Joi,
06.11.2025
Partial Noros
Acum
12°C

Panzanella

Nu aruncați pâinea veche! Pâinea se înmoaie într-un amestec de usturoi, oţet de vin roşu, ulei de măsline și suc de tomate pentru o salată clasică, în stil mediteranean.

Ingrediente:

-2 ardei roșii

-2 ardei galbeni

- 225ml ulei de măsline extra virgin

-800g prune roșii coapte

-1 lingură măsline verzi mari

-1 lingură capere, scurse și clătite

-1 pâine ciabatta

-3 linguri de oțet de vin roșu

-4 căţei de usturoi, zdrobiţi

-sare şi piper negru proaspăt măcinat

-un pumn mare de frunze proaspete de busuioc

Metodă de preparare:

Se încălzeşte cuptorul la 180 garde Celsius. Se pun ardeii într-o tavă de friptură, unsă cu ulei de măsline şi de bagă la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute, sau până când ardeii sunt moi, dar nu arşi. Se pun într-un castron mare și se acoperă cu folie de plastic pentru aproximativ 20 de minute. (Când s-au răcit se curăţă uşor de coajă.)

Se taie tulpina de la roșii și se cufundă într-o cană de apă clocotită timp de 45 de secunde sau până când pielea începe să se desfacă. Folosind o spumieră, se scot roșiile și se pun într-un bol cu apă rece. După ce s-au răcit, se decojesc. Apoi se taie roşiile decojite în patru, se scot semințele și se pun într-o sită peste un castron. Se pun sferturile de tomate într-un castron mare.

După aceea conţinutul cu seminţe se dă prin sită pentru a stoarce doar sucul. Se curaţă ardeii prăjiţi, după care se scot şi se aruncă seminţele. Se taie apoi ardeiul în fâșii mari și se pune în vasul cu roşii.

Se amestecă măslinele și caperele cu roşii şi ardei. Ciabatta se taie în bucăți mari și se pune deoparte. Se amestecă oțet, usturoi și restul de ulei cu suc de roşii. Apoi se adaugă sare și piper și se amestecă pentru a se combina.

După care se pun bucăţile de ciabatta în castron și se lasă timp de cel puțin o oră, astfel ca pâinea să absoarbă tot sucul.

După o oră, se amestecă ciabatta cu roşii și ardei.

Se pun şi frunzele de busuioc și cu mâinile se ametecă ușor toate ingredientele.

Se serveşte într-un vas mare aşezat în centrul mesei. Poftă bună!

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/panzanella_72070

Ciabatta

Ciabatta este o pâine albă italiană facută din făină de grâu și drojdie. Pâinea are o formă alungită, lată și plată și precum un papuc, ar trebui să fie mai lăsată în mijloc. Încă de la sfârșitul anilor 1990 a devenit populară în Europa și Statele Unite, și este foarte mult folosită ca pâine de sandwich. Ciabatta produsă în zona ce înconjoară Lacul Como are o coajă crocantă, o textură poroasă și destul de moale și catifelată la atingere. Ciabatta care se găsește în Toscana, Umbria și Marche variază de la o pâine cu coajă fermă și miez dens la o pâine cu coaja mai crocantă și textură mai deschisă.

Sunt multe variante de ciabatta. Când este realizată numai din făină de grâu, aceasta este cunoscută sub numele de ciabatta integrale. Dacă la cocă se adaugă lapte, atunci devine ciabatta latte.

Capere

Caperele sunt mugurii comestibili ai arbustului Caparis Spinosa. Sunt cultivate mai ales în bazinul Mării Mediteraneene şi în statele sudice din SUA.

Florile caperelor sunt marinate prin diverse procedee - se folosesc uleiul, oţetul, saramura. Caperele preparate în acest fel sunt folosite în diverse reţete ale bucătăriei mediteraneene. Din cauza gustului specific, puternic şi marcant, sunt folosite în principal ca şi condiment. Fac parte din reţetele de salate, sosuri şi pizza.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus