Vineri,
17.09.2021
Parțial Noros
Acum
23°C

Bravo, Chiriac!

La cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, cred că se poate spune, cu maximă sinceritate: Bravo, Constantin Chiriac! Pentru că, de două decenii, omul ăsta nu ţine cont nici de greutăţi, nici de adversităţi, nici de alte piedici mărunte sau deloc mărunte şi îşi vede de calea pe care a pornit în 1993. A creat un eveniment care s-a transformat într-o emblemă locală - FITS. Şi ca să vadă emblema, vin iubitori de teatru şi de turism cultural din toată lumea. Trebuie să recunoaştem că un asemenea proiect nu putea fi imaginat în 1993, când România încă mai era „anesteziată”, după despărţirea de dictatură şi de cele patru mineriade antidemocratice, decât de un om care trăia cu capul în lumea idealurilor.

Nu cred că cine îl cunoaşte pe Chiriac poate spune că e un visător. Dimpotrivă. Însă el are un fel de-a vorbi aparte despre visurile lui. Cuvintele îi vin parcă din cărţi de literatură ori piese de teatru, dar implicit trimiterile sunt la calcule, obiective şi profituri. De când a „inventat” festivalul, el vorbeşte neostoit despre un altfel de Sibiu, cu oamenii lui cu tot. Constantin Chiriac se uită la lumea de astăzi şi vede, la orizontul visurilor lui, săli de conferinţe şi hoteluri populate de oameni veniţi de evenimente de toate felurile şi proiectează vizite turistice, amestecate cu spectacole de teatru. În câteva minute îţi poate demonstra cum se leagă toate acestea între ele. Şi toate conduc, în idealul său, la Sibiul ridicat la nivel european, global, mai bine zis.

Au fost momente în care m-am simţit depăşit de experimentele teatrale „dirijate” de C.C. Nu neapărat de cele din perioada festivalului, ci, mai ales, din timpul stagiunilor de la „Radu Stanca”. Nedumeririlor mele le-au venit în sprijin, cu argumentele de rigoare, oameni de meserie. După ani de zile, mă bucur că teatrul de la Sibiu, fie pe scena teatrului de stat, fie pe străzile Sibiului, s-a normalizat. Adică a intrat în viaţa oamenilor, acolo unde s-a născut şi de unde îşi trage limfa vitală. De multe ori mă gândesc la discuţia noastră, în prezenţa regretatului actor Virgil Flonda, despre imensa scenă de teatru - Sibiul medieval. Şi, iată, în aceste zile, scena asta este populată de actori (profesionişti, amatori şi figuranţi) veniţi din toată lumea…

Chiar dacă FITS nu poate exista de la sine sau numai datorită lui Constantin Chiriac, directorul festivalului interpretează rolul tatălui creator. Sper că are şi înţelepciunea tatălui creator de-a se asigura de urmaşi. Pentru că altfel, faima de astăzi a Sibiului, cu şi prin FITS, va ajunge doar o amintire pentru cei l-au trăit. Dar aşa cum îl ştiu, CC nu şi-ar lăsa „copilul” pe mâinile necunoscute ale viitorului. Mai ales că l-a crescut cu atâta pasiune până la 20 de ani. Bravo, Chiriac!

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus