Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Paul Porr: I’ll do my best

Noul președinte al FDGR nu exclude posibilitatea ca Forumul să susțină la alegerile europarlamentare lista PDL, dacă acolo va fi un om care să se angajeze să reprezinte interesele comunității germane. Paul Porr vorbește cu dezinvoltură și despre cum vede el PNL: ”în ultima vreme are o tentă ușor naționalistă, încât eu aici am anumite rezerve”. În ceea ce privește viitorul FDGR: ”I’ll do my best”.

Reporter: Ați făcut acest pas pentru cariera politică a dumneavoastră, pentru prietenia cu Klaus Johannis sau pentru Forum?
Paul Porr: În niciun caz nu am făcut acest pas pentru cariera mea politică, pentru că eu nu vreau să fac o carieră politică. În orice caz, nu ceea ce se înțelege de obicei printr-o carieră politică, adică să trăiești din asta. Pentru mine, ce am făcut în politică, a fost pe lângă meserie și asta va rămâne așa. Motiv pentru care, așa cum am mai spus, am refuzat și alte oferte, precum cea de deputat, în două rânduri, sau cea de ambasador. Le-am refuzat, pentru că acestea te-ar obliga măcar pentru o perioadă, de un mandat, două mandate, să renunți la meserie. În meseria noastră, patru ani este foarte mult. De exemplu, dacă ești istoric sau profesor de matematică, dacă te întorci din mandatul sau mandatele de parlamentar, legile termodinamice sunt tot aceleași, marea Revoluție a fost tot atunci. Sunt meserii în care poți să te reintegrezi fără probleme. În medicină e mult mai greu.

Rep.: Din fericire în medicină se mai schimbă ceva...
P.P.: Sunt exemple de parlamentari care s-au întors și aici în profesie, dar în medicină patru ani înseamnă foarte mult. Dacă ești deputat, nu te duci seara după ce termini cu problemele de acolo să vezi ce a apărut în nu știu ce revistă medicală din America. Pentru mine, cariera politică nu este valabilă, cade. Nu acesta a fost scopul. Eu am făcut-o pentru Forum și am făcut-o pentru că am acceptat pasul lui Johannis. Eu sunt printre cei puțini care știau dinainte de marele public de această propunere și când am aflat, inteligența emoțională a spus ”OK”. E bine pentru Sibiu, e bine și pentru politica națională, e bine și pentru Forum, indirect, chiar dacă este o pierdere acum pentru noi , pentru că Johannis e un lider carismatic ce trebuie înlocuit, dar pe termen mediu și lung, sigur, avantajele sunt mai multe  decât pierderea aceasta momentană. Și atunci, acestea au fost elementele care m-au determinat.
Bineînțeles că în curând o să predau funcția de vicepreședinte la nivel național și cea de președinte pe Transilvania. Din motive de statut și din motive de etică, nu poți fi și președinte și subaltern în același timp. Că sunt situații când unii sunt și jucători și antrenori și observatori UEFA, dar nu e o situație corectă. Așa că în următoarea ședință care va fi săptămâna viitoare o să fac același pas pe care l-a făcut Johannis,  o să-mi dau demisia și o să vedem ce propuneri are Biroul și apoi urmează Adunarea Generală, așa cum a fost aici.  

Rep.: Aveți o propunere? Așa cum a fost în cazul dumneavoastră după plecarea lui Johannis?
P.P.: În această situație, propunerea a fost a reprezentantului șef al Banatului, pe urmă au subscris regiunile Extracarpatică și Satu Mare, nu au fost alte propuneri, încât adunarea generală a mers pe această propunere și a fost delegat Johannis să facă această propunere. Dar, mă rog... Și aia cu relația noastră privată nu are nicio legătură, pentru că eu sunt președinte pe Transilvania și vicepreședinte național dinainte să devină Johannis președinte. El a luat mandatul în 2002, după ce a câștigat primăria, la doi ani. De atunci colaborăm pe linia asta și de aici a pornit și relația noastră de prietenie și este și unul din nașii noștri.

Rep.: Aveți mai mulți nași?
P.P.:  Unul din Cluj și pe dânsul. Cel din Cluj  e mai puțin cunoscut aici, e Răzvan Rotta. Acolo el e mai cunoscut, dar și Johannis este cunoscut. Nu are nicio legătură acest lucru. Era mai picant așa să se prezinte lucrurile.

Rep.: Cum v-a povestit Johannis de mișcarea politică, intrarea lui în PNL? A gândit-o ca pe o mișcare formală sau cum s-a desfășurat?
P.P.: Formală dacă vreți. El mi-a spus că este îngrijorat că Sibiul nu este reprezentat, nu are lobby. Adică toți cei care ar trebui să facă lobby pentru Sibiu la București, deputați și senatori, practic nu au un cuvânt greu de spus în partidele lor. Fără excepție. Mi-a spus și nume, dar nu mai pomenesc. Oamenii aceștia nu se fac auziți. Și atunci el (n.r. Johannis) mai zice câte ceva din când în când din turnul lui de fildeș de la Primărie, la conferințele de presă, uneori sunt și auzite chestiile pe care le zice, alteori nu, dar de acolo el nu poate influența. Și atunci și pe fondul discuțiilor cu regionalizarea, regionalizare care va fi, măcar la anul realizată și atunci Sibiul rămânea pe dinafară. Nemaivorbind de capitală. Se spunea de Alba Iulia, de Brașov, Sibiul nici măcar nu intra în discuție. Nici măcar teoretic. Și atunci pe el l-a măcinat de mai mult timp și a venit pe fondul acesta propunerea lui Crin Antonescu de a prelua o funcție de conducere. S-a gândit vreo souă spătămână, a mai disuctat cu unul, altul, printre care și eu, și apoi s-a hotărât și eu zic că bine a făcut. După acea primă discuție am mai socotit și eu cu avantaje, cu dezavantaje. Am gândit că oricum rămâne primar, vom avea bani mai mulți, pentru că deocamdată tot așa se gândesc, ai noștri primesc, alții... Dar din păcate noi nu avem partide politice, avem găști politice. Ce doctrine, ce dogme? Eu cunosc oameni care au fost în șase partide din 90 și până acum. Ce mai vorbim de doctrine? Uite PDL-ul, de exemplu. Nu am nimic cu ei, dar dau un exemplu. Ei erau în Internaționala Socialistă pe vremea când se numeau PD. Erau singuri. Când să intre și PDSR, singurul care s-a opus a fost Anca Boagiu care era reprezentantul PD acolo și care a spus că noi suntem singurii socialiști veritabili și ăștia sunt niște comuniști, ieșiți din PCR. Deci socialiști. L-a schimbat Băsescu pe Roman a văzut că pe mijloc-dreapta e mai mult loc plus că partidele populare, familia aprtidelor de dreapta e un pic mai numeroasă, ca pe vapor, a intrat în gașca aia. A mai luat aripa Stolojan de la liberali și de atunci e PDL partid de dreapta. Dar uitați-vă și acum că simbolul lor e pumnul și roza, care este simbolul socialist în toată lumea. Deci apropo de ideologie și de doctrină. Nu am nimic nici cu logo-ul lor și nici cu mișcarea lor de la stânga la dreapta, dar poate e exemplul cel mai elocvent pentru a sublinia ce am spus cu găștile din politică.

Rep.: Poate este și un mesaj greșit transmis populației. Să vorbim de coloană vertebrală...
P.P.: Din păcate, nici politicienii mai tineri nu au imprimat o linie ideologică, politică. Ei tot cu găștile. Interesele sunt transpartinice.

Rep.: Sunt curios, vi s-au propus acele funcții politice. De către partide, bănuiesc...
P.P.: Funcția de deputat mi s-a propus din partea Forumului, în 1992 și 1996. Motivele pentru care am refuzat, deja am spus. Propunerea de ambasador am primit-o de la Cotroceni în 2000, după ce a recâștigat Ion Iliescu. Consilierii lui, doamna Miculescu (n.r. Simona-Mirela Miculescu) era atunci șefa cu politica externă, am avut multe convorbiri cu dânsa, lungi chiar, dar nu m-a putut lămuri să accept.

Rep.: Din cauza ștampilei care vi s-ar fi pus?
P.P.: Nu, din cauza profesiei. Oricum, e istorie acum.

Rep.: Ce se va întâmpla cu Primăria Sibiului după încheierea acestui mandat?
P.P.: Asta rămâne de văzut. Nu sunt profet. Dacă domnul Johannis va intra pe o funcție mai mare, cum ar fi cea de guvernator, ca să dau un exemplu, atunci desigur că va deveni incompatibil cu funcția de primar și atunci își va da demisia, poate chiar înainte de terminarea mandatului și vor fi alegeri noi. Până una, alta unul din cei doi viceprimari vor prelua sarcinile, până când vor fi alegeri noi, înainte de terminarea mandatului. Atunci desigur că Forumul va propune alt candidat pentru funcția de primar. Consiliul Local oricum va rămâne nemodificat, indiferent de ce se întâmplă. Dar dacă domnul Johannis își va încheia mandatul, atunci problema se pune la următoarele alegeri, peste trei ani aproximativ, când va hotărî dânsul dacă va mai candida sau nu, având alte planuri în politica națională. Asta vom vedea atunci, de aia zic că eu nu sunt profet.

Rep.: V-ar tenta intrarea în administrație?
P.P.: Nu, deloc. Nici în Consiliul Județean, nici în Primăria Sibiu.

Rep.: V-au convins ultimele dialoguri cu Ioan Cindrea?
P.P.: Nu, dar nu vreau să se teamă nimeni că urmăresc ceva. S-a spus că eu îmi fac campanie electorală. Eu nu-mi fac campanie electorală. Acum, cu alegerile acestea la Forum am fost singur candidat și nu aveam nevoie de campanie, dacă la asta s-a referit. Dar alții sunt tot timpul cu propaganda.

Rep.: Ce va face FDGR la alegerile europarlamentare?
P.P.: Încă nu s-a discutat la modul concret. Cred că vom sprijini un partid sau o coaliție, dar trebuie să vedem dacă avem noi o persoană capabilă. Ovidiu Ganț în perioada în care a fost euro-observator și europarlamentar a făcut o treabă foarte bună. A îndeplinit funcția asta de punte între România și Germania, și noi, Forumul, încercăm într-adevăr să umplem acest spațiu, și nu este un slogan. Toți vorbesc de funcția asta de punte, dar mulți au și uitat de ea. Și pe Ganț l-au adoptat atunci creștin-democrații germani unde era o rezistență foarte mare împotriva României. Mai ales Markus Ferber dar și Nassauer (n.r. Martmut Nassauer) și alții care aveau un cuvânt de zis, spuneau nu României, să mai stea afară. Asta se întâmpla în 1996. Și atunci Ganț i-a convins să vină în România să o vadă ei cu ochii lor. Noi aveam o imagine foarte proastă în vest și adevărul este că avem o imagine mult mai proastă decât este realitatea. Au venit, eu m-am întâlnit în două rânduri cu ei, la Sibiu și la Cluj, vizita aia de trei sau patru zile  și s-au lămurit că suntem totuși europeni. Și din cei mai înverșunați adversari ai primirii României în 2007 au ajuns cei mai buni avocați. Așa va fi și cu Schengen. Acum urlă toți să rămânem afară, dar se vor lămuri lucrurile. Dar și noi trebuie să ne facem treaba. Noi am fost primiți în 2007 în Uniunea Europeană, dar am cam fost primiți cu niște amendamente, pe care nici acum nu le-am rezolvat. Și zic de justiție, unde nu s-au rezolvat problemele. Abia acum, de anul trecut niște persoane importante din punct de vedere politic au fost arestate, dar până atunci tagma politică era tabu, de la un nivel în sus. Adică seara la știri îmi arăta pe unul care a furat două găini și care primește două luni  de închisoare, dar altul care a devalizat o bancă avea imunitate, și stătea bine-mersi cu conturile la Zurich. Deci noi trebuie să ne rezolvăm temele care sunt scadente de cinci, șase ani, Sigur că partea perversă e că măsoară cu două mărimi. La început, când s-a făcut Schengen-ul s-a făcut o ștachetă de 1,20 metri, peste care trebuia să sari. Acum, când trebuia să intrăm noi și bulgarii s-a ridicat la 1,60 și apoi vor veni croații și iar va deveni 1,20, că ei nici nu au granițe externe, iar peste câțiva ani când va intra și Muntenegru, iar vor ridica ștacheta. Asta e o chestie perversă.

Rep.: Dar ține și de noi...
P.P.: Noi totuși trebuie să ne facem lecțiile. Cu procurorul general, pâi să-l numească, cu șeful DNA, păi să-l numească. Ei se tot ceartă între ei că pe ăla nu-l primește Cotroceniul, pe ălălalt nu știu de ce îl dau afară. Cum au fost cei doi care au făcut totuși treabă, Morar și Kovesi... Eu nu văd treaba partinică, nu am de ce. Ei au fost puși acolo să facă treabă în justiție și au început. Asta trebuie continuat, nu să vină altul, care să măture și să arunce gunoiul sub preș. Atunci nu vom intra ”ever” în Schengen. Noi să ne facem treaba, dar și ei să fie ”fair”.

Rep.: Totuși, legat de europarlamentare?
P.P.: Să vedem dacă vom găsi un candidat propriu, dacă nu, să vedem dacă vom găsi un candidat pe listele altui partid, un candidat care se dorește să ne reprezinte interesele. Dacă nu, vom face cum am făcut și cu alte ocazii, vom merge la electoratul nostru și vom spune mergeți și votați fiecare cum vă dictează conștiința voastră.

Rep.: Dacă veți găsi un candidat bun pe listele PDL?
P.P.: Poate fi din orice partid. Important este să nu fie dintr-un partid extremist pentru că ne interzice și statutul. Rămâne de văzut.

Rep.: Nu ar fi ciudat ca FDGR să sprijine lista PDL, să zic, cu Johannis prim vicepreședinte al PNL?
P.P.: Foarte ciudat. Cu toate că PNL în ultima vreme are o tentă ușor naționalistă, încât eu aici am anumite rezerve. Eu personal.

Rep.: Nu știu dacă PNL ca partid sau fracțiuni din PNL...
P.P.: Eu aud niște voci și anti-ungurești și împotriva lui Merkel... În fine, nu intru în detalii. Să vedem mai întâi candidatul și pe urmă partidul care îl sprijină.

Rep.: Veți conduce FDGR în stilul Johannis sau în stilul Porr?
P.P.: Eu zic că amândoi suntem oameni echilibrați, pragmatici constructivi, loiali, fiecare au dovedit-o prin ascensiunea lui profesională de până acum, încât eu nu cred că se poate vorbi de un stil Johannis și un stil Porr. ”I’ll do my best”, ca să meargă la fel de bine și în viitor. Oricum, hotărârile se iau de Biroul de conducere, împreună cu deputatul, ca și până acum, ca și pe vremea lui Johannis, dar și înaintea lui.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Cătălin

Acum 11 ani

Succes, dle Porr. Rămâne deci deschisă întrebarea dacă Forumul va avea om pentru Primărie, în cazul în care Johannis ajunge mai sus.
Raspunde

@ Catalin

Acum 11 ani

Bei sasofilule, daca-i musai pentru tine primar sas, hai ca iti vand eu doi fedegerei mai mititei la pret de unul. Vezi ca la un forumel mecanismul este stricat si daca-l tragi de cheie merge tot celalalt, un fel de tandem Johannis - Bottesch.
Raspunde

Cătălin

Acum 11 ani

După tine ar fi bun un Cindrea şi la Primărie.
Raspunde

Calin Blaga

Acum 11 ani

Felicitari dl. dr. Porr pentru obiectivitate si verticalitate!
Raspunde

hgt

Acum 11 ani

In sfarsit un politician care spune lucrurilor pe nume.....Felicitari si mult succes !!!
Raspunde

alegator responsabil

Acum 11 ani

E normal trebuie continuitate FDGR peste tot faptele vorbesc de la sine si la toti xenofobi astia de le ziceti voi sasi sunt cetateni romani stiu ca scopul vostru este sai determinati s-a plece e mult de furat si de mintit mai lasati vreo 3-4 mandate s-a ne lase orasu parfum dupa acea dupa iei potopu veniti voi gargara multa stiti bine cum ati administrat orasu pina in 2000 mai era un pic si se prabusea
Raspunde

Adi

Acum 11 ani

Felicitari pt. Dl. Porr. Si succes. Si... am mai spus-o: Retardatii care critica un om de dragul de a critica, trebuie ignorati. In schimb trebuie sustinuti cei care realizeaza cate ceva pentru Sibiu. Sunt atat de putini....
Raspunde

c.Mierluşcă

Acum 11 ani

Vă felicit din inmă pentru noua funcţie.
Raspunde

c.Mierluşcă

Acum 11 ani

Vă felicit din inimă pentru noua funcţie.
Raspunde

unu\'

Acum 11 ani

@8,@9:Sunteti gemeni??
Raspunde

Victor

Acum 11 ani

Se pare ca omul acesta chiar are ceva in cap, spre deosebire de multi politicieni care habar nu au pe ce lume se afla. Mult succes!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus