Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Cum e contabilizata Sanatatea: uite contractul, nu e contractul

 

Însuşi ministrul Sănătăţii a început să ameninţe cu procese pe cei care mai scriu despre softul de contabilitate creat de o firmă sibiană. Şi ba preluat cu titlu gratuit, ba pe bani, ba pentru implementarea lui la nivelul întregii ţări, ba pe unde se doreşte.

Ministrul Eugen Nicolăescu a cerut Corpului de control o anchetă internă, care să verifice de ce Georgeta Bumbuc, director din cadrul Ministerului, a transmis tuturor instituţiilor subordonate din ţară că sunt obligate, până la finele acestui an, să implementeze un soft de contabilitate produs la Sibiu. Şi, pe cale de consecinţă, să încheie contracte de mentenanţă cu firma care a produs respectivul program, şi anume Adi-Com Soft SRL.

Ba donaţie, ba contract

"În luna februarie 2013, la propunerea Secretariatului General, Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol cu SC Adi-Com Soft SRL, prin care Ministerul Sănătăţii beneficiază  gratuit de un număr de 300 de licenţe ale Sistemului Informatic Financiar-Contabil Integrat «eXpert bugetar», care include contabilitate, salarizare, raportare situaţii financiare lunare, trimestriale şi anuale. Acest acord nu impune nicio obligaţie din partea Ministerului Sănătăţii şi nici din partea instituţiilor publice subordonate", arăta conducerea Ministerului, într-un comunicat emis pe 5 aprilie. Trei zile mai târziu, Ioan Prund, directorul SC Adi-Com Soft SRL, spunea că nu a fost vorba de nicio donaţie, ci de un contract. Şi încheiat nu în februarie 2013, ci în 2012. "Ne-au solicitat soluțiile noastre informatice și au organizat o procedură de achiziție, în spiritul legii. Îmi este și rușine să vă spun care a fost suma pe care am încheiat contractul. Sub 15.000... sub 15.000 de euro", declara Ioan Prund pentru Turnul Sfatului. De la Bucureşti, ministrul Nicolaescu ameninţa presa cu procese, pentru că scrie că e contract, când, de fapt, e donaţie. Aşa se face că, o zi mai târziu, nici Ioan Prund, directorul firmei cu sediul în satul Bradu, oraşul Avrig, nu mai recunoaşte contractul. "La revedere", spune el când află că este solicitat de Turnul Sfatului. Celor de le Evenimentul Zilei, le spune varianta prescurtată. " Aţi jignit persoane mari, doamnă, şi instituţii ale statului! Nu există nici un contract cu Ministerul Sănătăţii şi nici cu unităţile subordonate. Acele licenţe au fost oferite cu titlu gratuit! Dacă cineva vrea să încheie contract de mentenanţă, foarte bine, dacă nu, nu! Nu îi obligă nimeni!”.

Arafat: există contract

Fostul ministru al Sănătăţii, Vasile Cepoi, nu îşi mai aminteşte de niciun contract pentru achiziţia unui soft de contabilitate care să fie utilizat de toate instituţiile din subordinea Ministerului. Însă secretarul de stat, Raed Arafat, scoate la lumină şi contractul pentru licenţele pe care, Nicolăescu, le-ar fi preluat acum gratuit. "La sfârşitul lunii mai 2012, Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract, semnat de conducerea MS în mandatul fostului ministru, Vasile Cepoi, cu firma SC Adi-Com SOFT SRL pentru achiziţionarea unui soft de contabilitate, prin procedura de cumpărare directă, selecţie de ofertă. Preţul de achiziţie a acestui soft a fost în sumă de 78.120 lei cu TVA", a declarat secretarul de stat pentru Evenimentul Zilei.

Surse apropiate sistemului arată că nu intenţia de a implementa un singur soft este problema în această situaţie, intenţie apreciată de specialiştii din domeniu, care consideră oportună crearea unui sistem unitar de contabilitate. Ci problema este modul în care a fost selecţionată firma furnizoare.

Ancheta internă aflată în derulare ar trebui să lămurească aceste aspecte.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

x

Acum 11 ani

Si cu toate amenintarile dlui Ministru voi scrieti articolul? Vai cat curaj! Dar de ce nu l-ati pus pe prima pagina ca si data trecuta? De frica? poate ar trebui sa aveti mai multa verticalitate si sa lasati deoparte stilul asta de jurnalism de scandal.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus