Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Studentii straini de la Sibiu au prins un "Escape to Vama Veche"

 

O parte din studenții străini veniți să studieze în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu au participat zilele trecute la evenimentul național ”Escape to Vama Veche”. Ajuns la cea de-a treia ediție, proiectul a reunit pe plaja din Vama Veche 300 de studenți Erasmus.

În perioada 26 – 29 aprilie 2013, Erasmus Student Network (ESN) România a organizat evenimentul național ”Escape to Vama Veche”, ajuns la cea de-a treia ediție. Pe plaja din Vama Veche au petrecut împreună 300 de studenţi ERASMUS străini veniţi să studieze în ţară la Universitățile din București, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Brașov, Sibiu sau Bacău.

Din Sibiu, respectiv de la Universitatea Lucian Blaga au participat 15 studenți Erasmus și doi voluntari ai Secțiunii Candidate ESN Sibiu. Acestora li s-a alăturat și un student Erasmus de la Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”.

Au curățat plaja din Vamă

Prin programul pregătit, voluntarii ESN România au plănuit ca acest eveniment să fie atât distractiv, cât și educativ. “Escape to Vama Veche” a avut ca scop socializarea şi interacţiunea studenţilor ERASMUS cu spiritul şi modul tinerilor din România de a sărbători începutul estival la mare. Activitățile pregătite de pe 26 până pe 29 aprilie 2013 au cuprins vizite în orașele Constanța și Balchik (Bulgaria), concursuri sportive pe plajă sau seri interactive și multiculturale.

Pe data de 28 aprilie, în colaborare cu Let’s do it, Romania! și autoritățile locale, s-a desfășurat activitatea ”SocialErasmus Romania: Let's do it, World!”. Scopul acesteia a fost unul de curățare a plajei din Vama Veche, prin strângerea gunoaielor care au rămas pe plajă după weekend. În acest fel, am transmis un mesaj social de responsabilizare turiștilor prezenți în Vama Veche.

În aceeași zi, voluntarii ESN România au organizat pentru studenții ERASMUS și o olimpiadă de jocuri pe plajă, unde cei mai pricepuți participanți au fost premiați cu diplome și medalii. Seara se s-a încheiat cu „Sky Lantern Party”, în cadrul căruia participații au luminat cerul din Vama Veche cu lampioane de hârtie și s-au bucurat de o ultimă noapte petrecută împreună.

Rețea internațională

Erasmus Student Network este una dintre cele mai mari organizații studențești cu caracter interdisciplinar din Europa, bucurându-se de susținerea Comisiei Europene. În România, ESN activează încă din anul 2004 şi este formată din ṣase secțiuni locale (ESN Brașov, ESN Cluj-Napoca, ESN Iași, ESN UniBuc, ESN Timişoara și Secțiunea Candidată ESN Sibiu). Printre obiectivele principale se numără: motivarea studenților din cadrul ciclului de învățământ superior să studieze o perioadă de timp într-o altă țară, îmbunătățirea integrării socio-culturale a tinerilor internaționali în universitățile gazdă din România, precum şi reprezentarea nevoilor și așteptărilor studenților străini la nivel local, național și internațional.

Unul din cele mai importante proiecte

La Sibiu, programul Erasmus este unul dintre cele mai importante programe de internaționalizare puse în practică de Universitatea ”Lucian Blaga”. Sute de studenți din întreaga Europă sau din cele mai îndepărtate țări ale Asiei vin anual la Sibiu pentru a învăța, în limba engleză, alături de studenții români care urmează cursurile de aici. Pentru acești studenți, ULBS pune la dispoziție nu doar platforma logistică, ci creează și o serie de activități și proiecte prin care studenții străini să interacționeze cu colegii lor, dar să și înțeleagă mai bine cultura, spiritualitatea și tradițiile din România.

Spre exemplu, la începutul acestui an au fost organizate noi cursuri de dansuri populare românești și cursuri intensive de limba română. Seri tematice, excursii culturale sau workshop-uri sunt iarăși exemple de evenimente care au loc cu regularitate pentru studenții Erasmus în organizarea reprezentanților ULBS.

De cealaltă parte, și studenții români apreciază și beneficiază de bursele din cadru Erasmus. Nu mai departe de zilele trecute, mai bine de 200 de studenți ai ULBS au fost selectați pentru a beneficia de un stadiu Erasmus de studiu şi/sau practică în centre universitare din întreaga Europă. Studenții selectaţi în cadrul programului Lifelong Learning Programme - ERASMUS, vor avea șansa să studieze timp de trei, şase sau doisprezece luni la una dintre cele peste 250 de universităţi cu care ULBS are Acorduri Bilaterale Erasmus încheiate. Mobilităţile ERASMUS oferă oportunitatea de a studia la o universitate din Uniunea Europeană fără a plăti taxe de școlarizare, echivalarea examenelor şi a creditelor la întoarcerea din mobilitate, şansa de a întâlni studenţi din toate colțurile lumii şi de a învăța limbi străine precum şi un grant lunar pe durata stagiului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

hans

Acum 10 ani

As fi vrut sa ii vad cum povesteau cu milogii de pe La pirati sau cu junkistii din Goblin :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus