Sâmbătă,
24.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

Sindicatul dascalilor sibieni se conduce in familie

Teodor Fîrțonea, președintele Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu – cel mai mare sindicat al dascălilor din județ – este căsătorit cu Daria Dobrici, unul dintre contabilii organizației. Vicepreședintele SIP Sibiu, Leonard-Gheorghe Stancu este soțul Ioanei-Cătălinei Stancu, unul dintre cei doi membrii ai Comisiei de cenzori a sindicatului. Cei doi lideri de sindicat sunt prieteni de foarte mulți ani. Un fost membru al Biroului Executiv, Mărioara Antinie, a declarat pentru Turnul Sfatului că a fost înlăturată din sindicat în momentul în care a solicitat conducerii informații cu privire la modul în care se cheltuie banii în SIP Sibiu.
Nemulțumită de lipsa de transparență a conducerii Sindicatului Învățământului Preuniversitar în privița situației economice a organizației, Mărioara Antinie a solicitat președintelui Teodor Fîrțonea detalii privind situația contabilă pe ultimii trei ani. Mărioara Antitie spune că a ridicat această problemă și în ședințele Biroului Executiv, fără succes. Prin urmare, în data de 8 mai anul acesta a făcut o adresă în scris arătând că există mai multe încălcări ale legii. ”Având în vedere că până la această dată nu mi-au fost aduse la cunoștință, nu există publicate, nu există afișate nici la sediul SIP și nu au fost comunicate nici în cadrul ședințelor publice (așa cum prevedea L 54 din 2003 Legea sindicatelor și ulterior Legea dialogului social) pentru a le putea analiza, pentru a putea răspunde corect și pertinent nelămuririlor și întrebărilor justificate de altfel, care îmi sunt frecvent adresate de către membri SIP Sibiu din unitățile pe care le reprezint, vă solicit în termen de cinci zile de la primirea prezentei să îmi comunicați următoarele documente publice: Statutul SIP Sibiu; Organigrama; Regulamentul de ordine interioară; Situația contabilă (BVC) pe ultimii trei ani privind ”evidența numărului de membri, a încasărilor și cheltuielilor de orice fel”, așa cum sunt prevăzute de art. 13 din Legea dialogului social din 2011”, se arată în documentul semnat de Mărioara Antitie.
Suspendată în două zile
Doar două zile mai târziu conducerea SIP a anunțat prin e-mail unitățile școlare din județ că doamna Antitie a fost exclusă din BE, artibuțiile fiind preluate de președintele Fîrțonea. ”SIP Sibiu vă aduce la cunoștiință că, începând cu data de 10 mai 2013, d-na Mărioara Antitie a fost suspendată din funcția de membru al Biroului Executiv al SIP Jud. Sibiu. Decizia suspendării a survenit ca urmare a  votului din Biroul Executiv al SIP Jud. Sibiu, dat în conformitate cu articolul 30 alin. 1 lit. B din Statutul SIP Jud. Sibiu. Începând cu aceeași dată, d-na Mărioara Antitie nu mai reprezintă interesele SIP Jud. Sibiu în raport cu terți, responsabilitățile Departamentului Învățământ Preșcolar au fost preluate de d-l prof. ec. Teodor Fîrțonea”, a transmis prin e-mail SIP școlilor sibiene. ”Nu mi s-a adus nicio explicație, am fost doar pusă  în fața faptului împlinit”, spune Mărioara Antinie. Prin urmare, a cerut iar explicații în scris. ”Solicit revocarea deciziei deoarece aceasta este nelegală, nefiind motivată în fapt și drept. Vă solicit repararea prejudiciului moral cauzat prin faptul că ați transmis decizia de suspendare  în ceea ce mă privește, către unitățile școlare pe care le reprezint, înainte ca aceasta să-mi fie comunicată și mai ales motivată și înaintea soluționării contestației. Legea prevede că o astfel de decizie poate produce efecte doar după epuizarea tuturor căilor de atac, lucru care nu era îndeplinit în data de 10.05.2013, dată la care ați transmis e-mailurile către unități”. 
Explicațiile lui Fîrțonea
Nemulțumirile Mărioarei Antinie cu privire la conducerea SIP Sibiu nu sunt unice. Mai mulți membri de sindicat, care au dorit să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru Turnul Sfatului că încrengăturile din conducerea organizației sunt cauza lipsei de transparență. Contactat de Turnul Sfatului, președintele Teodor Fîrțonea a confirmat faptul că atât el cât și vicepeședintele Leonard Stancu lucrează în sindicat alături de soții, și că sunt prieteni vechi, însă acest fapt nu încalcă nicio lege iar rezultatele conducerii SIP sunt notabile și cunoscute de toată lumea. ”Soția mea lucrează ca și contabil dar nu este contabila sindicatului. Eu sunt la a doua căsătorie și când am ajuns aproape de punctul de a mă căsători cu o colegă am strâns toți colegii din sindicat și le-am explicat situația, chiar le-am cerut un punct de vedere. Era normal să fac asta. Cât îl privește pe vicepreședintele Leonard Stancu, ne știm de ani de zile, lucrăm împreună de atâta timp, este normal să fim prieteni, la fel cum marea majoritate dintre colegi suntem prieteni. Soția lui într-adevăr este membru în Comisia de Cenzori dar de mult timp și a fost aleasă în această funcție”, a explicat Teodor Fîrțonea. Liderul SIP Sibiu a mai spus că își asumă o oarecare lipsă de comunicare, inclusiv a situațiilor financiare, cu membrii simpli de sindicat, menționând totuși că membrii Biroului Executiv sunt informați periodic și că este datoria lor să transmită mai departe datele. ”Au fost și colegi de prin școli care mi-au cerut explicații și le-am răspuns de fiecare dată când a fost cazul. Eu nu pot să am contact direct permanent cu fiecare membru în parte”, spune Fîrțonea. În fine, legat de cazul Mărioarei Antinie Fîrțonea a refuzat să explice motivele suspendării. ”Nu vreau să spun de ce a plecat. Sunt lucruri mai delicate pe care le voi dezvălui, așa cum i-am spus și dumneaei, dacă se ajunge în fața justiției”, a încheiat Fârțonea. Conform ultimei declarații de avere Teodor Fîrţonea are un salariu de puțin peste 15.000 de lei ca profesor, 18.000 lei ca preşedinte al SIP Sibiu şi 6.312 lei ca preşedinte CAR SIP Sibiu. Soția lui are un salariu de 27.953 lei de la CAR al SIP Sibiu și 16.250 lei de la SIP Sibiu. Daria Dobrici mai deține un apartament de 65 de metri pătrați și o casă de 166 metri pătrați.
În ceea ce o privește pe Mărioara Antinie, aceasta și-a dat demisia din funcția de membru de sindicat, menționând printre altele ”lipsa unui mediu adecvat desfășurării activității”, ”modul unilateral de soluționare a tuturor problemelor sindicale” și ”lipsa transparenței financiare”.
S.I.P. Sibiu este cea mai mare organizație sindicală județeană, reprezentativă pentru domeniul învățământ la nivel judetean, include aproximativ 75% din angajați (5600 de membri), fiind prezentă în toate unitățile de învățământ ale județului Sibiu.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

tik

Acum 8 ani

can boc si-a batut joc de mii de profesori a tacut malc in loc sa-i dea un cap in gura . asa ca VALEA!!!!
Raspunde

nu conteaza

Acum 8 ani

Firtonea, eu in locul lui as pleca si nu m-as mai intoarce, odata si odata are sa-i vina randul... doar sa-si deschida ochii cine trebuie. Nimic pentru nimeni nu face, nu ajuta cadrele didactice, indiferent ca sunt educatori, profesori, auxiliare, ridica din umeri... pipa doar tigari de tigari si cam freaca menta.... Mai are tupeul sa si ameninte, rusine sa-i fie !!!!
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Păi, n-are unde sa plece, omu\' trebuie sa isi îndeplineasca destinul până la capat şi capătul nu poate fi altceva decât o celula în puşcărie. <br>Eu, dacă aş fi profesor m-aş simţi ruşinat să fiu reprezentat de acest nichipercea-gigolo răsuflat cu ghiul şi brăţară la mână.
Raspunde

SINDICAT

Acum 8 ani

Nu mai credeti in sindicate totii au facut jocurile puteri s-au incirdasit cu puterea ,uitativa la ce legii ticaloase au luat parte si aici ma refer la codu munci,legea pensilor o s-a vedeti cind va va veni timpu de pensionare la ce umilinta au luat parte mari lideri de sindicate mai iesiti s-a va vada lumea ,de la 1 .0 ,7 ,2013 se scumpesc gazele pentru populatie ,la iarna iasa cine poate mult succes
Raspunde

Fost sindicalist

Acum 8 ani

Antinie=Fartonea,doua javre nerusinate care ne-au tocat banii.Madam Antinie,pana mai ieri patrula la bratul d-nei Turcan,atunci era bine.Acum ca a primit un sut in dos,a devenit nemultumita?Sa plateasca si ea si Fartonea jaful facut pe banii putini ai dascalilor.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

Dragi 10 brasoveni, noi toti sibienii, va contrasalutam in acelasi mod, asa ca pregatiti-va de inundatii.
Raspunde

@joseph

Acum 8 ani

Ce naiba mai bagi in seama toti pisaciosii..
Raspunde

FOSTA

Acum 8 ani

Canaliile Firtonea si Stancu au fost cu Iliescu si cu Basescu cat a trebuit, s-au ales intre ei prin manipulare, au jonglat cu bani si fonduri si n-au miscat un deget decat daca le era folositor. Javrele astea sunt eterne si nimeni nu le poate face nimic.
Raspunde

10

Acum 8 ani

Ce manelist borât e asta cu ghiul!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus