Vineri,
17.09.2021
Partial Noros
Acum
23°C

Sibiu vs. Brasov. Cum arata lupta pentru capitala regionala

Sibiul are o accesibilitate rutieră mai bună decât Brașovul, din punct de vedere istoric are mult mai multe argumente pentru a deveni capitală regională, iar, economic vorbind, face parte din județul care dă cele mai mari sume la stat, dintre toate județele regiunii Centru. În ”bătălia” pentru statutul de capitală regională se implică, mai nou, și tinerii intelectuali, care aduc argumente pro-Sibiu.

 
În cursul săptămânii trecute, primarul Klaus Johannis a făcut referire la un material scris pe care l-a primit de la un sibian, pe chestiunea reorganizării administrative. ”Ca primar, rămân la ideea că Sibiul este un candidat foarte bun pentru statutul de capitală regională. Un tânăr mi-a trimis și un material pe această temă, foarte bine documentat, care arată că Sibiul are foarte multe avantaje”, a declarat Johannis. 
 
Argumentele studiate de Andrei Nacu
 
Andrei Nacu are 24 de ani, a terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai”. Lucrarea lui de diplomă este una tehnică - axată pe specialitatea cartografie - și tratează din acest punct de vedere reorganizările succesive ale teritoriului României în perioada interbelică și în anii ce au urmat celui de-al doilea război mondial. Din ”patriotism local” - fiind sibian -, Andrei Nacu a lucrat și în afara temei sale de licență la realizarea unor hărți în contextul actual al discuțiilor despre noua reorganizare administrativă a țării. ”Da, în chestiunea desemnării  capitalei regionale, Sibiul are mai multe argumente decât Brașovul. Din punct de vedere istoric, ecleziastic, al accesibilități rutiere sau feroviare, cultural nu mai vorbim, dar și din punctul de vedere al reprezentanțelor diplomatice, de exemplu”, arată Andrei Nacu.
El a realizat 11 hărți în care prezintă argumente în favoarea Sibiului pentru statutul de reședință a regiunii, pornind de la ideea că reorganizarea administrativă va fi făcută pe granițele actualelor regiuni de dezvoltare (în care Sibiul este alături de Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Mureș).  Spre exemplu, el a delimitat zonele de influență ale Sibiului și Brașovului în cadrul regiunii, utilizând așa-numita metodă a ”poligoanelor Thiessen”. Zona de influență a Sibiului este de 18.600 de kmp, cu o populație de 1,24 milioane de locuitori, în timp ce Brașovul are în regiune o zonă de influență de 15.495 de kmp, cu o populație de puțin peste un milion de locuitori.
 
De la istorie la drumuri
 
Printre hărțile realizate de Andrei Nacu pe baza datelor statistice, se numără și cele referitoare la accesibilitatea rutieră. În cadrul regiunii Centru, față de Sibiu nu există nicio localitate la o distanță mai mare de 300 de km, iar ”peticul” aflat la o distanță de peste 250 de km de Sibiu este acoperit de munții din nordul județului Harghita. În cazul municipiului Brașov, însă, hărțile realizate de Andrei Nacu indică inclusiv regiuni populate și aflate la o distanță mai mare 300 de km.
De la sine vorbesc și hărțile care indică centrele ecleziastice ale regiunii (trei la număr), instituțiile de cultură (Brașovul nu mai are niciun eveniment cultural internațional) sau reprezentanțele diplomatice. Tot într-o astfel de imagine, Andrei a reprezentat și trecutul istoric.
 
Sibiul dă mai mulți bani la bugetul de stat
 
Potrivit datelor ANAF, la bugetul de stat județul Sibiu trimite mult mai mulți bani decât oricare alt județ din actuala regiune Centru. Diferența este considerabilă chiar și dacă luăm în calcul veniturile realizate în Brașov. Mai bine de 4,25 de miliarde de lei au plătit sibienii către bugetul de stat în 2012, în această sumă fiind incluse și încasările de la societățile mari contribuabili (de la Ambient, Con-A, Continental Automotive Systems și până la Romgaz și Transgaz). La Brașov, veniturile bugetare realizate anul trecut au fost de 3,53 de miliarde de lei, la Mureș de 2,7 miliarde, Alba – 1,21 miliarde, Harghita – 1,20 miliarde, iar Covasna – 0,74 miliarde. Anul 2012 nu a fost o excepție în ceea ce privește ierarhia sumelor intrate în bugetul de stat. Și în 2011 Sibiul a fost peste Brașov: patru miliarde de lei, față de 3,36 miliarde. Creșterea încasărilor din județul Sibiu a fost de 5,01%, în timp ce încasările din Sibiu au crecut în 2012 față de 2011 cu 4,95%. Referitor la celelalte județe, datele indică încasări de 2,54 mld. lei în Mureș, 1,2 miliarde în Alba, 1,14 miliarde în Harghita și 0,73 mld. de lei în Covasna.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

82 comentarii

radu

Acum 8 ani

Puteti sa mi spuneti daca Transgaz si Romgaz sunt din Sibiu sau din Medias.?..si cat reprezinta procentual din Pib si din venituri varsate la stat sumele varsate de aceste 2 companii..Am inteles ca exista o serie de probleme cu judetul Mures referitor la localizarea fiscala a acestei companii..
Raspunde

ReMi

Acum 8 ani

Sibiul are bursa , Brasovul NU,la Sibiu sunt 3 consulate ,la Brasov NIMIC,la Sibiu este aeroport,la Brasov NIMIC Brasov=BRASOAVE !!!
Raspunde

radu

Acum 8 ani

Nu mi ai raspuns la intrebare... Aia cu bursa din sibiu ..am vazut un interviu in islanda.. Stiu ca Sibiul are aeroport....si Caransebes are aeroport... Termenul de brasoave..nb substantiv comun..are ca origine modul exagerat prin care negustorii..sasi si romani obisnuiau sa si laude marfa Si totusi serios unde e sediul fiscal ?
Raspunde

radu

Acum 8 ani

Remi sa stii ca exemplul cu consulatele e foarte bun si pertinent Cu bursa insa ..uita te la pierderile de anul trecut ..e in agonie ca sa nu zic pe duca..Romania mai are mult pana sa aiba nevoie de mai mult de o piata tranzactionala..si desi nu mi place sa o zic sa fim noi in stare si sa o tinem pe cea din buc ..sa o aducem la nivelul celei din varsovia macar La fel cu aeroportul vezi nr de pasageri comparat sa zic cu Tg mures...trebuie facut ceva ....sau tinut cel care are nr cel mai mare de pasageri...ca asa sa bagam bani de pomana cum au bagat 30 000 000 astia din brasov in cel de aici e un nonsensical
Raspunde

Victor

Acum 8 ani

Studiul realizat pare destul de interesant si bine documentat. Bravo!
Raspunde

Go For SIBIU!!

Acum 8 ani

Daca acum 100 de ani la Brasov se faceau avioane acuma nu sunt in stare nici de o juma\' de aeroport sau un aerodrom macar, sa nu mai vorbim de culoarul 4 pan european .... criterii solide in fata europei care da bani. Doar la turism ne pot intrece, e adevarat acolo sunt mai multi bucuresteni , cea ce nu e de bine neaparat.
Raspunde

bes

Acum 8 ani

Felicitari pentru analiza.
Raspunde

radu

Acum 8 ani

***www.listafirme.ro/top_afaceri_romania.asp Ai dreptate...si totusi...unde e sibiul?..fara suparare
Raspunde

manipulator

Acum 8 ani

bai stiutorule mai lasa sibiul in pace tot o bati in cap cu capitalele tu de ce crezi ca sibiul a fost CAPITALA CULTURARA A EUROPEI SI SINGURU ORAS DE TREI STELE DIN TARA ASTA IN CARE LUCRURILE NORMALE SUNT ANORMALE SIBIUL TREBUIE DE DREPT S-A FIE CAPITALA TARI NU LA 3-4 JUDETE AI UITAT IN PERIOADA 90 -2007 CIND DORMEARTI PRIN PARCURI SI STATEATI LA COADA S-A SCAPATI DE SARACIE SIBIUL A FOST SI ESTE POARTA SPRE EUROPA CIVILIZATA VOI DACA TOT O BATETI IN CAP CU CAPITALELE LA MOLDOVA CA DE AIA SUNTETI CEL MAI APROAPE LASANE IN PACE SI ADMINISTRATIVA BANI VOSTRI SI NUMAI RIVNITI LA BANI SIBIENILOR PROFITATI CA AVEM CEI MAI SLABI POLITICENI SI O MEDIE ASERVITA NUMAI INTERESU SIBIULUI NU VI S-A PUS LA TOTI TARANI PATA PE SIBIU PLECATI ACOLO LA VOI DACA ESTE ASA DE BINE SI INCA CEVA SIBIUL IN PERIOADA COMUNISTA DADEA DE LUCRU LA 4 JUDETE VILCEA ,MURES,ALBA SI ARGES ASA CA MAI TACATI GURA
Raspunde

eu

Acum 8 ani

pertinent studiu, impertinente comentarii din Brasov. Cum spune d-l Johannis ne asteptam la un raspuns pe masura competitiei.
Raspunde

radu

Acum 8 ani

***www.listafirme.ro/top_angajare_romania.asp Nu exista competie..sincer....imi pare rau dar se pare ca , competita va fi cu tg mures...sunt sigur ca domnul Johannis stie cifrele si de aia a indulcit tonul ca sa isi pastreze sansele la postul de guvernator....o atitudine prea agresiva I ar crea probleme eventual....pentru cei ce nu stiu ina scheffler..e compania care a freluat continental
Raspunde

terester

Acum 8 ani

Sighisoara - Centru geografic, Capitala compromis
Raspunde

liu

Acum 8 ani

la Brasov e plin de moldovence , trebuie sa conteze si asta cumva
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Bravo Andrei Nacu!
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

felicitari.iar pentru radu\"noi nu va vrem\"
Raspunde

sb

Acum 8 ani

doi se bat si al treilea castiga. Alba-Iulia va castiga pentru ca are politicieni cu c--ie mai mari. asa a fost intotdeauna.
Raspunde

radu..@15 @16

Acum 8 ani

Parca e dupa noi.... Si s ar putea sa ai dreptate cu Alba Iulia sau Tg Mures
Raspunde

radu..@15 @16

Acum 8 ani

Parca e dupa noi.... Si s ar putea sa ai dreptate cu Alba Iulia sau Tg Mures
Raspunde

@radu

Acum 8 ani

Din cate stiu eu Johannis nu este interesat de preluarea mandatului de guvernator in cazul in care capitala de regiune este alta decat Sibiul, poate tu sti altceva.
Raspunde

mihai

Acum 8 ani

Felicitari Andrei Nacu, restul e cancan. Se poate consulta acest studiu undeva? Multumesc
Raspunde

@19

Acum 8 ani

Sincer eu zic ca se va sacrifica pentrubinele natiunii!!!!
Raspunde

bormaina

Acum 8 ani

si inca un argument la sibiu is ardeleni la brasov is moldoveni
Raspunde

@22

Acum 8 ani

Poate da poate nu dar dupa ce citesti linkurile pe care ti le am trimis...nu stiu ce ai sa zici... Oricum e de facut un studiu cu atitudinea asta local nationalista....mie nu mi se pare ca in Sighii..sunt toti puri regional....poate urmasii lui Frank von Iepulla...ca sigur Mihnea cel Rau ..sigur nu era...
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Geografule, ce cauta jud.Alba in aceasta regiune? I -a intrebat cineva? Natural sunt in reg.Cluj.1000 de argumente! Brasovul nu are legaturi rutiere si feroviare? Cand ai consultat onest o harta? Scrii ca un om politic (roman, deci prost) si nu ca un om de stiinta! Cam tanar pentru parizanat demagogic.Scuze pt.agresivitate.Sibianul lucid.
Raspunde

@alzara

Acum 8 ani

Un argument din cele 1000 ca Alba e ,,natural`` in regiunea Cluj. Baiatul n-a spus ca nu are legaturi feroviare,a spus clar ca Sibiul are cu toate!!!
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

Comentariille de mai sus (1-24) nu ma mira. Postarea \'\'hartilor\'\' tot nu ma mira! Utilizarea de catre Comisia de Regionalizare a PNL a unui pseudo-studiu pentru raportul final nu ma mira:ma ingrijoreaza!Practic,ne aflam intr-o lupta Sibiu-Brasov,inutila pentru ca seful comisiei anterior-pomenite,Vicepresedintele PNL, tocmai vorbea de o etapizare a regionalizarii-etapaI:Modificarea Constitutiei(2013),etapa II-legislatia regionalizarii(2014),etapa III-dupa implementarea primelor doua.Deci,de ce dracu\' ne tot jignim unii pe altii,sibieni,brasoveni,albanezi,sasi sau unguri? Povestea cu patriotismul local,in care-ti depasesti tema proiectului de diploma,adica transformi cartografia in statistica si istorie,s-o vinda dl Nacu la FDGR.Poate popa Klein,biciclist cu adevarat pasionat,o sa creada ca 250km e o distanta mare(azi,nici macar un trabantist nu mai poate fi impresionat de asa ceva,daramite un BMW-ist ca Vicepresedintele)!
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Andrei, sa nu te descurajeze comentariile rau-voitoare, agresive. Sunt pline forumurile de oameni de acest fel, dar sunt putini ca tine. Cred ca nici nu s-au uitat la cate munca e in hartile tale. Ignora-i si mergi mai departe cu pasiunea ta!
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

@27:Daca i-as fi \'\'sfetnic\'\' lui Andrei,i-as recomanda prieteneste sa nu-si mai ofere munca politicienilor(oportunisti prin definitie!)ci s-o dezvolte,in timp.Probabil ca Andrei va constata ca intre sibieni,brasoveni,albanezi sau,de ce nu olteni si unguri, exista legaturi mult mai puternice,de sute de ani,care nu pot fi rupte de date statistice,studii,conjuncturi politice sau interese personale!Si,i-as mai recomanda ceva lui Andrei:sa citeasca toate comentariile,mai ales pe cele defavorabile!
Raspunde

@26

Acum 8 ani

Ai dreptate..dar dorintza de marire a ..sasilor ..romanilor ..albanezilor..e fara limite.. La fel si nivelul nostru de fraiereala
Raspunde

alex

Acum 8 ani

ma bucur ca sunt si alti tineri valorosi care iubesc sibiul. Si domnul primar este de acord cu aceste lucruri extraordinare.
Raspunde

eu

Acum 8 ani

Nu sunt din Sibiu dar consider ca Sibiul trebuie sa fie capitala regionala.Daca brasovenii sunt mai multi nu e neaparat ca sunt si mai buni.
Raspunde

Alin

Acum 8 ani

Hai ca-i tare asta. Auzi \"accesibilități rutiere sau feroviare\". Cine a scris acest articol probabil ca nu a vrut sa scrie ca in Sibiu nu exista linie de tren electrificata. Iar tot domnului care a scris editorialul il informez eu ca din Brasov se pleaca in 4 directii cu trenul pe cand Sibiu este doar o gara in pe traseul Bucuresti-Brasov-Timisoara. Ii propun domnului Traian Deleanu sa se mai uite putin pe harta apoi sa scoata porumbei pe gura.
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Draga Alin, Sibiul e legat si de Medias, Alba Iulia si Rm Valcea, in plus fata de coridorul mentionat de tine (Bucuresti-Brasov-Timisoara), ca nod feroviar cu 4 legaturi.
Raspunde

Catalin

Acum 8 ani

Sibiu - Medias - cale ferata pe care, daca mergi cu trenul ai impresia ca ai gresit directia:). Acolo doar cu drezina sau cu trenulete de mina. Eu stau in Bv momentan, am stat si in SB- 5 ani in care a fost si capitala culturala. Obiectiv fiind sustin Brasovul (fara aluzii etnice ca in Bv sunt moldoveni, in Sb sunt tigani si olteni samd- cu totii suntem oameni). Este dezvoltat altfel. Este pregatit pentru un proiect mai mare. In Sb mai sunt multe de facut si ce am observat ca nu s-a dezvoltat cu cap. Este dezvoltat tot in centru (bine pe distanta de maxim 5 km de oras). In Bv este o zona metropolitana la 20 km, proiectele sunt altele, este gandit pentru un oras mai mare ( zona metropolitana are 350000 locuitori, zona bine dezvoltata economic)
Raspunde

Dana

Acum 8 ani

\"Sibiul are bursa , Brasovul NU,la Sibiu sunt 3 consulate ,la Brasov NIMIC,la Sibiu este aeroport,la Brasov NIMIC Brasov=BRASOAVE !!! \" ReMi, ai dat probabil cel mai bun raspuns :D. Brasov = brasoave. Brasovul e nesustenabil economic. Tot ce au facut e cu bani de la Buget, unde Sibiul contribuie si prea putin beneficiaza. Deci, pe undeva Sibiul a platit o parte din \"investitiile\" facute la Brasoava.
Raspunde

Cristina

Acum 8 ani

Sibiu e mult peste Brasov, economic, cultural, industrial, financiar. Ar fii o prostie sa fie Brasov, capitala regionala, asta ar insemna sa fim condusi si furati din nou de bucuresteni si tot felu de neaveniti ce-au distrus tot ce era odata in Brasov. Sa amintim tractorul, Roman...apoi, sa nu uitam, ca din punct de vedere cultural, Brasovul e pe nicaieri, comparat cu Sibiu, financiar la fel. In Sibiu e bursa, singura, in afara de Bucuresti, este aeroport, universitate buna, investitii, fabrici, zona industriala pusa la punct, pozitia pe harta e mai buna, etc, etc. Nu stiu ce alte avantaje ar avea Brasovul, in afara de populatie ceva mai mare si apropierea de Bucuresti...care, daca stam sa ne gandim nu cred ca e tocmai un avantaj. Brasovul ar trebui sa fie mandru daca ar fii capitala regiunii la Sibiu. In felul asta s-ar dezvolta si Brasovul si n-ar mai fii furati de toti aia care au distrus tot ce era odata, in Brasov...adica industria ce-au vandut-o la fier vechi, ca acum sa se mandreasca doar cu niste sosele facute la suprapret de un primar PDL, din pacate.
Raspunde

Vlad

Acum 8 ani

Stie cineva cum pot lua legatura cu Andrei Nacu, realizatorul studiului ? Multumesc.
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

Draga Vlad, Poti sa-i scri lui Andrei pe urmatoarea adresa andreinacu1@yaho.com.
Raspunde

Nicu

Acum 8 ani

yahoo.com
Raspunde

sanziana

Acum 8 ani

pai e logic cine o sa fie :brasov ,cel mai fain oras .crede cineva ca poate fie comparat cu sibiul ???? toti v ati schimba parerea daca macar l ati vizita .oras mai cool nici ca exista , ar merita sa fie si capitala tarii.ps : toti care cred ca sibiul are o sansa sa se mai gandeasca.brasoveni nu se vor da la o parte si nici nu vor putea sa fie inlaturati. i love brasov ! huuuuu sibiu !
Raspunde

alexa

Acum 8 ani

sibiul sa stea la locul lui si sa lase capitala pe cine merita.cine spune ca sibiul e mult peste brasov e prost , si il rog sa viziteze orasul , sa se intereseze si apoi sa deschida gura . brasov :the winner
Raspunde

laura

Acum 8 ani

brasovul este cel mai potrivit si va lupta pana la capat . nu va faceti griji ca oricum va castiga , are el metodele lui .ps : are si scoli germane . daca isi doreste johannis : johannes honterus , cea mai buna si minunata scoala . hai la lupta brasov !!!!
Raspunde

hi hi

Acum 8 ani

m-ue la iasov.....poftizi din fatza soldovenilor
Raspunde

Mihai

Acum 8 ani

Sibiul este agreat si de COMUNITATEA EUROPEANA ca nu degeaba trece autostrada Paneuropeana prin Sibiu, oricum daca ne uitam in trecutul istoric capitala oraselor sasesti a fost la Sibiu si tot aici a trait si guvernatorul Transilvaniei Samuel von Bruckenthal
Raspunde

@44

Acum 8 ani

Ai dreptate Autostrada Paneuropeana trece prin Sibiu in drum spre Brasov ..dupa cum si tu vei trece in drum spre Bucuresti si Mare tot prin Brasov..eu in schimb in drum spre Viena trec fie prin Sibiu fie prin Cluj..asta e diferenta.. Acum nenea Bruckental parca l a tras pe roata pe Horea in ciuda memoriului facut de negustorii sasi si romani din Brasov...nu I asa. Eu inteleg si lucrul asta in Sibiu pe vremea aia nu existau negustori romani..erau doar servitori pentru sasi. Cat priveste trecutul istoric al oraselor sasesti..daca ar fi pentru ei as alege Capitala Biertan sau Malancrav..dar tu nu ai de unde sa cunosti toate astea Dar uite sunt generos azi ..e frumos soare si caldura la Albota la taica Muller..asa ca pune Capitala unde vrei tu,
Raspunde

poco

Acum 8 ani

cainii latra,brasovul castiga....va bateti gura(tastatura) degeaba.iohanis a luat teapa cand a crezut ca daca se da cu penelei va fi sibiul resedinta de regiune....da nu-i nimic,il asteptam la brasov,poate sa conduca si de la brasov regiunea. :))
Raspunde

@46

Acum 8 ani

Ba tu suferi de grandomanie.brasovu va fi capitala brasovului si atit.JOS GHEARELE DE PE SIBIU.
Raspunde

poco

Acum 8 ani

nu e grandomanie,e placere pura....imi place sa vad ce-a reusit sa faca jegul ala de televiziune din doua orase nevinovate si prietene.mi-e si frica acum sa mai trec prin sibiu si sa zic ca-s din brasov.daca mi-o iau in freza,pot sa dau in judecata canalul ala comunal de tv ? P.S.:calmati-va,ca tot de la bucurenci se da ora iexacta si ce-o fi o fi,noi tot asa o sa traim...
Raspunde

o brasoveanca

Acum 8 ani

brasovuk l e cel mai potrivit sa castige si sibiul nu are nici o sansa . ce crede el ca ne da la o parte . mai ganditi va, brasovul este suuuuuuuuuuuuppppppppppeeeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrr !!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

poco

Acum 8 ani

ce proasta...hai-pa ca va sterg din bookmark
Raspunde

Nelu S(Tg Mures)

Acum 8 ani

Nu inteleg de ce nu exista DEMOCRATIE si drept la AUTODETERMINARE intr-o astfel de decizie. Capitalele regiunilor ar trebui alese prin vot de locuitorii regiunilor propuse si cu asta basta. Votul ar trebuie sa aiba mai multe etape(minim doua) de eliminare a candidatilor mai slabi si sa se discute mai degraba pe acest lucru decat \"sa se traga sfori\" si sa se faca lobby pentru unele orase. In acest fel s-ar asigura si pacea sociala in viitoarele regiuni. Considerand progresul informatic si extrapoland evolutia tehnologiei din ultimii ani, s-ar poate lua in calcul si introducerea posibilitatii de revotare a capitalei tot la 20 de ani, sa zicem. Arhivele de hartie ale institutiilor au un trend de acumulare mai scazut de la un an la altul gratie tehnologiei informatiei iar relocarea capitalei regiunii la intervale mai mari de timp nu ar fi o problema. IN CONCLUZIE: 1. VOT IN MAI MULTE ETAPE PT STABILIREA CAPITALEI; 2. POSIBILITATEA REVOTARII LA FIECARE 20 DE ANI;
Raspunde

io

Acum 8 ani

in jud, mures se extrag 60/100 ,in jud sibiu 10/100 , iar depozitele de gaz sint la moldo-mitici. Ca relati iati pupat in fund pe P D L ,cumetri cu tata lui basescu moldoveanu (tasu ) a facut scoala de ofiteri la sibiu si de aici si vechile relati , clanul blaga -cu rom-trans-gaz medias si clanul boc tot cu mediasul . Iar gazele sint la mures . Ati invatat ceva de la unguri si ajutati la desbinarea tati , cu romi nemti ( sasi ) care au vrut lantul muntilor carpati hotarul lor din 1100 era noastra .
Raspunde

@51

Acum 8 ani

Ba ce bine gindesti.Avind in vedere ca mai bine de treisferturi din populatia Sibiului a fost fugarita prin politicile ticaloase duse impotriva ei oamenii luindu-si lumea in cap datorita ticalosiilor la care a fost supusa,chiar si in ziua de azi uite ce face ministrul ticalos nita cu Mediasul,acum ceri referendum nemaifiind autohtoni care sa voteze ptr.Sibiu.CAPITALA REGIONALA SE PUNE DUPA PERFORMANTE NU DUPA VOTURI SI BLA,BLA-URI,IAR CEL MAI PERFORMANT ORAS E SIBIUL.Ia mai terminati cu balacarelile voastre,Sibiul a facut fata cu brio unei CAPITALE CULTURALE EUROPENE si a fost felicitat ptr.asta de toata lumea adevarat democrata si veniti voi acum sa impuneti capitale scoase din buzunar.SA VA INTRE BINE IN CAP VOI VETI FI NUMAI CAPITALELE VOASTRE SI ATIT.PESTE SIBIU N-O SA VA MAI EXTINDETI EXPANSIUNEA CA VA IESI URIT DE TOT.
Raspunde

@49

Acum 8 ani

brasovu e pwoolaaaaaaaaaaaaaaa -respingator plin de kiciuri plin ochi cu corupti,aroganati,hoti comunisti,papagali
Raspunde

@53

Acum 8 ani

Usurel ca patesti ceva...nimeni nu vrea sa te cucereasca..nu are nimic cu tine..eu zic ca ai problem cu soacra ta care vrea sa isi intinda expansiunea la tine in bucatarie..si ti as sugera sa treci la diplomatie..eventual sa faci o plangere la Primarie
Raspunde

@ 53

Acum 8 ani

LATI pupat pe dinti pe basescu moldoveanu ,cu blaga - boc , cumetri cu toti din medias , iar mureseni au de 5 ori mai multe gaze ca voi . totul la PDL si voi este o piramida intoarsa invers .
Raspunde

justitiar

Acum 8 ani

VREM SA SE AFISEZE LUNAR BANII CARE SE DUC DE LA SIBIU LA BRASOV LA CELE 16SAU17 DECONCENTRATE SI IN BUZUNARELE CUI INTRA ACESTI BANI.VREM TRANSPARENTA LA BANII PUBLICI ASA CUM ESTE IN TOATA LUMEA CIVIZATA.INFIINTATI DECONCENTRATELE LA SIBIU,NU MAI TRIMITETI BANII LA HOTII DE LA BRASOV.
Raspunde

@55

Acum 8 ani

lasama ma cu diplomatia ta ca eu traiesc de o viata tot rau din cauza unor diplomati ca tine care ne duce cu presu.
Raspunde

@56

Acum 8 ani

La voi e piramida invers ca trageti numai la saracie ,coruptie,hotie.Sibiul trebue sa conduca totul
Raspunde

@52

Acum 8 ani

bai berbecila sasi nu sint romi nemti.Sasii sint populatie luxemburgheza.Alo DNAul saltati-l pe ala ptr.xenofobie
Raspunde

@53@58

Acum 8 ani

Deci concluzia e ca din cauza unor diplomati care va duc cu presul....impozitele celor din Sibiu se duc prin cele 16 sau 17 deconcentrate in buzunarele hotilor de la Brasov si din cauza aia o duci tu rau... Am inteles bine?
Raspunde

@60

Acum 8 ani

Berbecila ...e adevarat e urat sa spui ca sasii sunt romi nemti...insa la fel e neadevarat ca toti sasii au venit din regiunea Luxemburg...au venit din tot nordul Germaniei si Flandra...denumirea de sasi ( saxoni sachsen) fiind data in Cancelariile maghiare din cauza ca pe teritoriul regatului Ungariei majoritatea germanilor erau cunoscuti cu denumirea de saxoni ( vezi Lechfeld).. Din acest motiv ei au si adoptat o organizare specifica jurisdictiei saxone. Bineinteles exista o exceptie ..Tara Barsei care din cauza pozitiei sale izolate de restul colonistilor germani a avut o alta componenta etnica germana si o alta evolutie economica si sociala (mult mai eterogena si asimiland mult mai multi romani secui maghiari si cumani) Si cu asta l am scapat si pe @60 de acuzele de xenofobie..ok?
Raspunde

@62

Acum 8 ani

Plecati acasa ma necivilizatilor
Raspunde

@61

Acum 8 ani

Da ma ca din cauza asta nu sa facut canalizari asfaltari s.a. in jud SIBIU ca voi ne furati banii de ani si ani de zile prin legile ticaloase pe care le dati. HOTILOR
Raspunde

puf

Acum 8 ani

Mai sinteti si plini de tupeu si nesimtire de comentati mereu pe ziare locale cu ziaristi infiltrati tot de la voi.
Raspunde

@63

Acum 8 ani

Problema e ca eu sunt acasa..mai pui de venetic
Raspunde

@64

Acum 8 ani

Am inteles acum ..nu eram sigur cum gandesti.. Ce sa zic acum ..imi cer scuze pentru exploatare...da mi adresa sa vad poate rezolv sa ti fac o alocare sa ai si tu parte de canalizare..ca asa fara iti inteleg frustrarea
Raspunde

@67

Acum 8 ani

Banii trebue sa ramina unde se produc.Ti-ai pus problema de ce pleaca romanii in strainatate si cite familii ati distrus.Din cauza legilor ticaloase care promoveaza coruptia si nemunca.JOS CIUMA ROSIE
Raspunde

un sfat pansament gastric

Acum 8 ani

urmati ideia excelenta a mediasului de a construi un metrou pina la gara si scade pinza freatica cu 10 metri , sa nu intre sefi , baroni locali , sasi , bursa de valori, PDL , PNL , la apa .
Raspunde

@68

Acum 8 ani

Iar sunt confuz ..pe cine esti suparat...pe mitici? ?..pe brasoveni?..pe Cindrea..ca doar voi l ati votat..pe Johannis care e prim vice la Partidul care are 70 % in Parlament..ce doresti de fapt ..in afara de canalizare in Sibiu?
Raspunde

ptr. md-ul

Acum 8 ani

As zice ca ai stat dupa amiaza asta in Codlea cu ip: 188.24.156.48 si apoi pe seara ai plecat in Sf. Gheorghe cu ip: 188.27.58.52. Probabil ca de maine vei posta cu ip-ul:188.24.151.40. A si mai urmeaza si ip-ul din japonia. Tu ori esti platit ori esti bolnav. In ambele cazuri esti bipolar si asta e o boala. Nu-i mai dati apa la moara, el se masturbeaza acolo in legea lui si crede ca o trage astora cu 109..
Raspunde

@71

Acum 8 ani

Sincer nu vad ce cauta sexul in discutia asta....dar banuiesc ca esti un softist ratat din Sibiu cu probleme de erectie... Chestia cu Japonia insa cred ca tine de o deviatie psihica si atunci ti as sugera totusi sa te tratezi...ca ajung unii sa ti o traga si tu sa nici nu realizezi
Raspunde

@ fara identitate

Acum 8 ani

Nu vezi pentru ca nu intelegi. Tu te pricepi la a lua un cuvant-doua din context si sa adaugi floricele folosind eventual cuvintele interlocutorului. Aici nu te intreba ce am scris intreaba-te ce am vrut sa spun. Pe unde ai fi esti zdruncinat rau datorita apropierii de Vrancea, de asta Sibiu ar trebuie sa fie capitala. Codlea ma auzi?
Raspunde

@73

Acum 8 ani

Aha deci din cauza asta trebuie sa fie Sibiul Capitala...si spune mi te rog atunci o sa aveti canalizare ...sa ajungeti din urma Codlea?
Raspunde

iza

Acum 8 ani

. Sus, lângă Turnul Alb, e gri, E rece, vânt şi ud. Jos, cerul Tâmpei se-nnegri Şi nu există Sud. Braşovul fără tine-i mort, E sumbru, rău, urât. Biserici negre-n suflet port Şi orgi dogite-n gât. Contemplu-n cimitirul grec Un nume brâncovan. Şi-aş vrea să plec, nu pot să trec, Şi te aştept în van. N-am să revin, n-ai să revii: Munţi mici, munţi mici şi trişti... Nu mai există oameni vii: Tu - singură - exişti.
Raspunde

anda

Acum 8 ani

WE LOVE YOU BRAAASSOV !!!!!!
Raspunde

iza

Acum 8 ani

Specific românesc Ce româneşti sunt astăzi căsuţele din Şchei!... Sunt vesele şi albe şi curate - Şi totuşi, altădată, ce triste şi-ncruntate Te-ntâmpinau aceste căsuţe strămoşeşti, Prin care ţărăncuţele minore, De teama slujitorilor domneşti, Îşi ascundeau panglicele lor tricolore, Căci zbirii stăpânirii din cetate, Când năvăleau în Şchei să-şi încaseze birul, Le despuiau de salbe, Inele Şi cercei; Şi le-aruncau pe toate, aproape goale,-n ploaie, Ca să-nmulţească crucile din cimitirul Bisericuţei Sfântul Niculaie... Aşa era pe vremea-aceea-n Şchei Când zbirii stăpânirii din cetate Vânau doar pungi de aur Şi... femei... Dar bunul Dumnezeu, care veghea Cu ochiul său triunghiular de peruzea, S-a mâniat de-atâta răutate... Şi-atunci, toţi zbirii din cetate, Cât ai clipi din ochi, au dispărut Braşovul n-a mai fost cetate Şi-n Şchei dreptate s-a făcut - Dreptate sfântă, pentru lumea toată - Aşa cum nu se mai făcuse În Şchei de nimeni... niciodată... Dar dacă atunci, în Şchei, s-au petrecut Minunile pe care le-aţi văzut, În Şchei rămâne totuşi şi astăzi, neschimbat, Un nume vechi, Un nume de mare Împărat, Pe care, Dumnezeu chiar - dacă-ar vrea Să-l schimbe - Dumnezeu nu l-ar schimba!... De-aceea \"Împăratul Solomon\" Din firma cârciumii cu-acelaşi nume A renunţat la sceptru şi la tron Şi-n cârciuma din Şchei, plină de lume, Înveseleşte şi-astăzi la fel ca-ntotdeauna Perechile de tineri - drumeţi îndrăgostiţi - Clienţi care se-mbată cu bere şi cu glume, În timp ce lăutarii le miorlăie-n urechi Refrenul nou al unei romanţe de sezon, Ce nu-i decât refrenul romanţei foarte vechi, Pe care-o ştiţi cu toţii - Romanţa vieţii noastre, Cu \"banca solitară\". Cu \"brazii\" Şi cu \"luna\"!...
Raspunde

iza

Acum 8 ani

Un rămas bun de la Braşov Autor / Poet: Andrei Muresanu Comentarii (0) | Adaugata de mihella Sus pe deal, ori jos la vale, În deşert privesc oftând, Cătră bine nu văd cale, Simţ că soartea are-n gând Să m-arunce-n munţi cu gheaţă, Ah, amara mea viaţă! Soare, lună, cereşti stele, Pre voi vă chem mărturii, Spuneţi greşalele mele, Şters să fiu dintre cei vii D-am făcut vro strâmbătate La duşman, amic sau frate! Voi, plăntuţe tinerele, Mieluşei nevinovaţţi, Ce-aţi fost sub grijele mele, Spuneţi, v-am dat să gustaţi Vrun venin din mugur verde, Iarbă-de-fier, ce vă pierde? Rămâi, ţară, sănătoasă, În al tău leagăn firesc, Nu-n deşert, că eşti muntoasă, Încât ţie nu-ţi sosesc Caldele soarelui raze Ce prin munţi pustii s-aşează. Rămâneţi, başti învechite, Ce ades vă cercetam, P-a voastre ruini turtite, Doamne, mult mai cugetam Că asemenea ursită Va fi mie rânduită! Tâmpă, frumoasă Sioane! P-al tău vârf când mă suiam, Ca în nescari vii icoane, Tot ţinutul revedeam! Oar, lăsa-m-a cruda soarte Să te mai calc pân-la moarte? Oltule, vale frumoasă! Mult voi fi ţie dator, De mi-i trece cătră casă, Ma, trecând , să nu m-omori! Că duşmanii vor fi-n stare Să nu-mi dea loc de-ngropare! (1840)
Raspunde

anda

Acum 8 ani

brasssooov !!!!!!!!
Raspunde

Dana

Acum 8 ani

Sibiu !!!!!!!! Doar n-o sa ajungem toti sa fim condusi de Nita si Scripcaru ! Orasul Stalin, a ajuns oras turistic, in ultima vreme ! Economia cu care se lauda, e in mare parte de la oamenii ce vin din Bucuresti \"la munte\", in timp ce din Sibiu se exporta foarte mult ! Deci nu exista comparatie intre Brasov si Sibiu, Sibiul fiind mult mai bun cam la toate capitolele. Exceptie facand numarul de cefe late...aici Brasovul, sta mai bine. Orice regiune va avea capitala regionala la Brasov, va fi ruinata economic de clanurile locale, ce au falimentat Tractorul, Roman (care e o umbra) si cam tot ce era odata in Brasov. Sibiul e cel mai dinamic oras din Romania, alaturi de Arad ! Glumele astea cu Brasov, Cluj, etc...... va invit sa mergeti sa le vizitati iar apoi veti intelege.
Raspunde

micu

Acum 8 ani

ai dreptate 80.Dana Sibiul este cel mai potrivit oras pentru a fi capitala regionala,am vizitat in anul 2012 ambele orase. Ambele merita sa fie alese.Sibiul ar fi mai la centrul regiuni si este din punct ede vedere economic mai bine dezvoltat,brasovul este un oras minunat care ar merita si el sa fie ales.
Raspunde

eu eu eu

Acum 8 ani

Thiessen ca Thiessen, dar Reilly de ce n-a pus? Ca nu era in avantajul Sibiului, desi este o metoda mai corecta (tine cont de dimensiunea orasului si de caile de acces) ***www.mie.ro/_documente/atlas/a_asezari.htm
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus