Duminică,
28.04.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Idee de la studentii suedezi: cum sa iti faci echipa pentru circuitul de la Silverstone

Câțiva studenți ai Karlstad University din Suedia, instituție parteneră a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu, au venit în centrul țării pentru a vorbi despre cum și-au construit ei echipă de ”Formula Student”, o competiție similară celebrelor curse de Formula 1. Cu excepția faptului că în locul unor producători auto de renume, sunt echipe de studenți care își construiesc propriile mașini, propriile planuri de afaceri și de promovare.
La Karlstad University, în fiecare an se formează o nouă echipă de studenți care să pregătească de fiecare dată o nouă mașină pentru participarea la competiția de pe circuitul de Formula 1 de la Silverstone. Noua echipă (de 40 – 50 de studenți) beneficiază doar de ”oareșce” consiliere din partea studenților care au mai lucrat în acest proiect în anii anteriori.
”Avem parte de multă teorie în școală, dar în practică e cu totul altfel. Aici afli despre toleranțe, despre cum să îmbini unele materiale, despre cum să rezolvi probleme”, povestește Christian Lidén, student al Clear River Racing, după cum se numește echipa de Formula Student din cadrul universității din Suedia.
Echipa nu este formată doar din studenți viitori ingineri. Pentru că e nevoie de bani pentru construirea acestei mașini, pentru participarea la competiție, din Clear River Racing fac parte și studenți care vor deveni economiști sau studenți care studiază marketingul. Ei sunt responsabili de contactarea potențialilor parteneri, de organizarea de evenimente pentru atragerea de sponsori și așa mai departe. De notat: toți studenții lucrează la acest proiect în timpul lor liber.

Așa s-a ajuns ca pentru mașina echipei Clear River Racing care a participat la Formula Student 2012, studenții de anul trecut să muncească, în total, 23.000 de ore, să construiască o mașină de 229 de kg, care atinge maxim 160 de km/h și accelerează de la 0 la 100 de km/h în mai puțin de patru secunde. Pornind de la aceste date, bugetul pe anul acesta a fost stabilit la 50.000 de euro.

Studenții suedezi au venit la Sibiu în urma invitației ULBS, cele două instituții de învățământ fiind legate între ele prin programul Erasmus. Scopul acestei vizite este de a le arăta sibienilor cum se poate porni de la zero într-un proiect de succes. La întâlnirea de la Sibiu au participat nu numai studenții români, ci și cei care studiază aici prin intermediul programului Erasmus. ”Încercăm să aflăm de la echipa din Suedia, care sunt resursele necesare pentru acest proiect pentru a vedea dacă putem susține o astfel de inițiativă pe viitor”, spune prof. univ. dr. ing. Liviu Roșca, decanul Facultății de Inginerie.

Foto: Clear River Racing

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus