Luni,
28.11.2022
Partial Noros
Acum
2°C

"As vrea sa fim tratati pe picior de egalitate, nu pe ideea: «Lasati-l pe Chiriac ca oricum se descurca»"

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) are un buget de şase milioane de euro, singurul "sprijin cert" din bani publici fiind al Primăriei, care a alocat 950.000 de euro, spune directorul Constantin Chiriac, adăugând că e nedrept că FITS nu e tratat la fel ca Festivalul Enescu sau TIFF.

Directorul FITS, Constantin Chiriac, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că bugetul celei de-a XX-a ediţii a manifestării este de peste şase milioane de euro, iar un sprijin important a venit din partea Primăriei Sibiu, care a finanţat manifestarea cu 4,1 milioane de lei, cu un milion de lei mai mult faţă de anul trecut, adică aproape 950.000 de euro.

"În ceea ce priveşte banii publici, este singurul sprijin cert pe care îl am tot timpul", a declarat Chiriac, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Directorul FITS a precizat că de la Ministerul Culturii a primit 500.000 de lei, iar "după insistenţe uriaşe" suma a fost suplimentată cu 300.000 de lei, în condiţiile în care, în anul 2012, Ministerul Culturii a finanţat cu un milion de lei festivalul, iar în 2011 cu 1,5 milioane de lei.

Potrivit lui Chiriac, Institutul Cultural Român a oferit o finanţare de circa 100.000 de lei, UNITER - 30.000 de lei, iar Consiliul Judeţean Sibiu - 30.000 de lei.

Chiriac a menţionat că se fac demersuri pe lângă Guvern pentru suplimentarea banilor alocaţi festivalului cu încă 300.000 de lei, "pentru a ajunge, măcar, la suma oferită anul trecut".

"Procentajul banilor publici din totalul cheltuielilor pe care festivalul le are, care se cifrează la peste 6 milioane de euro, înseamnă mai puţin de 15 la sută. Este unul din foarte puţinele festivaluri din lume, în orice caz singurul din România, care aduce, pe lângă câştigul cultural, de imagine, câştig financiar. Este o afacere foarte rentabilă pentru România, pentru că toţi banii care vin pentru companiile care ajung în România se cheltuiesc aici", a declarat Chiriac.

El a cerut ca FITS să fie "tratat pe picior de egalitate" cu alte festivaluri din România.

"Este nedrept - şi semnalez această nedreptate - să nu fim trataţi la fel ca toate celelalte festivaluri importante care înseamnă imagine pentru România şi nominalizez Festivalul Enescu, Festivalul Naţional de Teatru, TIFF. Enescu primeşte aproape 99 la sută bani publici. Mă rog, din declaraţiile oficiale, 90 la sută. Festivalul Naţional, vreo 90 la sută. TIFF-ul aproape 55 la sută. Aş vrea să vedem să suntem trataţi pe picior de egalitate cu toate aceste structuri. Nu vorbesc de celelalte, multe dintre ele subvenţionate sută la sută, care sunt multe dintre ele obiectiv politic. Aş vrea să fim trataţi pe picior de egalitate, nu pe ideea: «Lăsaţi-l pe Chiriac că oricum se descurcă»", a afirmat el.

Potrivit acestuia, multe dintre ţările participante la festival aduc companiile şi spectacolele pe cheltuiala proprie, dând exemplul Poloniei, care aduce patru companii de spectacole şi şapte personalităţi, plătind pentru ele 380.000 de euro, în condiţiile în care "Franţa, Germania, Japonia plătesc mult mai mult de atât".

Întrebat de ce nu reuşeşte să atragă bani mai mulţi pentru festival de la Guvern, Chiriac a răspuns: "Pentru că deocamdată nu există niciun program multinaţional de finanţare în România, nu există o reformă în domeniul culturii, nu există decât o chestie care se face pe genunchi. Când a ieşit bugetul anul acesta? Care e prima grijă? Cum reuşim să punem mai mulţi bani ca să împărţim către toţi cei care ne sunt clienţi? Eu nu sunt client. De pe scena Festivalului de la Sibiu nu a rostit niciun politician niciun mesaj. Au fost de-a lungul anului zeci, sute de telefoane, care să urce pe scenă. Nu a urcat nimeni. Nu aţi văzut niciodată vreun congres al partidului pe scena Teatrului National din Sibiu. Şi nici nu o să vedeţi".

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va avea loc în perioada 7-16 iunie.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

sibian

Acum 9 ani

Rusine Guvernul PONTA nu iubiti cultura FITS este cel mai imp. festival din Romania si loc. 3 in Europa si primim 15 % doar cand alte fest. primesc 100%. NU SE POATE ASA CEVA!
Raspunde

ss

Acum 9 ani

Cum isi bate joc de bani sarma de Chiriac in vremuri de criza... tara arde si baba se piaptana! Macar daca ar avea ceva de vazut sibienii, dar an de an doar circ de prost gust, totul fiind pretext pentru imbogatirea moldoveanului Chiriac, venit rupt in***la Sibiu.
Raspunde

pt 2

Acum 9 ani

Mai schimba textele amice! Ne-am cam saturat de \'Chiriac moldoveanul\' si \'Chiriac hotul\', eva nou blasfemitor in repertoriu nu ai? Sau esti platit pe degeaba? Dar deh... la tine la manelarie mai greu cu vocabularul si originalitatea...
Raspunde

Bili

Acum 9 ani

Un dezaxat ca si Chiriac, impreuna cu Dragoman, fura de la bugetul local de mult timp sume enorme de bani fara ca Johannis sa zica ceva, desi toata urbea stie. OARE DE CE TACE SASU? OARE DE CE POMPEAZA IN ACESTI INDIVIZI ASA SUME MARI DE BANI?
Raspunde

anca

Acum 9 ani

Chiriac a fost cercetat penal pentru gainarii financiare inca de cand era la Casa de cultra a studentilor! Cred ca si-o fi schimbat naravul, daca a ajuns sa i se dea pe mana asa de multi bani!
Raspunde

bucurestean

Acum 9 ani

Subscriu la spusele domnului Chiriac, si propun anul acesta bilete gratuite la Festivalul Enescu pentru 120 000 de sibieni, poate astfel vor intelege notiunea de festival....daca nu propun..suplimentarea cantitatii de Xanax...
Raspunde

teatru

Acum 9 ani

continuati domnule CHIRIAC ati facut un adevarat brend pentru tara si SIBIU frustatu nr 1 este de multe ori aproape de dumneavoastra tot ce colaboreaza cu JOHANNIS spre binele comunitati acest individ frustat da cu noroi si vocabular de maidanez are asta o cultura de ia iesit pe fata asa ca ignoratil este un papusoi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus