Marți,
19.08.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Salata Fattoush

 La această salată totul ţine de cât este de acră. Combinația de lamaie şi sumac chiar dă salatei un gust deosebit. Este foarte bună lângă un grătar.

Ingrediente:

Pentru sos:

- 300ml ulei de masline

- 2 lămâi, numai sucul şi coaja

- 1 cățel de usturoi, zdrobit

- 4 linguri de sumac

- sare si piper negru proaspăt măcinat

Pentru salată:

- 1 pâine pitta, ruptă în bucăți mici

- 8 prune roșii, fără sâmburi

- o jumătate de castravete, decojit, tăiate în bastoane de 5cm

- o jumătate de ardei verde, tăiat în fâșii

- 8 ridichi, feliate

- 1 ceapă, feliată

- un pumn de rucola

- 1 salată verde lăctucă

- o mână de frunze de mentă proaspătă

Metodă de preparare:

Pentru sos, se pun uleiul de masline, sucul de lamaie şi coaja, usturoiul pisat și sumacul într-un castron şi se amestecă pentru a se combina. Se condimentează, dupa gust, cu sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Pentru salată, se aşează bucăţi de pitta, roşii, castraveţi, ardei, ridichi, ceapă, frunze de rucola, frunze de salata și frunze de menta într-un castron mare şi se condimentează, după gust, cu sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Pentru a servi, se toarnă sosul peste salată şi se amestecă uşor pentru a acoperi uniform salata cu dressing.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/fattoush_86811

Sumacul

Sumacul - Rhus Coriaria sau oțetarul mirositor - este o plantă care crește în diverse regiuni de pe glob, în special în Africa și America de Nord. Drupele sau fructele acestei plante sunt acoperite cu un puf roșiatic, ele sunt folosite drept condiment prin pisarea lor după uscare. Planta crește sub formă unei tufe sau a unui arbust. Sumacul se folosește în special în bucătăria Orientului Mijlociu, pentru a adaugă un gust de lămâie salatelor și cărnii. În bucătăria arabă, este folosit condimentul pentru aperitive precum humus și adăugate în salate precum Fatoush-ul din bucătăria libaneză.

Pâine Pitta

Este ca o lipie, are o formă ovală, plată şi se prepară în general în Orientul Mijlociu. Acesta poate fi deschisă pentru a forma un buzunar, care pot fi umplut cu o varietate de amestecuri.

Rucola

Rucola este bogată în potasiu și vitamina C, uleiuri volatile și esențiale, mirosin (o enzimă naturală care contribuie la sistemul imunitar) și fier. Frunzele trebuie recoltate tinere, înaintea perioadei de înflorire (altfel devin amare). Se folosesc proaspete în salate, uneori doar pentru a da aromă, alteori ca ingredient principal. Modurile de preparare sunt diverse și țin de tradițiile culinare zonale.

Salata verde – lăctucă

Face parte din familia Asteraceae, însă originea ei nu este cunoscută exact. Este o specie legumicolă anuală, cu o perioadă de vegetație scurtă, de 35-40 de zile. Rădăcina este pivotantă și prezintă numeroase rădăcini secundare, ce se răspândesc în primii 15-20 cm de sol. La suprafața se formează o rozetă de frunze, pe măsură ce cresc, se acoperă una pe cealaltă, și astfel se formează căpățâna.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

4 comentarii

kikirezu salatei

Acum 12 ani

Inainte de consum trebe stropita din belsug cu spermatozoizi. Un sincer pofta buna !
Raspunde

Tica

Acum 12 ani

Va recomand reteta zilei - ***youtu.be/BYj_nsJN3OQ
Raspunde

joseph

Acum 12 ani

Hm, salata asta are nume de câine.
Raspunde

michael

Acum 12 ani

hmm...ma gandesc ca e buna salata mai ales ca sunt fan al salatelor dar in acelas timp ma gandesc si la ravagiile pe care le vor face acele 8 ridichii plus castravetele in stomac...de celelalte condimente nu mai vorbesc ... ca sunt totusi in cantitati bunicele ! cam trebuie sa ai stomac ptr asa ceva ...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus