Joi,
18.08.2022
Ceata
Acum
17°C

Gradina „mutatoare”

Hristos a înviat!
De 2000 de ani creștinii își primenesc sufletele cu această urare de primăvară eternă… Ce tristețe pe toți ceilalți, să nu se poată bucura de primăvara spiritului!...
Iar de aproape 1700 de ani Europa își primenește peisajul întru civilizația normelor creștine, astfel că acum, aici, avem cel mai valoros patrimoniu – PEISAJUL CULTURAL CREȘTIN – sinteză a geografiei și civilizației iudeo-greco-romane ! Încă mai sunt în picioare satele așezate armonios pe relief, parcă adunate în jurul uneia sau mai multor fleșe de biserici creștine…încă se mai întoarce crugul amiezii după clopotele care bat ora fixă din turnurile bătrâne!
În arealul dintre Atlantic și Caucaz s-au suprapus nenumărate straturi ale perioadelor de înflorire creștină prin care au trecut diferitele popoare europene (inclusiv în zona ocupată azi de națiunea turcă). Când au neglijat sau chiar părăsit credința cea adevărată, aceste neamuri au cunoscut războaiele, rătăcirile, pedepsele firii… Pornind de la marile rătăciri filosofice, care au dus la „revoluția franceză” și la „revoluția marxistă” – găuri negre, generatoare de holocausturi mondiale, - cultura europeană a început să decadă și a putut ajunge la grozăviile secolului 20 : nazismul și comunismul instituționalizate!
Și pe această „bază” satanică am ajuns astăzi la erorile unei „uniuni europene” care cochetează cu erorile capitalismului trans-național și cu dictaturile comuniste ale Rusiei și Chinei… De aceea este o mare bucurie când Sibiul găzduiește tenace manifestări științifice și culturale care, luminând aspecte ale Peisajului Cultural Creștin, îndepărtează spectrul urâțeniei din minte și suflet, adusă de mondializare și ateism!
O asemenea manifestare a fost și sesiunea internațională „ Peisajul cultural ca produs turistic ”, o întâlnire susținută la Muzeul ASTRA – secția în aer liber din Dumbravă, la finele lui aprilie. Parte a unui program european mai vast, această sesiune a luat în discuție componenta mai puțin vizibilă pe plan turistic, mai ales în Europa de Est, a parcurilor, grădinilor, spațiilor verzi dirijate (în urban și în rural), care este de fapt o componentă a peisajului antropic.
Apare aici tocmai acest filon filosofic-teologic al căutării „paradisului pierdut” și pe care omul european l-a întruchipat creștinește sub forma unei grădini – la început utilitară, mai apoi și cu valențe estetice; la început pe lângă mănăstirile creștine, apoi și pe lângă marile locuințe nobiliare, până la parcurile moderne și contemporane, amenajate pentru publicul atât de divers al aglomerațiilor urbane…
Dar cea mai apropiată comunicare, de la această sesiune, de spiritul românesc al peisajului cultural creștin mi s-a părut a fi „ Grădină și peisaj cultural ”, a grupului condus de cercetătorul Ciprian Ștefan. S-a prezentat una dintre cele mai noi gospodării montate în Muzeul din Dumbravă, adusă din crângurile Munților Apuseni și pentru care s-a realizat și cercetarea peisajului antropic aferent – grădina de pe lângă casa-sălaș de vară (mutătoare), cu zona ei de livadă, de plante textile, de legume și flori. Grădina mutătoare  - vocabulă care nu se găsește în „marele” DEX pe internet! – este tocmai răspunsul, atât de simplu în măreția lui, al unui om al muntelui față de creația lui Dumnezeu… Este intervenția în Natură a făpturii create, este o Natură secundă perfect integrată și care nu scade biodiversitatea, cum fac marile ferme sau monoculturi…
O paradigmă a dialogului pierdut, între Creator și om, prin intermediul unei grădini care nu mimează „dezordinea” naturii ca la englezi, nici nu geometrizează absurd, ca la francezi!
În domeniul peisajului cultural, acest patrimoniu creștin, venind dintr-o adâncă filozofie de viață, este cel mai valoros, fiind o expresie a împletirii credinței cu tradițiile populare. Este comoara zonei rurale românești, redescoperită și de Prințul Charles al Marii Britanii și oferită întregii „Europe cu ochelari de cal și dopuri în urechi”…!
Zona rurală în care și peisajul grădinilor de flori și de legume se exprimă întru înțelepciunea creștină.
Adevărat a înviat!

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus