Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Oamenii de cultura cer demiterea lui Marga: "imi venea sa intru in pamant de rusine"

Poetul sibian Radu Vancu, recent desemnat ”tânărul poet al anului 2012 în România”, a anunțat că ”nu mai poate”. A redactat o petiție în atenția Senatului, prin care cere demiterea lui Andrei Marga din fruntea Institutului Cultural Român, petiție pe care și-au trecut numele Mircea Cărtărescu, Vladimir Tismăneanu, criticul literar Marius Chivu, prozatorul Alex Tocilescu, regizorul Mona Nicoară, traducătorul Florin Bican, printre multe alte nume cunoscute în lumea culturii.
Peste 430 de poeți, prozatori, critici, eseișit, regizori sau artiști plastici au semnat în doar câteva zile petiția inițiată de poetul sibian, Radu Vancu. Acesta relatează, pentru Turnul Sfatului, care sunt motivele care l-au determinat să recurgă la acest gest. Inclusiv episodul la care a asistat la Bruxelles, unde lideri ai institutelor culturale din alte țări anunțau că își reconsideră poziția față de România din cauza noii orânduiri din cadrul Institutului Cultural Român, condus de Andrei Marga.

Din tezele lui Ceaușescu

Petiția inițiată de Radu Vancu are în spate o profundă nemulțumire legată de noile proiecte și noua strategie a Institutului Cultural Român – ” par decupate din Tezele din iulie ’71 ale lui Nicolae Ceauşescu”, spune Radu Vancu, unul din poeții care a luat parte la programele ICR. Tânărul sibian povestește o scenă umilitoare nu doar pentru el, ci pentru întreaga țară.  Am văzut cu ochii mei, la Bruxelles, cum persoane din board-ul de conducere al Goethe Institut, British Council şi Instituto Cervantes i-au spus direct fostului director al ICR Bruxelles: «până acum v-am considerat parteneri egali, nu v-am aşezat niciodată în aceeaşi categorie cu Institutul Bulgar sau cu Institutul Turc. Acum, date fiind proiectele ratate survenite după schimbarea conducerii ICR, va trebui să reconsiderăm situaţia». Îmi venea să intru în pământ de ruşine, şi în acelaşi timp eram furios”, povestește Radu Vancu.

Cine n-a reacționat

Petiția on-line inițiată de Radu Vancu a strâns în trei zile peste trei sute de semnături. Oameni de cultură din întreaga țară au achiesat rapid la inițiativă. Mai puțin membrii Uniunii Scriitorilor din București. ”E o instituţie prea osificată ca să mai poată reacţiona la problemele reale ale scriitorilor şi ale lumii culturale contemporane. Iată însă că există în Sibiu, la fel ca în toată ţara, o comunitate culturală atentă şi reactivă, capabilă de solidarizări şi acţiuni comune atunci când e nevoie. E lucrul cel mai dătător de speranţă în tot marasmul ăsta”, apreciază tânărul poet.

Demiterea lui Marga, singura soluție

Nu este un naiv, se caracterizează Radu Vancu și nu își pune mari speranțe în petiția on-line, deși aceasta este ”doldora” de nume relevante pentru cultura românească din aceste vremuri. ”Andrei Marga n-a fost schimbat nici măcar după ce au protestat împotriva aberaţiilor lui câţiva laureaţi Nobel – mă refer la Herta Müller, Tomas Tranströmer şi Elfriede Jelinek. Însă ideea petiţiei iniţiate de mine e diferită – nu e o simplă petiţie de protest, ci o declaraţie de necolaborare, adresată artiştilor şi intelectualilor cu care ICR-ul ar trebui să construiască programe şi proiecte”, vorbește franc Radu Vancu. Fără ”colaborarea” unor nume precum Mircea Cărtărescu, Ovidiu Nimigean sau a unor regizori precum Radu Jude, ICR-ul își va pierde credibilitatea. Iar atunci, cel târziu, Marga ar trebui să demisioneze, speră Radu Vancu.

Petiția poate fi semnată, pe parcursul următoarei săptămâni, aici
Apoi va fi transmisă de Radu Vancu autorităților.

 

Foto: Ivan Hristov

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

kiku

Acum 9 ani

ba destept esti! gata robinetu\' de bani si acum injuram !!!
Raspunde

gicu

Acum 9 ani

@kiku: nu e vorba de robinetul de bani, e vorba de distrugerea de catre incompetentul de Marga a uneia din putinele institutii din Romania care chiar functiona bine, Foarte bine, chiar. Nu totul e politica. Basist, uselist, nu conteaza. Sunt lucruri care se observa cu ochiul liber. Trebuie doar se vrei sa vezi.
Raspunde

Adonis

Acum 9 ani

O fi Marga cum o fi, au contestatorii lui dreptatea lor, dar Patapievici era si mai antiroman.
Raspunde

K.Samuel

Acum 9 ani

Patapievici a facut performanta in fruntea ICR-ului. Marga este, asa cum l-a numit cineva, nu mai retin cine, \"o calamitate\". Dar trebuie sa fie maimutoiul si el undeva, chiar daca toata lumea il contesta.<br><br>Inca o bila neagra pentru USL...
Raspunde

www

Acum 9 ani

Toate (putinele) lucruri bune din tara asta, trebuie distruse, dupa cum din pacate, constatam.
Raspunde

callas

Acum 9 ani

in situatia actuala in care se gaseste Romania fata de strainatate: invazie de tigani, politicieni corupti, cu declaratii nesabuite si dereglari psihice, o justitie paralizata, e cu atat mai important ca macar cultura sa fie reprezentata la nivelul ei adevarat si nu de un bosorog securist cu scoala facuta pe puncte.
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

Nu stiati ca Andrei Marga (fost) Politrucul de serviciu de la A.S Cluj este MEMBRU de ONOARE al ORASULUI VOSTRU?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus