Secretarul de stat Bogdan Aurescu a participat vineri, 31 mai 2013, la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, la conferinţa cu tema „Dreptul Internaţional şi Diversitatea Culturală: Întrebări şi Răspunsuri". În cadrul lucrărilor Conferinţei, Bogdan Aurescu a susţinut, ca vorbitor principal, o prelegere intitulată „Acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie – o posibilă abordare din perspectivă culturală”.
Bogdan Aurescu a subliniat, în contextul intervenţiei sale, că o eventuală acceptare de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ ar avea şi o semnificaţie culturală, întrucât ar plasa România într-un grup de state care favorizează respectarea strictă a normelor de drept în relaţiile internaţionale. Astfel, a reamintit că dacă România a acceptat, încă din perioada interbelică, jurisdicţia Curţii Permanente de Justiţie Internaţională, în anul 1930, în perioada comunistă, statul român a respins orice fel de rol al CIJ, considerând - ca şi celelalte state ale blocului - că o hotărâre a unui for internaţional ar fi un amestec în treburile interne ale statului socialist.
„În prezent, ca stat membru UE şi NATO, România s-a reîntors de drept în comunitatea de valori democratice din care a considerat întotdeauna că face parte. Cele 22 de state membre ale UE care acceptă jurisdicţia obligatorie a CIJ, la care s-ar putea adăuga şi România, exprimă astfel în mod concret sprijinul ferm pentru consolidarea ordinii juridice internaţionale şi a supremaţiei dreptului internaţional", a arătat Bogdan Aurescu .
Demnitarul român a reiterat mesajul - exprimat constant de-a lungul seriei de dezbateri publice organizate de MAE - că acceptarea jurisdicţiei obligatorii a CIJ de către un stat „este un semnal că statul respectiv consideră ca fiind dezirabilă soluţionarea disputelor juridice pe care le-ar avea cu alte state de către Curtea Internaţională de Justiţie, prin aplicarea dreptului internaţional. Este, aşadar, o proclamare a încrederii sale în dreptul internaţional şi mai ales în rolul Curţii ca promotor şi garant al supremaţiei dreptului în relaţiile internaţionale. De asemenea, reprezintă expresia hotărârii unui stat de a-şi fonda politica externă pe respectarea strictă a dreptului. În acelaşi timp, un stat care face o astfel de declaraţie trebuie să fie pregătit să-şi apere interesele prin argumente juridice, în faţa celei mai importante instanţe internaţionale”.
Evenimentul de la Sibiu se încadrează în seria de dezbateri publice lansate de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ. Evenimentul care a marcat debutul dezbaterii a avut loc la Bucureşti, la data de 4 februarie 2013, fiind urmat de alte două conferinţe organizate la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, la 29 martie 2013, şi la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov la 12 aprilie 2013.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Lucian Blaga , Curţii Internaţionale , Dreptul Internaţional , Bogdan Aurescu , Ministerul Afacerilor Externe , Curţii Permanente , Diversitatea Culturală , Universității Transilvania , Justiţie Internaţională , Curtea Internaţională , Universităţii Babeş
Vizualizari: 476
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Ghița
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Chitruta
Acum 6 ore
Ron
Acum 7 ore
Pop