Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

Tenul bronzat e mai important decat cancerul de piele, pentru liceeni

Liceenii sunt în ultima săptămână de cursuri, așa că, de săptămâna viitoare, îi vom găsi la ștranduri, piscine și în apropierea oricărui ochi de apă care poate fi cucerit. Nimic rău în asta, doar că ei nu țin seama de un lucru care poate fi diferența dintre o viață liniștită și una plină de vizite la medic: cancerul de piele atacă mai ales persoanele care se expun la soare necontrolat și fără să utilizeze creme cu factor de protecție.

I-am însoțit astăzi pe medicii sibieni de la secția Dermato-Venerice, care au consultat tinerii din liceele “Octavian Goga” și “Constantin Noica”. Deși au ascultat cu atenție explicațiile, elevii au recunoscut, în cele mai multe dintre cazuri, că se expun la soare fără să folosească niciun fel de protecție.

Câteva dintre dialogurile cu tinerii, înregistrate astăzi:

“Mă expun la soare, destul de des. Mai ales în vacanță, mergem la ștrand”. „Și ce factor de protecție folosești?” „Creme, creme de soare”. „Cam cât să fie factorul?” „Depinde, nu știu...”

„Văd că ai deja tenul puțin bronzat...” “Am stat așa puțin, câteva ore...” „Folosești creme de protecție?” „Da, folosesc”. „Ce cifră să aibă?” „Ăăăă, Nivea”. „Și știi cam cât să fie factorul?” „Nu, nu prea mă uit la... peste 50, cred” (cifra i-a fost șoptită de un coleg din altă bancă)

„Nu, nu sunt de acord cu creme de protecție. Prefer să stau la umbră și mai puțin în apă. Atât. Nu folosesc...”

„Nu știu, treizeci la sută, patruzeci... Depinde ce găsesc”

Ultima săptămână de școală a fost una mai lejeră pentru unii dintre liceenii sibieni, care au preferat să stea la ștrand, decât la orele de curs. Soarele de la orele amiezii nu i-a speriat, însă, pe tineri, care nu și-au pus în bagaje și creme de protecție. I-am întrebat și pe ei despre cremele de protecție.

„De obicei folosesc, dar în general folosesc uleiuri. De fapt, de obicei nu prea folosesc...” „E mai importantă frumusețea decât sănătatea?” „Nu, după părerea mea e mai importantă sănătatea, dar na, acuma, un pic de bronz nu strică...”

„Folosești creme de protecție?” „Nu, mai târziu, poate”. „Și dacă folosești, ce factor să aibă?” „Cât mai mic, să mă prindă, așa, la început”. „Nu ți-e frică de bolile de piele?” „Nu mi-e așa de frică, na, rezist...”

„Folosești creme de protecție?” „Da”. „Ce factor?” „B3, cred. Sau Q3. Nu știu sigur, că nu mă uit...”

Medicii dermatologi din Sibiu au mers astăzi în licee, ca să le explice tinerilor cât de grave pot fi bolile de piele, nedescoperite la timp. Liceenii au beneficiat și de consultări gratuite.

„Există tendința asta, de a ne preocupa mai mult de aspectul fizic, tinerii sunt o categorie absolut vizată. Ei trebuie să folosească cremele de protecție, deși la modă acum este să avem un ten cât mai bronzat. Este foarte importantă protecția cu un 50 SPF”, explică dr. Anca Opriș.

Peste 500 de sibieni ajung în fiecare lună la Spitalul Clinic Județean și alte sute la cabinetele private ale medicilor dermatologi, cu simptome ale bolilor de piele. Nu mai puțin de 10% dintre ei au nevoie de consultații amănunțite, pentru că prezintă semne de cancer de piele.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

RrmKE6LLFv

Acum 10 ani

Cancellation of an existing QuotesChimp is not usually a problem after the first 60 days of coverage have elapsed. After that, the company can only cancel for cause; i.e., nonpayment of premiums. The real problem most consumers fear is their company's refusal to renew a policy at the end of the coverage period. Unfortunately, unlike health insurance, auto insurance companies don't issue policies that are guaranteed to be renewable. Thus, a company can usually refuse to renew your policy or raise your rates upon the following terms and conditions.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus