A fost medaliat cu aur anul trecut la Jocurile Paralimpice de la Londra. Apoi a devenit președinte al Federației Române de Ciclism. Săptămâna trecută a participat la Turul Ciclist al Sibiului. Singurul participant cu proteză.
Reporter: Ați văzut pistele de biciclete de prin Sibiu. Ce părere aveți despre ele, modul în care sunt trasate pe șosea?
Carol Novak: Nu am prea apucat să mă uit după pistele de biciclete dar am văzut câteva prin oraș. Una trece chiar prin fața hotelului unde sunt cazat și din ceea ce am văzut mi se pare ok.
Rep.: Ți s-au părut periculoase în vreun fel sau altul? În Sibiu există o astfel de discuție, mai ales că au fost câteva accidente cu bicicliști.
C. N.: Mie nu mi s-au părul deloc periculoase. Din punctul acesta de vedere cred că trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în țară, ca să avem un termen de comparație. Realitatea arată că în România nu există piste de biciclete pe care să le putem folosi, sau pe care să mergem în siguranță. Sunt unele orașe în care administrația își dă interesul și ar trebui să fiți bucuroși că există în Sibiu astfel de inițiative.
Rep.: Dumneavoastră mergeți la serviciu cu bicicleta?
C. N.: Nu, stau prea mult timp pe bicicletă la antrenamente și în competiții pentru a mai merge cu ea și la lucru.
Rep.: Cum vă simțiți la Sibiu? Acum vreo două luni ați fost premiat la primărie, acum participați la Turul Ciclist, vă piește din câte văd...
C. N.: Îmi place Sibiul foarte mult, chiar mă simt ca în Occident când vin aici. Este un oraș cu tradiție, un oraș cultural, când vin aici simt că există o istorie și văd că există un prezent, se întâmplă lucruri. Și oamenii îi văd deschiși, veseli, este altceva.
Rep.: De ce nu ați renunțat la partiparea în competiții cicliste după ce ați devenit președintele Federației? Să vă văd concurând mă duce cu gândul la ce se întâmplă în fotbal, cum ar fi să-l vedem pe Mircea Sandu jucând fotbal?
C. N.: (râde n. r.) Nici nu mi-am pus problema așa. Nu cred că este important să stau eu la birou, ci să spun și altora din ceea ce știu. Echipa mea trebuie să lucreze. Sunt președinte dar în același timp sunt în stare să mai concurez încă patru ani și pentru mine este foarte important să fac asta. Ca să nu mai spun că nu este prima oară când fac lucruri ciudate, să le spun așa. Uitați-vă în jur, la turul ciclist, nu prea mai sunt concurenți cu proteză la picior. Deci nu am nicio problemă.
Rep.: Cum sprijină Federația Română de Ciclism cicliștii sibieni?
C. N.: Cicliștii sibieni sunt reprezentați într-o oarecare măsură, de echipa Geiger, spre exemplu. Și fac parte din lotul național de mountain-bike. Pentru ei există un calendar competițional sprijinit de federație. Acesta este doar un exemplu, nu singurul punct de sprijin pentru Sibiu. Este adevărat și că avem foarte multe lucruri de făcut și trebuie să trebuie să punem cap la cap toate ideile și planurile, prioritatea numărul unu în acest moment fiind aceea de a califica un băiat la Olimpiada de la New York.
Rep.: Pentru că suntem și spectatori la ciclism, nu doar sportivi, care competiție este mai importantă: Turul Ciclist al Sibiului sau Turul României?
C. N.: Nu se poate compara Turul Ciclist al Sibiului cu Turul României. Este o altă categorie. Ce se întâmplă la Sibiu trebuia să se întâmple la un moment dat undeva în țară, pentru a putea motiva oamenii, copii, pentru a promova ciclismul și pentru a ne face mai cunoscuți. Sincere felicitări organizatorilor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Administrație
Telefon:
0724 605 815
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Cosmin
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
Pastor marginas
Acum 3 ore
BumBum
Acum 4 ore
Mioara