Miercuri,
19.01.2022
Cer Senin
Acum
1°C

Un stadion plin cu chitare. La Talmaciu

Viorel Cordoş este un colecţionar, nu de timbre, nici de monede sau de medalii, ci de chitare.  De-a lungul timpului „obsesia”, cum îi spune el, a dus la achiziţionarea a peste 200 de instrumente pe care visează să le expună într-un muzeu pe care speră să-l poată deschide în Tălmaciu. Până atunci, cu câte 30-40 de instrumente, mai deschide câte o expoziţie temporară la Sibiu sau la câte un festival de flamenco.

„M-am dus la directorul Muzeului Brukenthal şi mi-a dat spaţiu la Casa Albastră şi am expus acolo 48 de chitare, apoi în martie am expus în holul Primăriei. Mai târziu, în decembrie 2012 au fost expuse câteva chitare într-o sală la Palatul Brukenthal de la Avrig, după care am fost invitat la Castelul Peleş ca să le expun acolo pe perioada unui festival de flamenco. În paralel caut să realizez un vis purtat în mine ani de zile: acela de a le prezenta publicului pe absolut toate, într-un spaţiu imens”, spune Viorel Cordoş.

Prima chitară la 18 ani

Colecţia lui Viorel Cordoş cuprinde instrumente din perioada 1800–1980, achiziţionate din România, Suedia, Austria şi Germania. Înainte să devină colecţionar, a cântat în mai multe trupe şi „nebunia cu chitara” a început în adolescenţă când învăţa de la prieteni primele note şi visa la prima chitară.

„Prima chitară pe care am avut-o a fost una roşie, electrică. Prin clasa a VII-a am prins drag de chitară, căci aveam un prieten, Toma Gheorghe, care cânta la chitară şi el m-a învăţat. Părinţii meu îmi puneau în fiecare lună alocaţia la CEC, iar în 1973 i-am scos şi mi-am luat chitara, care a costat 1.200 lei. Nu după mult timp am cântat în prima trupă rock – Obuz 78 se numea. Apoi, după armată, am început să cânt pe litoral la hotel Mangalia cu trupa Europolis şi apoi în Eforie Nord. Prin 1980 am fost căutat de Aurel Popa, un foarte bun basist sibian şi am făcut trupă. Noi nu făceam pe vremea ceea repetiţii, noi cântam pur şi simplu, ne adunam şi nu ne interesa altceva în afară de muzică. La un moment dat trebuia să plec în Suedia, ca să mă căsătoresc şi am trecut pe lângă un magazin de chitare şi am găsit cinci bucăţi extraordinare, printre care un Ibanez 1908 şi trei Ofner. Am cumpărat cu banii pe care îi aveam Ibanez-ul şi un Ofner şi i le-am lăsat unui domn să le ducă la el casă şi eu am plecat în Suedia. Acolo nu aveam stare deloc, mă gândeam doar la instrumente, relaţia nu a mai mers şi de abia am aşteptat să mă întorc acasă. Între timp mi-am luat şi o chitară Hermann Hauser. Practic aşa a început, apoi a devenit o boală”, îşi aminteşte Viorel.

Colecţionarul a început să adauge alte instrumente colecţiei şi în curând a ajuns să deţină peste 200 de chitare, dar şi instrumente tibetane, africane, acordeoane, flaut, ceteră şi muzicuţe.

Colecţionarul este un client fidel ar magazinelor de instrumente, dar şi al târgurilor, pe unde îşi lasă de multe ori actele amanet dacă nu are suficienţi bani la el, pentru a cumpăr o chitară.

Expoziţie pe stadion

Chitarele sunt depozitate în dulapuri, legate cu centuri, dar „rolul lor  nu e să stea ascunse, ci să le vadă lumea, pasionaţii”, aşa că de câteva luni Vasile Cordoş încercă să organizeze o expoziţie, de câteva ore, pe un stadion, „unde există suficient spaţiu pentru expunerea lor”.

"Eu vreau să le expun pe toate, am făcut cereri la toate instituţiile ca să fac o expoziţie mare, dar au zis că nu au spaţiu pentru atâtea instrumente. Primarul Barbu Constantin din Tălmaciu a răspuns afirmativ rugăminţii mele şi a zis că îmi dă un spaţiu pe care să îl amenajez şi să fac un muzeu, dar până atunci vreau să fac o expoziţie de câteva ore pe un stadion, să agăţ chitarele pe gard să poată fi bine văzute. Nu sunt de ţinut în dulap, sunt frumoase şi au costat mult. Tatăl meu m-a ajutat enorm, mi-a dat de multe ori bani pentru a cumpăra câte o chitară. Am multe mărci, Hermann Hauser, Ibanez, Höfner, Hoyer, Framus, Renata, Laredo, Salvador, Ripolles, Harmony, Osmanek, Steinberg. Vreau să fie văzute”, mai povesteşte Viorel Cordoş.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus