Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Ministerul Culturii ii cere oficial demisia lui Sabin Luca

Ministerul Culturii a emis astăzi un comunicat de presă prin care îl acuză pe directorul Muzeului Național Brukenthal, Sabin Luca, de faptul că ar fi încălcat etica profesională și mandatul încredințat, și i-a solicitat demisia.

”Joi  28 martie, Muzeul Naţional Brukenthal a comunicat impasul financiar în care se află în privinţa plăţii utilităţilor pentru luna martie. Deficitul a fost produs de distribuirea dezechilibrată a subvenţiei acordate de Ministerul Culturii şi veniturilor proprii. Pe  29 martie, secretarul de stat și secretarul general al Ministerului Culturii i-au comunicat managerului Muzeului Brukenthal că situaţia a fost rezolvată, fiind alocată o suplimentare de 700.000 lei doar pentru primul semestru al anului 2013. Cu toate acestea, managerul a ţinut o conferinţă de presă  în data de 1 aprilie 2013, în care a prezentat tendenţios situaţia muzeului şi nu a arătat că soluţia a fost găsită cu maximă promptitudine. Managerul a anunţat, de asemenea că a trecut la închiderea parţială a muzeului. În acest fel, managerul a încălcat grav atât etica profesională, cât şi mandatul încredinţat de Ministerul Culturii. Pentru acest dublu motiv i s-a cerut să-şi prezinte de îndată demisia”, a transmis astăzi Ministerul Culturii.

 

"Există nişte acte pe care nu eu le-am emis şi în care se vede exact de când sunt. Dacă mi s-ar fi comunicat oficial de vineri că s-a suplimentat bugetul, ar fi trebuit să existe o hârtie. Am primit hârtie oficială de la Ministerul Culturii cu suplimentarea bugetară luni după-amiază, pe la ora 16.00-17.00, oricum după încheierea programului. Hârtia a venit la contabilitate, că nu era pe numele meu, nu sunt banii mei, sunt bani pentru funcţionarea muzeului. Oricum, nu înţeleg de ce nu ne-au dat banii de la început pentru că, de ani, se ştie că în lunile de început de an eu am aceste cheltuieli", a declarat astăzi, Sabin Luca, citat de Mediafax.

Luni, Sabin Luca a organizat o conferință de presă în care a vorbit de situația financiară gravă în care se află muzeul. „Pentru finanţarea pe martie 2013 am primit suma de 21.000 lei pentru bunuri şi cheltuieli, în condiţiile în care noi am solicitat 204.000 lei. De ce am solicitat aşa? Păi pentru că banii alocaţi nu au ajuns nici pentru factura la curent care a venit de 30.000 lei. Apoi mai sunt alte cheltuieli ale muzeului, ca de exemplu gazul, care a venit 70.000, paza care costă 56.000 şi aşa mai departe. Deci concret, suma alocată este de nouă ori mai mică decât suma cheltuielilor pe luna martie”, a declarat Sabin Luca.

Mai mult, Sabin Luca a spus că mute secții ale muzeului vor fi închise. „În consecinţă noi suntem obligaţi, ca să nu fim nici corupţi şi să nu încălcăm nici echilibrele bugetare, să luam o serie de măsuri: în birourile muzeului va funcţiona câte un singur bec, de patru zile am oprit gazul ca să facem economie, se închide tot parterul Palatului Brukenthal, şase expoziţii temporare, Muzeul de Istoria Farmaciei şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare, iar în toate celelalte sedii şeful de secţie are obligaţia să se plimbe prin sălile de expoziţie şi în cele în care nu sunt vizitatori trebuie să stingă lumina. Măsurile au început să fie luate de vineri, 29 martie, iar unii colegi au început deja să răcească şi vorba lor începem să ne simţim ca la privechi, e frig, e întuneric..”, a mai spus Sabin Luca.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

clodovec

Acum 9 ani

Asta mosteneste de la Corneliu Bucur placerea de a se da periodic in spectacol.
Raspunde

frigurosul

Acum 9 ani

Sabine tata.....la cei care au inceput sa raceasca da-le un vin fiert din sticloanta care o ai in mana!!!!!Medicament curat:))
Raspunde

alex

Acum 9 ani

domnule director ati gresit ati primit 700.000 si ati cerut 200.000 deci nu ati avut dreptul la injurii.Foarte bine ca se schimba conducerea.
Raspunde

Borotaz

Acum 9 ani

Sabin Luca este un manager foarte bun, trebuie sa ramana in functie. Stim foarte bine cat de mult s-a schimbat muzeul in Bine in ultimii mai bine de 7 ani. Iar Ministerul Culturii sa stea la Bucuresti pe fundul lui.
Raspunde

Ioana

Acum 9 ani

E clar ca nu au fost primiti suficienti bani pt Muzeu. Dar nu inteleg de ce asta ma mira ca vad ca exista oameni atat de egoisti care nu vad ca asta e o problema, care nu se gandesc cat inseamna Muzeul pt Sibiu. Se preocupa numai de interesele proprii. Faptul ca a facut public directorul Muzeului este si ceea ce trebuia sa se faca pentru a schimba ceva. De aia s-au agitat spiritele si au revenit asupra bugetului, cel mai probabil. Eu as vrea sa vad instiintarea si scuzele de rigoare, pentru ca cei de la minister au creat pana la urma acest dezechilibru.
Raspunde

Ion

Acum 9 ani

Pare ciudata apropierea datelor: 29 martie Min.Culturii aproba banii iar pe 1 aprilie iese Luca si se plange. Pe pariu ca Min.culturii minte; sigur in 1 aprilie nu se facuse comunicarea catre muzeu. Este trasa de par si seamana ca doua picaturi de apa cu mizerabila iesire a lui Cindrea fata de Porr cand acesta i-a aratat verde-n fata ca minte. . Astia nu suporta nici o contra, fie ea si adevarata.Vor un popor de yesmeni . Pe care de fapt il si au...Exceptiile vor disparea prin demiterea si ingroparea lor.
Raspunde

cfr

Acum 9 ani

dar de locomotive care le-a vindut la fiare vechi cum ramine ? nu erau pe inventarul muzeului ?
Raspunde

Razvan

Acum 9 ani

sa vedem pe cine propune PNL-ul pentru functia de director. O propunere ar fi Arpi, e un tip serios si cred ca-i vine manuse postul asta.
Raspunde

ad

Acum 9 ani

Locomotivele nu sunt in inventarul muzeului, tin de Depoul CFR!
Raspunde

@ Razvan

Acum 9 ani

Cine-i Arpi, fratele lui Atila? Ba, dar romani in tara asta nenorocita, care se numeste Romania, nu mai exista?
Raspunde

parerea mea

Acum 9 ani

cred ca acum e momentul ca cele enspemii de oNG-uri din Sibiu sa se solidarizeze si sa inceapa 2 campanii: dati 1 leu ptr muzeu ar fi una, iar a 2-a jos ministrul culturii. nu cred ca trebuie niste politicieni din bucuresti sa ceara demisii pe la sibiu. vreau sa spun ca nu sunt afiliat niciunui partid politic iar parerea mea este ca PDL=PSD=FSN!- asta inc azul in care voi fi taxat ca si apartenenta politica!:)
Raspunde

ioan

Acum 9 ani

este vorba de cultura...si cand vine vorba de criza, primele fonduri se taie intotdeauna de la cultura, educatie, sanatate. Insa de cultura are SB-ul nevoie ca de aer, caci prin simpla existenta a muzeului Brukenthal, sibiul este un punct de atractie atat pt turistii romani cat si pentru cei straini. Aceasta mentalitate \" sa vina statul/cei de la centru/ primarul sa faca\" ar trebui uita pt totdeauna si sa se caute a se ajuta prin proriile forte: Da proiect bun, de a dona bani, schimbat becuri cu becuri economice. Este intr-adevar o investitie mai mare la inceput insa se economiseste in timp. Nu trebuie reinventata roata ci solultii dupa principiul \" no money, no people, no space\". Fiecare are idei bune insa acestea trebuie facute auzite, impartite, multiplicate, aplicate....si ne putem sterge la fund cu cei de la centru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus