Aveți copil de grădiniță și preferați sistemul privat? Vreți să alegeți ce-i mai bun pentru copil și vă uitați la autorizații de funcționare și acreditări? E haos! Grădinițe private pe care Inspectoratul școlar le dă ca autorizate sunt puse pe lista roșie a autorităților de la București care vor să le scoată în ilegalitate. În paralel, aceleași autorități revin peste lege și cer noi bani, fără să dea ”nimic la schimb”. ”Da, se poate spune că funcționăm în afara legii”, recunoaște directoarea unei grădinițe. Iar ca totul să fie clar, în Sibiu există unități care își fac reclamă drept ”grădiniță” fără a avea nicio acoperire legală pentru acest lucru.
În acte, în județ funcționează 22 de grădinițe private, în Sibiu, Mediaș și Cisnădie, dintre care doar trei sunt acreditate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP). Spunem în acte, deoarece în realitate mai există doar 20. Una dintre acestea a fost desființată, iar alta se suspendă. Și mai spunem ”în acte”, deoarece există grădinițe care funcționează fără niciun fel de autorizație de la autoritățile din domeniu.
Oricine vrea să afle situația acestora poate intra pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, unde este publicată lista grădinițelor private, listă din care părinții să poată alege grădinița care le oferă copiilor condițiile optime. Surpriză, însă. Pe site-ul ARACIP (instituția publică ce are rolul de a reglementa inclusiv activitatea grădinițelor private), o parte din grădinițele promovate de Inspectoratul sibian – zece la număr - sunt ”în proceduri de ridicare a autorizației de funcționare provizorie”. Adică, nu mai au dreptul să educe copii sau nu mai au dreptul să se numească grădinițe.â
Puțină legislație
Orice grădiniță privată, pentru a funcționa, trebuie să obțină mai întâi o autorizație provizorie de funcționare. La cinci ani de la obținerea acestei autorizații (la doi ani de la data absolvirii primei promoții, altfel spus), grădinițele trebuie să obțină acreditarea din partea ARACIP. Acreditare care atestă că toate condițiile oferite sunt optime, mult peste cele oferite de grădinițele de stat. Evident, această acreditare nu este ”pe ochi frumoși”. Auditul în vederea acreditării costă aproximativ 8.000 de lei, iar în urma dobândirii acestui statut, grădinița este evaluată periodic. Ceea ce înseamnă că trebuie să respecte obligațiile din acreditare. De la a oferi o suprafață minimă de 2,5 mp pentru fiecare copil, dormitor separat de spațiul de joacă, investiții anuale de minim 25% din venituri și până la personal calificat, respectarea strictă a unei programe și așa mai departe.
Oricine verifică lista Inspectoratului sibian cu grădinițelor ce funcționează pe baza autorizației provizorii, poate constata că sunt multe care funcționează nu de cinci ani de la obținerea acestei autorizații, ci de mai bine de zece ani. Fără să obțină acreditarea. Prin urmare, ARACIP anunță prin lista proprie că acestea sunt în curs de ridicare a autorizației de funcționare.
Și acum, exemplele
Grădinița Cuore este printre primele private din Sibiu, fiind pusă în funcțiune încă din noiembrie 2002. Potrivit legii, grădinița ar fi trebuit acreditată din anul școlar 2007 – 2008, ceea ce nu s-a întâmplat. ”În proceduri de ridicare a autorizației de funcționare provizorie”, scrie ARACIP în dreptul grădiniței Cuore. ”Cum în baza cărui act normativ mai funcționăm? Uitați aici?”, arată Ciprian Oprișor, reprezentant al grădiniței, o circulară transmisă de ARACIP în februarie anul acesta. Prin adresa trimisă tuturor grădinițelor care nu s-au acreditat după cei cinci ani de la emiterea autorizației de funcționare, cei de la ARACIP solicită depunerea ”de urgență, până la data de 31 martie 2013, a cererii de declanșare a procedurii de evaluare externă în vederea acordării acreditării”. La fel, și în cazul Grădiniței Pinocchio, autorizată încă din 2002. ”Noi am depus luna trecută dosarul de acreditare, care a fost acceptat”, spune Ovidiu Pop, din partea Fundației Pinocchio.
Din Cisnădie, și Grădiniței ”C. Havilla” i-a expirat autorizația de funcționare încă din anul școlar 2007 – 2008. Dosar de acreditare nu a mai fost depus. Greșim dacă spunem că grădinița funcționează în afara cadrul legal? ”Ce să zic eu? Se poate spune și așa”, spune Daniela Hozat, directoarea grădiniței.
Celelalte grădinițe pentru care ARACIP anunță demararea procedurilor de ridicare a autorizației de funcționare sunt Maica Domnului și Prietenul copiilor (ambele din Mediaș), Montessori, Roxana, Koko Kindergarden și Tom și Jerry. Cea de-a zecea în această situație, Betania, s-a închis.
Te iei cu mâinile de cap
”Nu ne-am acreditat încă deoarece ni se spune că trebuie să plătim în jur de 70 – 80 de milioane (lei vechi – n.r.). Iar banii aceștia nu îi avem. Funcționăm așa cum funcționăm, suntem pe biserică, nu avem niciun profit, din banii copiilor se plătesc salariile și taxele. Nu avem alți bani”, continuă Daniela Hozat. În mod normal, fiecare grădiniță acreditată ar trebui să primească de la stat câte 2.800 de lei, anual, pentru fiecare copil. ”Nicio grădiniță privată nu primește acești bani, după cum primesc grădinițele de stat. Așa merg treburile la noi. Căci nu ne-ar fi fost greu să ne împrumutăm de acei 80 de milioane de lei, dar știm că o facem degeaba”, adaugă directoarea grădiniței C. Havilla.
Cei 2.800 de lei pentru fiecare copil din grădinițele private ar fi trebuit plătiți în baza unei legi ale cărei norme de aplicare trebuiau publicate în septembrie anul trecut. Doar că nu s-a mai întâmplat acest lucru, prin urmare niciun leu nu a fost plătit grădinițelor private. Autoritățile dau ca nou termen pentru publicarea acestor norme septembrie 2013, ceea ce înseamnă că banii ar urma plătiți doar pentru anul școlar 2013 – 2014.
Acreditați, dar obligați să suspende activitatea
Singurele trei grădinițe acreditate din județ sunt Grădina Maicii Domnului și Disney, din Sibiu, și SOS Satul copiilor, din Cisnădie. Aceasta din urmă, însă, își va suspenda activitatea din această lună. Parțial și din cauza faptului că statul român nu a publicat normele prin care să fie plătiți cei 2.800 de lei pentru fiecare copil. ”SOS Kinderdorf International a anunțat că nu mai finanțează proiectele educaționale. Iar noi aveam taxe modice pentru copii, din aceste sume nu putem acoperi cheltuielile grădiniței. Am făcut demersuri și la Minister, și la Consiliul Local Cisnădie, dar din toate părțile am primit drept răspuns că nu sunt fonduri. Prin urmare, deocamdată ne suspendăm activitatea”, spune Florin Hariga, directorul SOS Satul Copiilor Cisnădie. Copiii grădiniței suspendate vor fi redistribuiți altor unități din oraș.
De la gri la negru
”Nu aș spune că grădinițele care au autorizația provizorie expirată sunt în afara legalității. Sunt la limită. E o zonă gri, dar nu ilegal. Numai că nu noi, Inspectoratul, mai răspundem de aceste grădinițe”, spune Christine Manta Klemens, inspector școlar general adjunct.
Dincolo de zona gri, însă, în Sibiu funcționează unități ce poartă denumirea de ”grădiniță” fără a avea nici măcar autorizația de funcționare. Este exemplul Grădiniței Learn & Play, după cum se autointitulează pe site-ul propriu. ”Cu autorizație de la primărie pentru învățământ preșcolar, club educațional. Când mă autorizez atunci voi primi denumirea de grădiniță”, explică Bianca Dănoiu, managerul Learn & play. Care este club educațional, susține ea, deși reclama pe care și-o face (300 de lei reducere) este pentru ”Grădinița Learn & Play”.
”Grădinița privată Lumea Prichindeilor cu predare în limba germană, program normal și prelungit, oferă copilului tău posibilitatea de...”, scrie și pe site-ul amintitei instituții. Care, de asemenea, nu are nici autorizație, nici acreditare. ”Ca centru de supraveghere și învățare limbă străină funcționăm. Dar unde scrie că se numește grădiniță?”, întreabă Tatiana Klusch, din partea Lumea Prichindeilor. După exemplul denumirii pusă pe site, Tatiana Klusch explică de ce apelează la această denumire. ”Pentru că foarte puțină lume știe, cunoaște ce înseamnă centru de supraveghere și învățare limbă străină”.
Tot grădiniță și-a spus și Calimero Kindergarten, unitate care funcționează din 2006. După cinci ani de funcționare, în iulie anul trecut, însă, Calimero Kindergarten și-a obținut de la ARACIP autorizația provizorie de funcționare. Ceea ce înseamnă că acreditarea va trebui să o obțină pentru anul școlar 2016 – 2017.
Concurență neloială
Reprezentanții grădinițelor private autorizate sau acreditate se plâng de faptul că cei fără niciun fel de act, folosesc această denumire practicând tarife mult mai mici. ”E o concurență neloială. Nimeni nu îi verifică. Și, deși eu sunt corect și plătesc o grămadă de bani pentru a mă conforma criteriilor legale, părinții aleg grădinițele ilegale. Pentru că acestea își permit să practice tarife mult mai mici”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Kinderdorf International , Florin Hariga , Maica Domnului Îndurerată , Ciprian Oprișor , Consiliul Local Cisnădie , Grădinița Learn , Grădiniţei Pinocchio , Bianca Dănoiu , Agenția Română , Christine Manta Klemens , Calimero Kindergarten , Ovidiu Popârţan , Grădina Maicii Domnului , Daniela Hozat , Din Cisnădie , Fundației Pinocchio , Grădinița Cuore , Grădiniței Learn , Satul Copiilor Cisnădie , Învățământul Preuniversitar Si , Koko Kindergarden , Lumea Prichindeilor , Tatiana Klusch
Vizualizari: 6159
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Nelutu O
Acum 9 ore
Noi noi
Acum 11 ore
Eu
Acum 11 ore
Q
Acum 11 ore
Q