Vineri,
13.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Harababura gradinitelor private

 

Aveți copil de grădiniță și preferați sistemul privat? Vreți să alegeți ce-i mai bun pentru copil și vă uitați la autorizații de funcționare și acreditări? E haos! Grădinițe private pe care Inspectoratul școlar le dă ca autorizate sunt puse pe lista roșie a autorităților de la București care vor să le scoată în ilegalitate. În paralel, aceleași autorități revin peste lege și cer noi bani, fără să dea ”nimic la schimb”. ”Da, se poate spune că funcționăm în afara legii”, recunoaște directoarea unei grădinițe. Iar ca totul să fie clar, în Sibiu există unități care își fac reclamă drept ”grădiniță” fără a avea nicio acoperire legală pentru acest lucru.

În acte, în județ funcționează 22 de grădinițe private, în Sibiu, Mediaș și Cisnădie, dintre care doar trei sunt acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Spunem în acte, deoarece în realitate mai există doar 20. Una dintre acestea a fost desființată, iar alta se suspendă. Și mai spunem ”în acte”, deoarece există grădinițe care funcționează fără niciun fel de autorizație de la autoritățile din domeniu.

Oricine vrea să afle situația acestora poate intra pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, unde este publicată lista grădinițelor private, listă din care părinții să poată alege grădinița care le oferă copiilor condițiile optime. Surpriză, însă. Pe site-ul ARACIP (instituția publică ce are rolul de a reglementa inclusiv activitatea grădinițelor private), o parte din grădinițele promovate de Inspectoratul sibian – zece la număr - sunt ”în proceduri de ridicare a autorizației de funcționare provizorie”. Adică, nu mai au dreptul să educe copii sau nu mai au dreptul să se numească grădinițe.â

Puțină legislație

Orice grădiniță privată, pentru a funcționa, trebuie să obțină mai întâi o autorizație provizorie de funcționare. La cinci ani de la obținerea acestei autorizații (la doi ani de la data absolvirii primei promoții, altfel spus), grădinițele trebuie să obțină acreditarea din partea ARACIP. Acreditare care atestă că toate condițiile oferite sunt optime, mult peste cele oferite de grădinițele de stat. Evident, această acreditare nu este ”pe ochi frumoși”. Auditul în vederea acreditării costă aproximativ 8.000 de lei, iar în urma dobândirii acestui statut, grădinița este evaluată periodic. Ceea ce înseamnă că trebuie să respecte obligațiile din acreditare. De la a oferi o suprafață minimă de 2,5 mp pentru fiecare copil, dormitor separat de spațiul de joacă, investiții anuale de minim 25% din venituri și până la personal calificat, respectarea strictă a unei programe și așa mai departe.

Oricine verifică lista Inspectoratului sibian cu grădinițelor ce funcționează pe baza autorizației provizorii, poate constata că sunt multe care funcționează nu de cinci ani de la obținerea acestei autorizații, ci de mai bine de zece ani. Fără să obțină acreditarea. Prin urmare, ARACIP anunță prin lista proprie că acestea sunt în curs de ridicare a autorizației de funcționare.

Și acum, exemplele

Grădinița Cuore este printre primele private din Sibiu, fiind pusă în funcțiune încă din noiembrie 2002. Potrivit legii, grădinița ar fi trebuit acreditată din anul școlar 2007 – 2008, ceea ce nu s-a întâmplat. ”În proceduri de ridicare a autorizației de funcționare provizorie”, scrie ARACIP în dreptul grădiniței Cuore. ”Cum în baza cărui act normativ mai funcționăm? Uitați aici?”, arată Ciprian Oprișor, reprezentant al grădiniței, o circulară transmisă de ARACIP în februarie anul acesta. Prin adresa trimisă tuturor grădinițelor care nu s-au acreditat după cei cinci ani de la emiterea autorizației de funcționare, cei de la ARACIP solicită depunerea ”de urgență, până la data de 31 martie 2013, a cererii de declanșare a procedurii de evaluare externă în vederea acordării acreditării”. La fel, și în cazul Grădiniței Pinocchio, autorizată încă din 2002. ”Noi am depus luna trecută dosarul de acreditare, care a fost acceptat”, spune Ovidiu Pop, din partea Fundației Pinocchio.

Din Cisnădie, și Grădiniței ”C. Havilla” i-a expirat autorizația de funcționare încă din anul școlar 2007 – 2008. Dosar de acreditare nu a mai fost depus. Greșim dacă spunem că grădinița funcționează în afara cadrul legal? ”Ce să zic eu? Se poate spune și așa”, spune Daniela Hozat, directoarea grădiniței.

Celelalte grădinițe pentru care ARACIP anunță demararea procedurilor de ridicare a autorizației de funcționare sunt Maica Domnului și Prietenul copiilor (ambele din Mediaș), Montessori, Roxana, Koko Kindergarden și Tom și Jerry. Cea de-a zecea în această situație, Betania, s-a închis.

Te iei cu mâinile de cap

”Nu ne-am acreditat încă deoarece ni se spune că trebuie să plătim în jur de 70 – 80 de milioane (lei vechi – n.r.). Iar banii aceștia nu îi avem. Funcționăm așa cum funcționăm, suntem pe biserică, nu avem niciun profit, din banii copiilor se plătesc salariile și taxele. Nu avem alți bani”, continuă Daniela Hozat. În mod normal, fiecare grădiniță acreditată ar trebui să primească de la stat câte 2.800 de lei, anual, pentru fiecare copil. ”Nicio grădiniță privată nu primește acești bani, după cum primesc grădinițele de stat. Așa merg treburile la noi. Căci nu ne-ar fi fost greu să ne împrumutăm de acei 80 de milioane de lei, dar știm că o facem degeaba”, adaugă directoarea grădiniței C. Havilla.

Cei 2.800 de lei pentru fiecare copil din grădinițele private ar fi trebuit plătiți în baza unei legi ale cărei norme de aplicare trebuiau publicate în septembrie anul trecut. Doar că nu s-a mai întâmplat acest lucru, prin urmare niciun leu nu a fost plătit grădinițelor private. Autoritățile dau ca nou termen pentru publicarea acestor norme septembrie 2013, ceea ce înseamnă că banii ar urma plătiți doar pentru anul școlar 2013 – 2014.

Acreditați, dar obligați să suspende activitatea

Singurele trei grădinițe acreditate din județ sunt Grădina Maicii Domnului și Disney, din Sibiu, și SOS Satul copiilor, din Cisnădie. Aceasta din urmă, însă, își va suspenda activitatea din această lună. Parțial și din cauza faptului că statul român nu a publicat normele prin care să fie plătiți cei 2.800 de lei pentru fiecare copil. ”SOS Kinderdorf International a anunțat că nu mai finanțează proiectele educaționale. Iar noi aveam taxe modice pentru copii, din aceste sume nu putem acoperi cheltuielile grădiniței. Am făcut demersuri și la Minister, și la Consiliul Local Cisnădie, dar din toate părțile am primit drept răspuns că nu sunt fonduri. Prin urmare, deocamdată ne suspendăm activitatea”, spune Florin Hariga, directorul SOS Satul Copiilor Cisnădie. Copiii grădiniței suspendate vor fi redistribuiți altor unități din oraș.

De la gri la negru

”Nu aș spune că grădinițele care au autorizația provizorie expirată sunt în afara legalității. Sunt la limită. E o zonă gri, dar nu ilegal. Numai că nu noi, Inspectoratul, mai răspundem de aceste grădinițe”, spune Christine Manta Klemens, inspector școlar general adjunct.

Dincolo de zona gri, însă, în Sibiu funcționează unități ce poartă denumirea de ”grădiniță” fără a avea nici măcar autorizația de funcționare. Este exemplul Grădiniței Learn & Play, după cum se autointitulează pe site-ul propriu. ”Cu autorizație de la primărie pentru învățământ preșcolar, club educațional. Când mă autorizez atunci voi primi denumirea de grădiniță”, explică Bianca Dănoiu, managerul Learn & play. Care este club educațional, susține ea, deși reclama pe care și-o face (300 de lei reducere) este pentru ”Grădinița Learn & Play”.

”Grădinița privată Lumea Prichindeilor cu predare în limba germană, program normal și prelungit, oferă copilului tău posibilitatea de...”, scrie și pe site-ul amintitei instituții. Care, de asemenea, nu are nici autorizație, nici acreditare. ”Ca centru de supraveghere și învățare limbă străină funcționăm. Dar unde scrie că se numește grădiniță?”, întreabă Tatiana Klusch, din partea Lumea Prichindeilor. După exemplul denumirii pusă pe site, Tatiana Klusch explică de ce apelează la această denumire. ”Pentru că foarte puțină lume știe, cunoaște ce înseamnă centru de supraveghere și învățare limbă străină”.

Tot grădiniță și-a spus și Calimero Kindergarten, unitate care funcționează din 2006. După cinci ani de funcționare, în iulie anul trecut, însă, Calimero Kindergarten și-a obținut de la ARACIP autorizația provizorie de funcționare. Ceea ce înseamnă că acreditarea va trebui să o obțină pentru anul școlar 2016 – 2017.

Concurență neloială

Reprezentanții grădinițelor private autorizate sau acreditate se plâng de faptul că cei fără niciun fel de act, folosesc această denumire practicând tarife mult mai mici. ”E o concurență neloială. Nimeni nu îi verifică. Și, deși eu sunt corect și plătesc o grămadă de bani pentru a mă conforma criteriilor legale, părinții aleg grădinițele ilegale. Pentru că acestea își permit să practice tarife mult mai mici”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

calin

Acum 11 ani

Corect, dar ar trebui spus de ce exista standarde duble ale Ministerului Educatiei intre gradinitele private si cele de stat. De ce aceleasi reguli nu se aplica si la cele de stat? Pentru ca dac s-ar aplica, cele de stat ar fi 90% inchise.
Raspunde

Alina

Acum 11 ani

In sfarsit cineva care face putina lumina in harababura asta. Ca mama care am un copil de varsta gradinitei informatiile din articol ma vor ajuta la o alegere corecta. Bravo!
Raspunde

hmhm

Acum 11 ani

Nu merita sa faci afaceri in Romania. Birocratia este groaznica. Ministerele cer de la afaceristi sa respecte toate legile, iar ministerele nu le respecta...
Raspunde

parinte

Acum 11 ani

Am avut copilul la o gradinita de acest fel dar din fericire pe parcurs am realizat ca aceasta gradinita este de fapt departe de ceea ce doream eu pentru fetita mea si am studiat si am ales apoi o gradinita acreditata. Din momentul in care am ales aceasta gradinita sunt o mamica linistita , fetita mea nu nunai este foarte bine ingrijita, nu numai ca se bucura de o baza materiala deosebita dar si face o gramada de activitati pe care altfel ar fi trebuit sa le faca plimbandu-se pe lo o gramada de cluburi si ore private. Da pltesti bani mai multi decat la alte gradinite dar diferenta se vede si este enorma!!!!!!!!!!!!! Iar copilul meu merita bani investiti in el !
Raspunde

parinte

Acum 11 ani

va rog sa publicati si linkurile la site-urile mai sus mentionate. Va multumesc.
Raspunde

Gradinita

Acum 11 ani

Va rugam, ca inainte de a scrie un articol sa cereti informatii de la gradinitele respective. Gradinita Tom si Jerry a depus pana la data de 31.03.2013 conform procedurii , dosarul pentru acreditarea finala la ARACIP, avand incheiat contractul de acreditare .Noi credem ca e mai simplu sa sunati la Gradinita si sa cereti o informatie corecta.
Raspunde

bes

Acum 11 ani

Bravo domnule Deleanu! Era si timpul sa faceti o ancheta de presa(indiferent de subiect).
Raspunde

Gradinita acreditata?

Acum 11 ani

Este foarte interesant cum a primit acreditare gradinita Tom si Jerry atata timp cat copiii dorm in aceleasi camere in care se joaca precum si in camerele de trecere. Oare verifica cineva pregatirea si seriozitatea celor care lucreaza acolo? Si aici ca si la alte gradinite private banii se duc in buzunarele celor care detin afacerile iar copiii nu au parte de nimic in plus fata de gradinitele de la stat. Felicitari pentru articol !
Raspunde

Carmen Badila

Acum 11 ani

Oameni buni, trebuie sa fim mai realisti. Intre o gradinita de stat si una privata este o diferenta enorma. Si mi se pare normal ca parinte sa am de unde alege. Daca nu existau gradinitele private, unde invatau toti copiii? Si asa sunt putine gradinite de stat si sunt pline ochi. Fetita mea este la KOKO KINDERGARDEN si pot spune ca am facut cea mai buna alegere. Am mutat-o in urma cu un an de la Gradinita 22 unde sunt niste invatatoare extraordinare dar nu au cu ce sa lucreze. Inspectoratul nu le da nimic, in clase sunt cate 30 de copii si mereu bolnavi. Sunt mereu epidemii de scarlatina si paduchi. Rezultatele copiilor s-au vazut la testele de limba germana. Cei de la Gradinitele private au intrat printre primii. In fond si la urma, gradinita nu este obligatorie orice copil poate merge la scoala si daca nu a trecut pe la gradinita. Daca un parinte vrea ceva bun pentru copilul sau, clar ca alege, in functie de posibilitati o gradinita privata. La KOKO in Sibiu intr-un an de zile, fetita mea nu s-a imbolvavit niciodata si a invatat intr-un an, cat in 3 la stat. Sunt jurnalist si eu personal voi lupta pentru reautorizarea acestei gradinite care pentru mine este cea mai buna.
Raspunde

ili

Acum 11 ani

Ma tot intreb de ce gradinitele din Sibiu nu au nume romanestiIimi pare rau ca musca pe toti romanii nationalismul asta sasesc care incepe sa domine in Sibiu .Oare de ce nu avem gradinite in Lb. engleza ? Sau alte scoli in alte limbi?Pentru ca sasii isi doresc continuitate la Sibiu.Asa ca luati-o naibii de acolo de la Inspectorat pe Klemens Cri Cri si puneti un roman sau o romanca care sa sprijine invatamintul si in alte limbi
Raspunde

Gradinita Tom & Jerry

Acum 11 ani

Gradinita Tom si Jerry NU are camera de trecere, dar are doua holuri destul de mari, unde copii se pot schimba si pot fi asteptati de catre parinti la terminarea programului! Intr-adevar, copii dorm in salile lor de clasa (paturile copiilor fiind rabatabile ), dar in asa fel, piticii sunt responsabili cu adunarea jucariilor, a caietelor speciale si a materialului didactic! Urmeaza servirea mesei si pauza de somnic pana la ora 16!Nu stiu cate gradinite private / de stat ati vizitat, dar in Sibiu 99% au acelasi sistem!Pregatirea cadrelor didactice este foarte importanta pentru noi, de aceea am cautat educatoare cu experienta semnificativa (ex.Rusu Andreea - 7 ani vechime in invatamant cu definitivatul promovat in anul 2008) si absolvente ale Colegiului Pedagogic (profilul invatator-educator)! Predarea este in limba germana intensiv...dovada fiind si promovabilitatea de 100% la testele de limba germana la inceputul clasei I si 0 ! Iar banii platiti de parinti sunt investiti in ingrijire deosebita a copiilor, in materiale didactice si jucarii ! Puteti, sa va convingeti, venind pe strada Stefan cel Mare nr 118 din Sibiu!
Raspunde

Mos Craciun

Acum 11 ani

Ia scormoneste si locurile de joaca.101 Dalmatieni,cum functioneaza in curtea aia infecta,cu intrarea pe paleti de lemn,nici macar scari.E ingrozitor.Cat de nebun poti fi sa iti duci copii acolo.Doar pentru ca sunt cu 5 lei mai ieftini.\"Ieftin \"vine din faptul ca nu platesc darile la stat. Inseala de doua ori. Si parintele si statul.
Raspunde

Mioara Danciu

Acum 11 ani

Este foarte bine că s-a deschis subiectul grădiniţelor private şi este adevărat că trebuie făcută puţină lumină pentru ca părinţii să fie bine informaţi şi să facă cea mai bună alegere pentru copiii lor. Este foarte bine că a apărut această oportunitate, grădiniţele private, care oferă o bună alternativă în creşterea calităţii educaţiei şi de asemenea este foarte bine că mai există încă oameni curajoşi, care, fără să aibă prea multe avantaje materiale, se înhamă la o asemenea răspundere. Dar această „lumină“ nu trebuie făcută tendenţios pentru că adevărul este că unele grădiniţe private chiar au cele mai bune intenţii şi fac eforturi deosebite pentru investiţii care să asigure tot mai bune condiţii de educaţie şi îngrijire a copiilor. În ceea ce priveşte Grădiniţa „TOM şi JERRY“, pot să vă spun, cu toată responsabilitatea, că de cînd am trecut pragul acestei instituţii, am întîlnit o admosferă plină de căldură, de linişte, de grijă deosebită pentru copii, din toate punctele de vedere, iar aceştia sunt încîntaţi de această „a doua lor casă“care le permite să se dezvolte în ritmul lor personal. La întreg personalul grădiniţei am sesizat dăruire, profesionalism, dispoziţie de comunicare, seriozitate, motivare, responsabilitate şi răspundere şi bună intenţie în munca lor. Aceste aspecte pozitive sesizate m-au determinat ca în urmă cu doup luni să preiau funcţia de director, fiind ferm convinsă că am cu cine lucra şi că experienţa mea de 35 de ani în specialitate şi 12 ani de direcţiune în domeniu, vor contribui la sporirea calităţii actului educaţional în această grădiniţă. Asigur părinţii că toate strădaniile noastre le vor fi aduse la cunoştinţă şi sper ca împreună să ne atingem ţelul final „buna educaţie şi îngrijire a copiilor“care frecventează acestă grădiniţă. Obiectivul principal în activitatea noastră, pe termen lung, este legat de calitatea educaţiei, sintetizat în expresia „0 defecte“, adică „să facem bine de prima dată şi de fiacare dată“. Desigur că acest obiectiv poate fi atins doar cu implicarea tuturor factorilor ce au responsabilităţi în acest domeniu. Este totuşi nevoie de timp pentru ca lucrurile să se aşeze şi pentru a construi lucruri bune, temeinice şi de calitate, iar raportul „calitate/preţ“ trebuie să fie în atenţia tuturor. Cred că ar trebui să ne schimbăm puţin atitudinea, să încercăm să ne desprindem de prostul obicei de a critica la nesfîrşit şi de a vedea doar lucrurile negative. Cred că mult mai benefic ar fi să vedem partea bună a lucrurilor, iar aspectele negative şi neajunsurile să le conştientizăm şi să încercăm să le rezolvăm sau cel puţin să le diminuăm, cu atît mai mult cu cît motivele existenţei acestora sunt diverse. De asemenea, mai cred că este loc în sistem pentru toată lumea, chiar cred în concurenţă loială iar concurenţa nu ne sperie, din contră ne motivează, lucru care va fi atît în beneficiul copiilor cît şi al părinţilor. Închei punctul meu de vedere cu versurile poetului Radu Gyr: „Înfrînt nu eşti atunci cînd sîngeri Şi nici cînd ochii - n lacrimi ţi-s Cele mai crîncene înfrîngeri Sunt renunţările la VIS!“ Grădiniţa „TOM şi JERRY“ NU va renunţa la vis, ci din contră va face tot posibilul pentru atingerea obiectivului pe termen lung amintit şi pentru atingerea obiectivului imediat - obţinerea acreditării. Vă mulţumesc şi vă aşteptăm să treceţi pragul grădiniţei noastre pentru a vă convinge de realităţi. Director: prof. Mioara Danciu
Raspunde

alt tom si una cu jerry

Acum 11 ani

Tudor Arghezi a fost rugat de Al. Odobescu sa scrie prefata cartii sale \'Pseudo-kyneghetikos\'. Dupa ce a citit-o, Alexandru si-a dat seama ca nu o poate adauga volumului sau, aceasta depasind cu mult prin calitate continutul cartii sale. L-a rugat pe D. Pacurariu sa o faca. Eu as zice ca asa e si comentariul doamnei profesoarei, depaseste articolul prin lungime si combate prin continut celelalte comentarii, fiind si groaznic de plicticos. De aceea eu in locul directoarei nu il mai bagam. Daca 5 zile a luat pentru un raspuns de tipul asta, eu in cinci minute am facut unul mai bun, fara a fi vreun profesor sau educator. Mie personal, denumirea gradinitei imi displace. Mai bine se numea \'Casa cu Basme\' sau puteau fi alese niste personaje din povestile romanesti si nu tot din televizor, chiar daca e cu engleza la copii.
Raspunde

parinte

Acum 11 ani

un alt tom si una jerry, se vede clar ca esti de pe una alta planeta si nu cunosti realitatea in care se zbate un parinte cu adevarat implicat. dar vorba aceea,este loc pentru toata lumea! mai ales pentru tine!
Raspunde

alt tom si una (cu) jerry

Acum 11 ani

Doamna Mioara=parinte, va multumesc pentru raspuns si ma bucur ca sunteti implicata ca si parinte. Postarea de la numarul 13 nu trebuia facuta, iar asta de la numarul 15 nu mai respecta termenul de 5 zile, fiind facuta in graba, ea devine si insuficienta.
Raspunde

Gradinita? Zau?

Acum 11 ani

Nu pot nici in ruptul capului sa cred ca va poate lua cineva in serios, Gradinita Tom & Jerry, din moment ce nici limba romana se pare ca nu o stapaniti indeajuns cat sa scrieti cateva randuri fara greseli gramaticale, ortografice, de punctuatie, etc. Bafta cu gradinita voastra de 2 lei!
Raspunde

Christiana Radu

Acum 11 ani

Bine v-am gasit! Problema legalitatii gradinitelor este vitala, in masura in care siguranta copiilor la varsta cea mai sensibila poate depinde de asta. O remarca: evaluarea in vederea acreditarii costa, conform site-ului ARACIP, 6600, nu 8000. Cu multumiri pentru un articol care pune foarte bine problema, C.R.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus