Sâmbătă,
26.11.2022
Innorat
Acum
4°C

Fotbal din iubire, caldura din radiator

 

Săptămâna trecută am făcut o scurtă vizită la un antrenament al junorilor clubului Voința Sibiu, susținut în stadionul din cartierul Ștrand, pentru a vedea în ce condiții se pregătesc viitorii fotbaliști ai Sibiului. Juniorii sunt singurii fotbaliști rămași în curtea Voinței, după ce formația mare a fost retrasă din Liga a II-a, în finalul anului trecut.

Fotbaliștii în devenire erau în toiul pregătirilor, pentru că în martie începe campionatul. Se antrenau, pasau, făceau ce le cerea antrenorul. Nu pe terenul de iarbă, ci pe cel de zgură. „Nu avem voie pe iarbă, că cică îl stricăm!”, spunea un fotbalist la finalul antrenamentului. Trebuie menționat că supraviețuirea categoriilor de juniori a fost posibilă prin aprobarea unei cereri, de către structurile Federației Române de Fotbal, în care se specifica faptul că juniorii „nu au nicio vină pentru datoriile făcute de prima echipă”. Astfel că peste 130 de copii, împărțiți în funcție de vârstă, se antrenează acolo.  Anul acesta, cel puțin! „Nu depinde de noi, ci de cei din conducere! Noi venim pentru că iubim prea mult fotbalul!”, spune un junior A.

Încălzirea, la radiator!

Iarna, frigul de afară, terenul înghețat sau, în unele cazuri, temperaturile cu minus din vestiar sunt principalii inamici. Departe de a fi o excepție, juniorii Voinței Sibiu se schimbă în cămăruțe pe care scrie - din motive necunoscute – vestiar. Încălzirea este centrală, în funcție de poziționarea caloriferului portabil în vestiar. „Avem și centrală, dar e scump gazul”, spune, ușor ironic, un alt fotbalist, întrerupt de un altul. „Nu avem curent, mă!”. „S-a luat? Ne schimbăm afară?”, replica un alt junior. „Ne schimbăm! Băi, numai la Voința se poate așa ceva!”, spunea un alt jucător care își trăgea după el echipamentul și hainele de schimb.

Trebuie menționat că, din spusele fotbaliștilor, aceasta a fost prima dată când au rămas fără curent. „Condițiile sunt precare, ca să nu spunem că sunt jalnice. Am continuat pentru că am vrut să îi ținem pe acești copii aproape. Ce făceam dacă nu continuam? Îi lăsam pe drumuri! Noi avem voie să continuăm până la sfârșitul campionatului. De acolo nu se știe deocamdată, vom vedea!”, spune Adrian Fușle-Țana, antrenor fără contract al juniorilor născuți în 1994-1995. „Eu vin de plăcere. Nu sunt plătit de nimeni, nici măcar angajat! Sunt un om ca oricare altul, care vine și face antrenamente, pentru că e nebun la cap! Pentru asta mă și pregătesc gratis!”, mărturisește acesta.

Se fac, totuși, și antrenamente pe terenul de iarbă. O dată pe săptămână, dacă nu plouă sau terenul nu e moale. „Așa s-a impus de către conducere și probabil și de către cei care au grijă de teren. La noi se înțelege altceva prin grija terenului: nu joci pe el! Atunci e cel mai ușor să ai grijă de teren!”, mai spune antrenorul. Uimitor este faptul că proiectul a crescut de la zi la zi, iar de la șase copii s-a ajuns la un lot de 26. „Au venit din vorbă în vorbă, fără să fac nicio selecție!”, adaugă antrenorul Adrian.

Ce spune conducerea?

Președintele clubului, Ioan Hămbășan, spune că se fac antrenamente pe iarbă, însă acestea depind de condițiile ce țin de starea terenului. Întrebat dacă activitatea la nivel de juniori va continua în acest an competițional, Hămbășan a ținut să clarifice situația.„Se fac antrenamente pe iarbă, dar depinde de condițiile care sunt. Dacă e terenul moale, dacă a plouat... Sigur că se va continua. Este adevărat că am cerut la Federație să continuăm și asta vom face! Anul acesta continuăm garantat!”, subliniază Ioan Hămbășan. Deși au apărut o serie de zvonuri care îi dau ca și plecați pe mulți juniori din curtea Voinței Sibiu, președintele echipei spune că nici vorbă despre așa ceva. „Nu am auzit de zvonurile acestea, pe mine nu m-a contactat nimeni!”.

În ceea ce privește investițiile, finanțatorul spune că acestea sunt în plan, însă doar după ce se va încheia litigiul existent asupra bazei sportive din cartierul Ștrand, dată în folosință gratuită ATCOM - Societate Cooperativă Meșteșugărească și Asociației Sportive Clubul Voința Sibiu de către Primăria Sibiu. „O să investim în baza sportivă, dar momentan este un litigiu pe rol și așteptăm să vedem cum se va soluționa”, conchide Ioan Hămbășan. Menționăm că în urma auditului financiar întocmit asupra contului de execuţie bugetară pe anul trecut, inspectorii Curţii au concluzionat că „municipiul Sibiu nu a cuprins în inventarul bunurilor din domeniul public un teren în suprafață de 42.071 mp”, respectiv baza sportivă, ceea ce a condus, în opinia auditorilor, la neîncasarea veniturilor din cedarea folosinței bunului în sumă de 2.019.400 lei. Ca urmare, cei de la Curtea de Conturi au cerut recuperarea acelei datorii. Potrivit informării Primăriei Municipiului Sibiu, din 13.12.2012, privind misiunile de audit efectuate de către Camera de Conturi Sibiu în anul 2012, „Primăria Sibiu, prin ordonatorul principal de credite, a înaintat la Tribunalul Sibiu o acțiune în contencios administrativ prin care a solicitat anularea Deciziei Curții de Conturi”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

sibian

Acum 9 ani

Dl Hambasan primeşte pentru grupele de juniori 18 000 de lei pe an de la FRF.Unde se duc banii aceştia de ani de zile?
Raspunde

sibiu

Acum 9 ani

popeică cât ai luat de la fușle să scri articolul ăsta?
Raspunde

junior

Acum 9 ani

mai frate,ne jucam de-a fotbalu,suntem ca cei din lumea treia cu conditiile create,ne batem joc de bietii copii.
Raspunde

vali

Acum 9 ani

auzi bai sibiu te supara adevarul?ori sunt conditii mai bune la vointa?
Raspunde

Rusia

Acum 9 ani

Ba sibiu sa ma***pe fata ta,hai si vezi ce conditi sunt la vointa.
Raspunde

juniori

Acum 9 ani

sibiu esti un prost hai sa vezi cei la vointa lucru slab ce esti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus