”Există prezumția de nevinovăție”, rostește notarul Răzvan Mărginean în fața judecătoarei, cerând să fie eliberat din arest, după aproape șapte luni de la reținerea sa. În jurul său, din cei 12 inculpați, acuzați că fac parte din aceeași grupare cu el, unii mustăcesc și zâmbesc către familiile aflate în sala de judecată. Procurorul cere ca toți să rămână în arest și face trimitere către rechizitoriu: acolo unde sunt descrise relatări crunte. Precum cea a unui patron din Ocna Sibiului care, după ce a împrumutat 2.000 de euro, a ajuns să fie bătut și, în final, deposedat de mașini, bani și alte bunuri evaluate la 120.000 de euro. În boxa acuzațiilor, cei din jurul lui Mărginean cer judecătoarei, de asemenea, să fie eliberați. Unul dintre ei e închis pentru tentativă de omor.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins, săptămâna trecută, cererea de eliberare din arest a celor 13 inculpați din Dosarul notarului Mărginean. Majoritatea dintre cei arestați au motivat arătând că nu prezintă niciun pericol social, că au probleme cu sănătatea sau că au copii minori în întreținere. În boxa acuzaților se aflau și doi bărbați aduși din pușcărie, unde sunt închiși pentru tentativă de omor, respectiv infracțiuni la regimul circulației.
Un rechizitoriu de groază
Procurorii DIICOT, ajutați de ofițerii Serviciului Român de Informații, au întocmit în cazul Dosarului notarului Mărginean un rechizitoriu în care foarte mulți sibieni își detaliază momentele greu de închipuit pentru aceste vremuri. Pe parcursul mai multor ani, cămătarii acuzați acum au încheiat zeci de acte de împrumut la biroul notarului Răzvan Mărginean. Iar împrumuturile au dus la transferul unei adevărate averi înspre cămătari și a unor comisioane extrem de generoase către notar, după cum arată procurorii. În aceste condiții, faptele notarului Răzvan Mărginean sunt considerate cu atât mai grave cu cât acesta ”avea obligaţia de a anunţa de îndată procurorul sau organele de poliţie în cazul în care afla despre săvârşirea vreunei infracţiuni precum şi să citească părţilor convenţiile, să verifice realitatea activităţilor desfăşurate de părţi, să le dea îndrumări, să se asigure că ceea ce este consemnat în contracte reprezintă voinţa lor reală şi reflectă realitatea operaţiunilor”, după cum se arată în rechizitoriu.
Două milioane de euro, daune materiale
În fața procurorului de caz, 17 dintre părțile vătămate au declarat că se constituie parte civilă în cauză pentru suma totală de aproape două milioane de euro, daune materiale. Cele mai mari sume sunt cerute de un agent imobiliar, care a fost șantajat să înstrăineze bunuri imobiliare în valoare de câteva sute de mii de euro.
De la 2.000 la 120.000 de euro
Un proprietar de firmă de confecții metalice din Ocna Sibiului a împrumutat de la cămătarul Dumitru Daniel Damian 2.000 de euro, în 2008. Avea de plătit o dobândă de 800 de euro pe lună și a pus gaj o Skpda Octavia. Afacerile nu mergeau cum trebuie, plata dobânzilor mai întârzia, astfel că în scurt timp ”împrumutul” a fost recalculat de Damian la o valoare de 17.000 de euro, cu o dobândă lunară de 4.000 de euro. În vara lui 2009, proprietarul firmei a ajuns să fie bătut, după care creditul a trecut și în grija altui cămătar – Cornea Constantin, zis Cristi, dar și ”tatăl nostru”. În 2010, patronul a fost obligat să semneze un contract prin care recunoștea o datorie de 50.000 de euro, de plătit până la finele anului. A fost forțat să-și dea cămătarilor mașinile, arată patronul, să facă lucrări la casele acestora, să le dea chiar și o mașină ce aparținea cumnatului său. În total, a ”rambursat” valori de 120.000 de euro. După plângerea penală pe care a făcut-o cămătarilor, s-a ales cu noi amenințări. ”Soţul meu s-a întâlnit cu Cornea şi acesta i-a transmis că şi dacă vor intra la puşcărie doi-trei dintre ei, rămân afară 20, care se vor ocupa de el”, a relatat soția omului de afaceri.
O avere
Probabil una dintre cele mai șocante relatări rămâne cea a unui agent imobiliar din Sibiu, care a ajuns să împrumute în total 12.000 de euro, de la același Dumitru Damian. Nu a mai putut plăti dobânda. Presat de cămătari, și-a convins unchiul din Statele Unite - care deținea mai multe terenuri în preajma Sibiului – să îi întocmească o împuternicire pentru a putea vinde un teren. Împuternicirea a fost întocmită la modul general, iar de la primul teren ”vândut” lui Damian, agentul a ajuns într-un vârtej al creșterii dobânzilor și datoriilor ce au dus la pierderea a unor terenuri și bunuri pentru care cere acum daune materiale de 650.000 de euro. O parte din așa-zisa vânzare a acestor terenuri (agentul imobiliar nu primea niciun ban și, evident, nici unchiului din State nu îi erau plătite bunurile) s-a perfectat la biroul notarial al lui Mărginean. ”Am auzit că domnul a fost legat de pom, drogat pentru a fi forţat să încheie acele contracte”, declara Mărginean în fața procurorilor în noiembrie anul trecut. După ce a fost reținut, notarul i-a transmis agentului imobiliar printr-o cunoștință comună să-și schimbe declarațiile.
Partea notarului
Notarul Mărginean nu a lucrat doar cu cămătari, arată procurorii, ci și cu ”dezvoltatori imobiliari”. Aceștia din urmă întocmeau la biroul notarului antecontracte de vânzare-cumpărare de apartamente, dar notarul ”uita” să înscrie aceste contracte în Cartea Funciară. Prin urmare, mansardele sau apartamentele au fost vândute și altor persoane. Prejudiciul creat celor care au dat avansul ”pentru nimic” a fost calculat la 128.000 de euro.
Banii notarului veneau, însă, și de la cămătari, se arată în rechizitoriu. Cei care împrumutau banii de la cămătari, nu îi primeau pe toți după încheierea actelor la biroul lui Mărginean. Cămătarii ”reţineau sume de 5000-10.000 euro şi chiar mai mari, la împrumuturile mai mari, cu titlu de garanţie pentru plata dobânzii sau dobândă anticipată, iar alte sume de bani erau reţinute pentru plata prestaţiilor la notarul Mărginean Răzvan Emilian, deşi percepeau dobânda pentru întreaga sumă din contract”, arată procurorii. Potrivit lor, notarul nu cerea consimțământul victimelor la întocmirea actelor.
Este exemplul unui vecin de-al lui Cristi ”tatăl nostru” Cornea, de la care acesta a cerut împrumut 30.000 de euro. Dobânda urma să fie de 10.000 de euro, așa că la biroul lui Mărginean, cel care împrumuta a găsit un contract de împrumut pentru suma de 40.000 de euro. ”La ieşirea din biroul notarului persoana vătămată a fost aşteptată de inculpatul Cornea Constantin care i-a cerut să plătească taxele notariale şi i-a luat suma de 3.500 de euro pentru a plăti «taxe» către notarul Mărginean Răzvan Emilian. În fapt persoana vătămată a primit doar suma de 26.500 euro. Chitanţa notarială s-a făcut pe o sumă mai mică”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
În final, vecinul lui Cornea și-a pierdut casa. Dar nu înainte ca ”tatăl nostru” să îi ceară să își vândă un rinichi pentru a plăti datoriile umflate, să fie amenințat cu moartea sau să îi fie cerută prietena și fiica minoră pentru a fi trimise în Spania să se prostitueze.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Serviciului Român , Ocna Sibiului , Statele Unite , Apel Alba Iulia , Notarul Mărginean , Răzvan Mărginean , Cartea Funciară , Dumitru Daniel Damian , Cornea Constantin , Mărginean Răzvan Emilian , Skpda Octavia , Daniel Dumitru Damian
Vizualizari: 3382
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ron
Acum 2 ore
Pop
Acum 3 ore
Till Eulenspiegel
Acum 5 ore
Dorin
Acum 5 ore
George