Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Robert Voica, un inter dreapta pentru viitor

Dacă nu ați auzit de Robert Voica, în viitorul apropiat acest lucru o să se întâmple. La ce 19 ani abia împliniți, sibianul duce greul la echipa de Juniori I a Clubului Sportiv Școlar Sibiu, iar la seniori evoluează, cu nou-înființata HC Sibiu, în divizia B de handbal. Robert este inter dreapta, ceea ce la un nivel minimal se traduce prin faptul că este stângaci. „M-am antrenat tot timpul cu o generație mai mare ca cea din care fac parte, iar cel de-al doilea avantaj a fost reprezentat de faptul că sunt stângaci. Se caută, pentru că suntem prea puțini. Sunt stângaci de când mă știu!”, povestește Robert, care știe că, alături de jucătorul de pe poziția centru, interii coordonează jocul. „Trebuie să aibă forță și viziune, pentru a pune în valoare extremele”.

A trecut peste problemele de sănătate

Robert Voica a cochetat cu sportul de când se știe. Până să se apuce de handbal făcea atletism, însă a fost diagnosticat cu vitiligo. După tratament și o pauză de un an de zile, a apărut oportunitatea. „A venit domnul profesor Sitterli și mi-a propus să joc handbal. Mi-a plăcut și uite așa au trecut anii. Între timp, handbalul a devenit prioritar pentru mine. Dacă voiam să renunț, părinții îmi spuneau să continui, iar acum nu regret!”, își aduce aminte Robert Voica, cel care, uitându-se în urmă, nu mai concepe viața fără handbal. „Nu mă văd să fac altceva. La început a fost hobby, dar acum, dacă mă las, nu știu ce aș putea să fac! Urmăresc meciurile, chiar sunt pasionat!”.

Din exterior, jocul de handbal poate părea dur sau cel puțin presărat cu destule durități. În interior, însă, se degajă cel mai minunat sentiment pentru cei cu chemare. „Da, e un sport dur, dar cu timpul te înveți. Înveți cum să cazi pentru a nu te lovi. Bine, a doua sau a treia zi după meci le simți, dar te obișnuiești! Vezi ce fac alții, cum șutează și vrei să faci și tu la fel!”

Diferențe mari de la juniori la seniori

Etapa de juniorat I este practic ultima înaintea senioratului, chiar dacă există diferențe considerabile între cele două niveluri. Robert se situează chiar la limita dintre cele două, fiind component atât al CSȘ Sibiu - echipă calificată la Turneul Semifinal 2 de Juniori, cât și al HC Sibiu - noua formație de seniori din oraș. „Se vede că e un nivel mai ridicat. Sunt diferențe, mai ales de experiență și forță, dar cu timpul te adaptezi”, punctează interul care a marcat 55 de goluri, în doar patru meciuri și jumătate, pentru juniori, la primul Turneu Semifinal al Campionatului. „Am prins un turneu bun, am dat 14-15 goluri pe meci. Un turneu în care nu ne dădea nimeni nicio șansă. Puteam fi mai sus, dar au fost și meciuri pierdute pe final. Ne-au lăudat ceilalți - spuneau că se vede că suntem cea mai determinată echipă, chiar dacă aveam cele mai slabe șanse”.

La echipa de seniori situația este puțin diferită, totodată favorabilă, pentru că plusul de valoare și experiență este adus în teren antrenorul Matei Damian. „Se vede plusul de experiență, de valoare. Sunt anumite momente în care, efectiv, ne blocăm. Nu mai e ca la juniori și tocmai de aceea intră să ne ajute. Vede altfel jocul de pe margine și intră, pentru că poate noi nu mai putem da gol”, subliniază Robert Voica.

Handbal, Bac, handbal, facultate...

Pe plan sportiv, Robert Voica evoluează, chiar în aceste zile, cu juniorii în cadrul Semifinalului 2. Cu echipa de seniori așteaptă ultimul meci al grupei. Pe plan personal, elevul Voica Robert trebuie să susțină examenul de Bacalaureat, iar apoi să-și continue activitatea, tot în sport, la facultate. „Sperăm să batem cel puțin două echipe la TS 2, pentru că e posibil. Sunt peste noi, dar cu puțin. La seniori, noi avem o șansă foarte mare! Nu s-a prea pus accentul pe handbal în Sibiu. Mai mult pe baschet sau fotbal. Cred că lumea ar trebui să vină și la handbal, pentru că și aici este mult spectacol, iar noi suntem o echipă competitivă. , chiar dacă suntem mai mici și abia ce am făcut pasul!”, conchide Rober Voica, al cărui idol este stângaciul Christian Zeitz - printre altele campion mondial și european cu Germania și multiplu câștigător al Bundesligii!.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

2 comentarii

dvd

Acum 10 ani

multa bafta ca munca si talent inteleg ca este; felicitari
Raspunde

voica

Acum 10 ani

multumesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus