Joi,
21.01.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Sushi Maki rapid si usor (sushi role)

Ingrediente:

Pentru sushi:

- 255g orez pentru sushi

- 55ml mirin

- 340g ton de calitate sashimi, tăiat în fâșii lungi şi subţiri

- 5 foi de sushi

- 1 castravete tăiat în 5 bucăți lungi

- 5 fire de ceapă verde

- 3 linguriţe de pastă de wasabi

Pentru a servi:

-sos de soia light

-ghimbir murat japonez

Metodă de preparare:

Se clătește orezul foarte bine sub jet de apă rece. Se scurge bine și a pune într-o cratiță mare, care are un capac. Se toarnă peste 1 litru de apă. Se aduce la fierbere și se lasă la fiert timp de aproximativ 25 de minute sau până când aproape toată apa a fost absorbită. Se ia de pe foc, se acoperă cu un capac și se lasă să stea timp de 10 minute.

Apoi se varsă orezul pe o tavă mare, plată. Una metalică este probabil mai bună, deoarece va ajuta orezul se răcească mai repede. Se stropeşte orezul cu mirin, acesta ajută la răcirea orezului şi se dă deasupra orezlui cu un ventilator sau o revistă până când orezul este la temperatura camerei.

Pentru a face sushi se ia un covor japonez bambus și se pune o foaie de alge marine pe partea de sus. Trebuie avut un castron mic de apă la îndemână. Se scufunfă degetele în apă înainte de a atinge orez. Se răspândeşte orezul peste trei sferturi din algele marine, se ia un pic de orez, la un moment dat și se împinge la marginile lăsând un strat de aproximativ ½ cm grosime. Lăsați trimestru mai departe de tine simplu.

Lângă se pune un pic de wasabi într-o linie aproape de central foii. Apoi se adaugă un strat de ton, ceapa de primăvară și o bucată de castravete. Se rulează apoi bambusul încet, până în cele din urmă devine o rolă de sushi și apoi aceasta se apasă ușor, cu ambele mâini. Apoi se scoate rola uşor şi se lasă să stea cu marginile în jos. Se poate băga apoi în folie și se pune într-un loc răcoros până când se serveşte. Nu se pune în frigider pentru că aceasta usucă orez.

Pentru a servi, se umezeşte uşor un cuţit, se taie capetele, apoi se secţionează în 6-8 bucăţi.

Se serveşte cu ghimbir murat și sos de soia.

Sursă: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/quickandeasysushimak_67796

Mirin

Mirin-ul - vin dulce, preparat din orez, este un condiment important al bucătăriei japoneze şi conţine 40-50% zahăr. Se prepară din orez lipicios (mochigome) fiert în aburi, amestecat cu komekoji (drojdie de orez) şi shochu (lichior) şi lăsat să fermenteze. Mirin-ul este limpede, de culoare aurie şi este ambalat, cel mai adesea, în sticle. Se spune că era folosit încă de acum 400 de ani, din perioada Edo. Deşi la început era, mai ales, băut, a început să fie folosit în principal la gătit din cauza gustului dulce şi a consistenţei groase.

Este, oarecum, similar cu sake, dar are un conţinut mai mic de alcool: 14% în loc de 20%. Mirin-ul este folosit pentru a da gust în special peştelui fiert, dar şi pentru a îndepărta mirosul de peşte.

Cantităţi mici de mirin sunt adesea folosite în loc de zahăr şi sos de soia. Nu trebuie folosit în exces, căci gustul său este puternic. Mai este folosit, printre, altele, la prepararea sosului teriyaki. Există trei tipuri importante de mirin: Hon mirin care conţine 14% alcool, Shio mirin, care conţine alcool şi 1,5% sare, pentru a evita taxele pe băuturile alcoolice şi Shi mirin care conţine mai puţin de 1% alcool, dar are acelaşi gust cu hon mirin. Neavând alcool, este folosit exclusiv la gătit.

Sashimi:

Exista mai multe tipuri de sushi:

- nigiri sushi este un fel de sărmăluţă de orez pe care se „lipeşte” o bucată de peşte cu puţin wasabi. Sărmălutţa se leagă cu o mică bucată de iarba de mare.

- maki sushi (aka roll) este un fel de ruladă făcută pe o foaie de iarbă de mare pe care se pune un strat de orez şi peşte, plus alte ingrediente gen avocado, castraveţi.

- sashimi sunt doar bucăţelele de carne fără nici un fel de orez

Pastă de wasabi:

Considerat în vremea shogunilor un aliment mistic care ferea conducătorii de otrăvuri, wasabi este un condiment japonez despre care se spune că are valenţe medicale deosebite. Pentru condimentarea mâncărurilor din planta de wasabi se foloseşte rădăcina. Aceasta se dă prin răzătoare iar apoi se prepară o pastă de culoare verde. Pasta de wasabi trebuie consumată rapid, deoarece gustul şi mirosul se păstrează maximum o oră. Gustul iute şi aroma foarte puternică, caracteristice pentru wasabi, sunt mai apropiate de cele ale muştarului decât ale ardeiului iute sau piperului.

Sos de soia:

Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente din lume! Folosit de peste 2,500 de ani, sosul de soia este originar din China de unde s-a răspândit, mai întâi în Asia, și apoi din ce în ce mai mult și în bucătăria europeană.

Sosul de soia este un preparat fermentat din boabe de soia, apă și sare. Folosit pe scară largă pentru a da gust mâncărurilor mai ales în China, Japonia, Korea și Thailanda, sosul de soia prezintă multe varietăți care, deși similare la prima vedere, sunt foarte diferite la gust, consistență și conținut de sare.

Cele mai cunoscute tipuri de sos de soia sunt cele chinezești: sos de soia light – este un sos mai subțire, mai sărat, opac, mai deschis la culoare, folosit ca adaos de gust. Sosul light se mai numește și proaspăt pentru că este făcut din prima presă; sos de soia dark – este un sos de soia mai gros, mai închis la culoare, maturat (învechit) și care conține melasă. Se folosește la gătit, savoarea sa eliberându-se la căldură; adaugă și culoare mâncărurilor (spre deosebire de cel light care nu schimbă foarte mult culoarea mâncării).

Ghimbirul

Originar din India și China, ghimbirul este unul din cele mai vechi și populare condimente. Se cultivă în special în India, China, Indonezia, Nepal, Nigeria, Bangladesh, Japonia, Thailanda, Filipine, Sri Lanka.

Partea care se consumă din această plantă este numită rădăcină, dar este, de fapt, un rizom (tulpina groasă – organ de rezervă). Rizomul de ghimbir atinge 5 cm în lungime și are o formă noduroasă. Se comercializează proaspăt, murat sau sub formă uscată de pudră sau fulgi. Ghimbirul este un condiment puternic. Aroma sa este înțepătoare și iute, dar foarte proaspătă cu note citrice. Cea bună varietate de ghimbir este cea asiatică – are coaja de culoare mai deschisă.

Tag-uri: Sri Lanka

Vizualizari: 1032

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus