Duminică,
22.05.2022
Acum
0°C

Cazul Bogdan Alexandru: ancheta cum scrie la DEX

A trecut mai bine de o lună de la moartea lui Alexandru Bogdan, băiețelul de trei ani care a suferit un stop cardio-respirator, după operația pentru îndepărtarea polipilor, efectuată la Spitalul Clinic Județean din Sibiu. Abia după o lună, managerul Spitalului, dr. Liviu Cotârlă, a răspuns, cu greu, întrebărilor firești care se iscă în urma acestui eveniment tragic. Răspunsurile sale frizează, pe alocuri, cinismul, iar cel mai grav este că nimeni, până în acest moment, nu răspunde pentru drama care s-a petrecut.

Concluziile în urma autopsiei nu au fost făcute publice nici până acum, deși specialiștii de la Medicina Legală din Sibiu s-au pronunțat deja asupra subiectului și au trimis dosarul spre analiză la IML Cluj. Concluziile Comisiei de etică arată că totul s-a desfășurat ca la carte. Atât medicul, cât și asistentele care l-au avut în grijă pe băiețel își desfășoară încă activitatea pe secția de ORL.

“Aveți probleme cu auzul?”

Medicul ORL-ist Gabriel Rusu, care l-a operat pe băiețel, refuză în continuare să facă orice fel de declarații publice. „Aveți aprobare de la manager?” – a fost reacția medicului, când a înțeles că în cabinetul său, din cadrul spitalului public, se află un reporter. I-am adresat medicului câteva întrebări, subliniind faptul că este cel mai în măsură să răspundă la nelămuririle cu privire la acest caz. Medicul a refuzat, însă, dialogul, încheind discuția cu un sfidător “Aveți probleme cu auzul?”.

Singura măsură dispusă la Sibiu a fost interdicția ca minorii să mai fie operați în cadrul spitalului de adulți.  „E regretabil un asemenea incident, indiferent unde s-ar produce el. Sigur, se putea produce la Spitalul de Pediatrie, dar s-a produs la noi...”, a spus managerul SCJ, dr. Liviu Cotârlă.

Anchetă cu DEX-ul

Potrivit părinților, băiețelul a făcut stop cardio-respirator la un sfert de oră după ce a fost adus în salon. În concluziile anchetei interne a spitalului, se arată că asistenta ar fi intrat “sistematic” să verifice starea micuțului. Întrebat de câte ori înseamnă acest “sistematic”, managerul instituției a avut un răspuns halucinant.

„La viitoarea conferință de presă o să vă aduc, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, traducerea acestui cuvânt”, a fost răspunsul managerului Spitalului.

Procurorii sibieni au deschis o anchetă penală pentru omor din culpă în acest caz, însă şi această anchetă este întârziată de lipsa documentelor medicale. “În acel dosar, se verifică culpa medicală, lucru pe care nu-l putem face, în absenţa expertizelor medicale”, a declarat prim-procurorul Parchetului de pe lângă tribunalul Sibiu, Adriana Şandru.

Justiţia este ultima speranţă a părinţilor băieţelului, pe care nu-i deranjează intervalul mare de timp necesar anchetei, cât atitudinea medicilor implicaţi. “Am văzut declaraţiile şefului de la ATI, medicul Mihai Sava, care se întreba, retoric, «Păi ce să facem acum, să punem câte un aparat de resuscitare în fiecare secţie?!». Pe mâna acestui om a fost copilașul meu! Și după ce s-a întâmplat, tu mai ai obrazul să fii sarcastic?”, se întreabă tatăl băiețelului, Ovidiu Bogdan.

Durere fără margini

“Nu pot să-mi găsesc liniștea… Dacă reușesc să nu mă gândesc 5-10 minute legate la copilașul meu, e mult. Dacă voi reuși măcar să mă obișnuiesc cu durerea asta, va fi o mare realizare pentru mine. Măcar să reușesc să nu o iau razna. Eu sunt, de felul meu, o fire optimistă și încerc să fiu și acum așa, pentru familie, pentru soția mea. Să cred că în țara asta măcar mai există o lege… Nu credeam vreodată să ajung în situația asta și, odată ajuns, să văd niște oameni atât de lași, care să nu își asume responsabilitatea pentru absolut nimic”, spune, amar, tatăl băiețelului.

Cel mai devreme, au declarat reprezentanții spitalului, primele concluzii ale anchetei vor fi prezentate peste o lună. Deocamdată, nici medicul, nici asistentele din caz nu au primit niciun fel de sancțiune.

La un sfert de oră după operația de îndepărtare a polipilor, Alexandru Bogdan a intrat în stop cardio-respirator. Medicii și asistentele au chemat o echipă de resuscitare de la secția de Urgențe. A durat, însă, câteva minute bune până la sosirea echipei de intervenție, pentru că, între cele două secții, este o distanță de aproximativ 300 de metri. Chiar dacă micuțul a fost resuscitat, funcțiile sale vitale au fost susținute, alte câteva zile, numai de aparate, pe secția ATI. În urma altor două stopuri cardio-respiratorii, Alexandru Bogdan a decedat.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

traian

Acum 8 ani

de fapt ce vina au medicii in povestea asta?
Raspunde

Nicolae

Acum 8 ani

Un articol fara cap si fara coada. Intreb si eu ca si Traian. Care-i culpa medicala?Ati scris sa va aflati in treaba. Dumnezeu sa-l odihneasca pe micut dar prea ironizati totul voi unii reporteri.
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

managerul e un imbecil de la PSD...iti poti da seama usor dupa cum arata spitalul in ansamblu...totusi d-nul dr. Rusu e un profesionist adevarat...greu de spus ce s-a intimplat acolo...
Raspunde

Macelaru

Acum 8 ani

Daca la 15 min. dupa macelarire a intrat in stop cardio...poate ca are si macelaru vreo vina, nu doar femeia de serviciu si asistenta. Nu? Mutra e penala oricum, iar IQ-ul nu pare peste genunchiul broastei. Feriti-va stimati pacienti ca de dracu!
Raspunde

vali

Acum 8 ani

ptr. cei fara mutra IQ-ul este la jumatatea celui cu mutra.
Raspunde

@ Macelaru

Acum 8 ani

nu sti ce vorbesti...dr. Rusu e un doctor adevarat...care o fi fost situatia in cazul de fata e greu de stiut...pe de alta parte copilul nu putea intra in stop cardiac din cauza asistentei...
Raspunde

Macelaru

Acum 8 ani

Evident ai dreptate. Nici o clipa nu l-am suspectat pe dr. Rusu, dansul evident nu are vina, doar la operat. E clar ca l-a operat impecabil, nici nu se pune problema. Poate infirmiera, poate femeia de serviciu l-au omorat...daca nu...o fi fost el mai slabutz, saracutzul.
Raspunde

mosu

Acum 8 ani

cum a ajuns copilul sa fie operat de dr RUSU ? 1. erau cu nostinte ? 2. Dr Rusu a fost recomandat ? 3. Cine a hotarat sa fie operat de Dr Rusu 4. Cine a hotarat operatia in spitalul clinic judetean . 5. Parinti au facut demersuri pe langa Dr Rusu sa fie operat in sp. c. judetean . toti poarta vina si medicul si parinti si dumnezeu sa-l odihneasca . sa se stie ca Dr Rusu este un medic bun dar cu ghinion de data asta
Raspunde

ORL

Acum 5 ani

Am fost operat de Rusu, a fost o experiența proastă pentru mine. Te bagă în seamă doar dacă îi torni bani cu plicul, vai de cei care nu-i dau bani cât vrea el, mor în spital și nu-i pasă!!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus