Impozite în valoare de zeci de milioane de lei, datorate de crescătorii de ovine şi caprine, nu pot fi colectate de stat, pentru că plătitorii refuză să dea banii. Crescătorii intră, de astăzi, în grevă fiscală, a anunţat reprezentantul lor, Marcel Andrei. Preşedintele sindicatului crescătorilor a spus că aceştia nu vor mai plăti impozitul pe profit, pentru că prevederile legislative în vigoare se bat cap în cap. Peste 200.000 de crescători din România sunt afiliaţi sindicatului şi nu vor mai depune declaraţiile privind impozitul pe profit.
“Se bat cap în cap prevederile. Pe declaraţie trebuie să scrii numărul total de animale, de la APIA ţi se dă suvenţie pe alt număr, iar ordonanţa 8, care ne priveşte pe noi, crescătorii de ovine şi caprine, spune că plăteşti doar ce ai peste 10 animale. Declaraţia, însă, te obligă să plăteşti un impozit pe animale care nu generează venit. Dar, dacă nu depui, iei amendă. Nu ştim ce să facem”, spune Marcel Andrei.
Crescătorii de ovine ar fi trebuit să depună declaraţiile cel târziu luni, 27 mai. Ei spun că li se cere, de la Direcţia de Finanţe, şi o adeverinţă de la APIA, deşi numărul de animale pentru care primesc subvenţie este diferit de cel care trebuie declarat. Practic, potrivit declaraţiei fiscale, crescătorii trebuie să raporteze şi să plătească impozit chiar şi pentru animalele care nu produc profit, adică nu dau lapte sau sunt prea bătrâne pentru a fi tăiate pentru carne.
„Ministerul Finanţelor ar fi trebuit să intervină, printr-un ordin. Noi oricum nu am depus nimic, mai ales că prevederile sunt ambigue, iar crescătorii nu au fost informaţi ce trebuie să facă. Intrăm în grevă fiscală, până când situaţia se va reglementa”, a mai declarat preşedintele sindicatului crescătorilor de ovine şi caprine din România, care s-a plâns şi că oamenii sunt plimbaţi între instituţii, ca să obţină o adeverinţă sau alta. “Ca să depui declaraţia la Finanţe, trebuie să mergi mai întâi la APIA să primeşti adeverinţă. Dar noi nu avem timp să alergăm. Nu vrem să ne transformăm din crescători, în maratonişti. Avem animale şi trebuie să stăm lângă ele”, spune Marcel Andrei.
Din cauza birocraţiei excesive şi ambigue, mulţi crescători au anunţat că vor renunţa la animale.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Ministerul Finanțelor , Marcel Andrei
Vizualizari: 480
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Horațiu
Acum 2 ore
Doamne ferește!
Acum 2 ore
Sibian
Acum 2 ore
Adina
Acum 3 ore
Rob