Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Batjocura la adresa persoanelor cu handicap: tinuti cu orele in fata usilor inchise

Pe ușa comisiei de expertiză medicală care decide încadrarea în gradul de handicap este un anunț cu câteva fraze imperative: “Atenție”, “Predarea documentelor se face până la ora10!!”, “Nu intrați nechemați!”. Semnele de exclamare le aparțin autorilor. Nu a mai fost loc de niciun “Vă rugăm” și cu atât mai puțin de “Mulțumim”.

Persoanele cu handicap se adună la ora 8 dimineața la ușa comisiei, ca să-și depună actele. Care sunt preluate de asistente și personalul auxiliar. Abia la ora 10, medicii de la comisie vin la cabinet. Bolnavii încep să intre în biroul medicilor la strigare, fără nicio programare, în funcție de bunul plac al doctorilor. “Nu poți merge să-ți cumperi o apă sau să mergi la toaletă, de teamă că vei fi strigat și îți pierzi rândul”, spune Lili Croitoru, una dintre persoanele cu handicap care are nevoie de expertiza medicală, pentru încadrarea în grad de handicap.

Peste 60 de persoane vin în fiecare zi la Comisia de expertiză medicală din Sibiu. Medicii de aici sunt singurii avizați să dea un verdict în privința încadrării în gradul de handicap. Oamenii pe care i-am întâlnit la ușa singurului cabinet funcțional (cel al dr. Minerva Boitan, pentru că celălalt medic, Tatiana Ghițescu, este în concediu) se plâng, unul după altul: “Tot timpul e aglomerație aici. E foarte aglomerat. Foarte multe persoane, e pe tot județul, din toate localitățile”, „E greu, e căldură, e înghesuială, asta este”, „Pleci de la șapte de la lucru și ajungi la 12 înapoi...”, „Trebuie să se facă o programare sau să fie mai mulți salariați care să se ocupe de dosare”…

Comisia de expertiză de la Mediaș s-a desființat în urmă cu doi ani, așa că cea de la Sibiu a devenit singura în tot județul. Oamenii care vin de la distanțe mari se plâng că bat, uneori, drumul degeaba.

„De multe ori avem câte o problemă, nu e trecută data pe un act sau o chichiță mică și o trebuit să mergem acasă, să vin cu actele a doua zi. Deci problema asta am avut-o eu. Nu o dată”, spune un medieșean care a suferit un atac cerebral.

La 35 de ani, din cauza unei boli din naștere, doamna Lili a fost nevoită să își monteze proteze la ambele șolduri. Poate să meargă doar câțiva pași, ajutată de cârje, însă comisia de expertiză a decretat că starea sa îi permite să muncească și a fost încadrată într-un grad de handicap cu drept de lucru. Femeia a făcut contestație, însă cererea sa va trebui analizată la Brașov, deci un drum în plus, pentru o persoană bolnavă. Mai mult decât nedreptatea a deranjat-o, însă, tratamentul de care a avut parte la ușa comisiei.

„Mi se pare o umilire în ultimul hal. Mă simt umilită și nedreptățită. Sper să se rezolve. Sau cel puțin acolo unde se așteaptă, la ușă, să se pună un dozator de apă, să se facă un sistem de programare. Depui dosarul la ora 8 dimineața și să ți se spună, vino la ora unu, la ora zece. Nu, stăm atâția oameni necăjiți acolo, tăiați, bolnavi, ca niște vite la ușă... Ca să ce? Ca să ni se decidă soarta. Tu meriți sau tu nu meriți...”, spune Lili Croitoru, broker de asigurări.

Medicii se plâng și ei că au foarte multe dosare de rezolvat, mai ales după ce comisia din nordul județului s-a desființat.

“Am ajuns la cifre-record, de 50-65 de persoane văzute într-o zi. Sigur, este foarte greu și pentru dânșii, că așteaptă, dar este mult mai greu pentru noi, care chiar trebuie să analizăm, să evaluăm o situație din punct de vedere medical. Chiar în urmă cu o oră am fost jos, să văd un pacient într-o mașină, adus de cineva și care numai azi a putut să vină. Deci de foarte multe ori noi trebuie să ținem cont de posibilitățile oamenilor și mai puțin de o programare, așa cum ar fi normal”, spune dr. Minerva Boitan.

Comisia de expertiză de la Sibiu a fost implicată într-un scandal la începutul acestui an, când unul dintre medicii angajați a fost acuzat de luare de mită. Doctorul Adrian Ienea a primit, săptămâna trecută, o condamnare la închisoare de 3 ani și 6 luni. Hotărârea nu este, însă, definitivă.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

6 comentarii

vâlcean

Acum 8 ani

fapte normale, obiceiuri din Ardeal.
Raspunde

Ionel

Acum 8 ani

Era mai bine pe Mitropoliei?
Raspunde

giga contra

Acum 8 ani

Dar dna Tolciu, onor directoarea ce parere are?
Raspunde

Un bugetar fomist si spagar

Acum 8 ani

Conditiile sunt cat se poate de ok. Mai ales aici la noua locatie. Problema carentei personalului nu e de competenta comisiei de evaluare. Acum vreo 3 ani pdl ul a taiat salariile si a inghetat angajarile. Toata lumea injura bugetarii dar cand au nevoie de ei li se par brusc ca sunt totusi prea putini ;
Raspunde

Ac

Acum 8 ani

Se fac confuzii grave in acest text.Exista 2 sisteme de evaluare total diferite: cel de handicap si cel de invaliditate (vezi comisia de expertiza).Cei 2 medici dr.Minerva Boitan si dr. Ghitescu sunt medici de expertiza ai cabinetelor de expertiza care se afla in subordinea Caselor de Pensii si care evalueaza capacitatea de munca a persoanei.Comisia de evaluare in grad de handicap se afla in cadrul DGASPC.Atentie, deci!Nu faceti confuzii.Invaliditatea are criterii de incadrare si sistem de evaluare complet diferit.Medicul care a fost prins luand mita e medic la invaliditate si nu la handicap.
Raspunde

ac

Acum 8 ani

sistemul de evaluare in grad de handicap este un sistem mai complex, decizia nefiind doar medicala, cum este cazul invaliditatii, unde doar un medic decide incadrarea (cazul de sus)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus