Marți,
19.08.2025
Cer Senin
Acum
16°C

Laura Arnold, sibianca de la MasterChef. Reteta cu care a cucerit juriul

Unul dintre cei 24 de concurenți care vor intra astăzi în focurile show-ului de la concursul MasterChef este sibianca Laura Arnold. Concurenta este acum scenarist free-lancer în București și are 43 de ani. Sibianca este căsătorită cu un taiwanez de 28 de ani, pe care l-a cunoscut la Paris, imediat după divorțul de fostul său soț, un englez, așa cum a mărturisit în cadrul emisiunii.

Yu-Hsuan Lin, soțul Laurei, este muzician și a jucat un rol important la preselecțiile pentru MasterChef, când a fost chemat în platou de cei trei chef-i din juriu și rugat să guste din ce a preparat soția sa. “Sunt gelos pe acest bărbat, pentru că mănâncă așa ceva în fiecare zi”, a spus Florin Dumitrescu.

Laura a gătit piept de pui afumat în ceai verde și andive cu mango chutney, după o rețetă proprie, care a fost publicată pe site-ul foodstory.ro și pe care o redăm mai jos:

Ingrediente: nucșoară, carne de pui, unt, lămâie, ghimbir, portocală, mango, andivă

Metodă de preparare

1. Pentru andivă:
O andivă proaspătă belgiană (să nu aibă pete pe ea și să aibă frunzele gălbui – nu verzi, să fie proaspătă la atingere). Voi folosi doar trei frunze, dar fiind întreagă, se păstrează proaspătă mai bine.

2. Pentru Mango Chutney:
a)  un mango mediu, copt (în general se folosește  mango verde, dar ceea ce avem noi în comerț se numesc tommy atkins și, din păcate, sunt plini de fibră și de aceea trebuie gătiți, oricum culoarea mangoului tommy atkins trebuie să fie roșie combinată cu galben și la atingere să nu fie moale).
b)  Garam Masala
2 cm de scorțișoară, 8 păstăi de cardamon verde și negru, 3 păstăi de cuișoare, 1 linguriță de semințe de cumin, 1  linguriță de semințe de cumin negru, 1 lingură de semințe de coriandru, 1/2 linguriță de semințe de fenel, 1 linguriță de semințe de muștar, 1/2 linguriță de semințe de schinduf, 1/2 ardei iute roșu, 1/2 ardei iute verde, 1 linguriță de piper boabe negru și alb, ½ curcuma, ¼ nucșoară întreagă.
Toate acestea se coc pe sobă 2-3 minute, fără ulei, într-o tigaie de fontă, după care le vom măcina într-un mojar și le vom folosi la prepararea chutney-ului. Vom folosi o parte din amestec pentru mango chutney, ce rămâne îl putem depozita într-un borcănel etanș și folosi pentru alte preparate.
c)  pentru sos
•    1 linguriță unt și 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
•    1 hasma (eșalot)
•    2 cm ghimbir proaspăt, grosime medie
•    1 lămâie verde (lime)
•    1/2 portocală
•    ½ lămâie
•    1-2 lingurițe zahăr brun
•    sare de mare
•    coriandru proaspăt

3.  Pentru piept de pui afumat în ceai verde
•    150 grame de piept de pui
•    Sare de mare
•    Piper proaspăt
•    1 lingură ulei de măsline extravirgin
•    3-4 linguri zahăr alb
•    3-4  linguri orez cu bob rotund
•    4 linguri ceai verde chinezesc cu frunze întregi (poate fi și japonez sencha, dar este puțin mai scump)
•    3-4 linguri făină (orice fel de făină)

Mango chutney este, în esență, un preparat indian hindus (termenul de chutney s-a universalizat, devenind extrem de comercial, astfel încât anumite sosuri sau gemuri care nu au nicio legătură cu condimentele indiene sunt numite chutney) care constă într-un amestec de condimente indiene hinduse, numit garam masala și fructul mango. Chutney poate să fie proaspăt, gătit pe sobă sau cel tradițional indian, vechi de secole (pentru că nu existau sobe pe atunci), care era gătit ușor, la soare, procedura durând câteva zile.

Etapele preparării produsului:

Pasul 1: Prepararea Mango chutney
Curățăm Mangoul de coajă, o parte din el îl dăm pe răzătoare și o parte îl tăiem în cuburi mici. Punem deoparte. Curățăm eșalotul și-l tăiem fin. Curățăm ardeii iuți și îi tăiem mărunt.
Într-o tigaie de fontă fără ulei coacem pe aragaz toate ingredientele specificate mai sus pentru Garam masala, începând cu ardeiul iute tăiat în bucățele mici și terminând cu curcuma și nucșoară. Le lăsăm la copt 3 minute, după care le punem în mojar sau în râșniță și le pisăm.
Între timp, în oala mică de fontă emailată punem untul cu uleiul de măsline la topit. La foc mic, adăugăm eșalotul tocat fin și ghimbirul proaspăt, dat pe răzătoare. După un minut, adăugăm amestecul de garam masala pisat, zahărul, mangoul cubulețe și cel dat pe răzătoare. Amestecăm, punem sucul de la lămâie și portocală și lăsăm să fiarbă la foc mic în jur de 30 de minute. Din când în când se mișcă oala și se amestecă ușor mangoul. Spre final adăugăm zeama de la lime, stingem focul, adăugăm coriandru proaspăt și îl transferăm într-un bol, să se răcescă cât mai repede.

Pasul 2: Prepararea puiului afumat în ceai verde

Pieptul de pui trebuie să fie subțire. Îl tăiem cu cuțitul pe lungime și îl batem puțin. În timp ce mango chutney fierbe, în tigaia de fontă punem cu spray-ul puțin ulei de măsline și rumenim pieptul de pui în tigaie vreo 2 minute pe fiecare parte. Îl scoatem și îl transferăm într-o farfurie.
În Wok punem cu spray-ul puțin ulei de măsline, pe care-l ștergem cu un șervețel. Așezăm hârtia de copt sau de aluminiu pe fundul tigăii Wok, adăugăm zahărul, făina, orezul și ceaiul verde. Adăugăm grătarul de inox pe fundul tigăii Wok și aranjăm pieptul de pui pe grătar. Acoperim și pornim aragazul, la foc moderat. Când începe fumul să se vadă, îl mai lăsăm în jur de 4 minute și oprim focul. Așteptăm 5 minute, până dispare fumul, deschidem capacul, transferăm puiul pe fundul de lemn, îl tăiem felii subțiri și-l așezăm într-o farfurie.

Pasul 3: Umplerea foilor de andivă și așezarea fâșiilor de piept de pui
Când mango chutney-ul s-a răcit (dacă nu s-a răcit în timp util, se pune bolul în apă rece), începem să umplem frunzele de andivă cu mango chutney și să așezăm pieptul de pui pe ele.

Foto: Mediafax.ro
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

michael

Acum 12 ani

draga mea iti doresc succes maxim ! lasa , uita de teama si emotii si da tot ce sti mai bine ( in farfurie ! )
Raspunde

bzn

Acum 12 ani

cucoana, te-au cam bagat aia din juriu afara... pa, inapoi la cratita taiwnezului ca sa-i dai papa bun, sa creasca mare si matur aproape ca tine...
Raspunde

ela

Acum 12 ani

iti multumim pentru atitudinea demna cu care ne-ai reprezentat Esti un om nobil si iti doresc numai impliniri
Raspunde

cine castiga ?

Acum 12 ani

stiti ca pe net se gaseste deja cine este castigatorul masterchef Romania 2013 ? .... sa va spun cine ?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus