Atât președintele Judecătoriei Avrig, judecătorul Marius Ioan Mazilu, cât și președintele Judecătoriei Agnita, judecătorul Andrei Nistor, spun că posibila desființare a celor două instanțe va afecta, în mod direct, în special pe locuitorii celor două zone ale județului. Grupul de lucru interinstituțional al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a propus la începutul acestei luni desființarea a 30 de instanțe din țară și a parchetelor pe de lângă acestea.
”Din punctul nostru de vedere, o eventuală desființare a Judecătoriei Agnita ar restrânge nejustificat accesul la justiție al cetățenilor din zona orașului Agnita precum și din localitățile învecinate. Ar fi foarte dificil pentru aceste persoane, marea lor majoritate de la sate și comune, să ajungă la Sibiu sau la Mediaș, pentru un proces”, a declarat judecătorul Andrei Nistor, de la Agnita. Cea mai apropiată instanţă care ar putea prelua competenţa teritorială a Judecătoriei Agnita este Judecătoria Mediaş, iar distanţa dintre Agnita - Mediaș este de aproximativ 45 km. A doua instanţă care ar putea prelua competenţa Judecătoriei Agnita este Judecătoria Sibiu, iar distanţa dintre Agnita și Sibiu este de aproximativ 60 km. ”Nu există infrastructură feroviară pentru justițiabili în zona geografică în discuție”, mai arată conducerea judecătoriei. La Judecătoria Agnita lucrează în acest moment trei judecători și 11 persoane ca personal auxiliar.
”În condițiile în care se vorbește foarte mult despre descentralizare, nu cred că eficiența economică ar trebui să fie determinantă în acest caz. Gândiți-vă că Judecătoria Avrig acoperă o arie teritorială foarte mare, de la limita cu județul Brașov până la limita cu județul Vâlcea. Toți acești oameni vor fi puși pe drumuri”, a declarat și judecătorul Marius Ioan Mazilu. La judecătoria Avrig lucrează în acest moment patru judecători și opt angajați ca personal auxiliar. Până la data de 10 iunie 2013 pe rolul judecătoriei erau înregistrate 672 de dosare. O părere similară are și procurorul Simona Enache, purtător de cuvânt la Parchetului de pe lângă Judecătoria Avrig. ”Dacă se desființează judecătoria noi probabil că vom fi mutați, cei mai mulți dintre noi, la Sibiu. Nu cred că noi suntem problema ci oamenii de aici care vor fi privați de actul de justiție”, a declarat și Simona Enache.
Referitor la posibila desființare a Judecătoriei Avrig, deputatul PSD Gheorghe Frăticiu a depus la începutul lunii aprilie o interpelare către Ministerul Justiției. În răspunsul secretarului de stat Florin Aurel Moţiu la această interpelare se arată în mod clar că propunerile CSM-ului reprezintă primul pas pentru desființare de facto a instanțelor vizate. ”Urmează a se redacta documentul final (proiect de lege pentru desființarea unor instanțe și proiect de hotărâre a Guvernului și pentru modificarea circumscripțiilor unor instanțe) pentru a fi înaintat Parlamentului în vederea desființării”, a transmis Ministerul Justiției.
Procesele judecătoriilor Agnita și Avrig ar urma a fi preluate de instanțele de judecată superioare din Sibiu și Mediaș.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Judecătoriei Avrig , Andrei Nistor , Judecătoria Sibiu , Judecătoria Mediaș , Consiliului Superior , Judecătoriei Agnita , Ministerul Justiției , Judecătoria Avrig , Gheorghe Frăticiu , Marius Ioan Mazilu , Florin Aurel Moţiu , La Judecătoria Agnita , Simona Enache
Vizualizari: 1215
Ultimele comentarii
Acum 30 minute
Emil
Acum 35 minute
Ion
Acum 53 minute
Emil
Acum 1 oră
AndreiM
Acum 1 oră
VP