Duminică,
05.05.2024
Parțial Noros
Acum
18°C

Politia Sibiu: persoanele varstnice, tinta preferata a hotilor din locuinte

Nenumăratele cazuri de furturi din locuințe, survenite de-a lungul timpului în județ, conduc, potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, la o concluzie tristă: bătrânii reprezintă „cea mai vulnerabilă categorie de persoane”.

Potrivit Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu, situațiile nefericite se întâmplă din cauza faptului că vârstnicii „nu percep gradul de periculozitate al unor situaţii în care pot fi implicaţi, ca urmare a acceptării unor promisiuni, oferte sau servicii venite din partea unor persoane care îşi arogă calităţi false, fie de vânzători ambulanţi sau angajaţi ai unor firme prestatoare de servicii publice”.

Hoții, „camuflați” în acest mod, reuşesc să pătrundă în locuinţele unor cetăţeni, având, totodată, și consimţământul acestora. Pretextele folosite au ca limită imaginația, bogată de altfel, și nu exclud promisiunile  de „a efectua diverse reparaţii ale unor instalaţii de apă sau gaz, fie de a verifica contoarele amplasate în interior”.

 

Ultimul caz, zilele trecute

Zilele trecute, o femeie de 86 de ani din Sibiu, care se afla singură în apartament, a fost victima unui furt din locuință. Bătrâna a lăsat în casă doi bărbați, care au pretins că au venit pentru a desfunda canalul. În schimb, aceștia erau hoți.

Cei doi bărbaţi, însoțiți de femeie, au intrat în baia apartamentului, unde bărbaţii au simulat un serviciu pentru desfundarea canalului, timp în care unul dintre ei a cerut suma de 290 de lei. Cu toate că femeia susţinea faptul că nu deţine această sumă, aceasta le-a întins o bancnotă de 50 de lei, pe care a scos-o dintr-o geantă aflată în sufrageria apartamentului. Unul dintre bărbați a luat banii și, sub pretextul că îi aduce femeii restul, s-a îndreptat către ieşirea din apartament. Geanta, lăsată pe masă, a fost mai mult decât o invitaţie pentru cei doi infractori, care au acţionat individual: unul dintre ei a pretins că se duce după rest, iar celălalt a reținut-o pe femeie în baie, sub pretextul de a muta o lădiţă.

În tot acest timp, doar zgomotul cauzat de fuga bărbatului cu restul banilor care se aflau în poşetă -  circa 400 de lei - a alertat-o pe vârstnică. Femeia a constatat, însă, mult prea târziu lipsa bancnotelor. 

 

Poliția: Permiteți-le accesul, după ce ați verificat!

„Poliţia vă recomandă să nu daţi crezare tuturor persoanelor care apar la uşa locuinţei dumneavoastră, cu diverse pretexte, şi sub nici o formă să nu le permiteţi accesul în interior decât după ce aţi verificat temeinic veridicitatea calităţii acestora precum şi a motivelor invocate”, se arată într-un comunicat al IPJ Sibiu.

sursă foto: ziarebotosani.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus