Marţi,
29.11.2022
Parțial Noros
Acum
1°C

"Silicon Valley" la Cluj: Investitie de 300 de milioane de euro!

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj caută un teren cu o suprafaţă de 300 de hectare pentru construirea unui orăşel de genul "Silicon Valley", care să reunească firme de IT şi locuinţe pentru specialişti, investiţie estimată la 300 de milioane de euro.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, vineri, că rolul instituţiei este de a identifica terenul şi de a aduce facilităţile la intrarea în zona respectivă, iar Guvernul va trebui să aducă o firmă "ancoră", "una foarte mare, din străinătate, care activează în domeniul IT".

" Producţia IT este, la Cluj, pe primul loc în ţară. Clujul a fost desemnat pol naţional de creştere în domeniul cercetării-dezvoltării şi comerţului IT, iar programul guvernamental care se referă la acest lucru prevede un orăşel de genul «Silicon Valley», cu spaţii pentru firmele de IT şi locuinţe pentru cei ce vor lucra în această industrie, dar şi dezvoltarea unui pavilion expoziţional. Programul va fi derulat cu susţinere guvernamentală din partea Guvernului României şi din partea SUA şi este în valoare de 300 de milioane de euro. Rolul Consiliului Judeţean Cluj este de a identifica o zonă, de a aduce facilităţile la intrarea în această zonă. Căutăm în această perioadă un teren de circa 300 de hectare, în afara municipiului Cluj-Napoca, pentru această investiţie. Restul depinde de Guvern, care să aducă o firmă «ancoră», adică una foarte mare, din străinătate, care activează în domeniul IT2, a spus Uioreanu.

El a adăugat că în cadrul acestui "orăşel" ar putea să locuiască şi să îşi desfăşoare activitatea, într-un termen de 20 de ani, circa 20.000 de specialişti în IT.

Preşedintele CJ Cluj a precizat că s-a întâlnit în cursul săptămânii cu reprezentanţii a 36 de companii clujene care activează în domeniul hardware/software şi IT, cu responsabili din cadrul facultăţilor şi departamentelor de resort din Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), cu conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, precum şi cu reprezentanţi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

"Obiectivul principal al întâlnirii l-a reprezentat dezbaterea celor mai importante aspecte referitoare la strategia judeţeană de dezvoltare şi promovare a sectorului IT, precum şi la interacţiunea dintre acesta şi administraţia publică judeţeană. O premisă esenţială a unei dezvoltări accelerate a economiei clujene o reprezintă sprijinirea industriilor de vârf şi a celor cu o valoare adăugată mare", a subliniat Uioreanu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus