Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
10°C

Judetul Sibiu implineste 45 de ani. La multi ani?

03 Februarie 2013 22:27

Sibiul, așa cum îl cunoaștem azi, datează din februarie 1968, data la care s-a făcut ultima reorganizare teritorială a țării. Legea nr. 2, din 16 februarie 1968, înființa județul Sibiu. Până atunci exista Raionul Stalin, ce cuprindea și Regiunea Sibiu. ”În 68 s-au desfăcut regiunile și s-au format județele. Acum probabil că ne vom întoarce iar la regiuni, pentru că altă cale nu mai avem”, povestește Nicolae Nan, președinte al Consiliului Județean Sibiu în perioada 1992 – 1996. 

Județul Sibiu avantaja în 1968 municipiul Sibiu, care atunci avea în subordine comunele suburbane Cristian, Poplaca, Rășinari, Șelimbăr cu satele Bungard, Mohu și Veștem. În 1981 a avut loc o mică reformă ce le-a adus ”independeța” acestor localități. ”Dacă rămânea așa, acum puteam vorbi de zona Metropolitană Sibiu”, spune Nicolae Nan. Municipiul Sibiul s-ar fi putut dezvolta acum, cel puțin teoretic, mult mai armonios, în zona localităților Cristian, Rășinari și Șelimbăr. Dar nu mai existau acum în funcția de primar Ioan Seuchea, Bucur Bogdan și Daniel Maricuța. În 1968, județul Sibiu avea două municipii (Sibiu și Mediaș), cinci orașe (Agnita, Cisnădie, Copșa Mică, Dumbrăveni și Ocna Sibiului) și 50 de comune. 
Până în 1968, Sibiul era parte din Raionul Stalin. La 6 septembrie 1950, Marea Adunare Națională a votat Legea nr. 5 pentru împărțirea teritoriului Republicii Populare Române în regiuni, orașe, raioane și comune. Au fost create 28 de regiuni și 177 raioane. Regiunea Stalin avea în subordine raioanele: Stalin, Ciuc, Odorhei, Racoș, Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.
Înainte de Raionul Stalin, și de formarea județului Sibiu, în perioada interbelică, Sibiul era doar jumătate față de cât este el astăzi. În perioada Regatului, Sibiul făcea parte din cele 71 de județe ale României. Atunci erau alipite țării Cadrilaterul și Basarabia. Județul cuprindea în acea perioadă partea de sud-vest a actualului județ Sibiu și se învecina la vest cu județele Hunedoara și Alba, la nord cu județele Târnava-Mică și Târnava-Mare, la est cu județul Făgăraș, iar la sud cu județele Gorj și Vâlcea. Conform datelor recensământului din 1930, populația județului era de 194.619 de locuitori, dintre care 62,0% români, 29,3% germani, 4,7% maghiari, ș.a. Din punct de vedere confesional a fost înregistrată următoarea alcătuire: 52,0% ortodocși, 27,8% lutherani, 12,7% greco-catolici, 4% romano-catolici, 2,2% reformați ș.a.
În perioada 1876 – 1920, exista aici Comitatul Sibiu, cunoscut și ca Varmeghia Sibiului și era o unitate administrativă a Regatului Ungariei. După Unirea Transilvaniei cu România, teritoriul acestui comitat a fost inclus în județul Sibiu. Cea mai mare parte a comitatului Sibiu este cuprinsă în prezent în județul Sibiu, mai puțin fostul district al Sebeșului Săsesc (cu localitățile Câlnic, Gârbova, Lancrăm, Petrifalău, Pianu, Săsciori și Șugag) care face parte în prezent din județul Alba.
După 45 de ani, județul Sibiu este posibil să dispară chiar din acest an, în funcție de ce model de regionalizare va fi preferat de guvernarea USL. Cel mai important lucru care se discută acum nu este dacă trebuie să se facă regionalizare, ci care vor fi viitoarele capitale ale acestor regiuni. 
Totuși, înainte de fixarea regiunilor administrative trebuie modificată Constituţia, pentru a se iontroduce noțiunea de regiune, ca formă superioară de administrare a județului. Cel mai probabil, în luna septembrie va exista un referendum pentru modificarea Constituţiei, urmând ca Guvernul să promoveze apoi un pachet legislativ privind noua împărţire administrativ teritorială, iar regiunile vor deveni funcţionale până la finele anului.
Ultima variantă de regionalizare a fost propusă de președintele Consiliului Județean Bihor, care a propus înfiinţarea a zece regiuni. În această variantă, județul Sibiu ar urma să facă parte din regiunea Carpatica, alături de județele Brașov, Harghita și Covasna, iar capitala urmândd să fie la Brașov.
Propunerea respectivă trebuie însă agreată și de guvern. Premierul Victor Ponta a anunțat însă că preferă varianta actualelor regiuni de dezvoltare, iar Liviu Dragnea, vicepremier şi ministru al dezvoltării regionale, a fost desemnat să pună la punct proiectul regionalizării.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

tik

Acum 7 ani

nu se mai face nici o regionalizare! nu mai vrem experimente ! nu suntem in stare sa administram la nivel de judet si vrem la nivel de regiune
Raspunde

licenţiat în geografie

Acum 7 ani

Atrag respectuos atenţia autorului că ultima reorganizare administrativ-teritorială din România a avut loc în septembrie 1981 când s-a creat judeţele Călăraşi şi Giurgiu prin rectificări teritoriale făcute în defavoarea judeţelor Ilfov şi Ialomiţa. Cu această ocazie teritoriul judeţului Dâmboviţa a mai crescut puţin în partea de sud-est. Cu această ocazie oraşul Buftea a fost desemnat ca reşedinţă a judeţului Ilfov.
Raspunde

Wiki

Acum 7 ani

ce greseli grosolane... iar voi publicati fara sa verificati. Corect este : tara a fost impartita de comunisti in regiuni. Raionul Sibiu facea parte din regiunea Brasov , cu capitala la Brasov. ( Brasovul s-a numit pt. cativa ani orasul Stalin). Este de notorietate cat de mult a suferit si a fost jefuit Sibiul in vremea regiunii Brasov. Aceasta perioada a facut ca BV-ul sa se dezvolte in detrimentul oraselor incluse in mod nenatural in regiune.
Raspunde

@ licenţiat în geografie

Acum 7 ani

Stai rau cu limba romana, nene! Unde ai facut Geografia , in Somalia? \"...când s-a creat judeţele\". Cand S-AU CREAT, ba sfertodoctule!
Raspunde

profesor

Acum 7 ani

Mai astia cu articolu cine va plateste ati resapat un comunist care a trecut de la protejatu lui NILCA la toate schimbarile tot timpu a fost la cascaval mai lasane si duti nepoti prin parcuri ca ai facut destul rau SIBIULUI AI DISTRUS SPORTU in special FOTBALU [ FC INTER] acuma vrei s-a ne spui ca noi nu ne putem administra bani tu sti prea bine comunist vopsit capitalist ce a insemnat perioada de trista amintire sabotarea si subjugarea jud SIBIU si o monstra pentru memoria ta de comunist resapat calea ferata INAINTE dee inpunere SIBIUL NOD DE CALE FERATA ACTUALMENTE LINIE SECUNDARA din SIBIU scos TRAMVAIUL cel mai VECHI DIN EUROPA INTRODUS LA IASOV paltinisu statiunea la cea mai ridicata cota a ajuns neinteresanta in orasu STALIN 2cartiere cu citeva zeci de mii de apartamente in SIBIU IN GARA MICA 6 BLOCURI cind cererea era de citeva zeci de mii si daca mai vrei iti mai inprospatez memoria fripturistule cu cit va platesc aia de la BRASOV s-a le faceti LOBI LIBERTATE PENTRU SIBIU NOI NU VREM CAPITALA NIMANUI S-A NE LASATI INPACE TOPOARELOR COMUNISTE
Raspunde

david

Acum 7 ani

Bine zia Wiki
Raspunde

alex

Acum 7 ani

sa speram ca nu va disparea jud sibiu ar fi mare pacat.A fost capitala culturala europeana si este foarte important jud sibiu si merita sa fie capitala regiunii.Daca nu brasovul va lua toti banii.
Raspunde

m

Acum 7 ani

Nici un proiect al USL de regionalizare nu prevede desfiintarea judetelor actuale. Aia ar fi doar o alta centralizare. In plus, chiar daca ar vrea sa le desfiinteze, consiliile judetene actuale au mandat pana in 2016. Si nimeni in Romania nu are voie sa desfiinteze decat la sfarsitul mandatului o institutie ai carei membri au fost alesi.Doar daca se instaureaza dictatura. Nu ajunge sa modifici putin constitutia pt asa ceva.Trebuie sa o schimbi in niste puncte care ar face-o complet nedemocratica. Opozitia ar fi imensa, si din interior si din exterior.
Raspunde

pogo

Acum 7 ani

Stati sa vedem daca trece la referendum modificarea constitutiei...sau o vor face ei sa treaca. Pe langa Sibiu, cel mai dezavantajat a fost Fagarasul in toata perioada asta...n-aveti idee ce au facut brasovenii in decursul acestor ani. Fagarasul, ca sa fie clar, n-a avut si n-are nimic in comun cu Iasovul, dintotdeauna a fost legat prin traditii, cultura si tot ce inseamna firea oamenilor de Sibiu. Si o spune unul care a crescut la Fagaras.
Raspunde

m

Acum 7 ani

Nici un proiect al USL de regionalizare nu prevede desfiintarea judetelor actuale. Aia ar fi doar o alta centralizare. In plus, chiar daca ar vrea sa le desfiinteze, consiliile judetene actuale au mandat pana in 2016. Si nimeni in Romania nu are voie sa desfiinteze decat la sfarsitul mandatului o institutie ai carei membri au fost alesi.Doar daca se instaureaza dictatura. Nu ajunge sa modifici putin constitutia pt asa ceva.Trebuie sa o schimbi in niste puncte care ar face-o complet nedemocratica. Opozitia ar fi imensa, si din interior si din exterior.
Raspunde

Georg

Acum 7 ani

Copy-Paste Articol:[...]Până atunci exista Raionul Stalin, ce cuprindea și Regiunea Sibiu. [...] FALS! Copy-Paste comment [...]3. Wiki (IP 193.200.150.137): Raionul Sibiu facea parte din regiunea Brasov , cu capitala la Brasov.[...] Cu toata adugirea intrusa DUPA, in care arata ca Brasov s-a numit Orasul Stalin, esnta ramane totusi FALSa si aici. E vorba de REGIUNEA STALIN, Resedinta ORASUL STALIN, in care exista RAIONUL SIBIU, Resedinta ORASUL SIBIU. REGIUNILE sunt o gaselnita noua, in care mai apar cateva mii de locuri de supt pentru POLITICIENI, indiferent ce partid. Nu vi se pare dubios ca TOATE PARTIDELE DORESC REGIUNI? JUDETUL SIBIU ar rezista performant numai ca JUDET dar IMPREUNA cu ORASUL, sa se armonizeze..Si Judetul sa nu-si mai bage nasul in treburile ORASULUI, si sa cedeze casele luate cu japca ORASULUI... pentru ca Orasul este MUNICIPIU si nu Oras Judetean. Judetul sa-si ia capitala la Saliste, si sa vada sa mearga MARGINIMEA bine..Si REGIUNI sunt in KAMCIATKA de obicei..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus