Am solicitat de luna trecută tuturor parchetelor din județul Sibiu să ne transmită date statistice referitoare la activitatea din ultimii trei ani. Demersul a pornit de la ultimul raport de activitate publicat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, potrivit căruia procurorii sibieni au cel mai puțin de lucru.
Din cele trei județe arondate Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia (Alba, Hunedoara și Sibiu), statisticile arată că la noi este ”cel mai puțin de lucru”. Conform raportul de activitate din 2011 (ultimul publicat până acum de Parchetul de pe lângă CA Alba Iulia), dacă luăm în calcul numărul de lucrări pe fiecare procuror în parte, cei de la Sibiu au de lucru cam jumătate cât cei de la Alba și cam două treimi cât cei de la Hunedoara: 1.669 de cauze de soluționat/procuror în Alba, 1.153 de cauze de soluționat/procuror în Hunedoara, respectiv 873 de cauze de soluționat/procuror în Sibiu.
Șase parchete și diferențe enorme
În județul Sibiu funcționează șase parchete, pe lângă tot atâtea instanțe: un tribunal (Sibiu) și cinci judecătorii (Sibiu, Mediaș, Agnita, Avrig și Săliște). În ultimii trei ani, numărul de dosare aflate în lucru a crescut constant: de la aproximativ 17.000 în 2010 la mai bine de 22.000 în 2012. Dacă luăm ca an de referință 2012 (cel mai aglomerat din ultimii trei ani), observăm că cel mai mic număr de dosare aflate în lucru a fost înregistrat la Parchetul de la Agnita – 1.160, urmat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu (1.268 de cauze de soluționat). Cei de la Avrig au avut în lucru 1.495 de dosare, cei de la Mediaș – 3.927, în timp ce la Sibiu numărul cauzelor aflate în lucru a fost de 14.605. Asta în condițiile în care, spre exemplu, la Agnita au lucrat anul trecut trei procurori, iar la Sibiu, la Parchetul de pe lângă Judecătorie, au fost șapte. Cei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu au lucrat în urmărirea penală și supravegherea cercetărilor cu nouă procurori.
Cei mai mulți sunt trimiși în judecată de la Sibiu
Statisticile pe ultimii trei ani indică faptul că, în ceea ce privește rechizitoriile întocmite, numărul acestora este relativ constant la fiecare parchet din județ. Spre exemplu, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu au fost întocmite 81 de rechizitorii în 2010, 83 – în 2011, respectiv 89 – în 2012. La fel, la Agnita seria rechizitoriilor numărate la final de ani este de 42, 46 și 43 (pentru anii 2010, 2011, respectiv 2012). Dacă avem în vedere numărul mare de dosare ajunse în fața procurorilor de pe lângă Judecătoria Sibiu este explicabil numărul mult mai mare de dosare trimise în instanță de aici: o medie de aproape 440 pe an, cu un minim de 400 în 2010 și un maxim de 501 rechizitorii întocmite în 2011.
Cât câștigă un procuror?
Dacă verificăm declarațiile de avere ale procurorilor sibieni, veniturile lunare ale acestora se încadrează între un minim de 5.000 de lei și maxim de aproximativ 9.000 de lei lunar. Mulți dintre procurori tind să înregistreze venituri care tind către limita superioară a acestui interval.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 247
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Kukuruku
Acum 9 ore
Vlad christian
Acum 10 ore
Victor
Acum 10 ore
Steve
Acum 10 ore
Gabytza Gabor