Joi,
03.10.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Un sibian, singurul ardelean care exploreaza Dunarea pe bicicleta, in expeditia Turul Dunarii

Sibianul Daniel Hegheș, de 24 de ani, este singurul participant din Transilvania la Turul Dunării, un proiect în care cicliști voluntari explorează traseele de pe malul fluviului. Expediția a pornit în urmă cu 10 zile, când 32 de voluntari ai echipei Cycling Romania au pornit pe biciclete simultan, din Călărași și Oravița, pentru a investiga traseele de cicloturism de pe malul românesc al Dunării. Tineri voluntari, 16 români și 16 bulgari, au cercetat timp de o săptămână zone din 7 județe de pe malul Dunării, pe o distanță de aproximativ 800 de km: Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu și Călărași.

Acțiunea reprezintă prima etapă din Turul Dunării al Cycling Romania, inițiativă de antreprenoriat a Asociației ROI. Proiectul presupune investigarea malului românesc al Dunării în căutare de obiective turistice și unități de cazare, povești despre oameni și gospodăriile lor și trasee turistice cu peisaje deosebite din zona Dunării, cu scopul de a le promova apoi pe un portal dedicat cicloturiștilor români și străini. Unul dintre cei 16 voluntari români este sibianul Daniel Hegheș. Pasionat fiind de biciclete, Daniel a aflat întâmplător despre Turul Dunării de pe un site dedicat ciclismului.

“După ce am aflat despre eveniment l-am căutat pe Facebook și m-am înscris. Au trecut vreo trei săptămâni până să primesc răspunsul că am fost acceptat. Am fost foarte surprins când, la prima întâlnire cu voluntarii, am aflat că eram singurul Transilvania și printre puținii din provincie”, își amintește Daniel Hegheș.

Tânărul sibian participă la Turul Dunării din dorința de a descoperi cât mai multe din frumusețile României, dorință care se combină foarte bine cu pasiunea lui pentru ciclism.

“Am vrut să fac parte din acest proiect, ca voluntar, pentru că este ocazia perfectă să combin cele două mari pasiuni ale mele: ciclismul și descoperirea României. Atunci când mergi pe bicicletă totul în jur se vede altfel. Din șa ai o perspectivă mult mai largă asupra peisajelor și a tuturor locurilor interesante pe care le întâlnești pe drum. Am făcut parte din echipa de Vest și am luat startul din Oravița în 24 iunie. Timp de o săptămână am investigat trasee predominant montane din județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj. Am fost impresionat de relieful carstic, cu văi stâncoase și cotituri spectaculoase, foarte diferit de cel din zona Sibiului. Am descoperit un peisaj variat, de-a lungul căruia se îmbină perfect urcușul și coborârea, trasee excelente pentru cei care iubesc viteza. Drumul este in mare parte asfaltat, deși predominant muntos, de dificultate medie și foarte puțin circulat. Pe lângă peisajele spectaculoase, m-au impresionat și oamenii simpli cu poveștile lor de viață, faptul că ne-au primit în casele lor cu brațele deschise, ne-au pus la masă și ne-au oferit un loc de dormit. Am întâlnit localnici pe marginea drumului care ne-au dat din produsele destinat vânzării, ne-au invitat în curțile lor la fructe proaspete și ne-au lăsat să ne umplem bidoanele cu apă rece de fântână”, povestește Daniel.

În cele 7 zile de investigare a traseelor dunărene, voluntarii români și bulgari au parcurs, cumulat, aproape 5.000 de kilometri. Daniel Hegheș și echipa sa au mers aproximativ 400 de km pe bicicletă în prima etapă a Turului, ziua cea mai grea fiind cea de 90 de km, din care aproape jumătate în urcuș. Bicicleta și accesoriile folosite de Daniel sunt unele pentru amatori. Tinerii voluntari au ales să-și petreacă vacanța în mod activ, contribuind, în acelați timp, ca voluntari, la promovarea României atât în țară, cât și în străinătate. Vin din domenii diferite, precum pesisagistică, IT sau design vestimenatar și sunt convinși că malul românesc al Dunării are multe zone atractive, pe care abia așteaptă să le descopere.

„Sper ca prin colectarea și mediatizarea acestor informații să putem crea o rețea cicloturistică nonformală care să atragă un număr cât mai mare de bicicliști în comunitățile locale pe care le vom vizita”, a spus Mihai Culescu, peisagist la Asociația Pesisagiștilor din România. „În acest moment, malul românesc al Dunării nu există pe harta de cicloturism a Europei, deși reprezintă mai mult de o treime din lungimea totală a fluviului. În Europa, potrivit Euro Velo, cicloturismul generează venituri de 44 miliarde euro anual, iar ruta Dunării Passau – Viena (cel mai renumit sector) este parcursă anual de 1,5 milioane de turiști. Ceea ce lipsește, în primul rând, este o sursă credibilă de informații despre trasee și asta ne propunem să oferim ca rezultat al acestui tur de investigare: un portal, în română și engleză, cu toate informațiile colectate”, a declarat Mircea Crisbășanu, coordonatorul proiectului.

“Acesta este doar începutul. Ținta noastră este ca Turul Dunării să devină un eveniment anual, iar investigarea malului românesc să continue anul urmator cu Dobrogea și Delta”, a adăugat Mircea. În a doua săptămână a proiectului, între 30 iunie si 9 iulie, voluntarii se vor afla la Portul Cultural Cetate (jud Dolj), unde informațiile culese vor fi organizate pentru a fi prezentate pe un portal național care va promova România drept destinație pentru cicloturism. România va fi, astfel, așezată pe harta europeană a cicloturismului, prin crearea portalului în română și engleză.

“Am gândit acest proiect pentru că mulți turiști străini pe care i-am adus să viziteze România se plângeau de lipsa de informații. Ne-am propus să oferim informații atât străinilor, cât și românilor, despre traseele care se pot parcurge cu bicicleta pe malul românesc al Dunării. Ne dorim să așezăm și România pe harta europeană a cicloturismului, dat fiind că această activitate aduce 44 miliarde euro venituri anuale în Europa. Anul viitor vom continua promovarea zonei cu Dobrogea și Delta”, a declarat Mircea Crisbășanu, coordonatorul proiectului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus