Luni,
29.11.2021
Innorat
Acum
10°C

Michael Engel, arhitect expert international si director al Fundatiei Heritas: "Pe plan international Sibiul este de laudat!"

Născut în Dresda, Germania, Michael Engel este diplomat în arhitectură şi a lucrat în cadrul unor proiecte importante de dezvoltare urbană în Germania şi Africa de Sud. Din 2005 a venit în România, la Sibiu, implicându-se în Proiectul GTZ “Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu”. Responsabilităţile sale s-au evidențiat prin preluarea activităţii de proiectare şi implementare a “Centrului demonstrativ şi de perfecţionare profesională Casa Artelor”. Din 2007 lucrează ca liber profesionist şi arhitect consultant pentru diferite proiecte de dezvoltare şi reabilitare urbană. Pe plan internațional, a lucrat ca expert consultant multe proiecte, precum Proiectul de Dezvoltare Urbană din L’viv, Ucraina. Ce impresie are Michael despre centrul Sibiului aflați în Rândurile următoare.

Reporter: Impresia mea este că ritmul reabilitării clădirilor din centrul istoric al Sibiului a încetinit mult în ultima vreme. Dumneavoastră, care lucrați în mod direct cu cei interesați să-și reabiliteze clădirile, aveți aceeași impresie?

Michael Engel: Hai să zicem așa: după închiderea anului 2007 și a Capitalei Culturale Europene într-adevăr, nu mai sunt atât de multe proiecte de reabilitare. Pur și simplu s-au redus sursele de finanțare. Acum reabilitările trebuie făcute din capital privat și sunt foarte mulți sibieni care nu își permit. Totuși, pentru mine este impresionant că încă se fac reabilitări, iar calitatea lucrărilor este una bună, mă refer în special la șantierele mari.

Rep.: Asta era următoare întrebare, cele care totuși se fac, sunt corecte, se respectă anumite standarde?

M. E.: Eu mă plimb foarte des pe centru și trăiesc în centrul Sibiului. Am observat multe lucrări unde pur și simplu sunt dezamăgit și supărat de ceea ce văd. Dar, pe de altă parte, sunt și foarte multe spații unde lucrările sunt desfășurate într-un mod destul de corect și de calitate bună. Aici îmi dau seama că nu este vorba numai de lipsă de bani, ci o lipsă de educare și informare. Atât noi cât și Direcția pentru Cultură stăm cu mare plăcere la discuții cu oricine își dorește o reabilitare bine făcută. Noul director la Direcției pentru Cultură este foarte implicat și cred că este mult mai bine ca oamenii să întrebe înainte să facă ceva, pentru a fi siguri că este ok, decât să se apuce de treabă și pe urmă să fie supărare.

Rep.: Din plimbările pe care le faceți în centrul istoric ați observat și clădiri care ar avea nevoie urgentă de reabilitare?

M. E.: Nu prea pot să spun cu exactitate. Bineînțeles că există clădiri într-o stare care poate pune în pericol sănătatea trecătorilor, totuși nu aș zice că este ceva general, ci câteva cazuri izolate. Nu vreau să dau exemple și țin să precizez că nu este o situație generală gravă.

Rep.: În această perioadă se lucrează la dosarul Sibiului la UNESCO. Credeți că posibila acceptare a centrului Sibiului în patrimoniul UNESCO va grăbi reabilitările sau va ajuta centrul istoric?

M. E.: Bineînțeles că pentru statutul orașului, dar și pentru branding și promovare, ar fi un mare câștig. Ar fi un mare câștig în sensul în care legile locale referitoare la conservarea arhitecturii vor fi și mai stricte. Trebuie ținut cont și de faptul că UNESCO nu va veni cu bani sau cu sprijin financiar pentru reabilitare. Și în Germania sunt foarte multe discuții, mai degrabă la nivelul cetățeanului, care spun  ”Unde ne ajută UNESCO?”. Nu te ajută direct cu bani, dar te ajută ca simbol, fără îndoială este un mare câștig, tocmai de aceea este o luptă atât de grea pentru a intra pe lista UNESCO.

Rep.: Un alt mare proiect aflat în discuție în acest moment este cel al centrului expozițional de pe Cazarma 90. Cât de integrat credeți că va fi el în arhitectura centrului istoric?

M. E.: Dacă vorbim de utilitatea lui, sută la sută va fi util. Știți și dumneavoastră că Sibiul simte o acută lipsă a sălilor mari de spectacole, conferințe, expoziții și așa mai departe. În acest caz eu m-aș bucura dacă lucrările încep mâine. Dacă vorbim despre integrarea în arhitectura centrului, m-aș bucura dacă mai durează puțin analiza. Trebuie gândit foarte bine acest proiect, trebuie lucrat corect și într-o manieră profesională. Este un subiect destul de sensibil din multe puncte de vedere, însă șansele și probabilitatea că va ieși ceva extraordinar pentru Sibiu sunt foarte mari. Noi am organizat încă din 2011, în cadrul Zilelor Arhitecturii,  o conferință pe această temă, împreună cu domnul Johannis, cu președintele Ordinului Arhitecților din România și cu domnul Constantin Chiriac, unde am discutat despre organizarea unui concurs internațional pentru acest proiect. Ideea eu știu că a rămas și dacă va câștiga proiectul unui arhitect cunoscut în lume atunci Sibiul are un foarte mare câștig. Potențialul să se întâmple ceva ca lumea acolo este foarte mare.

Rep.: Prin natura meseriei, dumneavoastră călătoriți foarte mult în străinătate și ați văzut foarte multe orașe din Europa, unele similare cu Sibiul. Din punct de vedere al interesului acordat pentru conservarea centrului istoric cum ați compara Sibiul cu alte orașe din Europa?

M. E.:  Eu aș spune că Sibiul stă bine, poate chiar foarte bine. Suportul acordat la toate nivelurile și la toți actorii implicați într-un proces de dezvoltare este foarte mare. Începând de la primărie și până la politica locală sau economie și locuitori, toată lumea este implicată. În Sibiu există o mândrie legată de centrul orașului, ceea ce nu se întâmplă oriunde. Toți sunt factori importanți în definirea modului în care arată astăzi Sibiul. Pe plan internațional Sibiul este de lăudat!

Rep.: Nu mă așteptam la asta...

M. E.: Bineînțeles că sunt orașe în Austria sau Franța sau Germania mai bine păstrate, dar aici nu trebuie să uităm de unde am plecat. Și până la urmă trăim în România! Să nu uităm ce potențial există în acele țări și ce potențial există aici?!

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

callas

Acum 8 ani

bla, bla, bla! Chiar si un chior care trece prin centrul Sibiului numai odata vede ce e de facut, cate burlane sunt stricate si lasa de ani de zile apa sa deterioreze fatadele istorice, socluri pline de igrasie, fatade vopsite strident, ancadramente si ornamente smulse si \"ranile\" tencuite, ferestre de plastic, palatul Mitropolitului sta sa se darame, casoaie si biserici bagate cu lingura de pantofi in gradinile fostelor vile a le sasilor, vila de vara a Baronului sta intr-o singura coloana, fatade \"rase\" de ani de zile, dar de, cand ai facut avere considerabila in Sibiu nu-ti permiti sa critici mana care te hraneste. De cladirile neistorice sau de curtile interioare din centrul istoric sa nu mai vorbim cum arata. Sibiul sta foarte bine??? Inseamna ca nu prea ati vazut orase care stau bine! Ce s-a dat cu smac in 2007 cade in 2013, dar avem zeci de consilieri, consultante, conferinte, specialisti, planuri? sunt pline sertarele. Visam la Unesco ca la un 6 in loto. Ati vazut centre de orase care sunt pe lista Unesco, cum arata? Nu critic de dragul criticii, nu dau exemple din strainatate sa nu-mi sara in cap ceilalti, dar oportunismul nu a reusit niciodata sa duca la progres.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Corect, callas!
Raspunde

@1

Acum 8 ani

toata stima pt comm-ul tau realist si bine intentionat ,sper sa-l citeasca si slugile sasesti din primarie care taie frunza la caini pe banii nostri ai fraierilor ,respect
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus