Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Si specialistii in geografie vad capitala regiunii la Sibiu. Ministerul Dezvoltarii a luat act

Geografii propun Guvernului împărţirea României în zece regiuni, Transilvania şi Muntenia fiind separate în câte două, iar Bucureştiul urmând să facă parte din Muntenia de Sud. Directorul Centrului de Geografie Regională al Universităţii Babeş-Bolyai, Pompei Cocean, a prezentat joi, la Institutul Cultural Român, proiectul de regionalizare aşa cum a fost gândit de specialiştii în geografie ai ţării, informează Agerpres. "Proiectul nostru are zece regiuni: Crişana-Maramureş (cu capitala la Satu Mare), Transilvania de Nord (cu capitala la Cluj-Napoca), Transilvania de Sud (cu capitala la Sibiu), Banat (cu capitala la Timişoara), Oltenia (cu capitala la Craiova), Muntenia de Nord (cu capitala la Ploieşti), Muntenia de Sud (cu capitala la Bucureşti), Dunărea de Jos (cu capitala la Galaţi), Dobrogea (cu capitala la Constanţa) şi Moldova, care a fost gândită pe axa de dezvoltare a Siretului, cu capitala la Iaşi", a precizat Cocean. 
El a adăugat că scopul constituirii regiunilor este de a optimiza funcţiile teritoriului respectiv şi pentru a gestiona eficient, în interesul comunităţii locale, resursele, dar şi pentru realizarea coeziunii. "Din punct de vedere al structurii teritoriale se îndeplinesc cerinţele de regiuni, toate regiunile au puternice centre universitare, conservă zestrea spirituală, culturală, istorică ale vechilor zone istorice, acesta este patrimoniul nostru, iar scopul nostru este de a ne promova valorile", a subliniat specialistul. Potrivit preşedintelui Societăţii de Geografie din România, Mihai Ielenicz, regionalizarea nu se poate face decât în condiţiile în care la acest proces participă oameni avizaţi, printre aceştia numărându-se şi geografii. El a cerut ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea, să facă publică componenţa comisiei de la Guvern care se ocupă de regionalizare. 
"Proiectul prezentat de noi a fost trimis Guvernului, ministerelor şi mass-media. Am primit răspunsul de la Ministerul Dezvoltării Regionale în care se menţionează că propunerile noastre vor fi luate în discuţie şi se va ţine cont de ele", a încheiat Ielenicz. 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

dragnea

Acum 10 ani

foarte adevarat....georafic si istoric vorbind sibiul trebuie sa fie capitala de regiune...brasovul a fost ridicat un pic de ceausescu...
Raspunde

un sibian

Acum 10 ani

suna bine dar...interesele sunt mari
Raspunde

@1

Acum 10 ani

Cand v am spus ca va trebuie Xanax la multi nu ma ti crezut.. Pai asta ...plagiatorul sef de la Cluj...scrie cate un articol pe saptamana pe tema asta.. Acum cum l au dat afara si de la ICR..consuma banii sibienilor..hahahah ***ro.stiri.yahoo.com/un-nou-scandal-la-icr-directorul-adjunct-al-122214640.html
Raspunde

CETATENI DIN ORCE LOC

Acum 10 ani

ORAS INTERNATIONAL , METROPOLA , ORAS, CATUN , SAT , AL ROMANIEI , TREZITIVA LA REALITATE . TOATE TARILE SLAB DESVOLTATE DIN EUROPA SI MOMITE CU ZAHARELUL - EURO- BATUT IN VATRA LOR , FARA NUMAR , SAU INPARTIT , IN MAI MULTE REGIUNI . ROMANIA ESTE DEOCAMDATA TARA CARE A MAI RAMAS LA PRADA SI INPARTIT . TOATE MACELURILE MONDIALE , INPARTIRI ,TOT DE EI ( TARI DESVOLTATE ) AU FOST FACUTE . TRATATELE INTERNATIONALE SERIOASE , TOT IN PIJAMALELE , JEGOASE DIN CANCELARIILE OCCIDENTALE SI RASARITENE . AMERICANI TRAG HATURILE SI IA CAIMACUL CARE LE CONVINE . NOI NE CERTAM , BALACARIM SI EI AU TELEFONUL ROSUL SI LA WECEU AMANTEI. TRAGETI HOTARE PRIN BUDA SI PESTA , OARE LA EI CE INPARTIRE FAC ? S-AU NU INDRAZNUSC ?
Raspunde

joni sibianu

Acum 10 ani

nu mai scrieti tote magariile ca SBIUL trebue sa fie capitala regionala ,spuneti cite orase din ROMANIA mai fac topul oraselor de vis din europa de est in afara de sibiu
Raspunde

D -zeule,

Acum 10 ani

ati vazut harta lui Cocean? Publicati -o! Hunedorenii mrg la Timisoara, salajenii si \"albanezii \" la Cluj, dar \"geograful \"ii trimite la Sibiu si...Satu Mare.Impatre secuimea in doua (samanta inutila de scandal), duce Ialomita din buza Bucurestiuluo la...Galati (nici macar la conurbanismul Galati -Braila), etc. Omul nu e sanatos -geografic -si nici cei care il citeaza \"nemestecat \".Un plagiator idiot, nu doar lenes.
Raspunde

capitalist

Acum 10 ani

bai de ce este atita bataie pe capitale inseamna ca in spate se intimpla ceva necurat ba lasatine inpace facetiva capitala pe bani vostri si nu mai tot rivniti s-a ne fitii capitala s-a plins cineva din administratia locala s-au judeteana ca nu ne putem descurca trebuie s-a ne administreze alti bani s-au sa intrat in faliment orase care a fost sustinute de la buget find conectate permanent la bani publici si nu mai pot s-a se sustina ati luat modelu comunistilor vreti din nou s-a creati discrepanta intre orasele pe care le vreti capitale si celelalte localitati din viitoarea regiune ati auzit de legea falimentului nu te poti sustine financiar te dai deoparte diferenta se face dupa valoare si economie sanatoasa cum este la ora aceasta SIBIUL si asa subtil si pervers ati mutat deconcentratele din SIBIU fara s-a va intrebe nimeni de ce bani SIBIENILOR trebuie s-a mearga in buzunarele altora mai smecheri sustinuti aRBRITRAR de la centru cu complicitatea parlamentarilor locali
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus