Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-1°C

Pace cu de-a sila. Sau mediere

Justiția sibiană este în așteparea introducerii Noului Cod de procedură civilă, una dintre cele mai importante noutăți adusă fiind cea legată de mediere. Conform estimărilor avocaților, peste 80 la sută dintre procesele aflate acum pe rolul Judecătoriei și pe rolul Tribunalului ar intra sub incidenta medierii. Iar Tribunalul Sibiu a început deja să trimită părților citații de invitație la procedura de informare, etapă de bază în mediere.

Introducerea Noului Cod de procedură civilă era prevăzută pentru întâi februarie, fiind apoi amânată pentru 15 februarie. Cât mai pe scurt, medierea înseamnă că înainte de a ajunge în fața judecătorului trebuie să încerci să găsești tu o soluție, împreună cu celelalte părți din proces. Bineînțeles, totul în baza unor etape bine reglementate. ”Va fi obligatorie nu medierea în sine ci participarea la ședința de informare. Justițiabilii trebuie să afle că există și alte modlități de soluționare a conflictului. Beneficiile, din acest punct de vedere, țin de volumul de muncă al instanțelor, degrevate de numeroase dosare. Ar mai fi costurile reduse dacă se ajunge la numitor comun, faptul că procedura este mult mai scurtă iar soluția nu este una impusă, ci găsită de comun acord. Oamenii, în general, știu că legea este ori așa, ori așa, dreptate face judecătorul, <>, chiar dacă ei sunt cei care cunosc problema cel mai bine. În definitiv, medierea înseamnă o soluție de comun acord”, a declarat avocatul Horia Borțan.

Păreri împărțite

Nu există în acest moment un punct de vedere comun cu privire la mediere, inclusiv judecătorii având opinii divergente. Dacă pentru unii medierea există și funcționează înca de pe acum, pentru alții ea nu va avea succes nici peste câțiva ani. ”Legea aceasta a apărut ca urmare a presiunilor externe, ca să ne aliniem normelor comunitare. Are și avantaje, ea chiar funcționează în foarte multe țări europene, dar ca orice schimbare va avea parte și de opoziție, din toate mediile. Am întâlnit, în munca de zi cu zi, și judecători care invită din proprie inițiativă părțile să se implice. Dar sunt și judecători care nu dau doi bani pe mediere, temându-se de mediatorii fără pregătire juridică. Sarcina soluționării proceselor se mută practic la părțile implicate. Părțile vor fi puse să se implice mult mai mult”, a declarat și avocatul Simona Jeflea.

Afacere nouă

Numărul mare de procese care vor trece prin mediere a dus, și la Sibiu, la apariția unei piețe a mediatorilor. În urma unor cursuri specializate, există acum mediatori de la avocați și psihologi până la foști polițiști sau învățători de școală generală. Medierea este văzută de multe ori ca o afacere. ”În fundal, există un fel de conflict mocnit între avocații mediatori și mediatorii de alte profesii. Avocații spun că ceilalți mediatori nu au în spate o pregătire juridică care să-i ajute la soluționarea spețelor. În mod clar, anumite spețe cer niște cunoștiințe juridice aprofundate. De exemplu, în cazul unei succesiuni trebuie să cunoști anumiți termeni, anumite proceduri, cote și alte date tehnice. Un psiholog devenit mediator va avea un handicap într-un astfel de caz. Legea îi permite să apeleze la un avocat în cazuri de genul acesta, sau un jurist, dar avocatul nu va putea apoi participa la ședința de mediere. Pe de altă parte, mediatorii care provin din alte profesii vin cu argumentul că într-o cauză de Dreptul familiei un psiholog va fi avantajat, el știind să pună altfel problema în fața unui copil sau a membrilor unei familii”, mai spun avocații sibieni.

  • Principala preocupare pentru viitorul apropiat este organizarea intrării în vigoare a Codului de procedură civilă. În procesele civile apare o instituţie procedurală nouă, pe care o putem denumi etapa scrisă a procesului  civil. Aceasta presupune regândirea organizării instanţei, în tot ce înseamnă activitatea desfăşurată în procesul civil, de la momentul înregistrării cererilor, până la evidenţierea lor în sistemul informatic”, Carmen Elena Georgică (foto), președintele Tribunalului Sibiu


 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

1 comentarii

mediatorul

Acum 9 ani

Am gasit intamplator acest articol.Pot spune ca titlul este ales prost inspirat si continutul foarte tendentios la adresa altor categorii de mediatori,altele decat cele provenite din randul avocatilor.Ce va face sa credeti ca exista numai avocati pregatiti pentru mediere,ce califica un avocat sa ocupe numai el si profesia de mediator?Mediatorul NU TREBUIE SA CUNOASCA aspecte juridice ale neantelegerii prezentate la sedinta de mediere.El trebuie dacat sa gestioneze si sa conduca discutia spre o solutie a partilor.Fara a avea ceva cu tagma avocateasca,cunosc (din pacate)multi avocati facuti \"peste noapte\"care au urmat cursurile unor facultati de \"prestigiu\" din Romania,cunoscute ca fabrici de diplome,asa ca haide sa lasam timpul sa curga si care ne va arata locul mediatorului acolo unde trebuie pus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus