Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Sasii, "vanduti" la bucata pentru datoriile externe ale Romaniei

40000 de mărci germane, cea mai mare sumă plătită pentru ”cumpărarea” unui etnic german din România. Negocieri secrete, purtate cu fosta Securitate. Conturi din Elveția, trocuri cu spioni reținuți. Liste cu mii de etnici germani, care puteau părăsi România. Câteva din detaliile celor câțiva zeci de ani,  în care s-a derulat operațiunea secretă prin care Republica Federală Germană plătea bani Republicii Socialiste România pentru eliberarea vizelor de plecare definitivă a etnicilor germani. A vorbit despre acest lucru, la Sibiu, Heinz-Günter Hüsch, avocatul care din 1968 și până în 1989, a reprezentat RFG în negocierile cu România.

 
”În februarie 1968, am venit la București, la Hotelul Lido, dar nimeni nu voia să vorbească cu mine. Nu aveau prea mare respect pentru un jurist german. Le-am spus că a doua zi am avion la opt și jumătate și pot pleca imediat. Peste noapte s-au răzgândit”, povestește Heinz-Günter Hüsch, despre momentul în care a început colaborarea cu reprezentanții Securității din România.
Hüsch a fost al doilea negociator din partea RFG, el urmându-i unui alt avocat, Ewald Garlepp. Acesta din urmă a început negocierile pentru ”cumpărarea” șvabilor și sașilor din România de prin 1962. Atunci, chestiunea era una derulată între juriștii germani și juriști din România, supravegheați de serviciile secrete. Sub ”mandatul” lui Garlepp au fost răscumpărați aproximativ 16.500 de etnici germani. ”Cât s-a plătit, nu se știe exact. În 1954, când au fost încheiate primele documente în care se vorbea despre cereri de plăți din România pentru plecarea etnicilor germani în scopul reîntregirii familiilor, se cerea 1.000 de dolari pe persoană, adică aproximativ 4.200 de mărci germane”, spune Ernst Meinhard, jurnalist german de origine română care a studiat arhivele fostei RFG.
 
Sumele totale, secrete
 
”Câți bani au fost plătiți în total nu spun. Nu am voie să vorbesc pe acest subiect. Dar informațiile publicate până acum nu sunt veridice. Plățile prin bancă se făceau în conturile Băncii Române pentru comerț exterior. Plățile cash se făceau în bancnote de către 1.000 de mărci, puse în plicuri sigilate. La început, banii erau numărați în fața mea, mai apoi acest lucru nu se mai întâmpla”, povestește Hüsch. Acesta a reprezentat statul german într-o acțiune secretă: știau de plățile către statul român extrem de puține persoane de la conducerea statului. ”Eu am fost un negociator secret. Nimeni din cei care voiau să emigreze nu mă contacta pe mine. Existau, din cercul meu de cunoscuți, doar două persoane care știau cu ce mă ocup: sora și secretara mea”. În urma negocierilor purtate de el cu reprezentanții Securității, din România au plecat între 1968 și 1989 peste 200.000 de etnici germani.
 
Negocieri cincinale
 
Heinz-Günter Hüsch avea mandat din partea cancelarului Helmut Kohl pentru a discuta cu reprezentanții Statului român. Negocierile erau purtate cu un cerc restrâns de persoane, ultimul fiind Stelian Octavian Andronic. Cu acesta, Hüsch nu negocia nume, ci numere: câți etnici germani să poată emigra anual și care să fie sumele plătite pentru aceștia. Spre exemplu, pentru martie – decembrie '70, s-a negociat plecarea a 4.000 de persoane. Pentru '71 – 6.000 de persoane, la fel și în 1972, pentru ca în 1973 să fie permisă plecarea a 4.000 de persoane. Pentru acestea, sumele de plătit de statul german erau împărțite pe categorii: 1.800 de mărci germane pentru persoanele medii , 5.500 de mărci germane studenții și 7.000 de mărci germane pentru cei cu studii superioare încheiate.  În 1988, suma cerută pentru fiecare persoană era unică – 8.950 de mărci. 
Banii ajungeau într-un cont al Băncii române de comerț exterior. ”Acest cont avea un regim special, din care sumele puteau fi extrase numai prin hotărâre a Consiliului de miniștri. Nici Ceaușescu nu putea umbla la acest cont. În 99% din cazuri, banii au fost folosiți pentru plata datoriei externe a României”, arată Florian Banu, cercetător în cadrul CNSAS, care a publicat și un voluminos studiu pe această temă. Potrivit lui, întreaga operațiune a fost atent supravegheată de fosta Securitate, astfel încât este foarte puțin probabil că au fost persoane care s-au îmbogățit folosind în interes propriu banii plătiți.
 
Etnicii lor, mai scumpi decât ai noștri
 
RFG nu a plătit doar pentru vizele etnicilor germani din România. Statul german a plătit inclusiv pentru a permite emigrarea deținuților politici din fosta RDG. Doar că în acest caz, sumele au fost mult mai mari, iar statul german le-a făcut publice: 3,5 miliarde de mărci, plătite între 1963 și 1989. Pentru fiecare deținut politic din RDG, sumele plătite de RFG erau cuprinse între 95.000 și 120.000 de mărci. ”Cea mai mare sumă plătită pentru un etnic german din România a fost de 40.000 de mărci, plătită de un aparținător”, povestește Ernst Meinhard.
Pentru etnicii germani din România nu a plătit, numai statul german, ci și prietenii, rudele sașilor din România, sau diferite asociații sau instituții: Crucea Roșie, Biserica Evanghelică sau Asociația sașilor transilvăneni, spre exemplu.
 
Ce mai cereau românii: intervenții la arbitri și eliberarea de spioni
 
Avocatul Hüsch a evoluat și politic, el fiind ales și parlamentar în Bundestag. În timp, negociatorii români au ajuns să îl considere o persoană foarte influentă. ”Era un meci de fotbal, cu o echipă din România și una din Europa de nord. Arbitrul era german și m-au rugat să intervin pe lângă el. Evident că nu am făcut acest lucru, dar la o lună după meci mi-au spus că a ieșit foarte bine, chiar dacă echipa românească a pierdut”. Dacă nu a intervenit pe lângă arbitru, Hüsch a intervenit însă pe lângă ministrul de Interne, după ce pe teritoriul german a fost arestat un român, pentru spionaj economic. Prețul eliberării acestui spion au fost vizele de emigrare pentru 20 de familii de etnici germani. ”Aproximativ 100 de persoane”, amintește Hüsch.
 
Sașii nu știau
 
Numele celor pentru care se aproba cererea de emigrare erau stabilite de autoritățile române. ”Noi nu știam că se plătesc bani pentru noi. Auzeam că există o formă de urgentare, că dacă plătești poți pleca mai devreme, dar nu știam în mod clar cui trebuie dați bani. Mai era un lucru: plecau printre primii cei care aveau case pe care au pus ochii șefii de partid. Așa-numitele case din plecări erau foarte căutate”, au povestit sașii veniți la discuțiile cu avocatul Heinz-Günter Hüsch.
 
 
Negociatorul român nu a mai venit
 
Heinz-Günter Hüsch a venit la Sibiu în cadrul unei conferințe organizată de FDGR Sibiu, împreună cu Fundația ”Konrad Adenauer”, numele ”Reîntregirea familiilor versus vânzarea/cumpărarea etnicilor germani în perioada comunistă”. La conferință și-a anunțat prezența și Stelian Andronic, negociatorul din partea României. ”Mi-a spus că se bucură de faptul că se va revedea cu domnul Hüsch. În ultimul moment, însă, a spus că trebuie să plece în străinătate”, spune Hannelore Baier, jurnalist. În cadrul conferinței, ea a lansat volumul scris alături de Ernst Meinhardt, despre cumpărarea etnicilor germani. Cartea ”Kauf von Freiheit. Dr. Heinz-Günter Hüsch in Interviews mit Hannelore Baier und Ernst Meinhardt” este scrisă în limba germană.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

39 comentarii

Draga Traiane

Acum 9 ani

Titlul tau strica tot. Nu erau vanduti \"la bucata\". Plecarea sasilor s-a facut la insistentele guvernului german. Se platea doar o parte din cheltuiala statului roman cu invatamantul si sanatatea (complet gratuite), cu pierderile datorate golurilor lasate in institutii si intreprinderi, intr-o vreme cand politica de cadre era riguros planificata. Plata era una fireasca si exprima demnitatea Romaniei in fata unei puteri importante. Sumele adunate erau NESEMNIFICATIVE pentru economia de atunci a Romaniei, dar din bunele relatii cu Germania, Romania a castigat mult mai mult: tehnologii f. importante, piete de desfacere, colaborari bancare, posibilitati de penetrare informativa etc. Discutiile se poarta simplist, politizat si ocolind problemele de fond. Consultati istoricii si cercetatorii, nu va mai bagati voi sa scrieti \"dupa ureche\".
Raspunde

Subscriu

Acum 9 ani

Daca ar fi fost vorba despre o \"vinzare\" si guvernul roman ar fi vrut sa faca bani din asta le-ar fi dat pasapoartele rapid la toti sasii si 1989 ne prindea fara picior de sas in Romania. Or stim ca nu a fost deloc asa, ca li se dadea drumul cu tiriita, ca se asteptau ani si ani pentru aprobarea de plecare.. Se pare ca nu prea voiau sa-i \"vinda\" Sumele primite ca despagubire erau ridicole in comparatie cu cheltuielile facute cu formarea lor. Astfel se plateau pentru cei cu studii superioare in jur de 7000 de marci, asta in timp ce in Germania scolarizarea unui inginer sau medic costa 70.000 de marci! Se pare ca \"afacerea\" buna o facea Germania nu Romania. Adevarul e ca plecarea sasilor s-a facut la insistentele guvernului german si in cele din urma Helmut Schmidt, cancelarul de atunci, l-a convins pe Ceausescu sa fie de acord cu plecarea celor cu rude de gradul I in Germania. Relatiile romano-germane au fost pe un trend crescator inca din momentul in care Romania a fost prima tara din lagarul comunist care a recunoscut, in 1968, existenta Republicii Federale Germane, un act de mare curaj in epoca. Avantajele acestor bune relatii au fost multiple dupa cum scria si comentaorul de mai sus.
Raspunde

sas

Acum 9 ani

BA DA iati vindut ca pe vite in tirg ceausescu ca s-a scape de datoriile pe care lea facut cu industrializarea fortata in zone unde nu era necesar si aici ma refer la oltenia si moldova acum se vad consecintele somaj 50 lasuta orase umflate artificial care in curind va deveni la statutu lor initial adica tirguri nu va bucurati ca au plecat sasi asta pentru zonele unde le populau era o siguranta si un trai aproape de decenta romania a produs sute de mii de ingineri prin fabricile de diplome universitare de la cluj,iasi,bucuresti,craiova ,timisoara etrc si rezultatu se vede nu producem nimic numai mormane de fier vechi trezitiva
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

Banii au fost poate transferati in datoria externa fara ca nimeni sa se atinga de ei dar cheia este ca negocierile se faceau la numar nu nominal iar procesul de transformare a listei de numere in lista de nume a fost unul deosebit de profitabil pentru securisti si neamurile lor.
Raspunde

VM

Acum 9 ani

cu toate acestea poate ar trebui sa desbata cei de la forum si aspectul ca sasii s-au simtit acasa in Transilvania in tot acesti peste 600 de ani ,si poporul roman le-a acordat drepturi depline de viata si activitate si i-au privit cu resspect si prietenie ...
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Domle, ca sa nu mai fie atatea discutii, eu propun sa-i cumparam inapoi, si nu la bucata ci la duzina sa facem si noi un geschäft.
Raspunde

callas

Acum 9 ani

se amesteca aici pere cu mere... Sasii care au fost lasati sa emigreze in acei ani NU AVEAU in majoritate STUDII SUPERIOARE, erau meseriasi buni, oameni cinstit si harnici dar nici intr-un caz nu au fost cumparati pentru a salva economia germana, ci din motive de umanitate. In anul 1983 a existat in Romania o lege care ii obliga pe cei dornici de duca sa plateasca studiile care le-au facut in Romania, suma era : studii medii: 20.000 de marci, studii superioare: 40.000 de marci pentru studii de 5 ani, 50.000 de marci pentru studii de 6 ani ( medicina si arhitectura), unii s-au grabit cu ajutorul rudelor sa plateasca suma, altii, stiind ca in Germania rudele lor demonstreaza contra legii, au asteptat si intr-adevar legea a fost abrogata dupa cateva luni si proteste vehemente din partea guvernului german. Daca un partener era fugit si celalalt dorea sa plece dupa el, primeai socotela dubla, slugoii securitatii faceau si cercetari discrete daca rudele in Germania sunt bine situate atunci se facea presiune sa se plateasca. Acum, dupa 30 de ani, nu stiu daca Germania a castigat prin emigrantii sasi, dar Romania a pierdut foarte mult.
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 9 ani

@1,2 și 7: Alături de domnul Husch s-a discutat și despre aplicarea așa-numitului Decret 402 din 1982, referitor la despăgubirile ce trebuiau plătite de cei care părăseau definitiv țara (plata învățământului, asistenței medicale, a contribuției la fondul de pensii etc.) Dar acest decret nu a fost niciodată aplicat, chiar dacă a fost promovat și la nivel internațional (în fața Națiunilor Unite, de exemplu). Potrivit discuțiilor de la finele săptămânii trecute, adoptarea Decretului 402 a fost făcută doar pentru a forța negocierile cu SUA și alte organismele internaționale, pentru obținerea clauzei națiunii celei mai favorizate, eșalonarea unor datorii etc.
Raspunde

Intrebare pentru sasul de la nr. 3

Acum 9 ani

Moldova si Oltenia nu trebuie industrializate? Trebuie sa ramana inapoiate? Hinterland pentru unguri, evrei si sasi? Uite asa cum ii dispretuiti voi minoritarii pe olteni si moldoveni, ei sunt ai nostri, ai romanilor si fara ei noi romanii din Ardeal n-am mai trai astazi in Romania, ci in Ungaria. A fost foarte buna industrializarea, doar ca dupa ce am fost transformati in colonia Occidentului, ne-a fost distrusa, cu buna stiinta si rea credinta, cu ajutorul altor minoritari si a strainilor care au preluat Romania. A fost dorinta sasilor si evreilor sa plece. Acuma, macar sa aiba bunul simt sa-i lase pe romani in pace, ca romanii au ajuns slugi in tara lor.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

domnu\' Deleanu, cum adica, domle, s-a discutat \"alaturi de domnul Husch\" ??? Si domnu\' Husch ce-a zis de chestia asta?
Raspunde

@traian deleanu

Acum 9 ani

trebuie sa va contrazic, decretul a fost aplicat, eu am primit o socoteala de 108.000 de marci pentru 2 persoane si am fost masiv amenintat sa platesc, altfel pot sa-mi iau gandul de la plecare. Securistul de la servici aflase ca ar exista un unchi de-al treilea batran si bogat, adevarul era ca era unchi si batran, dar nicidecum bogat. Un prieten f. bun, subinginer, care era in aceeiasi situatie si la care parintii erau plecati a platit cu ajutorul parintilor 20.000 de marci si a plecat imediat. Multi sasi plecati s-au indatorat in Germania sa-si rascumpere rudele din Romania, mai ales parinti pentru copii.
Raspunde

alladyna

Acum 9 ani

Mi se pare corect sa ceri bani pentru \"investitiile\" facute in educatia unei persoane care vrea sa paraseasca definitiv tara. Nu e o cumparare de libertate ci e o achitare a taxelor de studii.
Raspunde

@11

Acum 9 ani

Eu ceva totusi nu inteleg.. Unul dintre \"vanzatorii\" si \"negociatorii \" sefi pentru pasapoarte contra case a fost onor domnul Voiculescu..cel putin pentru sasii din Brasov. Nu ar fi cel mai usor ca onor domnul Johannis sa negocieze cu , colegul domniei sale , si acesta sa dea \"paraua\" inapoi....apoi sa il roage pe acelasi domn Voiculescu sa ne puna la dispozitie o serie de date despre propietatile furate atunci...si astfel in virtutea fratiei de arme saso -valahe sa mergem cu totii la restaurantul din tara miticilor infiintat de un sibian neaos...il numesc acum Caru cu bere....si acolo cu totii sa cantam in cor... Von der Mass bis an die Memel Von der Etsch bis an den Belt sau daca am spune o in limba romana Securisti si sasi din toate tarile....uniti va....
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

degeaba au incasat bani pe oameni k tot praful sa ales de totul...tara este falita...datorii pt 100 de generatzii si nu functioneaza nimic in afara de nepotisme si hotii.......sai ia draku pe vlahi,jigodiile europei
Raspunde

Precizari

Acum 9 ani

In Romania lui Ceausescu invatamintul era complet gratuit de la clasa I-a pina la facultate. Chiar si cazarea in internate si camine era practic gratuita deoarece era puternic subventionata: cazarea pt un student costa 50 lei/luna pe vremea cind cel mai mic salariu in Romania era de 1800 lei/luna! Si atunci nu era normal ca statul roman sa primeasca niste compensatii de la statul german ? Unde e \"vinzarea\"? Dar ar fi de investigat o alta pista: profitind de acordul dintre cele doua tari, niste securisti destepti au cerut sume mult mai mari pe care le-au bagat pur si simplu in buzunarele lor. Shpaga nu s-a inventat azi. Si uite asa pe unii revolutia i-a prins cu miliona de marci si dolari in buzunare intr-o tara in care cei mai multi nu tinusera un dolar sau marca in mina,
Raspunde

ik

Acum 9 ani

@9 Pai da, dar s-a facut prost industrializarea. Si mai terminati cu idiotenia asta ca romania a eliberat ardealul de ungaria.Armata romana a venit dupa aia, dupa ce preluasera controlul romanii ardeleni.bucurestiul doar a dat nordul ardealului la hortisti in \'40 si dupa aia noroc ca au fost rusii de acord sa-l luam inapoi
Raspunde

ik

Acum 9 ani

@9 Pai da, dar s-a facut prost industrializarea. Si mai terminati cu idiotenia asta ca romania a eliberat ardealul de ungaria.Armata romana a venit dupa aia, dupa ce preluasera controlul romanii ardeleni.bucurestiul doar a dat nordul ardealului la hortisti in \'40 si dupa aia noroc ca au fost rusii de acord sa-l luam inapoi
Raspunde

ik

Acum 9 ani

@15 Dar ce, sasii si parintii sasilor care au beneficiat de invatamant n-au muncit si pt stat?plus ca in nici o lege, inclusiv de atunci, nu scrie ca trebuie\"returnati\" banii aia
Raspunde

lix

Acum 9 ani

unde dai si unde crapâ...
Raspunde

pentru @15

Acum 9 ani

mie securistul care mi-a preluat locuinta ( in scarba, doar sa-i faca pe plac nevestii careia ii placuse, el avand de ales intre 20 de case de sasi) si care a facut cariera fulminanta dupa 89, mi-a facut \"hatarul\" sa-mi ia si niste mobile, dar cu conditia sa le curat si cheile sa le predau la ora 11 seara cu 3 zile inainte de a putea pleca. Cei ce n-au trait epoca constient sau au trait-o de partea insorita ar trebui taca din gura cu ce datoreaza sasii tarii. Cand imi aduc aminte de sicanele zilnice de la servici dinaite de plecare, mi se face rau si acum, dupa 30 de ani.
Raspunde

@20

Acum 9 ani

Pai mai omule Johannis e prieten si coleg de partid cu el...de ce nu te ducisa I te plangi ..macar un pic chiar daca nu o sa dea nimic inapoi..sa I spui iata ca dupa 30 de ani am devenit egali prin Klaus Johannis Voiculescu... @ik nu sunt nici eu de acord cu @9 dar nici tu nu ai prea invat istorie...sau poate asa se preda istoria in Sibiu...e drept ca Maniu si Vaida Voevod nu au fost de acord cu pierderea autonomiei Transilvaniei in 1923....dar armata romana era deja in Transilvania..si daca era sa fim cinstiti autoritatile CNR Maniu erau doar in sudul Ardealului....deci la sud de Mures.. Asa ca ia vezi ..Cluj Orade Satu Mare Baia Mare Arad..nu reprezinta Transilvania ...sau dupa tine era indeajuns sa fie administrate Timisoara...78. 000 loc Brasov 55.000 si Sibiu 39.000 locuitori...hai sa fim cinstiti..si asa un pic unionisti patrioti...macar un pic
Raspunde

@20

Acum 9 ani

Vezi exact despre asta vorbeam! Despre cum au profitat unii in folos personal si au abuzat de oameni. Nu cred ca sasii datoreaza ceva tarii, cred ca TOTI cetatenii romani care au beneficiat de studii gratuite datoreaza ceva tarii care a cheltuit cu educatia lor. Si azi este foarte legal si normal ca un angajator sa-i pretinda angajatului returnarea cheltuielilor de scolarizare daca angajatul nu lucreaza pentru compania lui un nr. minim de ani. In Occident exista studenti care primesc burse de la companii private pentru a-si plati studiile cu obligatia ca dupa absolvire sa lucreze pt compania respectiva minim x ani sau sa returneze banii primiti. Cum ar fi ca la absolvire studentul respectiv sa-i zica angajatorului \"mersi de bursa da\' eu mi-am gasit de lucru la altul\"? Azi exista in RO si universitati private unde iti platesti studiile si e OK sa faci ce vrei dupa.
Raspunde

intrebare

Acum 9 ani

germanii nostri (sasi si svabi) au fost \"vanduti\" cu forta ? impotriva vointei lor ? evreii la fel ? intreb si eu , nu dau cu parul.
Raspunde

cas13

Acum 9 ani

in imagine este si popa Klein, cum ramane cu dosarul de colaborator cu securitatea. a fost cumva fortat sau el dadea lista celor care urmeaza sa plece ?
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

Comparati datele din articol cu datele prezentate de ambasada Germaniei:***www.bukarest.diplo.de/Vertretung/bukarest/ro/06/seite__minderheiten.html Ceva nu bate,nici aritmetic,nici istoric(cititi cu atentie si pina la capat)!
Raspunde

ik

Acum 9 ani

@21 ce-mi dai populatiile celor mai mari orase? zona de care zici inseamna si sate si orasele. ca daca-i vorba de orase mari nici clujul nu avea peste 100.000 de locuitori, iar celelalte din nord erau mai mici decat cele enumerate de tine. exact un pic patriot unionist sunt. nu vreau sa se destrame tara, vreau doar federalizare si autonomie cat cuprinde in cadrul romaniei. si stai linistit ca ardealul a ajutat mult restul romaniei de atunci incoace, nu le suntem datori cu nimic. @22 datoreaza un drac. tara, statul a fost construit de parintii alora care au primit invatamant gratuit. statul trebuia sa nu mai fie o dictatura mizerabila, ca atunci, sau sarac, ca acum(desi si atunci era sarac, sa fim seriosi) ca lumea sa vrea sa stea. daca cetateanul roman e dator statului, atunci si statul e dator nu doar sa-l instruiasca degeaba, ci si sa-i creeze conditii dupa aia. altef, ciao! pt ca in romania poporul e suveran, nu e sclavul stapanirii.
Raspunde

@ik

Acum 9 ani

Daca esti un pic asa patriot si unionist nu mai zic nimic rau ..treaba ta cum vezi relatiile Ardealului cu restul Romaniei.. Totusi fiindca eu sunt brasovean si un pic obsedat de cifre.. In 1923..si Aradu si Oradea erau mai mari decat Brasovul si evident si decat Sibiul... Cat priveste Cluj ai dreptate era cam cat Arad cam 89 .000/80.000..Oradea era cam cu 10.000 de locuitori mai mica...oricum sa fim corecti ..Oradea q fost al doilea oras ca si dimensiune din Ungaria medievala..necropola lor regala...iar acum sa stii ca are PiB/loc mai mare decat Sibiul si Clujul..si se apropie cu pasi repezi de Brasov..asta asa pentru corectitudine
Raspunde

poporul suveran ?

Acum 9 ani

poporul este suveran, si rezultatele referendumurilor sunt consultative. atat de suveran ce este incat pe popor se pișă clasa politica in mod legal.
Raspunde

ik

Acum 9 ani

Cine are Pib/loc mai mare decat si sibiu si cluj?hahaha.ca judet in nici un caz bihorul . Ca oras, mi-e greu sa cred ca oradea. S-ar putea sa nici nu se faca statistici de genul asta la nivel de comuna/oras/municipiu.Ungaria medievala...
Raspunde

@ik

Acum 9 ani

Ia uita te cat are Oradea bugetu .. Ai sa fii uimit sa stii si eu nu sunt Oradean dar asta e
Raspunde

@ik

Acum 9 ani

Ordinea in 2011 era Buc, Cluj Napoca , Brasov, Timisoara, Constanta, Iasi, Craiova,...Oradea...Ploiesti Galati..acum gradul de realizare din venituri propii era diferit ...cel mai bine stateau Cluj si Brasov cam 33%..Oradea avea 28%..insa avea cota f buna din sume defalcate... Cat priveste judetul aici ai deeptate.. Bihor are doar 6 300 fata de Sibiiu 8011, sau Brasov 8632... Stiu ca pare de ras dar asa e cu Ungaria Medievala...Oradea era dupa Buda...al 2 lea oras ...mai mare decat Bratislava..sau Alba Iulia
Raspunde

ik

Acum 9 ani

@31 Nu, ma gandeam doar ca nu-i relevanta ungaria medievala, cand vorbim de sec.20. Si roma a fost cel mai mare oras din lume. @30 Vb de pib/loc, nu de buget. Macar zi bani buget/locuitor...ca altfel, na, oradea e al 4 lea oras ca marime din transilvania-banat
Raspunde

@florin

Acum 9 ani

cind au venit sasii in ardeal rominii nu avea nici alfabet si scriau numai in limba slavica.Sasi au tiparit primele carti in limba romina,sasii aud infiintat cele mai frumoase orase din romania Brasov,Cluj,Sigisoara,Sibiu,Sebes etc.Toata Transilvania etse inpinzita de sate sasesti cu biserici din eviul mediu.Si acuma dupa atitea ani cind treci prin tinuturile unde au trait sasii vezi imediat diferenta intre constructiile si satele romine si cele germane. Totusi rominii si sasii din transilvania au trait in buna intelegere si nu s-au amestecat in treburile celuilalt.Miseria a inceput odata cu inventarea nationalismului adica dupa nedreptatea la sfirsitul primului razboi mondial. Rominii nu s-au tinut de cuvit,sasii au fost nationalizati,finantarea scolilor germane s-a ingreunat. Anumite privilegii au fost eliminate. In al doilea razboi au fost frati de cruce cu rominii, numai rominii au uitat dupa rasboi aceasta fratie.Au trimis 80.000 de sasi in ucraina la munca silnica in minele de carbune a rusilor. Au platit datoriile de razboi fata de rusi. Sasii au fost nationalisati si lasati fara mijloace de trai.Mai titziu Ceausescu i-a vindut ca sa-si plateasca o parte din datoriile fata de occident. Sute de mii de oameni au plecat pentru care romania ar fi trebuit sa plateasca si pensii etc. Si aici rominii au facut un gescheft. Totusi sasii sprijina si la ora actuala anumite cladir cu caracter istoric si cultural din Romania si cine cistiga din aceste binefaceri,Turismul din Romahnia.Nu am citit nicunde ca sar duce turist din strainatet5e undeva intro comuna din Oltenia Muntehnia Moldova.Dar sute de turisti viziteasza monumentele lasate de sasii ardeleni cum se numesc si aztazi acolu unde traiesc.
Raspunde

@ik

Acum 9 ani

Sigur ik ..nu fac eu apologia municipiului Oradea aici...e doar o observatie statistica ca sta mult mai bine decat am crede..Asa sa te necajesc un pic sa stii ca Bihor e locul 5 ca numar de nopti..nu de turisti ala e alt indicator...dupa Ct Buc Bv Vl....cu aproape 1 milion de nopti...deci nu e rau.. Acum sigur ...poate Ro a nu e cel mai bun exemplu dar asa da Alexandria care ca si oras era mult mai mare decat Roma... Am vrut sa spun ca orase cu o importanta istorica majora trec oarecum neobservate azi la noi in tara.. Sigur pt regionalizare..sau cum vor ei sa spuna....altele trebuie sa fie conditiile ..accesabilitate, capacitate logistica, nivel economic , nivel al exporturilo, pib , mediu , cultura , vector migrationist..etc.. Ce am vrut sa remarc ca cel mai probabil nici maghiarii patrioti de aici probabil nu stiu ca in Oradea timp de 450 de ani au avut inmormantata toata clasa lor regala.
Raspunde

pt. @ florin

Acum 9 ani

Fac abstractie ca esti paralel cu limba romana, fiindca ai scuza ca esti sas, nu \"romin\". Dar nu pot face abstractie de minciunile propagandistice pe care le borasti pe aici!Dupa primul razboi mondial nu v-a nationalizat nimeni nmic, din contra ati pastrat privilegiile sasesti prin Univesistea saseasca („Sächsische Nationsuniversität”), desfiintata abia in 1937! Chiar tu recunosti ca ati avut PRIVILEGII, ceea ce nu mi se pare normal fata de majoritatatea romaneasca. \"Fratia\'din al doile razboi mondial a fost atat de mare incat la retragerea de la Stalingrad ofiterii germani ii impuscau pe romanii care incercau sa se urce in vehiculele germane in retragerea de pe front. Cei mai \"norocosi\"scapau doar cu lovituri de paturi de pusca peste mainile cu care se agatau de obloanele camioanelor! sasii trimis in Siberia, nu Uraina!, au fost deportati fiindca s-au inscris voluntari in Waffen SS, trupele care au comis cele mai mari atrocitati impotriva populatiei civile! Daca s-ar fi indreptat inspre Wehrmacht, trupele regulate germane, sasii nu ar fi avut probleme!!! Germania nu a platit datorii de razboi catre rusi (conform planului Marschall!), in schimb au platit romanii pentru ei! Manastirile pictate din Moldova sunt patrimoniu UNESCO si prezinta mult mai mult interes decat satele sasesti pentru turistii adevarati, nu pentru betivii care rezuma turismul la umplutul burtii cu bere!La fel, litoralul, Delta Dunarii sau valea Prahovei sunt obiective turistice mult mai atragatoare decat satele sasilor cu bisericile-cetati in ruina. Sunt o gramada de biserici sasesti ajunse ruine, cu toate ca Consistoriul Evanghelic deispune de bani, datorita cladirilor si terenurilor retrocedate, dar asteapta ca statul roman sa renoveze, desi acesta nu este proprietar. La fel au facut cu muzeul Brukenthal, dar si cu alte cladiri din Sibiu, pe care le-au revendicat doar dupa ce a fost renovate de catre statul roman. Pe scurt: sunteti niste jeguri mincinoase si profitoare!
Raspunde

unu\'

Acum 9 ani

@33:N-aveau alfabet da\' vorbeau cu \'\'î\'\' din \'\'a\'\',inca de atunci!
Raspunde

@florin

Acum 9 ani

ceace au facut trupele germane nu a fost in regula si trebuie condamnat dar trupele romine au facut si ei citeva probleme cu evrei din Bucovina si Besarabia.Germania a platit despagubiri pentru ambele rasboaie mondioale asta stiu sigur. Tu poate nu stii despre nationalisarea dupa primul razboi mondial.Averile bisericesti din care se finantau scolile germane au fost aproape pe de plin nationalisate. Museul Brukenthal a fost primul museu din Romania,poate nu stii asta prietene fiindca nationalismul rominesc iti intuneca vederea lucida.Parintele meu a luptat in armata romina asta numai pentru informatia ta omule. Nu vreu sa mai comentez nimica fiindca nu are nici un rost, adevarul este cunoscut. Eu doresc rominilor toate cele bune si mai ales sa iese din presa negativa a europei.Cu bine
Raspunde

cugetator

Acum 9 ani

bai oilor citi conducatori ,in afara de iancu de hunedoara , a-ti avut , saraci moldoveni au scris istoria .
Raspunde

alexandru cel bun

Acum 9 ani

Si ín sclavagism sau víndut oameni. La o vínzare existá doi insi: acela care vinde (si primeste banii), si altul care cumpärá (si dá banii). Marfa au fost bietii sasi si svabi, eliberati in libertate, dar si pierzínd foarte mult (tara, cultura lor, dar si material). Au luat-o - ca indivizi, nu ca popor - istoriei cu 23 - 40 de ani ínainte, fiindca acuma si Románia este liberá. Ca si Germania, Austria, America, Kanada, Elvetia...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus