Marţi,
23.04.2024
Innorat
Acum
10°C

Sfintii Apostoli Petru si Pavel – martori ai invierii lui Hristos

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri, cei ce v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; la a căror săvârşire luând seama, urmaţi-le credinţa” (Evrei 13,7).

În toată lumea şi în toate vremurile, acei oameni cu daruri alese care şi-au jertfit viaţa pentru un ideal sfânt s-au bucurat şi se bucură de o cinste deosebită. Ei sunt comemoraţi şi sărbătoriţi ca cei mai vrednici fii ai neamului omenesc.

În Biserica Creştină, cinstea aceasta deosebită are de la începutul creştinismului putere de dogmă, concretizată într-un adevărat cult, numit cultul sfinţilor.  Sfinţii sunt prieteni şi casnici ai lui Dumnezeu (Ioan 15, 14-15).

Printre aceşti prieteni ai lui Hristos se numără la loc de frunte Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. De aceea în ziua de pomenire a martiriului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (29 iunie) cuvântul cel mai potrivit pentru această prăznuire socotesc că este un fragment din epistola către Corinteni a Sf. Ap. Pavel în care se spune: „Ocărâţi fiind, binecuvântăm; prigoniţi fiind, răbdăm; defăimaţi fiind, mângâiem. Ca gunoiul lumii am ajuns, lepădătura tuturor până acum” (I Corinteni 4, 12-13). Vedem din aceste cuvinte ale Sf. Ap. Pavel că ei şi-au închinat întreaga viaţă lui Dumnezeu făcând din trupurile lor temple ale Duhului Sfânt. Ţelul lor în această viaţă era acela de a face  întotdeauna voia lui Dumnezeu. Aşa se explică cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Pentru mine a trăi este Hristos şi a muri este câştig” (Filipeni 1,21). Cu alte cuvinte ei îşi doreau moartea pentru că aceasta îi unea cu Hristos pentru totdeauna, dar asta numai şi numai dacă era şi voia lui Dumnezeu. Dacă, însă, voia lui Dumnezeu era ca ei să trăiască şi să propovăduiască Evanghelia lui Hristos, atunci ei asta făceau. Ba mai mult au pecetluit această lucrare misionară cu sângele lor vărsat martiric pentru Hristos şi pentru Biserica Sa. 

Din Sfânta Evanghelie cunoaştem că Sf. Ap. Petru era originar din localitatea Betsaida din Galileea, fiind fiul lui Iona şi frate mai mare al lui Andrei, cel dintâi chemat de Domnul la lucrarea apostoliei şi se numea Simon, până când Mântuitorul i-a schimbat acest nume în Chefa sau Petru. Era cel mai vârstnic dintre cei doisprezece apostoli şi deseori vorbea în numele ucenicilor, rugând pe Mântuitorul să le tâlcuiască înţelesul tainelor credinţei. Era o fire înfocată, cinstită şi plină de rodire pentru Hristos şi gata oricând la uitarea de sine. Cu toată dragostea pentru Hristos, nu şi-a putut învinge slăbiciunea, lepădându-se de trei ori de Domnul său tocmai când Acesta era batjocorit şi purtat de la Ana la Caiafa. Mai târziu cu multe lacrimi şi cu mult zbucium sufletesc şi-a ispăşit această lepădare de Domnul.

După Pogorârea Duhului Sfânt, Sf. Petru este cel dintâi care vesteşte poporului evreu pe Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat, îndemnându-i pe toţi la pocăinţă şi la întoarcere la credinţă. A străbătut drumuri lungi şi grele, propovăduind Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Pont, Galiţia, Capadocia, Bitinia şi la Roma unde a fost martirizat la 29 iunie 67 în timpul persecuţiei împăratului Nero. Pe colina Vaticanului, acolo unde astăzi se înalţă biserica ce-i poartă numele, Sf. Petru a fost răstignit cu capul în jos, pecetluind cu sângele său, credinţa pe care a mărturisit-o în numele lui Hristos.

De la Sf. Ap. Petru ne-au rămas scrise în Canonul Noului Testament două epistole soborniceşti, mult folositoare vieţii creştine.

Sf. Apostol Pavel supranumit „apostolul neamurilor”, pentru că a predicat Evanghelia mai ales păgânilor, s-a născut într-o familie de iudei bogaţi în Tarsul Ciliciei, primind o educaţie strălucită în şcoala rabinului Gamaliel.

La început, Saul, căci aşa fusese numit la naştere, a fost un adept înfocat al legii mozaice şi un duşman de moarte al creştinilor. Este binecunoscută întâmplarea petrecută pe drumul Damascului, când, plecat să-i prigonească pe creştini, Saul îl vede pe Hristos într-o lumină orbitoare şi se converteşte la creştinism, devenind din persecutor înfocat un vestitor neobosit al Evangheliei lui Hristos.

A propovăduit pe Hristos tuturor, străbătând, în trei călători misionare, toată Asia Mică, Macedonia, Grecia, mergând până la Roma, chiar şi în Spania. Peste tot pe unde a umblat a înfiinţat comunităţi creştine, hirotonind episcopi, preoţi şi diaconi. În lungile şi obositoarele sale călătorii, a suferit nenumărate primejdii, a fost bătut, întemniţat, a îndurat foamea şi setea. Cu toate acestea nici o suferinţă nu i-a micşorat râvna de propovăduitor al credinţei şi nici o primejdie nu l-a înspăimântat.

De la Sf. Ap. Pavel ne-au rămas 14 epistole scrise cu diferite ocazii şi în timpuri diferite, din care emană grija neobosită a apostolului pentru propovăduirea şi păstrarea nealterată a învăţăturii creştine.

Ajungând la Roma, Sf. Pavel a fost închis şi condamnat la moarte de către crudul împărat Nero, tăindu-i-se capul în aceiaşi zi cu Sf. Ap. Petru şi câştigând în acest fel cununa cea neveştejită a muceniciei.

Ogorul Bisericii stropit de sângele lui Hristos şi al martirilor, printre care se află şi Sf. Ap. Petru şi Pavel a rodit şi va rodi până la sfârşitul veacurilor credinţă, nădejde şi iubire. Cinstindu-i pe Sf. Ap. Petru şi Pavel, îl preamărim pe Dumnezeu, izvorul sfinţeniei „ cel minunat întru sfinţii săi”.

Prin cultul sfinţilor şi prin rânduielile sale liturgice, Biserica ne aminteşte permanent că smerenia şi dragostea dusă până la sacrificiul suprem este calea lui Hristos. Smerenia şi dragostea este calea către bucurie, către pace şi către viaţa veşnică şi pe această cale suntem invitaţi toţi membrii Bisericii lui Hristos în toate zilele vieţii noastre.  

                                                          Pr. Vasile Cristian Dariciuc

                                                Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Sibiu 

                                                 Parohia Ortodoxă Română Sibiu Cibin II

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

unu\'

Acum 10 ani

Ma surprinde faptul ca fetele bisericesti uita un lucru:Iisus s-a nascut,a trait si a murit evreu!Petru a considerat ca doar iudeii pot fi convertiti(s-a vorbit de iudeo-crestinism),intrind in conflict cu Pavel care propovaduia universalitatea noii credinte.Poate ar fi mai multe \'\'oi\'\' daca \'\'pastorii\'\' ar fi competenti si ar constientiza ca suntem in secolul 21 nu 11!
Raspunde

Slujba si drujba

Acum 10 ani

Un betiv incepe sa urle in autobuzul plin cu calatori : - Voi aia din spate sunteti niste onanisti, aia de la mijoc...hoti si aia din fata...niste dobitoci ! Soferul nervos, pune o frina de se dau toti cu cracii in sus dupa care striga la el : -Ia mai zi ma odata, care sunt dobitoci, onanisti si hoti ? Betivul se culege de pe jos si zice : -De unde pielea mea sa mai stiu, ca acuma i-ai amestecat pe toti !...
Raspunde

@unu

Acum 10 ani

romanul are o vorba: prostul parca nu e prost destul daca nu e si fudul. Adica exact cazul tau. Daca puneai putin mana si citeai ai fi aflat ca Mantuitorul este initiatorul crestinismului, a fost botezat cu apa, in numele Sfintei Treimi de catre Ioan Botezatorul iar Saul din Tars, cel care va deveni Pavel DUPA botezul primit la intrarea in crestinism, era un fundamentalist evreu care avea ca sarcina descoperirea si pedepsirea \"sectantilor crestini\". Desigur ca e mai usor sa debitezi prostii decat sa te informezi. Dumnezeu sa te aibe in paza.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus