Ce au în comun un olandez școlit la Ajax Amsterdam, o româncă și Sibiul? În primul rând, fotbalul, apoi Germania și, în fine, orașul de pe Cibin. Povestea lui Casper Overduin a început în 1977, într-un orășel aflat la 75 de kilometri de Amsterdam, însă de nouă ani de zile e sibian get-beget. O întâlnire cu primarul Sibiului, Klaus Johannis, l-a convins să își înceapă aici aventura antreprenorială, la început în producție, apoi în construcții, iar acum în restaurante. Ca orice olandez „crescut cu mingea la picior”, Casper a început fotbalul la șase ani. Nu la Ajax, ci la VV Lunteren, pentru că în Olanda chiar și în orășele se joacă fotbal. Șase ani mai târziu a fost descoperit de lăncieri. Se întâmpla în 1989, primul an în care șefii lăncierilor au decis să își lărgească orizonul de căutare a tinerelor talente. „Am făcut un antrenament la ei, m-au studiat puțin, iar apoi am primit invitația de a merge acolo. Eram primul jucător care venea de la peste 70 de kilometri distanță”, povestește Casper, cel care, stângaci fiind, a evoluat pe toate posturile din flancul stâng.
Coleg cu Seedorf și Kluivert
Între 1989 și 1995, Casper a fost junior la Ajax. Pe lângă fotbal, clubul se ocupa și de educația copiilor, pentru că „avea și o răspundere socială față de jucători”.
Coleg de generație cu Clarence Seedorf și Patrick Kluivert, Casper a primit indicații de la Louis van Gaal, mentorul lui Jose Mourinho, și Dick Advocaat. L-a prins și pe Frank Rijkaard, care era atât de deschis cu juniorii, încât le oferea acestora sfaturi cu fiecare ocazie. „Seedorf era la mine în echipă, suntem în aceeași generație. Dacă erai accidentat, de exemplu, erai la sala de gimnastică. Te întâlneai cu Litmanen, cu Frank Rijkaard. Ne întreba pe ce poziții jucăm, ne dădea sfaturi, ca să progresăm”, își amintește Casper Overduin.
În Germania, viitoarea soție. O sibiancă!
În 1995, după o serie de accidentări, olandezul a decis să plece în Germania. În liga a II-a, la TuS Koblenz. „La Ajax, eram primul fotbalist care juca la tineret și era student. În ultimul an, am fost foarte mult accidentat, iar din Germania am primit un contract, de la o echipă de ligă secundă. Așa puteam să studiez și Științele Economice. Pentru cariera mea era foarte bine!”, adaugă Casper.
Fotbalul nemților, mai mult fizic, i-a pus probleme la început lăncierului învățat cu o posesie zdrobitoare și creativitate fără margini, însă Casper a învățat să se acomodeze. „La Ajax totul este orientat spre a câștiga și a avea mingea, iar în Germania era total altfel. Pentru mine era ca atletismul. Am alergat dublu, și posesia mingii era redusă. Foarte fizic, total alt fotbal. În Germania am câștigat și bani, pentru că la Ajax nu se plăteau juniorii. Dar, era un privilegiu să joci acolo!”, mai spune Casper.
Ajuns de două săptămâni în țara Kaiser-ului Beckenbauer, tânărul de 18 ani s-a înscris la cursurile pentru carnetul de conducere. În sală, două studente din Sibiu. Una dintre ele avea să îi devină soție nouă ani mai târziu. Ce a urmat este evident, cunoscută deschiderea spre conversație a olandezilor. „Trebuia să facem un curs obligatoriu de prim-ajutor. Acolo mai erau și două femei din România. Am început să povestim. Eram de două săptămâni în Germania, știam să zic doar
După cei patru ani petrecuți în Germania, Casper a revenit, în 1999, în țara natală. A mai evoluat alți patru ani, ca amator, la Lunteren, după care și-a pus ghetele în cui și s-a apucat de afaceri.
Fotbalul din Sibiu, „turbulent”
Este de notorietate faptul că atunci când vine vorba despre fotbal, olandezii sunt fanatici, dar potrivit lui Casper, jocul cu balonul rotund face parte din identitatea lor națională. „Dacă jucăm la Mondiale, toată țara este în portocaliu: casele sunt îmbrăcate în hârtie portocalie, străzile sunt colorate. Se organizează un grătar, vecinii se adună, iar pe un ecran mare văd meciul. Avem o infrastructură foarte dezvoltată. Fiecare orășel are cel puțin două-trei terenuri de iarbă, unde sâmbăta se adună sute de oameni. Este un fenomen social, dar este bun și pentru dezvoltarea copiilor și pentru sănătate. În România îmi lipsesc aceste lucruri”, adaugă Casper, în a cărui familie meciurile Olanda-România au o însemnătate aparte. „Când joacă România-Olanda, amândoi avem un sentiment dublu. La meciurile Olandei, orice olandez e fanatic. Noi, când joacă România cu Olanda suntem pe stadion, indiferent dacă aici sau acolo”, continuă Casper, pentru care fotbalul sibian este „turbulent”. „Păcat că nu e nimeni în stare să pună ceva pe picioare aici. Mi se pare rușinos ca un oraș ca Sibiul nu are o echipă în Liga I sau a II-a”, conchide Casper Overduin.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: În România , Klaus Johannis , Ajax Amsterdam , În Germania , Casper Overduin , Clarence Seedorf , Dick Advocaat , Frank Rijkaard , Jose Mourinho , La Ajax , Patrick Kluivert , Științele Economice
Vizualizari: 1785
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Bambolero
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
VP
Acum 5 ore
Pintilie
Acum 5 ore
Emil