 11 ani

maine i-o trag lu ma-ta sub limba.
Raspunde

pt. sib

Acum 11 ani

Draga lighioana de serviciu pe serverul primariei cu IP dinamic, eu si familia mea iti dorim satisfactie maxima si iti suntem recunoscatori toata viata.
Raspunde

valjan

Acum 11 ani

inca un rechin ce a imbogatit rudele [asa se motiveaza toti ce agonisesc ilicit ] Poza foarte sugestiva intre dictator si milog
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

Sa lntors ghilotina p.s.d.ista nimic nu se castiga fara a trece pe la sefi cu tainul , de nu ; a doua zi ai controlul pe cap . Pentru o parte a comentatorilor daca chiar nu aveti nimic de spus abtineti-va ; cuvintele vulgare folositi-le ln mediul de unde proveniti .
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Mda, in sfarsit ati aflat si voi.
Raspunde

hi, hi, hi

Acum 11 ani

Constantin Chiriac, directorul de la teatru, a fost inainte directorul Casei de Cultură a Studenţilor şi a fost găsit vinovat de delapidarea unor mari sume de bani, dar a fost făcut scăpat de către directorul Curţii de Conturi, Emil Citrea. Chiriac se revanşa, umplându-i hotelul Roberts , al fiicei domnului director Citrea, cu trupele de teatru care se deplasau la Sibiu pentru festivalul FITS, dar şi cu alte ocazii. Se vede treaba ca acuma nu mai vrea sa cotizeze, ca s-a prescris furtul de la studenti!
Raspunde

titlu gresit

Acum 11 ani

nu e hotelul fiicei, e hotelul pe numele fiicei.
Raspunde

siby

Acum 11 ani

Tot comunistii sunt la putere in Romania!!!Am crezut ca stiti asta deja. Pacat de tara asta ca e furata in continuare si ca unii chiar mai spera ca vor veni vremuri bune...trebuiau toti impuscati la revolutie!!!
Raspunde

citrea+johannis=love

Acum 11 ani

Potrivit HCL 133/26.08.1999, parcul, acum devenit parcare, a fost inventariat de către Consiliul Local Sibiu ca făcând parte din domeniul public cu denumirea „Parc C. Darwin\", iar această calitate este certificată inclusiv de primar şi specificată în inventarul amintit la pozitia 161. După cinci ani , la data de 17 martie 2004, se eliberează un certificat de urbanism cu numărul 416 pentru „Construirea şcoală clasele 1-4 şi grădiniţă\", pe numele Roberts Ianina Mihaela, nimeni alta decât fiica lui Emil Citrea, directorul Curţii de Conturi Sibiu. Certificatul de urbanism prevedea ridicarea construcţiei pe terenul CF Sibiu nr. 13596 top 1827/2/2/5/16/2, deşi proiectul 08-53-P/2003 prevede construirea unui Centru de învăţamânt privat şcolar pe strada C. Darwin, inclusiv pe terenul parcului - CF Sibiu nr. 9811, top 1827/2/2/5/17. Imediat după emiterea acestui certificat de urbanism, Consiliul Local Sibiu trece terenul parcului din proprietate publică în proprietate privată, hotărârea numărul 103/25.03.2004. Deci, numai după o săptămână de la eliberarea certificatului de urbanism pentru construcţia familiei Citrea, Consiliul Local pregăteşte „marea hotarâre\", iar vecinii află în ultima clipă intenţiile distinsei familii. Se solicită autorizaţii pentru ridicarea construcţiei, parte din diligenţe fiind făcute cu maximă repeziciune de către conducerea Primăriei, de parcă era vorba despre construirea, în regim de urgentă, a unui edificiu de importanţă naţională. Şi avizul de mediu este eliberat fără nici un fel de probleme, fără ca vecinii să fie consultaţi în acest sens, aşa cum este legal. Nu este de mirare că avizul de mediu a fost contestat de către vecinii din cartier, vecini care nici nu ştiau până atunci cine este în spatele acestei poveşti. Atunci au aflat stupefiaţi că se luptă tocmai cu puternicul Emil Citrea. Deşi oamenii doreau ca acest teren să rămână parc, cunoscută fiind problema acută cu care se confruntă orice oraş de mărimea Sibiului, lipsa spaţiilor verzi, Primăria Sibiu nu se lasă intimidată de acest demers şi continuă bătalia inegală cu o comunitate care nu mai înţelege nimic, asemănător cu masacrul de pe Aleea Turnu Roşu, unde protagonist a fost atunci şi mai puternicul Ilie Carabulea. Ca porcăria să fie şi mai mare, grădiniţa s-a transformat peste noapte într-un hotel cochet, iar regimul de înălţime în zonă a fost modificat pentru a trece în legalitate construcţia familiei Citrea. Presedintele Curtii de Conturi a fost implicat activ în această poveste, el participând, nu se ştie în ce calitate, la câteva din întâlnirile care se doreau a media conflictul în cauză. În condiţiile în care Primăria Sibiu nu a ţinut cont de doleanţele celorlalţi proprietari din zonă, aceştia au fost nevoiţi să se adreseze Justiţiei, pentru a împiedica sacrificarea unui parc, aflat în domeniul public, în favoarea unei singure familii, chiar dacă ea este una cu renume. Procesele care au urmat sunt edificatoare pentru desfăşurarea poveştii Parcului Darwin. Ca să amagească vecinii, domnul Citrea a promis că personal se va ocupa de reamenajearea locului care a mai rămas din parc, ca apoi, când i s-a reamintit acest lucru, a râs sarcastic spunând că nu lucrează la spaţii verzi. Nu avea nici un interes domnia sa să reamplaseze leagănele pentru copiii gălăgioşi, care ar fi putut să-i deranjeze clienţii. Primele doua sentinţe au fost date în favoarea comunităţii, care refuza construirea pe locul parcului a unei parcări, iar sentinţa finală, definitivă şi irevocabilă, emisă de Curtea de Apel Alba Iulia, a încheiat apoteotic un caz de manual în ceea ce priveşte lupta utopica a cetăţeanului din România cu morile de vânt. Este mai mult decât incredibil faptul că la Curtea de Apel s-a ajuns abia dupa ce Primăria Sibiu a facut recurs la penultima sentinţa dată în acest caz. Incredibil este că tocmai cea care trebuia să apere interesul colectiv în detrimentul celui personal, Primaria Sibiu, a demonstrat că tupeul functionarilor publici este fară margini. Cât de important era hotelul familiei Citrea pentru comunitate? Parcă ar fi fost singurul şi unicul hotel dintr-un oraş mediu... Cine poate demonstra că între Citrea si Johannis nu au avut loc mai multe întâlniri pe această temă? Ce caută directorul Curţii de Conturi Sibiu în toată aceasta poveste? Este sau nu vorba despre trafic de influenta? Spală oare o mână pe alta ? De ce nu s-a prezentat doamna Ianina Roberts la orgnele abilitate pentru eliberarea autorizaţiilor, ci tatal ei? Cum s-a judecat la Curtea de Apel Alba cauza într-o singură şedinţă şi cum şi-a permis domnul Emil Citrea să stea în faţa uşii preşedintei completului de judecată de la Curtea de Apel ( „ întâmplător\" tot sibiancă) până la stabilirea soluţiei ? De ce s-a trâmbiţat ideea că familia Citrea va ridica un centru de învăţământ ? De ce proprietarii oficiali nu se implică nici în luarea deciziilor, nici în relaţiile cu presa, ei pasând aceste atribute tot în favoarea tatălui director... Acestea sunt doar întrebări. Cert este că primarul Klaus Iohannis îşi depăşeşte cras atribuţiunile de serviciu, sfidează legea şi bunul-simţ, punând mai presus de toate interesul privat în detrimentul celui public, uitând cu desăvârşire promisiunile făcute cetăţenilor care l-au votat.
Raspunde

cici

Acum 11 ani

mare dreptate,, hotelul ficei.. SACALII se ascund dupa ce pot,dupa nume de ex.ROBERTS; etc.stiu ei mai bine ce vreau sa spun,,,,sa va fie rusine;;; toatä viata v-ati folosit de oricine si oricum numai sa va atingeti scopul,cu o nesimtire totala a-ti desfiintat si un parc care era al oamenilor simpli ce platesc taxe la stat ca voi sa aveti ce FURA:SI TOT NU VA AJUNGE;BRAVOOO::;
Raspunde

sibiu

Acum 11 ani

deleanu + popeică sclavii lui hămbășan articol scris la comandă dar degeaba se agită ionică primăria va lua și terenul de la voința și atunci va fi doar un om singur care nu va mai fi băgat în seamă decât de DNA.
Raspunde

rambo

Acum 11 ani

pe nea asta de la curtea de conturi nu-l controleaza nimeni? e doar sef, singur de capul lui??? sa tot traiesti asa, bravo!
Raspunde

GMT

Acum 11 ani

Un om de o probitate deosebită, nu putea să rămână atâta timp în fruntea instituţiei,este un caracter puternic este un om cu suflet mare. Numai succese vă doresc domnule director.
Raspunde

ION

Acum 11 ani

CITREA CU AI LUI SA SE DUCA DRACULUI ;PINA E PSD-ul IN FLOARE NICI IN FUND NU II DOARE;CA SCAUNUL E MOALE ;SI COMUNISTII IN FLOARE .
Raspunde

ION

Acum 11 ani

Mai , da culmea cum a rasarit chestia asta in ziar la aproape un an de cand s-a intamplat.
Raspunde

ION

Acum 11 ani

Si mai culmea in ce ziar!
Raspunde

Vasile

Acum 11 ani

Hahaha... Ce looser-i de provincie... Americanul***.. Cauta o piine mai alba in Romania. Vai steaua lor.
Raspunde

anda

Acum 11 ani

Sunt rani care nu se vindeca niciodata; nu a trecut 1 an, au trecut peste 10 ani de cind dl Citrea si-a urzit planurile de constructie a acelui hotel monstruos ca arhitectura, realizare si amplasare. A facut trafic de influenta la toate nivelurile, a mintit si in final a construit un hotel cu 7 etaje pe care vecinii nu il pot accepta nici acum si pt care trebuie sa racoleze clienti ca altfel nu se cazeaza nimeni acolo. Vi se dau date concrete mai sus in acest sens si voi spuneti ca e\"o campanie dirijata impotriva unui caracter puternic si....\" Nici nu pot sa reproduc! Chiar atit de naivi suntem? ... Directorului Citrea si familiei lui le doresc sa le dea Dumnezeu viata lunga... sa aiba timp sa isi plateasca pacatele, aici, in parculetul de pe str Darwin, ca justitia am vazut, din pacate, cum pedepseste !!!
Raspunde

ion

Acum 11 ani

ca in totdeauna,, ciinii laträ ,lupul trece.,noi ne spunem numai pärerea,si cam atit ca oricum dl. director rämine tot pe scaunul lui moale.justitia nu stie si nu face nimic ,dar ,ROMÄNIA VREA IN ;E.U. CORUPTIA IN FLOARE.ce bine le merge rominilor.
Raspunde

gina

Acum 11 ani

Chiriac si Dragoman fac si ei ce li se spune.Nu ati inteles ca Mandea conduce mafia imobiliara din Sibiu.Terenul municipalitatii este al lui personal si face ce vrea muschii lui cu el ,ca doar in Consiliul Local exista o mina de asa zisi sasi care oricum nu stiu despre ce este vorba si pe spinarea lor face ce vrea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus