Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

22 de imobile importante din Sibiu se tot retrocedeaza de zece ani. Muzeul de Istorie Naturala este printre acestea

22 de imobile, majoritatea din centrul istoric al Sibiului, alături de cinci clădiri din Mediaș și Cisnădie sunt de aproape zece ani în curs de retrocedare, situația lor juridică și locativă fiind motivele care întârzie retrocedarea în natură. Cele mai multe clădiri sunt de patrimoniu, iar printre ele se numără și clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie Naturală (prima clădire de pe actualul teritoriu al României ridicată cu destinația muzeu) și sediul Liceului ”Axente Sever” din Mediaș.

Imobilele sunt revendicate de Biserica Evanghelică C.A. din România și de către Forumul Democrat al Germanilor din România, filiala Sibiu, după cum arată deputatul Ovidiu Ganț într-o interpelare adresată Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Aflate în zone importante din Sibiu (Piața Mare, străzile Nicolae Bălcescu, Arhivelor,  gen. Magheru sau Avram Iancu), din aceste case de patrimoniu au fost, în unele cazuri, restituite doar câteva apartamente. Pentru restul, cei de la ANRP susțin că dosarele de retrocedare ”sunt în curs de completare cu situația juridică și locativă”. Cererile de retrocedare au fost depuse, în majoritate, din 2003.

Clădiri importante

14 clădiri din municipiul Sibiu sunt cerute spre retrocedare în natură de către Biserica Evanghelică, iar alte patru, de către FDGR Sibiu. Celelalte patru imobile din județul Sibiu pentru a căror situație Ovidiu Ganț a solicitat clarificări sunt situate în Mediaș și Cisnădie (trei imobile), fiind solicitate de către Biserica Evanghelică C.A. din România.
Pe lista întocmită de deputatul FDGR în urma sesizărilor primite intră multe clădiri reprezentative pentru Sibiu. Muzeul de Istorie Naturală (Cetății, nr. 1) sau sediul Liceului ”Axente Sever” din Mediaș (Avram Iancu, nr. 18) sunt doar câteva exemple. Cunoscute pentru sibieni mai sunt și clădirile de pe strada Ocnei nr. 3 (fostul han ”La mielu alb”) sau Pompeiu Onofrei nr. 7, unde a funcționat Școala generală. nr. 3.
Totodată, în curs de retrocedare este și clădirea în care funcționează restaurantul “La Bufniţa” (Zur Eule), naționalizată în 1948.

Retrocedate parțial

Pentru clădirea Liceului ”Axente Sever” din Mediaș, cei de la ANRP arată că dosarul ”se află în curs de completare cu acte care să facă dovada preluării abuzive a imobilului”. În ceea ce privește clădirea Muzeului de Istorie Naturală, dosarul este incomplet încă, arată autoritățile centrale. Potrivit ANRP, se așteaptă ”depunerea de acte doveditoare din care să reiasă dreptul de proprietate al solicitantului la momentul preluării abuzive, deoarece în cartea funciară proprietar tabular înscris este comuna orășenească Sibiu și nu Asociația de Științe Naturale din Transilvania”. Site-ul Patrimoniul istoric & arhitectural al Sibiului, menționează că această clădire a fost ridicată de către arhitectul clujean C.W. Friedrich Maetz și inaugurată în 25 mai 1895. ”Este prima clădire de pe actualul teritoriu al României ridicată cu destinaţia de muzeu.Aici a fost sediul Societăţii Ardelene de Ştiinţe Naturale (Siebenbiürgischer Verein für Naturwissenschaften în Hermannstadt), dar şi sediul la Siebenbürgischer Karpathenvereins până în 1948 când au fost desfinţat”, citează site-ul amintit.
În ceea ce privește clădirea de pe strada Pompeiu Onofrei, nr. 7, cei de la ANRP așteaptă ”depunerea unei hotărâri judecătorești prin care să se constate calitatea de continuator a FDGR Sibiu față de proprietarul tabular, respectiv față de Asociația locală a Asociației Universale de Femei Evaghelice C.A. din Sibiu”.
În cazul celorlalte clădiri, retrocedările au fost efectuate parțial, în sensul că o parte din apartamentele care compun acum imobilele au fost retrocedate în natură. Celelalte așteaptă după rezolvarea ”situației juridice și locative actuale”.
În fine, două dintre imobilele în discuție au dosarul complet: str. Tipografilor nr. 1 și Constituției nr. 22. Pentru primul, Comisia specială de retrocedare din cadrul ANRP a propus acordarea de despăgubiri, iar pentru cel de-al doilea au fost propusă de aceeași Comisiei restituirea în natură și acordarea de despăgubiri.

”Există hotărâri judecătorești”

Deputatul Ovidiu Ganț a arătat că nu este mulțumit de răspunsul celor de la ANRP. ”Arată, de fapt, că aceste comisii locale, județene de fond funciar nu funcționează. Și faptul că autoritățile centrale și prin reprezentanții lor, prefecții, se deroghează de orice răspundere, pun o întrebare foarte grea în discuție: sunt hotărâri judecătorești definitive și irevocabile vechi de un deceniu, care n-au fost puse în executare. Cine trebuie să vegheze ca acestea să se întâmple? Cine răspunde într-un județ de verificarea și aplicarea legalității? Este evident răspunsul, or înseamnă că dacă asta nu funcționează, trebuie corectat. De aceea nu sunt mulțumit”, a declarat Ganț.

Nu doar în Sibiu

Interpelarea lui Ovidiu Ganț face referire și la imobile situate în alte județe și cerute spre retrocedare de mulți ani. Numărul acestora, însă, este mai mic: două imobile din Brașov și patru din Satu Mare, toate solicitate de filialele locale ale FDGR.


Lista imobilelor aflate în curs de retrocedare
Solicitanți: Biserica Evanghelică C.A. din România
FDGR Sibiu


Sibiu

  • str. Avram Iancu, nr. 10
  • str. Avram Iancu, nr. 14
  • str. Ocnei, nr. 3
  • Aleea Filosofilor nr. 16*
  • str. Nicolae Bălcescu, nr. 30
  • str. Nicolae Bălcescu, nr. 45
  • Piața Mare, nr. 8
  • Piața Mare, nr. 9
  • str. General Magheru, nr. 16*
  • str. General Magheru, nr. 18
  • str. General Magheru, nr. 19*
  • str. Arhivelor, nr. 1
  • str. 9 Mai, nr. 47
  • str. Tipografilor nr. 18
  • str. Tipografilor, nr. 1 (solicitată de FDGR Sibiu)
  • str. Constituției, nr. 22* (solicitată de FDGR Sibiu)
  • str. Cetății, nr. 1 (clădirea Muzeului de Istorie Naturală) (solicitată de FDGR Sibiu)
  • str. Pompeiu Onofrei, nr. 7 (solicitată de FDGR Sibiu)



Cisnădie

  • str. Cetății, nr. 17*
  • str. Măgurii, nr. 5*
  • str. Cetății, nr. 19*
  •  

Mediaș

  • str. Avram Iancu nr. 18* (clădirea Liceului ”Axente Sever” Mediaș)


Sursa: Interpelare semnată de deputatul Ovidiu Ganț
Adresele marcate cu * reprezintă clădiri care nu sunt incluse în patrimoniul național


Sursa foto: Patrimoniul istoric & arhitectural al Sibiului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

sibian

Acum 10 ani

Cume posibil sa se retrocedeze astfel de imobile? O sa ajungem ca tot centrul vechi al Sibiului, mare parte renovat pe bani publici sa-l retrocedam Bisericii Evanghelice si FDGR???(in calitate de continuator...) In ce lume traim ???? Eu unul sunt profun revoltat de ceea ce se intampla.
Raspunde

tot un sibian

Acum 10 ani

Draga sibian, din pacate noi reprezentam doar maxim 15% din populatia acestui oras ... Restul ii voteaza pe sasi de fiecare data! Pentru ei nu conteaza ca sunt refacute inegral cladirile pe bani publici si pe urma retrocedate ba Bisericii Evangelice, ba FDGR. Oare FDGR, in calitate de organizatie politica a sasilor, ai cui continuator este, de are dreptul sa revendice ?! Sunt curios, deasemenea, cate cladiri retrocedate romanilor sau maghiarilor au fost renovate pe bani publici inainte ?
Raspunde

tottot un sibian

Acum 10 ani

daca bunicilor vostrii comunistii le-au luat casa,nu credeti ca familia voastra ar trebui sa o primeasca inapoi?
Raspunde

brrrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

vai vai banditzilor k tot vretzi retrocedat....biserica mamei voastre de hotzi
Raspunde

xx

Acum 10 ani

Ar fi trebuit ca in 1948 statul roman sa fi stat pe fundul lui.
Raspunde

ptr. 3

Acum 10 ani

Bunicii mei nu sunt FDGR si Biserica Evanghelica.
Raspunde

socotitorul

Acum 10 ani

bravosss 20 cladiri plus 10 lui bosu , rudiliiii sasiiiilor , mai are putin si da afara din cotet . Si cind te gindesti ca au venit cu pluta in 1100-1200 e.n. de amariti ce erau ,plecind in pribegie ,tolerati de noi . Au distrus cu ajutorul baronilor locali tot , datori la banci , acum va ia si cei sub closca .
Raspunde

feminisda

Acum 10 ani

unde e magazinul acela cu femei scurte?!
Raspunde

socialistul

Acum 10 ani

Revendicarile sunt, in mare parte, ilegale darFDGR fiind la putere si-a insusit si isi va insusi ,incet, toate cladirile pe care le invoca. In Avrig, pe \"ULITA SASILOR\' era o pancarda afisata in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Siti ce scria pe aceasta pancarda. INTERZISA CIRCULATIA CAINILOR SI A ROMANILOR. Asta a fost adevarata fata a sasilor. Acum ca aau pierdut razboiul ne domina altfel. Romanii sunt, in general, usor de pacalit. \"Sa traiti bine\"
Raspunde

istoric

Acum 10 ani

banca nationala a gasit documente care arata ca am dat germaniei intre 1936 si 1944 bunuri,minereuri ,cereale ,metale, petrol ,finantind masina de razboi germana cu valoarea de acum 19 miliarde de euro , plus dobinzile actuale . Sint acte , documente si la banca elvetiei.
Raspunde

sibian get beget

Acum 10 ani

Documentele vorbesc domnilor. Fiecare sa-si primeasca inapoi tot ce i s-a luat in mod abuziv. Asa ar proceda oricare dintre noi. Respecte.
Raspunde

Intrigat

Acum 10 ani

Sasii au vrut sa plece din Romania. Li s-a dat voie. Au destabilizat zonele de unde au plecat cu yecile, chiar sutele de mii. Astazi mai sunt doar niste reprezentanti ai unei foste comunitati care vrea sa ia totul de la statul roman care a investit enorm in unele dintre aceste imobile. nu mai este cazul sa se mai retrocedeze NIMIC!!! Suntem prostii minoritarilor care ne iau tot. Suntem colonia celor care ne supun cu ajutorul acestor minoritari hrapareti. Nimeni nu a mai facut asa ceva. Ungaria, Polonia, Cehia au facut doar retrocedari simbolice. Germanii din Sudetyi nu au primit nici o retrocedare si nici repatriere. Se deschid rani care, dupa prabusirea UE si schimbarea regimului politic actual (care va avea loc in mod sigur, doar data nu este cunoscuta inca de nimeni), va crea noi convulsii si reactii revizioniste romanesti. Ultimii cativa sasi din Romania sunt de o rapacitate pe care nu o precizez de teama amenzii din partea Consiliului national de Combatere a Discriminarii, condus de ungur care-i plesneste pe romani fara menajamente.
Raspunde

brrrrrrrrrrrrrrr

Acum 10 ani

ha ha ha....bv....lasatiiiiiiiiiiiiiii in***gol pe opincari...din iobagi au ajuns stapani?nicioadata.........romani=prosti=hoti=jegosi=pramatii betive care-si trimit femeile la produs
Raspunde

ce de frustrati...

Acum 10 ani

Comentariile de pe acest site sunt RUSINEA Sibiului
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

@Intrigat, dupa cum scrii sigur esti un securist resapat, in cel mai bun caz cu vreo trei ani de f.f la fanel gheorghiu, as fi destabilizat si eu zona in anii aia, da\' n-am avut unde s-o tai, ca m-as fi dus fara sa ma uit in spate. Asta nu inseamna ca cineva ar fi avut vreun drept sa-mi ia casa. Vremea voastra a activistilor jegosi care ati luat totul de-a gata, fara munca, a cam trecut, amice trezeste-te la realitate.
Raspunde

callas

Acum 10 ani

sa presupunem ca FDGR ( 0,05% din populatia tarii) ca persoana juridica este urmasul legal al comunitatii sasesti , cu toate ca semne de intrebare raman, ( Transilvania a fost inainte de razboi parte a regatului roman) daca primesc jumatate din centrul istoric sibian ( inapoi ar suna cinic, ca nu l-au posedat niciodata) cu CINE si pentru CINE il administreaza, ca doar nu sunt secta sa racoleze adepti dupa voie, e vorba de rasa curata germana careia in majoritate i s-a falfait de Romania si au luat-o la picior spre patria mama. La persoane particulare, care au dovedit ca au fost proprietarii unor cladiri de interes public , legea a fost categorica, nu se restituie NIMIC in natura, ori accepti pasune la Cucuietii din Deal sau actiuni la Fondul proprietatea, sau nimic. Intr-adevar ca la romani, la nimenea! Statul se obliga la restituiri de zeci de miliarde numai pentru ca a facut o lege stramba, unica in Europa rasariteana, si asta numai pentru a-i imbogati pe Becali and Co. iar profitorii actuali sunt Biserica Ortodoxa si cea Evanghelica.
Raspunde

x

Acum 10 ani

sasii au construit acest oras de la 0 asa cum se vede si astazi, centrul vechi,deci este normal sa primeasca ce-au construit ei, de fapt fiecare sa primeasca ce-a muncit....
Raspunde

istoric

Acum 10 ani

au venit cu intentia de a extinde tinuturile germanice pina in lamtul muntilor carpati din anii 1150 -1200, find trimesi in pribegie , bagabonti , tilhari , puscariasi , iobagi , sclavi ,imperului roman de apus si citeva cete de soldati , care erau pusi sa faca si obligind populatia locala , turnuri de aparare si de vestire in tata atacurilor triburilor migratoare si invaziei mongole devastatoare din 1250 . Au desfiintat statul ungar rude de ale lor si ajungeau la barbari nordici daca nu murea gingis-gan. Statul german trebuie sa dea statului ROMAN datori de 100 MILIARDE EURO actualizat , la fel si tezaurul roman de la moscova din 1916 garantat de ambasadorul francez acolo . Trebuiesc trasi la raspundere .
Raspunde

usor

Acum 10 ani

Sibiul a fost, candva, al sasilor. Acum de ce nu mai este al lor? Asta-i intrebarea. Iar istoricul de la 18., chiar rescrie istoria. Bravo!
Raspunde

germanofil

Acum 10 ani

In pofida simpatiei marturisite, ceva nu este in regula cu aceste \"retrocedari \". Nu se petrece nicounde in Est.Oricum, daca au apartinut unor asociatii etnice, ar trbui sa fie in patrimoniul Primariei adica a tuturor locuitorilor Cetatii. ASTRA (fosta proprietate a romanilor) nu e proprietate punlica?
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Decat aceste cladiri sa se distruga din cauza nepasarii Statului Roman (din motive financiare si legate de revendicari nu se mai efectueaza reparatii de 20 de ani!!!!) mai bine sa revina fostilor proprietari pentru a le administra asa cum se cuvine!
Raspunde

Dan

Acum 10 ani

Pai cum sa se retrocedeze FDGR ului ...nu inteleg ! Pai ce sa i se dea inapoi , daca a fost infintat doar dupa 1990 !? Nu am inteles !!! Pai eu nu stiu nici un sas care sa fi venit inapoi si sa ceara ceva. Toti au plecat , au luat ce au putut si gata. A luat Ionasis , tot ce a putut. Are 5 case si nevasta-sa probabil alte zece. A dat la toti acolitii case , baruri , etc....ca toti au avut niste hirtii de la batrinii care au murit si au lasat la stat ....si nimeni nu le-a contestat. Defapt ce a facut Ionasis ...a fost sa ne jupoaie :( si acum platim chirie
Raspunde

dana

Acum 10 ani

Bufnita ???cred ca nu sti ca este luata de Borghina maharul de la GARDA FINANCIARA apropos parca asta este functionar public si el arevreo6 case cuplat cu un bisnitar care da bani cu camata
Raspunde

hooooopaaaaaa!

Acum 10 ani

Comuniştii nu le-au naţionalizat etnicilor germani nimic. Imobilele respective au trecut în posesia Statului Român prin Decretul-Lege nr. 485, din 7 octombrie 1944, semnat de Regele Mihai. Decretul-Lege respectiv abroga Legea nr. 830, din 21 noiembrie 1940, prin care s-a constituit Grupul Etnic German (celebra Coloană a V-a, creată de Adolf Hitler), şi prevedea confiscarea bunurilor acestuia.
Raspunde

hooooopaaaaaa!

Acum 10 ani

Înainte de terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Aliaţii, prin Convenţia de Armistiţiu din 12 septembrie 1944, au impus, la articolul 15, dizolvarea organizaţiilor pro-hitleriste de pe teritoriul românesc. Convenţia de Armistiţiu a preluat principiile de realizare a păcii în Europa precum au fost stabilite prin Acordul de la Potsdam, încheiat la 1 august 1945 de către Puterile Aliate. Astfel, Grupul Etnic German a fost desfiinţat prin Decretul – Lege nr. 485 din 7 octombrie 1944, semnat de regele Mihai al României. Prin aceeaşi lege s-a hotărât şi confiscarea tuturor bunurilor imobile ale respectivei organizaţii hitleriste.
Raspunde

hooooopaaaaaa!

Acum 10 ani

Nu comuniştii, cum tot încearcă să inducă în eroare până în zilele noastre Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.), au naţionalizat imobilele care aparţineau Grupului Etnic German, inclusiv cele ale Bisericii Evanghelice şi Romano-Catolice, ci aceste două Biserici s-au integrat de bunăvoie cu proprietăţi cu tot în respectiva organizaţie hitleristă. F.D.G.R., condus de Klaus Johannis, se declară astăzi, pe urma unei sentinţe oficiale a Judecătoriei Sibiu din 2006, urmaşul juridic al Grupului Etnic German. F.D.G.R. este, în consecinţă, succesorul unei organizaţii naziste recunoscută ca atare de Puterile Aliate care au învins Germania nazistă. Ca urmare România ar trebui să consulte toate Puterile Aliate dacă intenţia de a despăgubi o grupare nazistă ar putea să contravină sau nu unui tratat internaţional aflat încă în vigoare. Deoarece nici Republica Federală Germană nu a revendicat proprietăţile naţionalizate de către URSS până în 1948, invocând o obligaţie în baza dreptului internaţional public, ar trebui şi guvernanţii noştri să apere patrimoniul ţării prin eforturi politice şi diplomatice.
Raspunde

doru

Acum 9 ani

Cum adica : \"În cazul celorlalte clădiri, retrocedările au fost efectuate parțial, în sensul că o parte din apartamentele care compun acum imobilele au fost retrocedate în natură. Celelalte așteaptă după rezolvarea ”situației juridice și locative actuale”. ??? Adica cei carora li s-au luat apartamentele, pt ca Biserica (sau FDGR-ul) le-a primit in natura, aceia nu erau proprietari ? Erau chiriasi la Urbana, sau cum ? Iar pt ceilalti se asteapta \"rezolvarea situatiei juridice si locative\" ? Care ce inseamna de fapt ? Interesant articolul, dar merita sa va interesati (si sa ne ziceti) ce s-a mai intamplat cu oamenii aceia ? Au ramas pe drumuri ? Au ajuns sa plateasca chirie la Biserica ?
Raspunde

Georg

Acum 9 ani

DECRET Nr. 176 din 3 august 1948__ pentru trecerea in proprietatea Statului a bunurilor bisericilor, congregatiilor, comunitatilor sau particularilor, ce au servit pentru functionarea si intretinerea institutiilor de invatamant general, tehnic sau profesional*) ACT EMIS DE: MINISTERUL INVATAMANTULUI PUBLIC___ ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 177 din 3 august 1948____ *) Text corectat conform rectificarii aparuta in Monitorul Oficial, nr. 204 din 3 septembrie 1948._________ Art. 1 Pentru buna organizare si functionare a invatamantului public de Stat si pentru largirea si democratizarea invatamantului, toate bunurile mobile si imobile ce au apartinut bisericilor, congregatiilor, comunitatilor religioase, asociatiilor particulare, cu sau fara scop lucrativ, si, in general, particularilor, persoane fizice sau juridice si au servit functionarii scolilor de invatamant trecute, conform art. 35 din Legea invatamantului public, la Stat, trec in proprietatea Statului, atribuindu-se Ministerului Invatamantului Public, care le va intrebuinta pentru nevoile invatamantului. Bunurile imobile intrand in prevederile alineatului precedent, sunt stabilite in tabela anexa, care face parte integranta din prezenta lege. Bunurile mobile, de orice fel, se vor prelua pe baza de inventar, de catre delegatii desemnati de Ministerul Invatamantului Public. Se considera bunuri mobile si imobile, intrand in prevederile acestui articol, toate bunurile ce au servit functionarii, intretinerii sau sprijinirii scolilor, internatelor, caminelor sau cantinelor la data de 1 ianuarie 1948, precum si acelea ce au fost dobandite ulterior in acest scop.____ Art. 2 Intra in prevederile articolului precedent, chiar daca nu au fost trecute in tabela anexa, toate cladirile, cu intreg inventarul lor, care au servit pentru functionarea scolilor de invatamant, inclusiv acelea ce au fost folosite pentru locuinta corpului didactic sau a personalului administrativ si pentru internatele, caminele si cantinele destinate elevilor sau studentilor scolilor de orice fel. De asemenea intra in prevederile articolului precedent cota-parte din fondurile cu destinatie de intretinere sau sprijinire a invatamantului si din fermele sau orice alte exploatari care au servit la intretinerea si functionarea scolilor, internatelor, caminelor, cantinelor sau personalului didactic ori administrativ.____ Art. 3 Bunurile care se afla afectate exclusiv serviciului de cult vor fi restituite cultului respectiv.____ Art. 4 Pe data publicarii prezentului decret se dizolva orice asociatiuni, cu sau fara scop lucrativ, care au drept obiect organizarea si functionarea unor scoli particulare de invatamant. Bunurile acestor asociatiuni trec in proprietatea Statului, care le va folosi in scopul pentru care ele au fost destinate.______ TABLOU__ cu scolile particulare si confesionale de toate gradele______ Judetul Sibiu_______ Scoala copii mici nr. 1 Evanghelica C. A. Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala copii mici nr. 2 Evanghelica C. A. Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala copii mici nr. 3 Evanghelica C. A. str. Natiunile Unite nr. 19 - 21 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala de copii mici nr. 4 Evanghelica C. A. Sibiu, str. Saguna nr. 18 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala de copii mici nr. 5 Evanghelica C. A. Sibiu, str. Tg. Vitelor nr. 10 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala de copii mici nr. 6 Evanghelica C. A., str. Martin Luther nr. 1 - 3 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala de copii mici Sft. Ursula, str. Franciscanilor din Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala copii mici Evanghelica C. A. Cisnadie, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Cisnadie-Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala copii mici Evanghelica C. A. comuna Turnisor, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Turnisor Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara baieti nr. 1 Evanghelica C. A., str. Pemflingher nr. 2 - 4 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara fete Evanghelica C. A., str. Sarii nr. 2 - 6 din Sibiu, a Bisericii C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara mixta nr. 3 Evanghelica C. A., str. Natiunile Unite nr. 20 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului. Scoala primara mixta nr. 4 Evanghelica C. A., str. Martin Luther nr. 1 - 3 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara romano-catolica Therezianum, str. Horatiu nr. 8 - 10 din Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara romano-catolica, str. G-ral Mosoiu nr. 18, din Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara romano-catolica Franciscana, str. Ardealului nr. 4 - 10 din Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara romano-catolica Sf. Ursula, str. Maresal Tito nr. 36 din Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Israelita, str. Sarii nr. 25 din Sibiu, a Comunitatii Israelita din Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. comuna Casolt, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Bradul, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. comuna Bradu, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Cisnadie, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Cisnadie, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Cisnadioara, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Cisnadioara, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. comuna Cristian, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Cristian, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. comuna Hamba, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Hamba, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Gusterita, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Gusterita, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Altina, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Altina, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Gusu, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. comuna Gusu, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Sura Mare, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Sura Mare, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Sura Mica, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Sura Mica, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Slimnic, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Slimnic, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Selimbar, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Selimbar, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Turnisor, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Turnisor, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Rusi, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Rusi, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Gurpa, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Gurpa, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Amnas, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Amnas, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Apoldul de Sus, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Apoldul de Sus, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Avrig, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Avrig, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Chirpar, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Chirpar, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Boz, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Boz, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Daia, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Daia, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Dobarca, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Dobarca, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Garbova, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Garbova, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. Hasag, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Hasag, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Hosman, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Hosman, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Miercurea, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Miercurea, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Nocrih, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Nocrih, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Noul, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Noul, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Pauca, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Pauca, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Reciu, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Reciu, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Rosia, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Rosia, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Rusciori, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Rosiori, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Talmaciu, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Talmaciu, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara Evanghelica C. A. din comuna Ungureni, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Ungureni, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara reformata maghiara din comuna Alamor, judetul Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba-Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara reformata maghiara din comuna Ocna Sibiului, judetul Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba-Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara reformata maghiara din comuna Sacadate, judetul Sibiu, a Episcopiei romano-catolice Alba-Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara confesionala reformata str. Berariei nr. 2 din Sibiu, a Bisericii reformate Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara romano-catolica Terezianum, str. Horatiu nr. 8 - 10 si 18 din Sibiu, a Orfelinatului Terezianum, Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara confesionala reformata str. Primariei din Ocna Sibiului, a Bisericii reformate Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara confesionala reformata din comuna Alamor, judetul Sibiu, a Bisericii reformate Alamor, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala primara confesionala Evanghelica C. A. str. Principala din Sacadate, judetul Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. din comuna Sacadate, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala de copii mici romano-catolica, str. Dealului nr. 6 - 10 din Sibiu, a Institutului Surorilor Franciscane, judetul Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala normala de fete \"Andrei Saguna\", str. Andrei Saguna nr. 14, din Sibiu, a Arhiepiscopiei ortodoxe romane Sibiu, si internatul de pe Andrei Saguna nr. 12, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala normala de baieti \"Andrei Saguna\", str. Orfanilor nr. 5, din Sibiu, a Arhiepiscopiei ortodoxe romane Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala normala de baieti Evanghelica C. A., str. Vâsinschi nr. 38 din Sibiu, a Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Gimnaziul Evanghelic C. A., str. Pemfliger din Sibiu, al Scolii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Liceul de baieti C. A. \"Brukental\", piata Grivita, str. Mircea cel Batran nr. 7 si internatul in str. Aleea Filozofilor nr. 5, din Sibiu, al Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Liceul de fete Evanghelic C. A., str. General Dimitrov nr. 7 si un apartament, in str. Saguna nr. 9, din Sibiu, al Bisericii Evanghelice C. A. Sibiu, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal. Scoala \"Nobertin\", str. Zipnet (Steaua) nr. 3, din Sibiu, al Episcopiei romano-catolice Alba-Iulia, cu intreaga avere, conform inventarului jurnal.____ ***www.legex.ro/Decretul-176-1948-110.aspx
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

Când a intrat prima dată o mașină de Salvare în Sibiu, sibieni s-au bulucit să pupe crucea !
Raspunde

vivi

Acum 8 ani

de cand bai Gant te-ai facut neamt
Raspunde

Uwe Roth

Acum 8 ani

Gant nu e neamt ci svab coclit hotoman din Banat!
Raspunde

alzara

Acum 8 ani

Dupa cum scriu hipercorectiipolitic -valahii la Mohu !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus