Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Primarul Brasovului: Brasovul avantajeaza toate judetele din regiune

 

Turnul Sfatului a solicitat lui George Scripcaru, primarul municipiului Brașov, câteva răspunsuri referitoare la avantajele pe care el le consideră de partea orașului pe care îl conduce.

 

Reporter: Care sunt avantajele orașului dvs., într-o eventuală competiție pentru titulatura de capitală a regiunii Centru?

George Scripcaru: Din punctul meu de vedere, Brașovul nu este în competiție cu nici un alt oraș. Alegerea capitalei regiunii Centru ar trebui să se facă pe baza unor criterii foarte clare și care să presupună avantaje pentru dezvoltarea întregii regiuni, nu doar pentru un oraș sau județ.

 

Rep.: Este poziționarea geografică un atu pentru orașul dvs.?

G.S.: Dacă privim din punct de vedere geografic, Brașovul avantajează toate județele din regiune, este foarte aproape de Sfântul Gheorghe, la distanțe aproximativ egale de Sibiu, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc, doar Alba Iulia este la o distanță puțin mai mare. Este nod de cale ferată (fiind situat pe coridorul IV european) și rutieră (în acest moment, este în derulare procedura pentru construirea autostrăzii Comarnic-Brașov, ceea ce ar asigura legătura Brașovului, și implicit a regiunii, cu Bucureștiul și cu portul Constanța). Această poziție asigură legături foarte bune cu toate județele din regiune.

 

Rep.: Din punct de vedere istoric, ce credeți că recomandă orașul dvs. într-o eventuală competiție pentru această titulatură?

G.S.: După cum spuneam, alegerea capitalei regiunii trebuie să vizeze dezvoltarea întregii zone, nu cred că este relevant că Brașovul are aproape 800 de ani de atestare documentară și Miercurea Ciuc sau Sfântul Gheorghe au mult mai puțin. Nu este un concurs de frumusețe între orașe, ci este alegerea celei mai bune soluții pentru dezvoltarea întregii regiuni.

 

Rep.: Administrativ vorbind, care sunt punctele tari ale orașului dvs.?

G.S.: Este cel mai dezvoltat oraș din regiune și astfel ar putea fi un motor de dezvoltare pentru întreaga zonă. Nu trebuie uitat că Brașovul a fost ales Pol de Creștere pentru Regiunea Centru, iar la baza acestei decizii s-a ținut cont tocmai de potențialul Brașovului de a dezvolta întreaga regiune. Din punct de vedere economic, Brașovul este într-o continuă dezvoltare, tot mai multe firme multinaționale își deschid facilități de producție în zonă, mai ales că beneficiază de forță de muncă specializată, Brașovul având tradiție în pregătirea tehnică, atât la nivel liceal, cât și universitar. Această dezvoltare a facilităților de producție poate însemna o bună oportunitate pentru forța de muncă din regiune.

 

Rep.: Dacă orașul dvs. ar fi capitală de regiune, ce avantaje credeți că ar avea locuitorii săi? Dar ceilalți locuitori din regiune?

G.S.: Eu cred că această regionalizare ar trebui să ne schimbe modul de a gândi și privi lucrurile. Dacă nu reușim să depășim această limitare, de a ne gândi doar la problemele localității din care facem parte, această regionalizare va fi un eșec. Brașovul deja a exersat această gândire la nivel regional, prin înființarea Asociației Metropolitane, iar la momentul când a devenit pol de creștere, proiectele europene nu au vizat doar orașul Brașov, ci întreaga regiune, astfel că zona se dezvoltă ca un tot și nu există discrepanțe între metropolă și localitățile din jur. Acest exemplu de bună practică trebuie replicat pentru întreaga regiune.

 

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

SOLDOVEAN CU LIMBA LATA

Acum 11 ani

Bai scripcarule tu apucate de cintat pe la nunti si botezuri tot o dai in cap cu iasovu tau voi capitala moldovei s-au ai citit istoria comunista cind concitadinu tau sprijinit de prieteni dela rasarit si aici ma refer la STALIN a inpus mai mult decit arbritrar capitala la iasov sti soldovene ce a insemnat asta pentru SIBIU un sabotaj de sus pina jos si sati dau citeva exemple ati scos SIBIUL DE PE culoaru 4 cf gara din SIBIU ATI LASATO IN paragina dealfel si acum ne tineti groapa de gunoi in zona gari vati facut pe voi nod de cale ferata desi trebuia invers SIBIUL trebuia de drept dealfel CEAUSESCU cum spunea multi ca era analfabet a facut in proportie de 75 la suta varianta optima a culoarului 4CF tu te legi ca inecatu esrti constient ca SIBIUL TREBUIE S-A VA FIE CAPITALA si inca o remarca itreabal pe colegu tau de partid de ce a fugit la tine cu 20 000 000 EURO cind a fost numit ministru turismului [PETRESCU +UDREA ] VREI s-a ne fiti voi capitala veziti mai moldovene de treaba s-au nu mai aveti de unde fura bani cine crezi ca va va vota luati ghearele de pe SIBIU HARPARETILOR VA TREBUIE AEROPORT SUNT 3 LA DISTANTA DE 70 -140 UNUL DE ALTU OCUPATE SI DE JUD VOSTRU CA DRUMURILE ARATA JALNIC TREBUIE S-A SE TREZEASCA SI LOCUITORI DE LA VOI DIN JUD VATI ALOCAT BANI NUMAI PENTRU VOI
Raspunde

@soldovean cu limba lata

Acum 11 ani

Aeropor Regiunea centru 2 aeroporturi ..unul in constructie Aeroport tg mures 2012 645 ooo pasageri Aeroport sibiu 112 ooo lasageri Ca idee cele 2 aerodroame din bv numai charter si avioane de mici dimensiuni...incadrand aici si turismul de agrement 37 000 de pasageri... Eu zic ca in decurs de un an sa incercati sa ajungeti la traficul de pasageri al aeroportului tg mures..daca nu regiunea sa sustina dezvoltarea aeroportului din mures..restul sa fie sustinut din fonduri locale... Gara din #Sibiu e mica insa ar trebui zona dezvoltata si curatata macar si asta nu e vina primarului din brasov Interesant este atitudinea virulenta impotriva moldovenilor...sau in sibiu sunt numai sasi...desi daca ma uit bine nr populatiei germane e mai mare in bv..oops..chiar si nr de elevi ... Oricum atitudinea regional rasista nu cred ca e atitudinea sibienilor ci numai a ta
Raspunde

@2

Acum 11 ani

Aici te as contrazice: comunitatea sasiilor din sibiu este undeva pe la 1500 pe cand la Brasov mai sunt sub 1000. Brukenthalul este comparabil cu Honterus dar la noi cred ca ULBS are un centru germanistic mai puternic. In plus de asta cred ca sunt mai multi sibieni care stapanesc limba germana. Sibiul putea fi comparabil cu Brasovul pana prin anii 40 dar dupa aceea Brasovul a crescut si are toate avantajele sa fie capitala de regiune.
Raspunde

@3

Acum 11 ani

Ai dreptate cu partea de germanistica a ULBS. Statistic in Bv sunt 1118 etnici germani ..acum stii si tu cum e asta.. Insa Brasovul are o linie intreaga de pregatire in limba maghiara ceea ce dpdv al resurselor umane e un mare avantaj in competitia pentru administratia regiunii asa cum e ea construita Cat priveste folosirea limbii germane .ce sa zic aici se foloseste cateodata HONTERUS DEUTCH..stii tu la ce ma refer...insa in domeniul traducerilor sunt destul de multe firme profesionale aprox la nivelul Clujului.. Sa stii ca eu prefer un primar moldovean avand ca si consilier economic Clubul Oamenilor de afaceri Germani....decat unul sas cu consilieri romani..stiu ca pare ciudat si multi sibieni o sa zica ca nu e adevarat..dar cele mai mari investitii germane si austriece in afara bucurestiului..sunt in Brasov doar ca nu creaza asa o emulatie de patriotism local Sa stii insa ca din sec XV populatia brasovului a fost mai mare decat a skbiului din cauza numarului mult mai mare de etnici romani si maghiari
Raspunde

@3

Acum 11 ani

Oricum chestia cu capitala sau cu regionalizarea cred ca e asa o naluca ca sa mai discutam si noi pe net....decizia daca se ia tot politica va fi...
Raspunde

gb

Acum 11 ani

d-le \"primar\"- dacá tot vorbiti despre \"legátura Brasovului cu Bucurestiul si cu portul Constanta\" - DE CE NU VÁ MUTATI ÍN MUNTENIA ? Ce vá mai trebuie CENTRU ?
Raspunde

Mai incet cu minoritarii

Acum 11 ani

Cei de mai sus analizeaza unde sa fie capitala regiunii in functie de sasi si de unguri. E ridicol! Ungurii ne urasc din toti rarunchii, iar sasii, pe langa asta, mai sunt doar niste ramasite ale fostei comunitati. Mai ganditi-va si la romani, care sunt cei mai oropsiti in propria lor tara.
Raspunde

alzara - sibiu

Acum 11 ani

Dragi concetatateni, incercati un vocabular (daca nu si idei) demn de locuitori ai capitalei culturale! Il admirati pe K.W.J! Incercati sa -i urmati exemplul!
Raspunde

marius

Acum 11 ani

draga alzara - sibiu, lasa-i in pace ca astia vor capitala de regiune si altele si nu stiu nici macar sa alcatuiasca o propozitie corect (acord subiect predicat) si cu cati de I se scrie un cuvant, plus ca e de mult regula cu M in loc N in fata lui P - asa e cu oamenii care isi asuma rezultatul muncii altora cu rescpect
Raspunde

Scripcaru - Nita

Acum 10 ani

Vreti sa va conduca asemenea \"domni\" ? Brasovu = brasoave = un oras in carede libera, economic. Fara aeroport, plin de hoti, neprimitor, nesustenabil economic. Acum acest \"Nita\" a inceput \"Brasoviada\" la TV. Prima mutare a fost mutarea gazului de la Medias la Bucuresti. Faina centralizare Bolsevica, nu ? Pai asa se descentralizeaza lucrurile, prin mutatul la Bucuresti ? Bai Nita, esti un obosit, un expirat, ai falimentat impreuna cu hotii BRasovului, orasul ala, l-ati adus la stadiul de oras turistic..dar fara prea multe activitati turistice. Nu sunteti buni de nimic, dar vreti sa puneti mana pe Sibiu ? Pofta in cui, bolsevicilor, jumate din voturi pe regionalizare se dau din Bruxelles, deci... acum incercati sa furati cat mai puteti, pana la regionalizare, dar n-o sa va iasa, viermilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus