Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Cine raspunde de mortii exploziilor?

Acum două luni, în urma unei explozii la o casă de pe strada Teilor din Cisnădie, doi copii au fost răniți. Între timp, unul a decedat. Acum trei ani, pe strada Viilor, tot din Cisnădie, în urma unei explozii a fost grav rănită o femeie în vârstă de 72 de ani. Două zile mai târziu a decedat. A răspuns cineva pentru aceste tragedii? Răspunsul este, din păcate, evident pentru România. Nu.
 
Cuvântul tragedie pare lipsit de sens când vine vorba de evenimentele petrecute în seara zilei de vineri, 22 martie, când cei doi băieți ai unei tinere familii din Cisnădie au dormit la bunica lor. Cel mai mic dintre ei, a mers la baia de la parterul clădirii cu două niveluri. A aprins becul, iar explozia ce a urmat a distrus întreaga locuință. Amândoi băieți, de cinci și șapte ani au fost grav răniți, bunica lor având nevoie de spitalizare de asemenea. De la București unde au fost transportați imediat cu un avion, cei doi copii - cu arsuri pe aproximativ 30, respectiv 70-80 la sută din suprafața corpului - au fost transferați la o clinică din Berlin, după câteva zile. Băiețelul mai mare, însă, nu a mai trăit. A fost înmormântat în țară, câteva zile mai târziu, după ce se pare că în Spitalul din București a fost contaminat cu un virus. Băiatul mai mic al tinerei familii din Cisnădie este, în continuare, internat în clinica din Berlin, în câteva săptămâni urmând să înceapă un tratament de recuperare, după care să revină în țară. Bunica celor doi copii a fost internată timp de 11 zile în Spitalul clinic județean, având arsuri la mâini.
 
Ce s-a întâmplat?
 
Potrivit documentelor bunicii celor doi copii, rețeaua de gaze naturale din casa de pe strada Teilor, de la numărul 2, a fost verificată chiar de reprezentanții E.On Gaz în iulie 2012. Inclusiv centrala termică și celelalte aparate care funcționează cu gaz metan au fost verificate, rezultatul fiind că totul funcționează conform normativelor. ”Ei (cei de la E.On – n.r.) și-au recunoscut vina”, susține acum femeia. Un document scris în acest sens, însă, nu a fost emis, în afara unui comunicat de presă prin care cei de la E.On anunțau că explozia a fost produsă în urma unei acumulări de gaze.
Turnul Sfatului a transmis acum două săptămâni solicitări pe această temă reprezentanților E.On Gaz Distrubuție SA, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Sibiu, dar și Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, pentru a vedea care este stadiul cercetărilor, dacă sunt cumva astfel de proceduri în derulare, și care sunt responsabilii ce vor fi trași la răspundere. O singură instituție a răspuns: E.On Gaz Distribuție.
 
Statul să decidă
 
”În privinţa exploziei ce a avut loc la data de 22 martie 2013, într-un imobil de pe strada Teilor, compania colaborează îndeaproape cu instituţiile abilitate, aceste instituţii urmând să stabilească cu exactitate circumstanţele şi cauzele care au generat explozia”, este răspunsul transmis de E.On Gaz solicitării Turnul Sfatului. Instituțiile abilitate – ISU și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu – nu au răspuns până acum solicitărilor scrise. 
Cei de la E.On nu fac nicio referire la discuțiile create în jurul lucrărilor la infrastructura rutieră, ce au avut loc în urmă cu câțiva ani pe strada Teilor. Atunci, în urma lucrărilor de asfaltare au fost astupate și evacuările destinate eventualelor scăpări de gaz. ”Toate, toate au fost astupate”, arată către strada ei o vecină a bunicii celor doi copii.
După evenimentele din martie, E.On Gaz Distribuție a angajat o firmă care să înlocuiască rețeaua de distribuție a gazelor naturale, lucrarea fiind în curs de derulare.
 
Despăgubiri
 
La câteva zile după explozia de pe strada Teilor, casa a fost demolată de o societate angajată de firma de distribuție a gazelor naturale. Tot această firmă va suporta și costurile reconstrucției imobilului, iar cu proprietarii acestuia au fost negociate despăgubirile pentru bunurile aflate în casă la momentul exploziei. 26.000 de lei, din care E.On Gaz a mai negociat ”în jos”. Despre cauze și responsabili, însă, nimic nu a fost transmis celor afectați. Compania E.On Gaz a suportat și o parte din cheltuielile ce au urmat tragediei, cum ar fi cheltuielile de transport ale celor doi copii care au suferit arsuri grave, precum și cheltuielile cu înmormântarea.
 
Cealaltă explozie? Nimeni vinovat!
 
Pe 13 mai 2009, tot în Cisnădie, dar pe strada Viilor, o femeie a fost grav rănită în urma unei explozii, suferind arsuri pe 85 la sută din suprafața corpului. Două zile mai târziu, femeia a decedat. ”Legat de explozia ce a avut loc la data de 13 mai 2009 la imobilul din strada Viilor, oraşul Cisnădie, aceasta a fost provocată de o acumulare de gaze naturale în imobil. Persoanele prejudiciate în urma acestui incident au primit despăgubiri”, menționează acum reprezentații E.On Gaz. Despăgubirile au dus la reconstrucția casei, dar stabilirea vinovăției este un capitol nefinalizat. Fiul femeii care a decedat încă se judecă. ”Procesul este departe de a se încheia. Dar nu mai vreau să fac declarații presei. Am apelat atunci, după explozie, la presă, dar nimeni nu m-a ajutat. De ce aș mai vorbi acum?”, spune acum fiul care locuia împreună cu mama sa.
Potrivit declarațiilor date de acesta la câteva luni după explozie, niciuna din aparatele care funcționau pe bază de gaz metan nu a fost afectat. Prin urmare, explozia a fost generată de acumulări de gaze provenite din altă parte. În primăvara lui 2009, după explozie, fiul femeii decedate spunea că angajații E.On au descoperit o fisură în conducta de branșare.
 
40 de decese la nivel național
 
Potrivit unor statistici întocmite la nivel național în toamna anului trecut, în ultimii cinci ani s-au produs 870 de explozii, în urma cărora au murit 40 de persoane, iar alte peste 260 au fost rănite. Majoritatea acestor evenimente s-au produs în locuințe. Cauzele evenimentelor sunt puse de autorități pe seama ”manevrării incorecte a aparatelor alimentate cu gaz”.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

nr. 19, Sibiu, jud. Sibiu

Acum 9 ani

mortii in urma exploziilor ajuta la selectia naturala. in plmea , viatza este o kestiune de sansa.
Raspunde

blu

Acum 9 ani

sper pentru tine sa nu ai sansa sa fii triat natural. Esti limitat amice.
Raspunde

poggu

Acum 9 ani

sa speram ca va face E.On ceva
Raspunde

Ion dă la E.On

Acum 9 ani

E.On a făcut deja un cācat imens din care papă tot sibianul.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus