Sâmbătă,
28.01.2023
Ceata
Acum
-0°C

Academicianul Dinu C. Giurescu propune trei capitale in regiunea centru: Sibiul Capitala Culturala

Academicianul Dinu Giurescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, susținută în Palatul Parlamentului, că Regiunea Centru ar trebui să aibă trei capitale: una administrativă, una culturală și una economică.

”Ar asigura o dezvoltare coezivă a întregului teritoriu şi ar evita concentrarea întregii puteri, a întregii avuţii într-un singur oraş. Nu ar fi o practică inventată de români. Există astfel de abordări în Statele Unite ale Americii, de exemplu, unde capitalele administrative ale statelor componente nu coincid cu cel mai dezvoltat oraş din punct de vedere economic: capitala administrativă a statului New York este la Albany, sau a statului Texas la Austin, şi nu la Houston, care este cel mai dezvoltat oraş”, a spus academicianul, citat de Ziarul Unirea.

Referindu-se la Regiunea Centru aici ar trebui să existe trei centre: centrul politico-administrativ la Alba Iulia, centrul cultural la Sibiu şi centrul economic la Braşov. O altă idee pe care reputatul istoric o susţine cu îndârjire şi argumentat este aceea a necesităţii păstrării judeţelor, care sunt forme administrative cu o mare tradiţie istorică, mergând în timp până în secolul al XIV – lea şi care, în cursul secolelor, şi-au dovedit viabilitatea.

Sursa foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

ALEX

Acum 9 ani

SIBIUL CAPITALA REGIUNII
Raspunde

Zsolt E.

Acum 9 ani

Ratiunea imi zice ca mai bine capitala la Brasov.
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrrr

Acum 9 ani

sa mai termine escu astia cu comentariile....miticii sa-si vada de tzigania din romanistan.m ue la rogojini
Raspunde

fifi

Acum 9 ani

bai faceti ce faceti si cind este vorba de bani si economnie capitala trebuie la brasov mai lasati spoiala cu capitalele asa cum este e foarte bine am o idee mutati capitala regionala la brasovu vostru drag dar capitala tari aici la SIBIU NE AFLAM in centru tari avem cel mai mare potential economic si turistic din tara dar nexploatat si valorificat sar mai gata cu furaciunile de banii publici de catre mitici si am avea o perspectiva de a scapa de saracie
Raspunde

ion

Acum 9 ani

acest donm academician face comentarii de tot felul mai ales pe la antena 3 , mintind s-au aproband aberatii de tot felul , asa cum se practica la acest post , a intrat in politica de 2 lei a lui voiculescu-felix si pentru mine nu mai exista ca academician , ca propagandist de partid -DA
Raspunde

sibiu

Acum 9 ani

Votati SIBIUL la \"Raport de tara\" pe DIGI 24!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Raspunde

un sibian

Acum 9 ani

E clar ca Giurescu nu mai poate fi luat in seama dupa ce s-a prostituat la Antena3. Nu mai e nicio diferenta intre el si grevista foamei Anghel. Iar asta cu trei capitale in una e ca nessu\' . Se creeaza un precedent si ne trezim ca in loc sa facem o reducere de cheltuieli cu administratia vom avea o dublare a loazelor care o freaca pe bani publici. ...Iasi capitala economica, Suceava capitala culturala si Vaslui capitala pulitico-sarmana. Despre ce vorbim?
Raspunde

allin4.ro

Acum 9 ani

Asta imi aminteste de Bucuresti - Capitala Administrativa a Romaniei si Iasi - Capitala Culturala a Romaniei. Asta a fost o momeala pentru moldoveni ca sa accepte in 1862 o singura capitala a Principatelor. Pentru a compensa pierderile provocate orașului în 1861, prin schimbarea sediului guvernului, s-a votat plata a 148.150 lei orașului, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată
Raspunde

@8

Acum 9 ani

Eu nu inteleg ..Giurescu nu trebuia sa tina cu Sibiul ...ca de altfel si Hurezean..ce naiba I a apuca pe toti...acum dau si stirea cu exporturile.. Ceva e ciudat in media din orasul vostru....mai ramane sa prezinte situatia PIB, PIB/LOC, si a valorii taxelor si contributiilor platite de fiecare judet la bugetul consolidat....si cu asta basta. Cat priveste titlul de Capitala Culturala Regionala SIBIUL il merita pe deplin Mai trebuie sa
Raspunde

Val

Acum 9 ani

Regionalizarea tarii este o prostie impusa de UE, pt a pregatii o singura tara Europa, care sa poata concura cu SUA, Rusia, China si poate in viitor India. Daca tot sint cei din vest asa de \"dezvoltati\" din toate punctele de vedere, sa aplic la ei inainte aceste principii si sa le aplicam si noi apoi daca este bine. Noi am avut regiuni si raioane, dupa razboi pina in 1968 (model sovietic) si nu a functionat bine. Nicaieri nu vad sa fie intrebati si arhitectii care realizeaza planurile urbanistice ale tarii, judetului, localitatilor, etc. Cred ca administrarea comuna se va face mai usor decit o \"deznationalizare\"
Raspunde

Curentul

Acum 9 ani

Comentatorii care se cred elitisti, care resping \"rogojinile\", care-i resping pe moldoveni si pe olteni, care nu-l mai suporta pe dl. acad. Giurescu, care resping in bloc postul TV de stiri cu cea mai mare audienta etc., sunt exact ceea ce nu ne trebuie. Acestia sunt cei care n-au inteles nimic la timp, carora le-a lipsit buna credinta de care aveau nevoie romanii, cei care au contribuit la distrugerea materiala si morala a Romaniei, la transformarea ei in colonie etc., intr-un cuvant la dezastrul tarii. Dintre acestia, minoritatile etnice sunt in prima linie a \"modelului\".
Raspunde

sanda

Acum 9 ani

nu va este jena?brasov trebuie sa fie capitala regiunii centru celelalte capitale :iasi,timisoara,craiova,constanta,cluj,ploiesti,bucuresti
Raspunde

@12

Acum 9 ani

sanda carate la capitala ta si ramii acolo.Sibiul nu va mai fi niciodata sub cizma brasovului ca va iesi urit de tot,sa-ti intre bine in cap.Veti fi capitala la voi si atit.Jos cizma de pe Sibiu.
Raspunde

david

Acum 9 ani

ALBA IULIA, capitala neamului romanesc ,cu asta am spus TOTUL
Raspunde

sanda

Acum 9 ani

terminati!sibiu este un prafuit de orasel in frunte cu insetatul e putere johanisul!bucuresti,brasov,iasi,constanta,timisoara,cluj,craiova si ploiesti astea vor fi capitalele !
Raspunde

sanda

Acum 9 ani

nici un sibiu capitala!este un oras de rangul 2 pe care iohanisul cu setea lui de putere vrea sa ni-l bage pe gat! brasov,iasi,cluj,timisoara,constanta,craiova sunt orase capitala! punct!!!!!!!!!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus